Son Haberler

Kurumsal Dönüşüm ve ERP İklimi

Dönüşüm süreci tamamlanmadan önce baştan oluşan uygun iklim koşulları değişkenlik gösterebilir, buna göre hareket tarzınızı da değiştirmeniz gerekecek. Artık her türden bilgiye erişim çok kolaylaştı. Bununla birlikte hedefsiz olarak yapılan işler de aynı oranda artmaya başladı.

Her zaman, değişim ve dönüşüm için uygun zaman değildir. Değişim veya dönüşüm için kurumun değişime en açık olduğu zamanı seçmek veya önceden inşa etmek önemlidir. Yeniden yapılanma çabasını üstlenmeye, kültürel ortamda değişiklik yapmaya, mali ve ekonomik açıdan yatırım yapmaya hazır olma durumu, kurumda Kurumsal Dönüşüm için gerekli olan iklimin oluştuğunu gösterir. Gerekli iklim oluştuğunda amaç, yaratılacak değişim vizyonu ile kurum için seçilen en iyi değişim programına liderlik ederek, kurum çalışanlarının ve ekosistemin performansını yönetirken oluşan ticari faydaların sayısallaştırılması ve sürdürülmesi ile kültürel ve kurumsal dönüşümü gerçekleştirmek olarak belirlenebilir. Ancak Kurumsal Dönüşüm projeleri için çalışanlar tarafından kolay anlaşılan, kısa sürede ulaşılabilecek ve kabul edilebilecek hedefler amaç edinilmesine özellikle özen gösterilmeli.

HEDEFSİZ OLMAZ…

Artık her türden bilgiye erişim çok kolaylaştı. Bununla birlikte hedefsiz olarak yapılan işler de aynı oranda artmaya başladı. Bu nedenle gerekli iklim oluştuktan sonra Kurumsal Dönüşüm projenize basit de olsa bir eylem planı yaparak başlamanızda fayda var. Gerçek ve kalıcı dönüşüm için kurumdaki çalışanların psikolojisini ve davranışlarını da değiştirmek gerekir. Zira çalışanların davranışları ve algısı değişmeden hiçbir şey değişmeyecek. Davranış değişikliği olmadan da dönüşüm süreciniz devam etmeyebilir, yarım kalabilir yadabaşladığınız noktaya dönebilirsiniz. Ayrıca kurumunuzda gerçekten bir değişim &dönüşüm ihtiyacının da olması gerekir. Dönüşümü yapacak olanların, kurumun yeni ihtiyaçlarını karşılayacak ve problemlerini çözecek gerçekçi çözüm öneri ile yola çıkmaları önemlidir. Yani sadece yönetimin değil, kurumun genelinin de buna ihtiyaç duyması gerekir. Çünkü dönüşümden yararlanacak olanlar kurumun tamamıdır aslında sadece yönetim değil.

KURUMSAL DÖNÜŞÜM

Yukarıda konuştuğumuz Kurumsal Dönüşüm için gerekli ortam veya iklim oluştuğunda artık diğer adımları da atabilirsiniz. Öncelikle kurumsal dönüşüm veya ERP projeniz için elle tutulur, ölçülebilir hedefler belirlemelisiniz. Bu belirlediğiniz hedefler yol boyunca pusulanız olacak, ne kadar yol aldığınızı ve işin sonunda da başarıya ulaşıp ulaşmadığınızı ölçmenize faydalı olacak. Hedefleriniz için analizinize başlayıp, mevcut kurumprofilinizi ortaya koyun, projenizin faz ve adımlarını ortaya koyun, hedeflerinize ulaşmak için kullanacağınız bilişim& yönetimaraçlarınızı ve ekibinizi de belirleyin.

İSTİŞAREYE VE KATILIMCILIĞA KAPALI OLDUĞUMUZU DA SAKIN UNUTMAYIN!

Ancak dönüşüm süreci tamamlanmadan önce baştan oluşan uygun iklim koşulları değişkenlik gösterebilir, buna göre hareket tarzınızı da değiştirmeniz gerekecek. Onun için de projenizde belli aralıklarla izleme ve değerlendirme yapmanız da fayda var. Hedeflerinizi belirlerken, kullandığınız araçlar sonunda kurumunuzun ve çalışanların gelişimi açısından arkasında önemli değerlerin yerleşmesiyle sonuçlanması daha çabuk kabul görecek. Kurumsal Dönüşüm aracı olarak en yoğun kullanılan yönetim aracı olan ERP (Kurumsal kaynak Planlama) uygulamaları, tamamlanması birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilen, zaman ve mâli kaynakayrılması gereken kurumun ömrü boyunca yerine getirmesi gereken büyük taahhütlerden biridir. Bununla birlikte, kuruma başarılı bir şekilde entegre edildiğinde büyük faydalar sağlayabilir. Günümüzde, iyi tasarlanmış ve doğru şekilde implemente edilmiş bir ERP sistemi, güncellenmiş bilginin işletmenin çeşitli fonksiyonları arasında paylaşılmasınıkolaylaştırdığı ve kurumda genel verimlilik artışını sağladığı kanıtlanmıştır.

M.Göker SARP

ERP Komitesi Koordinatörü

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası