Son Haberler

Sermaye Piyasası Kongresi’nden çıkardıklarımız

4-5 Kasım’da İstanbul’da çok önemli bir kongre düzenledik. Devletimizin en üst makamlarının ilgi göstermesiyle sektörümüz adına çok önemli bir etkinliğe imza atmış olduk. Kongre iki gün boyunca, sermaye piyasası kurumlarında çalışanların yanı sıra, politika yapıcılar, yerli veyabancı uzmanlar, akademisyenler ve yatırımcıların katılımıyla 2 bin 500’ü aşkın kişiye evsahipliği yaptı.

Sermaye piyasalarımızın sorunlarını bütün taraflarıyla birlikte tartışacağımız bir ortam ihtiyacını her zaman hissetmişimdir. Zaman zaman belirli konuları kapsayan konferans ve paneller elbette yapılıyor. Ancak, daha çok ses getirecek, kamuoyunda yankı bulacak bir çalışmadan bahsediyorum.

4-5 KASIM’DA ÇOK ÖNEMLİ BİR ETKİNLİĞE İMZA ATTIK

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği olarak bu yılın başında bu amaca yönelik bir kongre düzenlemek amacıyla yola çıktık. Uzun hazırlıklardan sonra ilk kongremizi kasım ayında gerçekleştirdik. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın şereflendirmesi ve Başbakan Yardımcısı Sayın Nurettin Canikli, SPK Başkanı Sayın Vahdettin Ertaş ile Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Himmet Karadağ’ın katılımlarıyla 4-5 Kasım 2016 tarihlerinde İstanbul’da yapıldı. Devletimizin en üst makamlarının ilgi göstermesiyle sektörümüz adına çok önemli bir etkinliğe imza atmış olduk.

‘GÜÇLÜ SERMAYE PİYASALARI, GÜÇLÜ TÜRKİYE’

Kongre iki gün boyunca, sermaye piyasası kurumlarında çalışanların yanı sıra, politika yapıcılar, yerli veyabancı uzmanlar, akademisyenler ve yatırımcıların katılımıyla 2 bin 500’ü aşkın kişiye evsahipliği yaptı. Oldukça yoğun ilgi gören “Güçlü Sermaye Piyasaları, Güçlü Türkiye” temasıyla yapılan kongre kapsamında, Altyapı Projelerinin Finansmanı, Türkiye Varlık Fonu, İslami Finansman Yöntemleri, Halka Arzlar, Fintech, Yabancı Fonlar, Gayrimenkul Piyasaları, Türev Araçlar, Kaldıraçlı İşlemler, Özel Sektör Tahvilleri ve Bireysel Emeklilik Sistemine ilişkin konular 7 ana panel ve 7 eşzamanlı oturumla tartışıldı.Kendi alanlarında uzman seçkin konuşmacılargündemde yer alan konuları farklı açılardan tartışırken, yatırımcılarımız ve yatırımcı adaylarımız da merak ettikleri hususlarda bilgi sahibi oldular. Kongre, medyada da geniş yer buldu. Kongre sonrasında gündemimizde yer alan sorunlarla ilgili olarak ulaştığımız bazı sonuçları şu şekilde özetleyebilirim: İç tasarrufları artırmamızın önemi, piyasalarımızda volatilitenin azaltılması ve altyapı yatırımlarının finansmanı için bunun gerekli olduğu konusunda genel bir mutabakat oluştu. Kurulmakta olan Varlık Fonu ve bireysel emeklilik sisteminin çalışma şekli bu kapsamda ayrıca tartışıldı. Kamu tarafında bu işlemlerin sorumlusu konumunda bulunan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve Hazine Müsteşarlığı bu konudaki panellere en üst seviyede katıldılar. Üzerinde mutabakata varılan bir başka konu da İstanbul Finans Merkezi projesiydi. Bu konu yoğun siyasi gündem içerisinde neredeyse unutulmuştu. Finans piyasalarında volatilitenin arttığı bugünlerde bu konunun tekrar gündeme gelmesi zor görünüyor. Ancak, bu aşamada hazırlık çalışmalarının yapılabileceğini, en azından bu amaca yönelik bir örgütlenmenin tamamlanabileceğini düşünüyoruz. Kaldıraçlı işlemlerde, Sermaye Piyasası Kurulu’nca getirilen yeni düzenlemelerin bu işlemlerle ilgili şikayetleri büyük ölçüde ortadan kaldırmış olduğu görüldü. Bu alanda sektörün yeni bazı önerileri bu konuya özel bir panelde tartışıldı. Sektörün vergi sorunları da gündemdeydi. Bunlardan bir kısmı zaten bu yıl içinde yapılan düzenlemelerle sağlanmıştı. Kalanlar için de ümidimiz arttı. Önümüzdeki yıllarda bu kongrenin çok daha kapsamlı bir şekilde yapılacağına ve uluslararası arenada da tanınacak bir etkinlik olacağına inanıyorum.

İlhami Koç

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası