Son Haberler

Patronların seyir defteri ve ERP

Kurumların sürekliliği için karar vermek önemli bir faktördür. Tüm dönemeçlerde belirsizliklere rağmen zorunda kalarak ya da öngörerek karar veren son kişi de genellikle patrondur.

1.jpg2016 yılı iş dünyası açısından da pek olumlu geçmedi. Önüne umutla bakan patronlar bile bir süre temkinli olarak ilerleyecekler. Gelişmelere bağlı olarak ülkenin büyümesinde bir miktar yavaşlama beklenmesi rağmen, yatırımlarına devam edebileceklerini umuyoruz. Ancak beklenti, keskin bir bıçak gibidir. Beklentiler karşılanmazsa müşteriler, iş ortakları ve hatta bazı çalışanlar doğal olarak vaat edilen güzel günlerin arayışına girecekler…

PATRONUN İŞLEVİ…

Patron, özetle işveren, doğal olarak mal ya da hizmet alım, satımı, üretimi gibi faaliyetlerde bulunan kurumlarda son onayı veren ve harekete geçiren kişidir. Ancak patronların süresi belirsiz; belki kısa belki uzun olan seyirlerinde çözmek zorunda oldukları birçok konu karşılarına çıkıyor: Haksız rekabet, verimsizlik, yarın kaygısı, yatırım, kurumsallaşma, insan kaynağı yönetimi, satışta süreklilik, yabancı dil (İngilizce), networking, yeni bağlantılar kurma ve araştırma sadece bunlardan bazıları.

DEĞERLER DEĞİŞTİ

Ancak günümüzde değerler de çok değişti.

Çalışmak, çalışmak, çalışmak…

İşini sevmeyen, kendine, hobilerine zaman ayırmayan, başarılı olamaz. Kurum, başlangıçta patronun hayata bakışı, dünya görüşü ve sezgileri ile oluşturduğu bir organizma olarak hayatına başlıyor. Bir süre sonra da kurumsallaşma sürecine giriyor. Bilimsel verilerin dışında bazen hisler ve hayaller de bu sürece etki ediyor. Birçok patron, sahibi olduğu işle ilgili gereken yatırım ve sürdürme kararını, tesadüfi olarak alabiliyor.

BİLGİ İLE YÖNETME DÖNEMİ
Tek adamın artık her şeyi düşünmesi, her yere yetişmesi mümkün değil. Sorumluluk vermeden ayakta kalınamaz. Kurumsallaşma daha önemli hale geldi. Aksi halde kaybedersiniz. Kurumlar artık, bilgi ve sistemler ile kişilerden bağımsız olarak daha iyi yönetilebiliyor. Kurumdaki bilgiyi yönetmek ve karar vemek için yönetim araçları ve karar destek sistemleri işinizi oldukça kolaylaştırıyor.

 

GERİLLA TAKTİKLERİ İLE ŞİRKET YÖNETMEK

int1Türkiye’de genellikle daha çok, organize olmamış ekipler ve sıradışı metodlar ile gücünü en etkin şekide kullanılarak hayatta kalma mücadelesi veren patronlar ile karşılaşabiliyoruz. Buna özetle gerilla taktikleri ile şirket yönetmek diyebiliriz. Anlamı en az insan gücüyle, en çok işi yapabilmek. Bu size de yabancı gelmemiş olabilir. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin, küçük ve şaşırtıcı yöntemlerle, piyasadaki rakiplerine karşı bir yer edinebilmeleri prensibine dayanıyor. Patronların seyir defteri de değişime uğradı. Düşünecekleri bu kadar çok konu ve yapmaları gereken bir hayat mücadelesi varken organize olmayı, geleceklerini düşünerek yönetim sistemleri kurmayı da es geçmemeleri gerekiyor.

ANAHTAR TEKNOLOJİDE…

İş ve ekonomi dünyasında gerilla tarzı ile mücadele ederken, çalışanlara sağlanan gündemdeki teknolojileri içermeyen iş yapma modelleri ile şirketlerde verimlilik artık sağlanamaz. Bu yüzden işletmedeki elemanlardan önce, yönetim araçlarınızı güncellemek, kurumun yönetimini temel ERP kurgusu üzerinde gerçekleştirmek verim açısından daha pratik olacaktır. Kurumlar hangi sektörde faaliyet gösterirse göstersinler, günümüzde rekabet gücüne sahip olmanın temelinde rakip firmalardan daha etkin ve verimli çalışabilmek yatmaktadır. ERP sistemlerinin de çıkış noktası olan bu kavram, KOBİ’ler için daha da önemli. Kurumların ERP kullanma nedenleri farklılık gösterir. Ancak kurumlardaki ortak olan nokta “herkesin bireysel başarı sağlamak adına çalışmıyor olmasıdır.” ERP projeleri ile de operasyonel verimliliği artırıcı ortak bir çalışma ve denetleme düzeni oluşturulur; kişilerin hedeflediği bireysel başarılardan bütünsel olarak faydalanabilir. Firmalar her ne kadar yerine getirdikleri fonksiyonları ile organize olmuşsalar da kurumların temel çalışma modeli kendi süreçleridir. ERP sistemleri de departmanlara ilişkin modüler yapılarının altında süreç tabanlı işleyişe sahiptirler. Tüm süreçlerin bütünsel bakış açısıyla kurulması ile ERP sistemlerinde başarı yakalanabilir. ERP sistemleri firmalara, operasyonel etkinlik ve daha iyi karar verebilme, bilgiye hızlı erişim gibi getirileri sağlayarak, şirketin rekabetçi olması için fırsat sunan projelerdendir.

GÖKER SARP

 

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası