Son Haberler

Robot doktorlar geliyor…

Son 15 yılda gelişmekte olan ülkelerdeki teknolojik yatırım ve uygun fiyat politikası ile başlayan medikal yolculuk, bundan sonra gelişmiş ve yapay zeka ile robot kullanımında önde olan ağırlıklı batılı ülkelere dönecek görünüyor.

Sağlıkta yapay zeka kullanımına başlayan Avrupa, sağlık harcamalarını düşürmeye başladı. Avrupa’daki sağlık sistemlerinin önümüzdeki 10 yıl içerisinde 172 milyar Avro  tasarruf edeceği tahmin ediliyor.

Yapay zekânın sağlık hizmetlerinde kullanılmasında gelecekte ne gibi fayda ve endişeleri oluşturabileceği konusunda değişik ön görüler mevcut. Bir yandan çalışan sayısında düşüşe sebep olarak işsizlikteki olası artışa sebep olma endişesi, bir yanda teşhis hata payını en aza indirerek tedavi kalitesini arttırmak ve konusunda uzman sağlık çalışanına kolay ulaşılabilirlik sağlaması başlıca konular arasında yer alıyor. Ama nereden bakarsanız bakın, yapay zeka, sağlığın geleceğinde ve gelişiminde büyük rol oynayacak. İnsanların öncelikle kabullenme sürecini aşması ve yapay zeka uygulama alanlarının artması ile sağlığımıza daha hızlı, daha kolay, daha az hata payı ile kavuşacağız. Sektörün geleceğinde yapay zeka ve robotların kullanımında erken yol alan ülkeler Medikal turizmde öne geçen ülkeler olacak.

                                ROBOTLAR, HASTA TRAFİĞİNİ DEĞİŞTİRECEK

Son 15 yılda gelişmekte olan ülkelerde ki teknolojik yatırım ve uygun fiyat politikası ile başlayan medikal yolculuk, bundan sonra gelişmiş ve yapay zeka ile robot kullanımında önde olan ağırlıklı batılı ülkelere dönecek görünüyor.

PWC sağlık şirketinin, Avusturya, Almanya ve Hollanda’dan hastaneler, klinikler, ödeme kuruluşları ve teknoloji şirketleriyle yaptığı görüşmeler sonucunda yayınladığı raporun analizinde, yapay zekâ uygulamasının özellikle üç hastalık için sağlık harcamalarındaki tahmini tasarruf miktarı ile bu hastalıkları önleme, teşhis ve tedavi açısından önemini ortaya koyuyor.

YAPAY ZEKADAN BU HASTALIKLAR FAYDALANACAK

Yapay zeka uygulamasında özellikle üç hastalığın faydalanabileceği belirtiliyor.

  • Çocukluk çağı obezitenin engellenmesi
  • Demans teşhisi
  • Meme kanseri teşhisi ve tedavisi

                                ÇOCUKLUK ÇAĞI OBEZİTESİNİN ENGELLENMESİ 

Yapay zekâ uygulamasının, obeziteyi önlemek için kişinin kendi kendine takibinde verimliliğin artmasına da yardımcı olabileceğine dikkat çekiyor. Yapay zekâ kullanımının, önümüzdeki 10 yılda 90 milyar Avro’nun üzerinde tasarruf sağlacağı belirtiliyor. Aslında gündelik yaşantımızda akıllı telefonlarımız aracılığı ile spor ve gıda takibini yapmaya başladık bile. Daha geliştirilmiş takip versiyonları ile etkisinin olacağı aşikar.

DEMANS TEŞHİSİ 

Yapay zekâ uygulamasının hiçbir zaman net teşhis konulamayan demans hastalığının tespitine, %90’a kadar doğruluk oranıyla yardımcı olabileceği söyleniyor. Yapay zekâ kullanımının artması ile 10 yılda sağlık harcamalarında 8 milyar Avroya kadar tasarruf sağlanabilecek.

MEME KANSERİ TEŞHİSİ VE TEDAVİSİ 

Yapay zekânın meme kanseri teşhis ve tedavisinde kullanımı, en çok erken tanı ve tedaviye karar vermede yardımcı olabilir. Geniş ölçekte kullanılırsa, önümüzdeki 10 yılda 74 milyar Avroya kadar tasarruf sağlanması mümkün olabilecek.

                                               ROBOT DOKTORLAR GELİYOR

 Yapılan araştırmalara göre, tüketiciler yapay zeka kullanımına istekli ve hazır! Yine yapılan bir araştırma gösteriyor ki gelişmekte olan ülke vatandaşları yapay zeka kullanımına daha fazla istekli ve hazır. Bu da var olan teşhis ve tedavi sistemlerine olan güvensizliklerini de ortaya koyuyor aslında.

Dünyanın önde gelen sağlık sektör araştırma şirketinin yaptığı son araştırmasına göre:

  • Dünya çapında tüketicilerin yüzde 55’i doktorların yerini yapay zekâ ve robotların alması konusunda istekli
  • İsteklilik oranı çok değişiyor: İngiltere’de yüzde 39, Nijerya’da ise yüzde 94. Türkiye’de ise tüketicilerin yüzde 85’i sağlık hizmetlerinde robotlara hazır
  • Erişilebilirlik ve hatasızlık avantaj olarak görülürken; güven ve insan unsuru temel zorluklar olarak öne çıkıyor
  • Raporda, hükumetin, sektörün ve meslek sahiplerinin atacağı adımların altı çiziliyor
  • Gelişmekte olan pazarlar sağlıkta teknolojiyi kullanmaya en açık olan pazarlar!

    HASTALAR, ROBOTLARI TERCİH EDİYOR

Araştırmaya göre, ameliyathanede bile katılımcılar küçük cerrahi operasyonları doktor yerine robotların yapmasını tercih edeceklerini belirtiyor; Nijerya, Türkiye ve Güney Afrika’daki katılımcılar küçük cerrahi operasyonları robotların yapması konusunda en istekli olanlar; İngiltere’deki katılımcılar ise bu konuda en az istekli olanlar.

Tüm bu avantajlara rağmen tüketicinin en hassas olduğu nokta insani dokunuş eksikliği.

Gelecek trendlerin içerisinde bugünden yapılacak olan çalışmalar ve politikalar ile yer alabiliriz. Bu noktada hükümete, sağlık kurumlarına, sağlık çalışanlarına gerekli araştırma ve hazırlıkları yapmaları noktasında büyük iş düşüyor.

Dünya oyun kurucu ülkeler, arasında olabilmek doğru politikaları uygulayabilen stratejiye sahip olabilmekten geçer. Sağlık sektörüde önde gelen gelecek sektörlerin başında geliyor.

Sağlıcakla kalın…

Kaynak: PwC’nin Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesinde yer alan 12 ülkeden 11.000’i aşkın katılımcı ile hazırladığı Hangi doktor? Neden yapay zekâ ve robotbilim yeni sağlık sektörünü şekillendirecek? başlıklı araştırması.

Selin Yıldırım

yildirim@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası