Son Haberler

Avrupa Birliği, skandallarla çalkalanıyor

Avrupa Birliği, tarihinin en sıkıntılı dönemini yaşıyor. Bir yandan İngiltere’nin ayrılma kararı ile baş gösteren bölünme işaretleri, bir yandan birbiri ardısıra patlak veren yolsuzluk skandalları, Avrupa Birliği’nin geleceğini zora sokuyor.

Avrupa çalkalanıyor. Bu kadar da olmaz deniyor. Katolik kilisesi kadar kurullara bağlı… Acımasız bir katılık… Bu konuda biz Türklere az çektirmediler. Şu meşhur “ Avrupa Komisyonu”. Her bir üyesinin ülkemize her geldiğinde altına kırmızı halıların çekildiği bu ünlü komisyon. Koydukları kurallara virgülüne kadar sadık gözüken “tarafsız”, “tavizsiz” komisyon üyeleri.

Meğer, gerçek çok farklıymış…

AB, DÜNYA DEVLERİNE DİZ ÇÖKTÜRDÜ

Komisyonun bir üyesini düşünelim.

Çok üst düzey bir görevli. Başkan yardımcılığı da yapmış. Görevi “komiser”. Avrupa Komisyonu’nu  “komiserler” yönetir. Her bir komiserin ayrı bir sahası vardır. Bakanlar Kurulu’ndaki Bakanlar gibi. Adını ettiğimiz komiserin görevi “rekabet piyasası”. Avrupa Birliği’nin rekabet konusunda acımasız bir katılığı vardır. Bu komiser katılığı konusunda zirvede bir kişi olarak tanınıyor. Cezaları ibret verici olarak yorumlanıyor.  Örnek mi? Bu dünya çapında süper güçlü bu hanım komiser   (unutmayalım Avrupa Birliği GSMH’sıyla  bugün dünyada lider ve parası süper güçlü Euro) dev dünya şirketlerine diz çöktürmekle ün yapmış. Diz çöken şirketlerden biri Microsoft!

YOLSUZLUK VE USULSÜZLÜKLER DİZBOYU…

Avrupa basını “Bu skandal, Avrupa Birliği’ni batırır” diyor. Bu skandal ne? Komisyon kurallarına tamamen aykırı olarak ve komisyondan gizli olarak bu hanım komiser vergi cenneti Bahamas’larda bir şirket kurmuş. Bir yandan Avrupa Komisyonu’nda enerji piyasasını liberalleştirmek konusunda çalışmalar yaparken öte yandan Bahamas’lardaki gizli şirketine Amerika’nın enerji devi Enron’un hisselerini altı milyar dolara satın alma çabasına girişmiş.  Komisyon üyelerinin  komisyon dışında ikinci bir iş yapmaları yasak ! Bu kuralı çiğneyen bu hanım komiser :  Neelie Kroes.

SKANDALIN ADI BARROSO…

Avrupa basını çalkalanıyor. Komisyonda birbirinden büyük skandallar peş peşe geliyor. Bu kez söz konusu olan yakın zamana kadar Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso.

Görünürde bir skandal yok. Barroso,  Komisyon Başkanlığı dönemi bitince bir bankaya yönetici olarak giriyor. Ama aldığı görev Avrupa’daki etik kuralları alt üst eden bir nitelikte. “Ahlaki değil” deniyor.

İki açıdan: birinci açı. Barroso’nun yönetici olarak girdiği kurum ünlü Amerikan bankası Goldman Sachs. 2008 krizinde Avrupa’ya dev bir fatura çıkartan ünlü banka. Barroso 10 yıl Avrupa’yı yönetmiş. Avrupa Birliği’nin  tüm sırlarıyla bir Amerikan bankasına geçiyor.

AVRUPA ÇALKALANIYOR…

Ve iş burada bitmiyor. İngiltere’de Brexit oylanmış. İngiltere Avrupa’dan çıkıyor. Pazarlık ve müzakereler başlıyor. Çıkışın faturası hem Avrupa hem İngiltere için trilyon dolarlar düzeyinde. Goldman  Sachs’ın  Barroso’ya verdiği görev: İngiltere tarafında Avrupa’yla müzakere ve pazarlıkları takip etmek! Dünün Avrupa Birliği Başkanı şimdi Avrupa’ya karşı: Avrupa çalkalanıyor. “ Bu kadarı da olmaz” deniyor.

BUNLARIN HEPSİ ÇÜRÜMÜŞ

Üçüncü büyük skandal: Bugün ki Komisyon Başkanı Jean- Claude Juncker. Yeni başkan bu göreve gelmeden önce Lüksemburg Başbakanı’ydı. Ama bazı belgeler ortaya çıkıyor. Başbakan olduğu dönemde minicik ülke Lüksemburg’un güçlü finans kuruluşlarının vergi kaçırmalara alet olduğu yönünde…  Avrupa basını “ Avrupa çatırdıyor” diyor. Avrupa Birliği’nden ayrılma tezini savunan Avrupa ülkelerindeki milliyetçi sağ partiler koro birliği etmişçesine haykırıyorlar. Brüksel’e dönük olarak: “ Bunların hepsi çürümüş” …

PROF. DR. BENER KARAKARTAL

karakartal@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası