Son Haberler

“21. yüzyılın Birunileri’ni yetiştiriyoruz”

Biruni Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Yüksel

21. YÜZYILIN BİRUNİ’LERİNİ YETİŞTİRİYORUZ

*Öğrencilerin üniversitemizi tercih etmeleri için çok sebep var. Türkiye’nin en kapsamlı sağlık üniversitesiyiz. 

*Biz soyisim üniversitesi değiliz, biz semt üniversitesi de değiliz. Ama Biruni deyince karşılığı var.

*Biz, sağlık üniversiteyiz. Türkiye‘de kanunla kurulmuş 43 branş var, 43’ü de olan tek üniversiteyiz

*Amerika‘da 100 üniversiteden 83‘ü vakıf üniversitesi. Eğitime para vermezseniz olmaz.

*Şu anda tıp fakültesi olarak ben çok rakip görmüyorum ülkede. Hiç rakip görmüyorum.

* Farklı ülkelerden gelen yaklaşık 125 öğrencimiz var. Biz Türkçe eğitim yapıyoruz.

*İnşallah bu yıllarda 21. yüzyılın Biruni‘lerini yetiştireceğiz, damgamızı vuracağız.

Buluşları ve fikirleriyle tarihe damgasını vuran Türk bilim adamı Ebu Reyhan El Biruni’nin adıyla 2014-2015 Öğretim yılından itibaren hizmet vermeye başlayan Biruni Üniversitesi, bir sağlık üniversitesi olarak öne çıkıyor. İstanbul’da tarihî Topkapı surlarının hemen karşısında muhteşem bir kampüste eğitim hizmeti veren Biruni Üniversitesi bir hayli iddialı. En kapsamlı sağlık üniversitesi olmasıyla ön plana çıkıyor. Üniversite, Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Eczacılık Fakültesi başta olmak üzere tüm sağlık alanlarında eğitim veriyor.

Üniversitenin dinamik, enerjik ve vizyoner rektörü Prof. Dr. Adnan Yüksel, oldukça farklı bir profil çiziyor. Farklı fikirleri, farklı yaklaşımları, planları ve hedefleri ile dikkat çeken bir bilin insanı. Prof. Dr. Yüksel, hedeflerini ve projelerini Turcomoney’e anlattı…

-Hocam, Biruni Üniversitesi adını, dünya bilim tarihine adını altın harflerle yazdıran Türk bilim adamı Reyhan El-Biruni ’den alıyor… Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Biruni Üniversitesi 1000 yıl önce yaşamış. evrensel deha olarak UNESCO tarafından kabul edilmiş bir ismi taşıyor. Ebu Reyhan El Biruni, 978-148 yılları arasında yaşamış Müslüman Türk bir bilim insanı. Bulmadığı bir şey yok . Galileo‘dan 500 yıl önce dünyanın döndüğünü, Newton‘dan 700 yıl önce dünyanın çekim kuvvetini yazmış. “Dünyada çekim kuvveti olmasa bütün ağaçlar insanlar savrulur giderdi bu dönmeli’ diyor. Dünyanın çapını ve yarı çapını, Kopernik’ten 600 yıl önce güneş sistemini tanımlamış bir isim. İlk defa meridyenleri ve yani enlemleri ve boylamları buluyor. Kıbleyi ilk defa tam kordinatlarıyla söyleyen, kıble şuradadır diyen tek insan. Ebu Reyhan El Biruni bununla kalmıyor, tıp alanında da büyük bir alim. Yaklaşık 3000 bitkinin bütün hastalıklara etkilerini ve yan tesirlerini yazıyor. Hangi bitkinin hangi hastalığa iyi geldiğini, dozları ne kadardır, ne sıklıkla kullanılmalı, bunu yazıyor. Böyle bir bilim insanı. Diyor ki, “Eğer Asya’nın ve Avrupa’nın karşısında büyük bir kıta olmasaydı dünyada gelgit olaylarından dolayı dünyada yaşam olmazdı’ İlk defa Amerika kıtasını binli yıllarda söylüyor. Dolayısıyla böyle bir insanın adını kullanıyoruz.

  1. YÜZYILIN BİRUNİ‘LERİNİ YETİŞTİRECEĞİZ

-İnternet sitenizde kurucu vakıf olarak Dünya Eğitim vakfı gözüküyor. Ama isim olarak Biruni’yi tercih ettiniz…

Biz soyisim üniversitesi değiliz, biz semt üniversitesi de değiliz. Ailemizin üniversitesi olarak Yüksel Üniversitesi de kurabiliriz ama hiç bir şey söylemedim Yüksel diye. Ama Biruni deyince karşılığı var.

-Üniversiteniz, çok yeni. İki yıllık bir geçmişe sahip. Biruni Üniversitesi, sağlık bilimleri ve mühendislik eğitimine ağırlık vermiş gözüküyor. Hep bu alanda mı ilerleyeceksiniz, yoksa başka alanlarda da fakülteler açacak mısınız? Fakülte ve bölümler hakkında bilgi verir misiniz?

Biz sağlık üniversiteyiz. Çünkü bilim toplumda çok hızlı gelişiyor. Hep bu yönde olacak, bilim çok hızlı büyüyor çok hızlı gelişiyor. Biz hizmet sektörüyüz. Üniversite dediğimiz şey, eğitim dediğimiz şey fabrika değil. Aynı şeyi üretmiyorsunuz, parlak insanları alıp bir noktaya getirmek için eğitim var. Üniversitenin fonksiyonu bir taraftan eğitim, bir taraftan araştırma, bir taraftan hizmet ama yenilikçi ve girişimci olmak zorundasınız. Ama en iyi çocukları da alıp en iyi yerlere getirmek gerekiyor. Dolayısıyla Türkiye‘de kanunla kurulmuş 43 branş var, 43’ü de olan tek üniversiteyiz. Bütün branşlarımız var sağlıkta. Bu ne sağlıyor? Hep söylüyoruz yeteneklerinizi bir tarafa yazın, ilginizi bir tarafa yazın, beklentinizi bir tarafa yazın, kişisel özelliklerinizi bir tarafa yazın, meslekler antolojisini de bilin. Yani hangi meslek size uyar, onu bilin.

HİÇ RAKİP GÖRMÜYORUM

-Biruni Üniversitesi’nde kaç öğrenci eğitim görüyor?

Şu anda yaklaşık 3.600 öğrenci görüyor, biz üçüncü yılımıza başlıyoruz. 6-7 bin civarında, orta ölçekli bir üniversite olacağız. Üniversite 10 bini geçtiği zaman sahip çıkamıyorsunuz. Ama üniversitenin muhakkak diş hastanesi olmalı, hastanesi olmalı. Hastanesiz sağlık branşları çok cazip ya bütün üniversiteler sağlık açtı, ama hastane yok. Öyle sadece okumayla olmaz. Göstereceksin, muayene ettireceksin.

-Kaç öğretim üyesi ders veriyor? Öğretim üyeleri hakkında neler söyleyeceksiniz?

Şu anda tıp fakültesi olarak ben çok rakip görmüyorum ülkede. Hiç rakip görmüyorum. Çünkü ben Türkiye‘nin en iyilerini alıyorum. Üç tane anatom profesörü bizde. Hiç bir vakıf üniversitesinde yok. Niye? Bu iş eğitim işi, bu iş hoca işi. Devlet ne kadar veriyor? 6 bin lira veriyor. Ben 15 bin lira veriyorum. Dünyayı tersten keşfetmeyelim, Amerika‘da 100 üniversiteden 83‘ü vakıf üniversitesi. Eğitime para vereceğiz, kusura bakmayın. Eğitime para vermezseniz olmaz. Cerrahpaşa, Hacettepe, Çapa şu ana kadar çok kaliteliydi, ama sonra o kırılma noktası bitti.

DAYIMIN OĞLUNU ALMADIM

İnsanları kandırmamamız lazım. Bir adam, branşında iyi olursa kongrede muhakkak konuşuyor. Kongrede konuşmayan adamı biz almıyoruz, yayın yapmayanı almıyoruz. Birinci kurduğum üniversiteye kendi dayımın oğlunu almadım. Bu iş böyle. Eşim oradan ayrılmıştı, eşimi almadım.

-Üniversite öğrenim bedellerinin yüksek olduğundan şikayet ediliyor. Bu eleştirilere ne diyorsunuz?

 

Röportajın devamını okumak için;

D&R’ın internet sitesinden,

http://www.dr.com.tr/Dergi/Turcomoney/Kolektif/Ekonomi-Haber/Ekonomi-is-Dunyasi/urunno=0000000370911

Dijimecmua’dan (http://www.dijimecmua.com/turco-money/) okuyabilir, satın alabilir, abone olabilirsiniz

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası