Son Haberler

Ortak aklın erdemi    

Aile şirketinin sahip olduğu kurum içi bilgi ve tecrübe birikimi dışında “ortak aklın kullanımı” olarak ifade edeceğimiz güvenilir dış kaynak desteğine ihtiyaç duyuluyor.

Çocukluğumda bana alınan oyuncakların ömrü çok uzun olmazdı. İç mekanizmalarına, nasıl çalıştıklarına olan merakım nedeniyle onları çok çabuk bozardım. Bu merak sonucu yaşadığım keşif ve öğrenme süreci benim için en keyifli oyun olurdu. Meslek seçimimde de, doğamda var olan bu merak duygusu etkili oldu.

Çocukluğumda bana alınan oyuncakları bir daha oynamama riskini göze alarak, merak saiki ile bozmamın, keşfetme gayretimin yanı sıra aynı zamanda benim olandan ve elde bulundurduğumdan öğrenme adına vazgeçme cesaretimin bir ifadesi olduğunu da söyleyebilirim. Görünen gerçeğin içini keşfetme, özüne erişme, değişim ve gelişim adına çocukluğumda yaşadığım deneyim, yetişkin yaşımda bana her zaman öğrenci kalabilmem için bir dürtü oldu. Bu dürtü konfor alanı dışına çıkmam konusunda da beni her zaman cesaretlendirdi.

                                                                ORTAK AKLIN NİMETLERİ

Tecrübelerim, konfor alanı dışına çıkma kararında öz güven ve cesaret gerektiği gibi yeni bir alan açmanın getirdiği riskleri yönetmek için ortak aklın nimetlerinden de yararlanmanın akılcı bir yaklaşım olduğunu gösterdi.

İş dünyasında yaşadıklarımız, kurumsal hayatın gerçekleri ve gelecekle ilgili öngörüler ve uzgörüleri değerlendirdiğimizde; şirketlerin kurumsal sürdürülebilirliği için değişim eşiğini yükseltmeleri, konfor alanlarını terk etmeleri, diğer bir ifadeyle ezberlerini bozmalarını günün gerçeği haline getirdiği görülüyor.

Bu tespitimizi aile şirketleri açısından değerlendirdiğimizde; girişimci bir zeka ve ticari bir yetenek tarafından kurulan ve kurucu liderin performansıyla büyüyen aile şirketlerinin kurumsal sürdürülebilirliği için bu sürecin nasıl yönetileceği kritik önem kazanıyor.

“Güvenilir Aile Danışmanı”, iş ve sektör bilgisi, ticari zekası ve güncelliği ile çözüm üretmeli, koçluk becerileriyle değişim ve dönüşüm sürecinde etkili bir rehber olmalı, iletişim becerileriyle motivasyon ve güven ortamı sağlamalı.

                                                         AİLE ŞİRKETLERİ NE YAPMALI?

Alışkanlıkların olduğu, ezberlenen süreçlerin yer aldığı konfor ortamının dışına çıkılması, belirsizlikler ve risklerle birlikte fırsatların da yönetilmesini gerektiriyor. Aile şirketinin sahip olduğu kurum içi bilgi ve tecrübe birikimi dışında “ortak aklın kullanımı” olarak ifade edeceğimiz güvenilir dış kaynak desteğine ihtiyaç duyuluyor.

Ortak aklın kullanımının somut ifadesi olan “Güvenilir Aile Danışmanı”nın sağlayacağı dış kaynak desteğinden başarılı bir sonuç elde etmek için;

  • Danışman; iş ve sektör bilgisi, ticari zekası ve güncelliği ile çözüm üretmeli,
  • Koçluk becerileriyle değişim ve dönüşüm sürecinde etkili bir rehber olmalı,
  • İletişim becerileriyle motivasyon ve güven ortamı sağlamalı,
  • Networkü ile iyi uygulama örnekleri, doğru iş ve çözüm ortakları sunabilmeli.

     ÖZ GÜVEN VE CESARET ŞART

Ortak akıl kullanma, stratejik öneme sahip bir karar olduğu kadar, bu kararı verecek öz güven ve cesareti de gerektiriyor.

Bu nedenle, insanoğlunun kıskanmadığı tek şeyin başkasının aklı olduğu söyleniyor. Ancak tecrübelerimiz kendi aklıyla birlikte başkasının aklından fayda sağlayabilmenin insanı daha akıllı kıldığı gibi, bunun bir erdem olduğunu da gösteriyor. Ezber bozmak, iş dünyasında fark yaratmanın yolunun ortak akıl ve tecrübelerden yararlanmaktan geçtiğini de her zaman akılda tutmak gerekiyor.

 

 

Ali Kamil UZUN

Türkiye İç Denetim Enstitüsü Kurucu Başkanı

Deloitte Türkiye Yönetim Kurulu Danışmanı

 

 

 

 

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası