Son Haberler

Faiz indirimi olmadıkça TL’nin güçlenmesi sürebilir

TCMB ise sıkı para politikası duruşunu, Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar devam ettireceği mesajını vermeye devam ediyor. TCMB’den bir faiz indirim hamlesi gelmedikçe TL’nin güçlenme eğilimi sınırlı da olsa önümüzdeki dönemde devam edebilir.

Şubat ayında Çin borsaları en iyi performansı gösteren endeksler oldu. Ocak ayında yabancı girişiyle güçlü yükseliş gerçekleştiren BIST 100 endeksi ise Şubat ayında yaşanan kar satışları ile seçilmiş borsa endeksleri için Hindistan’la birlikte en kötü performansı gösteren endeks oldu.

Her ay yeni zirvesini test eden altın fiyatlarında yükseliş devam ediyor. Teknik olarak 1.373 direnci halen önemini koruyor. Fiyatların 1.345’in üzerinde kalması durumunda 1.373 direnci hedeflenebilir. Aksi halde kar satışlarının hızlanması beklenebilir.

Borsa İstanbul, Ocak ayındaki güçlü pozitif ayrışma sonrası Şubat ayı içinde kar satışlarıyla karşılaşırken, benzerlerinden hafif negatif ayrışma gösterdi. BIST 100 Endeksi 20 Şubat itibarıyla aybaşından beri 100.700-105.000 arasında dalgalanırken yaklaşık yüzde 2 düşüş gerçekleştirdi.

TL ise Dolar karşısında yüzde 2 üzerinde değer kaybına maruz kalırken, 10 yıllık tahvil faizlerinde ise 80 baz puan yükseliş gerçekleşti. Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık oranlarında yaklaşık 100 baz puanlık indirimle bankalar üzerinden reel sektörü destekleyici adımına rağmen notu ve görünümünü koruyan kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin yapısal reformlara dikkat çekmesi kar satışlarında bir miktar etkili oldu.

Gelişmiş ülke endeksleri Çin-ABD ticaret savaşlarında görüşmelerinin devam etmesinin olumlu etkisiyle Şubat ayı içinde pozitif ayrışırken, FED’in daha ılımlı bir para politikasına geçmesine rağmen gelişmekte olan ülke endeksleri de negatif tarafta kaldı.

EN KÖTÜ PERFORMANS HİNDİSTAN İLE BİRLİKTE BİST 100’DE

Ancak, ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin pozitif yönde ilerlemesiyle Şubat ayında Çin borsaları en iyi performansı gösteren endeksler oldu. Ocak ayında yabancı girişiyle güçlü yükseliş gerçekleştiren BIST 100 endeksi ise Şubat ayında yaşanan kar satışları ile seçilmiş borsa endeksleri için Hindistan’la birlikte en kötü performansı gösteren (20 Şubat itibarıyla) endeks oldu.

FED Ocak ayı toplantısında faizleri oy birliği ile yüzde 2,25-yüzde 2,50 aralığında sabit tutarken, faiz artışı için gelecekte “sabırlı” olunacağı ifadesini toplantı özetine ekleyerek, kademeli faiz artışı ifadesini tutanaklardan çıkardı.

Bu ifade FED’in faiz artırımlarına ara vereceği şeklinde algılanırken, oldukça güvercin bir ton olarak değerlendirildi. FED ekonomik büyüme için değerlendirmesini “güçlü”den, sağlama indirdi. FED ayrıca bilanço küçültme hızını ekonomik ve finansal gelişmelere göre ayarlamaya hazır olduğunu belirterek, bilanço küçültme hızını gerektiğinde yavaşlatabileceğinin de sinyali verdi.

FED’İN  FAİZ ARTIRIMI KONUSUNDA “SABIRLI” YENİ DURUŞU

FED gelecekteki faiz artırımı konusunda “sabırlı” olunacağına ilişkin yeni duruşa geçişte “cansız enflasyon” ve global ekonomik gelişmeler ile finansal gelişmelerin etkili olduğunu vurguladı. FED başkanı Powell, bazı büyük ekonomilerde büyümenin yavaşladığını ve ABD hükümetinin politikalarında belirsizliğin yükseldiğini belirtti.

Ayrıca faiz artırımı için nedenlerin zayıfladığını ve çok yüksek enflasyon riskinin azaldığını söyledi. FED tahminleri 2019 için iki faiz artışına işaret etse de piyasa fiyatlaması 2019’da bir faiz artışı beklemiyor. Piyasa ile FED arasındaki bu uyumsuzluğun FED’in daha güvercin bir tona geçmesiyle kapanması bekleniyor. FED toplantısı sonrası 20 Şubat’ta yayınlanan tutanaklar, büyümeye yönelik risklerin faiz artırımlarına ara verilmesini teşvik ettiğine ve 2019 yılında bilanço küçültme programının sonlandırılabileceğine işaret etti.

FAİZ İNDİRİM HAMLESİ GELMEDİKÇE TL’NİN GÜÇLENME EĞİLİMİ SÜRECEK

TCMB ise sıkı para politikası duruşunu, Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar devam ettireceği mesajını vermeye devam ediyor. TCMB’den bir faiz indirim hamlesi gelmedikçe TL’nin güçlenme eğilimi sınırlı da olsa önümüzdeki dönemde devam edebilir.

Uzun bir süreden sonra volatilitesi düşen Dolar/TL kurunda 5.30 seviyesi önem arz ediyor. 25 ve 50 günlük ortalamaların da aynı seviyede olduğu kurda 2 hafta süresince bu bölge test edildi. 5.30 direnci aşılırsa 5.45 seviyesi bir sonraki direnç noktası olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 5.20 ve 5.15 destekleri alımların artacağı seviyeler olarak izlenebilir.

EURO/DOLAR PARİTESİNDE BREXİT BELİRSİZLİĞİ ETKİLİ

Şubat ayı ilk yarısında 1.15’lerden 1.12’lere doğru sert düşüş yaşayan paritede, Brexit belirsizliği fiyatlara etki etti. Parite için önemli bir destek seviyesi olan 1.12 bölgesinden gelen alımların artması halinde ilk etapta 1.14, sonrasında ise 1.1550 direnç seviyeleri takip edilebilir. Fiyatların 25 günlük ortalaması olan 1.1350’nin aşağısında kalması durumunda 1.12 ana destek noktasına doğru satışlar artabilir.

ALTIN HER AY YENİ ZİRVE TEST EDİYOR: YENİ HEDEF 1.373 $ DİRENCİ

Her ay yeni zirvesini test eden altın fiyatlarında yükseliş devam ediyor. Teknik olarak bakıldığında 1.373 direnci halen önemini koruyor. Fiyatların 1.345’in üzerinde kalması durumunda 1.373 direnci hedeflenebilir. Aksi halde kar satışlarının hızlanması beklenebilir. Bu durumda 1.313 ve 1.290 destekleri takip edilebilir.

Yurtdışı piyasaların en önemli gündemi ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmeleri olmaya devam edecek. Her iki tarafta görüşmelerin pozitif yönde ilerlediğine yönelik açıklama yaparken, görüşmeler ABD’de heyetler arasında devam ediyor. Anlaşma için taraflar 1 Mart’a kadar karşılıklı ek vergi koymama taahhüdünde bulunmuştu.

ABD Başkanı Trump, görüşmelerin olumlu ilerlediğini ve anlaşma zemini oluşması durumunda bu sürenin uzatılabileceğini söyledi. Bu nedenle global piyasalarda ve özelliklede Çin ve ABD piyasalarında pozitif fiyatlama Şubat ayında devam etti.

ABD-ÇİN ANLAŞIRSA, PİYASALARDA GÜÇLÜ BİR RALLİ BEKLENİYOR

İki tarafın bir mutabakat sağlaması durumunda global piyasalarda kısa vadede güçlü bir ralli oluşması beklenmektedir. Aksi bir sonuç çıkması durumunda ise Global büyüme endişeleri artarken piyasalarda risk alma iştahı düşecek.

Avrupa tarafında ise Brexit sürecine ilişkin gelişmeler, İtalya’nın teknik resesyona girmesi ve Almanya’nın ekonomik büyümesinin yavaşlaması piyasalar tarafından izlenmeye devam edilecek diğer konular olacak. Mart ayında piyasaların önündeki en önemli gündemlerden biri de merkez bankalarının faiz kararları olacak.

2019 YILINDA FED’İN FAİZ ARTIRIMINA GİTMESİ BEKLENMİYOR

Daha yumuşak tona geçen FED faiz kararı ve yeni ekonomi projeksiyonları, piyasalar için orta vadeli yönünü belirlemede etkili olacak. FED halen 2019 yılında 2 faiz artışı beklerken, bunun 1 düşürülmesi piyasalar tarafından pozitif algılanacak. Piyasalar hali hazırda 2019 yılında FED’in faiz artırımına gitmesini beklemiyor.

Aralık ayında varlık alımlarını sonlandıran Avrupa Merkez Bankası’nın da daha yumuşak bir mesaj vererek piyasaları desteklemeye devam etmesi bekleniyor. Önümüzdeki dönemde Global büyümeye ilişkin veriler piyasaların takip edeceği önemli başlıklardan biri olacak. ABD, Çin ve AB gibi majör ekonomilerden gelebilecek negatif veriler büyüme endişeleriyle borsalarda satışları tetikleyebilir. Global büyüme kısa ve orta vadede piyasaların ana teması olacak gibi görünüyor.

YURTİÇİNDE ANA GÜNDEM; SEÇİMLER VE ANKETLER OLACAK

Yurtiçinde ise enflasyon başta olmak üzere açıklanacak makro veriler ve Mart ayında yapılacak yerel seçimler ve seçimlere ilişkin anketler piyasaların ana gündemi olacak. ABD ve AB ile ilişkilerin seyri önemini korumaya devam ederken Suriye konusundaki gelişmeler de bu açıda dikkatle takip edilmeye devam edilecek.

Şubat ayında sınırlı negatif ayrışarak kar satışlarıyla karşılaşan BIST’in, seçimler öncesinde yurt içinde yukarıda sıraladığımız konularda olumsuz bir gelişme olmaması ve FED’in Mart toplantısında güvercin tonunu netleştirmesiyle birlikte gelişmekte olan ülkelere yönelik fon akımlarının güç kazanması durumunda bundan da en fazla halen benzerlerine göre iskonlu işlem gören TL varlıklarının yararlanması bekleniyor.

MOMENTUM KAYBETSE DE BIST’E YABANCI İLGİSİNİN DEVAM EDEBİLİR

Ocak ayında BIST’te son yılların en yüksek aylık yabancı girişi gerçekleşmişti. Momentum kaybetse de BIST’e yabancı ilgisinin ilerleyen dönemde devam etmesi beklenebilir. Şubat ayında BIST’in ve TL’nin negatif ayrışmasında petrol fiyatlarındaki yükseliş de olumsuz etkenlerden biri oldu.

Bu nedenle kısa vadede petrol fiyatlarındaki gelişmeler de TL varlıklar için önemli olacak. Endeksin Mart ayında 98.00-110.000 arasında daha geniş bir bantta dalgalanması ve kar satışları yaşansa da yeni alım fırsatı olarak kullanılarak Mart ayında pozitif getiri ile kapatması bekleniyor.

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası