Son Haberler

Euro’nun 20. yılında Draghi’nin karnesi

Önemli etkileri halen yaşanmakta olan küresel krizin yönetilmesinde merkez bankalarının temel amacının parasal istikrarın sağlanması olarak düşünülürse, ‘Mario Draghi düşük büyümeye rağmen genel olarak başarılıdır’ diyebiliriz.

Mario Draghi, Avrupa Merkez Bankası Başkanlığına geldiğinden bu yana finans literatüründe negatif faiz olarak bilinen uygulama ile faiz artırmayan nadir merkez bankası başkanlarından biri olarak anılacak.

Draghi’ye yöneltilen en önemli eleştiriler düşük büyüme konusundadır. Bu durumdan mutlu olmayan Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde sosyal çekişmelerin artması ve milliyetçiliğin yükselişte olması hanesine yazılan eksi puanlar…

Doç. Dr. Mehmet Yazıcı

Bursa Teknik Üniversitesi

yazici@turcomoney.com

2006 yılında İtalya Merkez Başkanı olan “Süper Mario” lakaplı Mario Draghi, 1 Kasım 2011 tarihinden itibaren Jean-Claude Trichet’nin yerine Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı olarak atanmış olup görevini 31 Ekim 2019 tarihinde halefine bırakıyor.

ECB Başkanlığına geldiğinden bu yana faiz artırmamış ve hatta finans literatüründe negatif faiz olarak bilinen uygulama ile faiz artırmayan nadir merkez bankası başkanlarından biri olarak anılacak.

Küresel ekonomik krizle birlikte reel sektörün harekete geçirilmesi amacı ile parasal genişleme politikaları tasarruf fazlasına ve düşük faiz politikalarının uygulanmasına neden oldu. ABD Merkez Bankası’nın (FED) o dönemki Başkanı Ben Bernanke’nin öncülüğünde başlayan parasal genişleme politikası ECB ve BoJ (Bank of Japan – Japonya Merkez Bankası) tarafından da takip edildi.

Yazının devamını okumak için lütfen tıklayınız…

https://www.pressreader.com/turkey/turcomoney/20190201

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası