Son Haberler

72 ülkeden 177 işadamı İstanbul’a koştu

T.C. Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Uluslararası İş Birliği Platformu’nun (UİP) düzenlediği ve bu yıl “Geleceğin Tasarımı: Küreselleşmenin Yeni Sınavı” temasıyla düzenlenen 8. Boğaziçi Zirvesi başladı.
Zirvenin ilk gün oturumlarına yerli ve uluslararası siyasetçi, bilim insanı ve özel sektör paydaşları katıldı. 8. Boğaziçi Zirvesi, 30 Kasım Perşembe gününe kadar düzenlenecek çeşitli panel ve oturumlarla devam edecek.

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak:
Küreselleşmenin temel sınavı, ‘insani değerlerimiz’ olacak

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak, modern dünyada “Küresel düşün, yerel hareket et” stratejisinin geride kaldığını belirterek, “Küresel düşünüp, yereli gözetip, küresel hareket etme” döneminin yaşandığını kaydetti.

Ticari kazanımların insanlığın ortak kazanımlarının önüne geçmemesi gerektiğine işaret eden Olpak, şöyle konuştu:

“İş dünyası kâr merkezlidir. Daha fazla ürün ya da hizmet üretimi, daha fazla gelir ve kar elde etmek ve bunları sağlayabilecek araçları daha fazla kullanabilmek, iş dünyasının odak noktasıdır. İktisadi işletmeler için, işin doğası budur.

Ancak başka gerçeklerimiz de var. Bizler, sorumluluğumuzun ve hedeflerimizin, sadece firmalarımızın bulunduğu coğrafyalarla veya iş yaptığımız coğrafyalarla ve bilançolarımızla sınırlı olmadığının da farkındayız.

Ortaya koyduğumuz ürün ve hizmetlerle, sadece kendi coğrafyalarımızda değil, küresel ölçekte refahı ve gelişmeyi de etkiliyoruz. Öyleyse, değişimi yönlendirmek, bunu yaparken de tüm toplumun faydasına olacak şekilde kanalize etmek gibi, çok önemli bir sorumluluğumuz var.

“Değerlerimizle barışık bir değişim sürecini yönetmek durumundayız”

“Bizler, değerlerimizle, kültürümüzle, toplumsal dinamiklerimizle ve potansiyelimizle barışık bir değişim sürecini, hep birlikte yönetmek durumundayız” diyen Olpak, bu noktadaki en kritik sorunun, bunları yaparken, neyin merkeze alınacağı sorusu olduğunu kaydetti.

Birçok hedefi ve önceliği merkeze almanın mümkün olduğunu belirten Olpak, “Eğer geleceğimize gerçekten doğru çözümlerle odaklanmak istiyorsak, hiç şüphesiz, insanı, değişim sürecinin en önemli yerine, yani merkezine konumlandırmalıyız.” dedi.

Olpak değerlendirmesini şöyle sürdürdü:

“Sonuçta her ne elde edersek edelim, hangi başarılara ulaşırsak ulaşalım, insani değerlerimizi yitirdiğimiz noktada, iktisadi kazanımlarımızın, maalesef, hiç ama hiç bir anlamı kalmıyor. Bunun çok acı örneklerini ve sonuçlarını, hem yakın tarihimizde ve yakın coğrafyamızda, hem de farklı zamanlarda ve coğrafyalarda hep gördük maalesef.

İşte, yolun çatallaştığı bu noktada, küreselleşmenin temel sınavı, ‘insani değerlerimiz’ olacaktır. Geleceğimizin doğru tasarımını ancak, ‘insanı merkeze almak’ kavramını küreselleştirebildiğimiz ölçüde gerçekleştirebileceğiz.”

TOBB Başkan Yardımcısı Ali Kopuz
Enerjiye yatırım yapan ülkeler kazançlı çıkacak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Ali Kopuz ise ülkeler arasında artan eşitsizliklerle, refahın tabana yayılması gibi sorunların son dönemde derinleştiğini söyledi.

Küresel ekonomik sistemin büyük dünya savaşlarını ve pek çok bölgesel çatışmayı da ortaya çıkardığını aktaran Kopuz, “Şimdi yeni bir dönemin başlangıcındayız. Küresel ekonomi ve siyasi dengelerin değiştiği bir sürecin içindeyiz. Bu değişimin sancılarını yaşıyoruz. Bu değişimi iyi değerlendirmek, geçmişte yapılan yanlışlardan ders çıkarmak zorundayız. Değişimi iyi okuyan, dönüşüme yön verenler geleceğin de kazananı olacak.” diye konuştu.

Önümüzdeki yıllarda enerjiye yatırım yapan ülkelerin kazançlı çıkacağını ifade eden Kopuz, şöyle konuştu:

“Burada Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölge hala kilit rolde. Zira yüzde 70’i bu coğrafyada yer alan petrol ve doğalgaz önemini korumaya devam edecek. İkinci alan gıda. Gıda artık çok çok daha önemli hale gelecek. Dünya nüfusu artıyor, gıda üreticisi nüfus ve gıda alanları daralıyor. Daha önemlisi kimyasal olarak temiz gıda üretme imkanı giderek daralıyor. O yüzden gıda üretimi ve ticareti önümüzdeki yıllarda en önemli küresel konulardan biri olacak.

Bir diğer önemli konu da teknoloji. Önümüzdeki dönemde teknolojinin gelişme hızı geçtiğimiz yüzyılın kat kat ilerisinde olacak. Bu da teknoloji üreten ülkeler ile üretemeyen ülkeler arasındaki farkı giderek açacak.”

Kopuz, küresel ticarette korumacılığın hangi alanda olursa olsun faydadan çok zarar getireceğini kaydetti.

Türkiye’nin son yıllarda yakaladığı büyüme rakamlarında rekabet ve girişimciliğin itici güç olduğunu hatırlatan Kopuz, Türkiye’nin girişimci ruhunu kaybetmeden yoluna devam etmesi gerektiğini anlattı.

Lübnan Başbakanı katılamadı, konuşma metnini genel sekreter okudu 

Four Seasons Otel’de gerçekleşen zirvenin açılışına katılamayan Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin konuşma metnini, Future Movement Genel Sekreteri Ahmed El Hariri okudu.

Hariri, zirvenin gelecek açısından son derece önemli olduğunu belirterek, sorunlara karşı ayakta kalmak için önemli konuların burada konuşulacağını kaydetti.

Küreselleşmeden kaçış olamayacağı yönündeki görüşlerden faydalanılması gerektiğini aktaran Hariri, “Bunun üzerinde çalışmamız gerekiyor. Küreselleşme sosyolojik sıkıntılara yol açabilir. Her ne kadar kalkınmaya yönelik bir bakış açısı olmasına rağmen mutlaka kendi içimizde bir yapılanmaya ihtiyacımız var. Bu sıkıntılara baktığımızda daha çok sosyal anlamda dışlanma söz konusu. Aynı zamanda global suçun da gelişmesine yol açtığı söylenebilir. Ekonomik sistemlerimizi negatif şekilde etkileyen bir yöntemdir aynı zamanda.” diye konuştu.

Küreselleşmeden bahsedildiğinde İslam’ın da konuşulması gerektiğini vurgulayan Hariri, İslam’ın ve uygarlığının her zaman ortak payda üzerinde kurulduğunu söyledi.

Hariri, şöyle devam etti:

“İnsanlar arasında bakış açısını birleştirmeye yönelik bir vizyonu vardı. İnsanların onurunu ve hukuklarını korumak adına, ilahi adaletin tahsisi için önemli bir görevi vardı. Dışlanmaya karşıdır. Her zaman da öyle kalacaktır. Bulunduğumuz düzeyden daha çok geleceğe bakmak lazım. Bekleyen sorulara çözüm bulmamız gerekiyor. Küreselleşmenin meydana getirdiği sıkıntıları mutlaka göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Zamanımızı boşa harcamadan kendimizi geliştirmeliyiz. Küreselleşmeyi nasıl ele alacağımız konusunda düşünmeliyiz. Demokratik unsurlar konusunda mutlaka açılımlar yapılmalı. Yerel ve sivil topluma mutlaka kapılarımız açılmalı. Kalkınma unsurlarının ortaya konulması için bu son derece önemli. İş imkanlarının ve istihdamın artırılması gerekiyor. Çevreyle ilgili belli şartları da ortaya koymadan siyasi gelişmeyi sağlayamayız.”

Hariri, bakış açılarının yaşanılan zamanla bağdaşmasının önemine işaret ederek, bu şekilde küreselleşmenin ortaya koyduğu sıkıntılarla baş edilebileceğini anlattı.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası