Son Haberler

Vizyonumuz misyonsuz olursa…

“Bir adam sadece para kazanmak fikriyle işe başladıysa, büyük ihtimalle yapamayacaktır…”

Joyce Claude Hall

Hangi şirketin internet sitesini açarsanız açın, mutlaka bir misyon, bir vizyon cümlesi görürsünüz. Hatta birçoğunda bunların yanında şirketin değerleri de sıralıdır. Ancak hangisi bu tanımlara uyuyor, hangisi gerçekten o misyona hizmet edip, vizyona varmaya çalışıyor. Bana göre sadece ve sadece %5’lik bir kısmı…

İşin daha da hazin yanı, çoğu şirketin de misyon ve vizyona uygun hareket etmeyi bırakın bu cümleleri bile doğru yazmaması. Öncelikle bu kavramlar üzerinde biraz duralım. Nedir misyon? Misyon, Türkçe karşılığı ‘görev’ olan İngilizce ‘mission’ kelimesinden geliyor. Yani misyon, bir şirketin var oluş amacını teşkil ediyor. Dolayısıyla misyon cümlelerine ‘sosyal sorumluluk’ edebiyatı parçalamak yerine her işletmenin varlık sebebi olan kar etmeyi koymak, tabi bunun yanına da bu karı elde ederken nelere dikkat edileceğini yazmak gerek. Örneğin bir misyon cümlesi şu şekilde belirtilebilir: “Sunduğumuz hizmetlerde kaliteyi ön planda tutarak en üst düzeyde müşteri memnuniyeti sağlamak”. Vizyona gelince. O da Türkçe karşılığı ‘hedef’ olan İngilizce ‘vision’ kelimesinden geliyor. Yani şirketin hedefi. Varmak istediği yer. Onun içindir ki, vizyon cümlesine varılmak istenen hedef yazılmalı. Bir de vizyon cümlesi yazalım: “Ülkemiz madencilik sektörünün lideri olarak dünya pazarlarında söz sahibi olmak”.

MİSYONU BELİRLE, VİZYONA KOŞ

Birçok şirket, birçok patron bu cümlelere gereken önemi vermiyor. ‘Aman canım, karalayalım işte bir şeyler, ne fark eder’ diye düşünenler var. Oysa çok fark ediyor. Neden fark ettiğini anlatayım. Bugünün bütün küresel devlerine bakın. Hepsinde ortak bir nokta göreceksiniz: Şirketin amaçlarını, hedeflerini ve de değerlerini benimsemiş, yaptıkları işte ona göre hareket eden çalışanlar. Yani iş ortakları. Yaptıkları işin neye hizmet ettiğini idrak edenler yani. Oysa şirketin amacını bilmeyen, hedefini paylaşmayan sadece ve sadece rutin bir şekilde çalışan insanlarla ancak gün kurtarılır. Diğer yandan işine değer katmak isteyen, kurumsal vizyona bir taş da kendisi koymak isteyen çalışanlarla ilerlemek çok daha kolay olur. Bu nedenle de misyon ve vizyon her çalışan tarafından ezbere bilinmeli, şirket yönetimi de bunları lafta bırakmayarak ona göre hareket etmeli. Yoksa yazılan, çizilen onca şeye, bir misyon cümlesi yazması için danışmanlara ödenen binlerce dolara yazık oluyor…

Ülkemizin kalkınması misyonunu doğru belirleyip, vizyonuna koşan şirketlerimizin artmasına bağlı. Edebi cümlelere değil…

Zuhal Mansfield

TMG Doğaltaş Madencilik Ltd Sti

 

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası