Son Haberler

Türkiye, 2023 hedefine doğru ilerliyor

Türkiye 2023 hedefleri çerçevesinde dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma, İstanbul’u en önemli küresel merkezlerden biri yapma hedefine doğru hızla ilerliyor.

ABD’de son açıklanan ve beklentilerden zayıf gelen tarım dışı istihdam verisi, temkinli olacağını açıklayan Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırım ihtimalini zayıflattı. Ama ABD ekonomisine ait son verilerin şu aşamada genel olarak iyi olması nedeniyle, FED bu yıl için düşündüğü iki faiz artırım dan birini yaz aylarında yapabilir. Ekonomik veriler iyi gelmeye devam ederse FED yıl sonuna doğru bir artırım daha yapabilir. Ancak ekonomik verilerde önümüzdeki dönemlerde bir bozulma olursa FED, bu yıl için sadece bir faiz artırımı ile yetinebilir. Bu arada son zamanlarda ABD’de resesyon yani ekonomik durgunluk bekleyenlerin oranın da artış olmasını da gözden kaçırmamak gerekir.

Avrupa Birliği(AB) ise İngiltere’de 23 Haziran da yapılacak AB’den çıkalım mı duralım mı oylamasına, yani Brexit’e kitlenmiş durumda. İngiltere AB’den çıkarsa analistler genel olarak paritede ve İngiliz sterlini (Pound sterling)de ilk etapta düşme olmasını bekliyor. Yazıyı yazdığım 19 Mayıs tarihi itibariyle son yapılan anketlere göre AB’den çıkma eğilimi bir nebzede olsa ön planda olmakla birlikte, İngiltere’nin en büyük müttefiki ABD Başkanı Obama’nın AB’de kalma yönünde değerlendirmeleri, İngiltere Merkez Bankası’ndan (BOE), ve ardından IMF’den son gelen uyarılar ve diğer yapılan değerlendirmeleri dikkate aldığımda açıkçası ben İngiltere’nin AB’den çıkacağını sanmıyorum. Ayrıca zaten İngiltere AB’nin içinde olmakla birlikte Şengen ve para birliğine dahil değil. Yani yarı üye gibi. O yüzden ola ki çıkarsa hem AB hem de İngiltere ne kadar etkilenir şimdiden söylemek çok da kolay değil.

Küresel piyasalara baktığımızda emtia fiyatlarında bir miktar toparlanma var. Devamı gelir mi? Başta Çin olmak üzere dünyadaki büyüme beklentilerine göre değerlendirildiğinde zor gibi gözüküyor.

MERKEZ BANKASI, FAİZLERİ İNDİREBİLİR

Yurt içinde ise Mayıs ayı başında siyasi açıdan kısa süreli bir belirsizlik yaşansa da hızlı kararlar ile piyasalar üzerinde etkisinin sınırlı olduğunu izledik. Ancak FED’in yaz aylarında faiz artırım yapma beklentisinin artması dünyada doların güçlenmesine yol açtı. İçeride son açıklanan makro ekonomik verilere baktığımızda ise, cari işlemler açığı rakamlarında düşüş sürüyor. Petrol fiyatlarındaki önemli orandaki geri çekilmenin ithal ettiğimiz enerjiye bağlı ithalat faturasını düşürmesinin bunda payı büyük.  Enflasyon rakamları da alınan yapısal tedbirler, hava şartlarının bu yıl olumlu gitmesi ve dövizdeki geri çekilmeye bağlı düşüşünü sürdürdü. Bu durum Merkez Bankası’nın yeni faiz indirimleri yapma ihtimalini de destekliyor. Ayrıca son açıklanan verilere göre işsizlik oranı tek haneye indi, bütçe ise fazla verdi.

 

ULUSLARARASI RATING KURULUŞLARININ TÜRKİYE NOTU

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch Rating ve Moody’s Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyede değerlendiriyor. Notu yatırım yapılabilir seviyenin altında olan diğer bir derecelendirme kuruluşu olan Standard&Poor’s ise Türkiye’nin not görünümünü ‘negatif’ten ‘durağan’a yükseltti. Kurumdan yapılan açıklamada geçen yıl yaşanan iki seçime, bölgesinde artan jeopolitik risklere rağmen Türkiye ekonomisinin beklentinin üzerinde güçlü büyümesini sürdürmesinin,  mali yapısının güçlü ve dirençli olmasının görünümü yükselttiği, düşük petrol fiyatlarının bu durumu desteklediği kaydedildi. Dünyada başta petrol üreticisi ülkeler olmak üzere birçok ülkenin notunun düşürüldüğü, FED’in faiz artırımına başlamışıyla beraber, finansman maliyetlerinin arttığı bir ortamda Türkiye’nin not görünümünün yükseltilmesi önemli.

TÜRKİYE, 2023 HEDEFİNE DOĞRU İLERLİYOR

Türkiye 2023 hedefleri çerçevesinde dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma, İstanbul’u en önemli küresel merkezlerden biri yapma hedefine doğru hızla ilerliyor. Bu vizyona uygun yapısal reformlar ve mega projeler yapılıyor, güçlü büyümesini sürdürüyor. Yazıyı yazdığım 19 Mayıs tarihinde bayrağı devir alacak yeni başbakan adayı açıklandı. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşılmasına uygun, ülkemizin büyümesine, gelişmesine katkı sağlamak için bakanlığı döneminde birçok mega projeye imza atan, aynı zamanda mühendislik uzmanı Sayın Binali Yıldırım’ı tebrik eder, bu yolda başarılı hizmetlerinin devamını dileriz.

TÜRKİYE’YE DEĞER KATANLAR ÖDÜLLERİ

Turcomoney dergisi, 5. yılında Türkiye’ye Değer Katanlar ödülleri verecek. Bu kapsamda dergi yazarlarından oluşan Jüri üyeleri, belirlenen adaylar üzerinden değerlendirmelerini yaptı, ödül verilecek kuruluşlar ile kişileri belirledi. Mega projeler henüz hizmete girmediğinden Jüri tarafından değerlendirmeye alınmadı. Benim ilk tercihim dünyada marka olmuş veya global marka olma yolunda ilerleyen, ülkemizin büyümesine, gelişmesine katkı sağlamak için çalışan şirketler oldu. Ödül alacak kurum ve kişiler belli olduğunda gördüm ki değerli jüri üyeleri de genel olarak bu yönde eğilim göstermiş. Gönül ister ki ülkemize değer katmak için çalışan, global marka olma yolunda ilerleyen, Mega projelere imza atan, ihracat ve turizm yoluyla döviz kazandıran, birinden güzide tüm şirketlerimize ve yönetenlere ödül verilsin. Umarım bu ve benzeri ödüller global marka olma yolunda ilerleyen diğer değerli şirketlerimizi ve kişileri teşvik edip sayılarının artmasını sağlar.

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası