Son Haberler

Türk Lirası, normalleşme sürecine girmeye başladı

Düzenleyici otoritelerin aldıkları proaktif önlemler Türk Lirası’nın değerlenmesini ve oynaklığın azalmasını sağladı. Faiz artırımlarına devam eden FED’in 2019 yılında ilave şahin olma potansiyelinin zayıflaması ile birlikte Türk Lirası’nın yeniden bir dengelenme ve normalleşme sürecine girmeye başladığını görüyoruz.

Tüm kesimlerle istişare edilerek açıklanan “Yeni Ekonomi Programı”nın içeride ve dışarıda genel olarak gerçekçi, makul ve rasyonel bulunması, sonrasında düzenleyici otoritelerin aldıkları proaktif önlemler Türk Lirası’nın değerlenmesini ve oynaklığın azalmasını sağladı. Bunlara ilave olarak ABD ile girilen ilişkilerin geçmiş aylara oranla normalleşme sürecine girmesi, Rusya ile yürütülmeye başlanan yeni büyük projeler, enerji maliyetlerimiz açısından gerileyen petrol fiyatları ve kademeli faiz artırımlarına devam eden FED’in 2019 yılında ilave şahin olma potansiyelinin zayıflaması ile birlikte Türk Lirası’nın yeniden bir dengelenme ve normalleşme sürecine girmeye başladığını görüyoruz.

FAİZLERİN SEYRİNDE SINIRLI GERİLEME EĞİLİMİ VAR

Türkiye’nin risk primindeki gerileme, enflasyonda en kötü dönemin geride kaldığı ve Kasım-Aralık döneminde normalleşmenin daha etkin devreye girerek faizlerde de geri çekilme potansiyelini destekleyecektir. Kasım ayında Hazine’nin borçlanmayı sınırlı tutarak düşük faizden gerçekleştirmesi de faizdeki düşüşü destekleyebilir. Ki, alınan tedbirlerin de etkisiyle son günlerde faizlerin seyrinde sınırlı da olsa gerileme eğilimi görülüyor. Yeni program sonrası enflasyonla mücadelenin ilk öncelik olarak ele alınması, sıkı maliye politikası ve mali disiplinin temel çıpa olarak açıklanması da piyasalar açısından önemli.

YATIRIMCILAR, HİSSELERİ  CAZİP GÖRÜYOR                                             

Borsa İstanbul’daki halka açık şirketlerin değerlemelerine baktığımızda ise birçoğunda başta fiyat/kazanç oranı olmak üzere değerlemelerin geçmiş yıllara oranla gerilemiş olmasının yaratığı ucuzluk faktörleri yatırımcılar tarafından cazip olarak algılanmaya devam ediyor.  Fakat içeride son günlerde gerileme eğilimi göstermesine rağmen faizlerin halen cezbedici seviyelerini koruması, dışarıda ise küresel çapta Çin, Avrupa ve Japonya başta olmak üzere büyüme dinamiklerindeki yavaşlama, ticaret savaşlarının verdiği ve vereceği hasarlar, brexit gelişmeleri ve son haftalarda küresel borsalardaki geri çekilmeler dikkate alındığında borsa endekslerinin yukarı yönlü potansiyellerinde sınırlanma devreye girebilir.

Özelikle ABD’nin, Çin ile arasındaki ticareti kendi lehine çevirme hamleleri sonrası oluşan  ticaret savaşı küresel borsaları ve büyüme dinamiklerini önümüzde ki dönem ister istemez etkilemeye devam edecektir.

JEOPOLİTİK RİSK VAR, PORTFÖYDE ALTIN DA OLMALI

Kamu otoritelerinin proaktif önlemlerini, Merkez Bankası ve BDDK başta olmak üzere Türk Lirası’nı destekleyici ve savunucu aksiyonlarını referans alarak, ülke risk primindeki düşüşü de göz önünde bulundurduğumuzda portföyler Türk varlıkları ağırlıklı olabilir. Jeopolitik riskler de dikkate alınarak bir miktar altın da portföylerde tutulabilir.

Geçen ay Türkiye’ye değer katan dünya çapında büyük projelerden İstanbul Havalimanı’mızın açılışı gerçekleştirildi. Ayrıca cari açığa önemli katkıları olacak STAR Rafinerisi ve Türk Akım Projesi’nin boru hattı açılışı yapıldı. Bu ve benzeri projelere yenilerinin eklenerek, genç ve dinamik nüfusumuzla ülkemizin büyümeye devam etmesini temenni ediyoruz.

YENİ EKONOMİ PROGRAMI İLE YOL HARİTASI BELİRLENDİ

2023 hedefleri doğrultusunda ülkemizin en büyük 10 ekonomi arasına girmesi için yapısal reformlara devam edilmesini, İstanbul’un önemli finans merkezilerinden biri olmasını arzu ediyoruz. Yeni Ekonomi Programı ile yol haritası belirlendi, rasyonel doğru adımlar atıldıkça umuyoruz ki Türkiye pozitif ayrışacaktır.

Alper Nergiz

GCM Menkul Kıymetler Genel Müdürü

nergiz@turcomoney.com 

Uyarı Metni

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası