Son Haberler

Sağlık sektöründe “sıfır hata”konsepti

Birçok sektörde olduğu gibi sağlık sektöründe de küresel gelişmelere parallel olarak değişimler yaşanıyor. Sağlık sektöründe küresel değişim ihtiyacı, sağlıkta “sıfır hata‘’ konseptini doğurdu!

Bu yazımda, sizlerle dünya sağlık sektöründe uygulamaya başlanan ama henüz Türkiye’de sağlık sektöründe farkındalık yaratılamamış çok önemli bir konuya değineceğim.

Yaşlanan nüfustaki artış, sağlık hizmetlerinde  maliyetlerinde meydana yükseliş ve toplumsal sorunlardaki artış, sağlık sektöründe küresel bir değişim ihtiyacını ortaya çıkardı.Yetersiz ve sürekliliği sağlanamayan hizmet kalitesi, zamanında müdahale yapılamaması, sağlık sektörünün bugünkü küresel sıkıntılarının başında yer alıyor.

“SAĞLIKTA SIFIR” KONSEPTİ

“Sağlıkta sıfır” Konsept Platformu, hatalardan arınmış, riskleri sıfıra indirgenmiş, tamamen yenilenmiş, gelecekteki sosyalleşmeyi sağlayacak çok önemli bir platformdur. Ve bu ancak sosyal inovasyon ile mümkündür.

Peki sosyal inovasyon nedir?

Sosyal inovasyon, bireylerin ve toplumların hayatlarına gerçek anlamda olumlu bir değişim getirmek için teknoloji, yeni iş modelleri ve yeni dağıtım modelleri olarak tanımlanabilir. Yenilikçi–inovatif çalışmalar, hastaları küresel olarak etkileyen, sorunları ortadan kaldırmaya ve bunları çözmeye yardımcı olacaktır. Yanlış teşhis, prosedür hataları ve ilaç yönetimindeki hatalardan kaynaklanan zarar ve kayıplar: rehberlik ve destek sağlayan tetkikler ve algılayıcı tabanlı teknolojik araçlarla önlenebilir.

Platformun ve bu çalışmaların hedefi, 2025 yılında sağlık ve ilaçta negatifleri sıfırlama noktasına ulaşmaktır.

Sıfır Konsepti”ni ilk olarak Bill Gates, 2050 yılına kadar sıfır karbon emisyonu hedefi için ‘Sıfır Emisyon Teknolojileri’ vizyonunu tanımlarken paylaştı.

DÜNYA SAĞLIK SEKTÖRÜNÜN HEDEFİ

Dünya sağlık sektörünün hedefi, ‘’sıfır hatalı sağlık hizmeti ‘’ sunmak. Dünya, sıfır hataya, sıfır zamana, sıfır riske, sıfır ulaşım engeline, sıfır yanlış teşhise, sıfır ilaç riskine ulaşmayı hedefliyor ve ciddi çalışma ve uygulamalar yapıyor.

“Sıfır hata” konseptine bakanlıklar ve şehirler düzeyinde şöyle örnek vermek mümkün. Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı ‘’Dumansız Hava Sahası’’  projesi ve New York Belediye Başkanı’nın başlattığı ‘’Sıfır Gazlı İçecekler’’ projesi en güzel örneklerdendir. Burada amaç. toplum sağlığının geleceği üzerinde bugünden değişim ve önlem alabilmektir.

Bu projeleri sağlık bilişim teknolojileri ile destekleyip, proje alanını genişletip, uygulamaya başlanması ile hızla sıfır hatalı sağlık sektörü yaratmak mümkün olacaktır.

SIFIR BEBEK ÖLÜMLERİ

Bu hedeflere başka örnekleri de vermek mümkün. Neler mi?

Sıfır ilaç kullanım hatası

Sıfır obez hasta

Sıfır hastane enfeksiyonu

Sıfır ulaşım engeli

Sıfır bebek ölümleri

Sağlık sektöründeki en yenilikçi şirketler, gereksiz görevleri ve eski işlemlere bağlı maliyetleri hızla en verimli hale dünüştürebilenler ve tedavilerin kalitesini iyileştirebilenlerdir. Yine bu kurumlar ‘’sağlıkta sıfır’’ projesini uygulamaya ilk alacak olanlardır.

BILL GATES, ÖNCÜ OLDU

“Sıfır Konsepti”ni ilk olarak Bill Gates, 2050 yılına kadar sıfır karbon emisyonu hedefi için ‘Sıfır Emisyon Teknolojileri’ vizyonunu tanımlarken paylaştı. Ardından Frost & Sullivan ortaklarından Sarwant Singh tarafından tüm endüstrilerin zorluklarına karşı çok daha geniş bir kavramda kullanımı tanımlandı.

‘’Önümüzdeki on yılda sıfır hedefimize ulaşamamış olabiliriz, ama unutmayın ki yarısına bile ulaşmak, toplumların geleceğinde ciddi bir fark yaratacaktır.’’diyor New Mega Trend yazarı Sarwant Singh.

Sağlıcakla kalın,

Selin Yıldırım

yildirim@turcomoney.com

 

 

Kaynak:

Frost & Sullivan-Hitachi Social İnnovation in Healthcare

Sarwant Singh – New Mega Trends

 

 

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası