Son Haberler

2016 bütçe açığı belli oldu

Aralıkta bütçe açığı 27 milyar TL, 2016 yılı genelinde ise bütçe açığı 29,3 milyar TL olarak gerçekleşti.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2016 yılı bütçe gerçekleşmelerini açıkladı. Geçen yıl bütçe giderleri 583,7 milyar lira, bütçe gelirleri 554,4 milyar lira, bütçe açığı ise 29,3 milyar lira olarak gerçekleşti. Ağbal, “Sene başında 29,7 milyar lira olarak öngördüğümüz bütçe açığı, 2016 yılı başlangıç hedefimizin 430 milyon lira altında gerçekleşmiştir” dedi. Ağbal, Bakanlıkta 2016 yılı merkezi yönetim bütçe gerçekleşmelerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Ağbal’ın açıklamalarından satır başları şu şekilde;

– 2016’da bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 1 civarında gerçekleşmesini bekliyoruz.

– Bu sonuçlar mali disiplinden taviz vermediğimizi ortaya koymaktadır.

– 2016’da bütçe gelirleri yüzde 14,8 arttı.

– 2016’da vergi gelirleri yüzde 12,5 artışla 458,7 milyar TL oldu.

– 2016’da vergi gelirleri hedefini yakalamış olduk.

– 2016 yıl sonu itibariyle vergi yapılandırmasından 13,7 milyar TL gelir elde ettik.

– 2016 yılında vergi dışı gelirler yüzde 27,8 artışla 95,8 milyar TL oldu.

– 2016 yılında özelleştirme fonundan genel bütçeye aktarılacak tutar 15 milyar TL olarak gerçekleşti, ilave 4 milyar TL geliri özelleştirme fonunda değerlendirmeyi uygun bulduk.

– 2016 bütçesinde faiz harcamaları için 56 milyar TL ödenek öngörmüştük, bütçede 50,2 milyar TL seviyesinde kaldı.

– 2016 yılında faiz dışı fazla 21 milyar TL.

– 2017 yılında reel sektöre 32,3 milyar TL destek vereceğiz.

– Kurdaki dalgalanma bir süre sonra etkisini yitirecek, bizim aldığımız ve alacağımız kararlar bunda etkili olacak.

– 2017 yılında hiçbir asgari ücretlinin geliri vergi nedeniyle 1404 TL’nin altına inmeyecek.

– 2017 yılı bir tasarruf yılı olacak dedik, kamu harcamalarında artış mutlaka olacak, ancak bunun minimum seviyede olması, savurganlığın önüne geçilmesi temel hususlardan biri.

– 2017 yılında hem cari harcamalarda hem personel harcamalarında önemli bir tasarrufa gideceğiz.

– TL üzerinden elde edilen getiriler üzerindeki vergi oranları ile ilgili bir düzenlememiz bulunmamaktadır.

– 2017 yılındaki vergi uygulamaları konusunda bütçede ortaya koyduğumuz bir perspektif var, gerekli vergi düzenlemelerini eylül ayından başlamak üzere yaptık, şu an itibariyle vergi konusunda ilave bir düzenleme ihtiyacı görünmüyor.

– 2017 yılı bütçesinde hedefi gerçekleştirmek üzere gerekli tedbirleri almış bulunuyoruz, hedefi yakalayacağımıza inanıyorum.

– TL’nin değerine ilişkin olarak diğer gelişmekte olan ülkelere göre ayrışan bir boyutu var, bu konuyu hükümet olarak çok önemsiyoruz.

– Her türlü dalgalanmayı gerekli tedbirleri alarak düzeltmek bizim sorumluluğumuz, kurumlar gerekli çalışmaları yapıyor.

– MB’nin kısa vadede aldığı kararlar var, bundan sonra da kendi esas görevi olan fiyat istikrarını sağlama bağlamında gerekli tedbirleri alacağını düşünüyorum.

– MB araç bağımsızlığına sahiptir, hangi araçları kullanarak bu dalgalanmayı ortadan kaldıracaksa, gerekli çalışmayı yaparak bunları ortaya koyar diye düşünüyorum.

– Türkiye ekonomisinin temel parametreleri sağlam.

– Bütün küresel dengesizliklere rağmen Türkiye ekonomisi büyümeye devam ediyor.

– Türkiye olarak bütün bu risklere karşı doğru zamanda doğru kararlar almak suretiyle, büyümeyi yukarı, enflasyon ve işsizliği aşağı çekmek bizim sorumluluğumuz.

– Ekonominin talep tarafında canlandırıcı bir takım uygulamaları ortaya koyduk, son birkaç aydır ortaya çıkan veriler ekonomide yukarı bir ivme olduğuna işaret ediyor.

– Bizim yapmamız gereken bu ivmelenmeyi destekleyecek kararları almaya devam etmek.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası