Son Haberler

Dünya’nın yeni savaş stratejisi : Biyolojik silah savaşları

Günümüzün savaşları tarihte de birçok örneğini yaşadığımız gibi Biyolojik Silah – Biyolojik Virüsler ile gerçekleşiyor. Bu yazımızda son yılların en yüksek oranlı ölümlerine sebep olan ve ilk olarak Fransa’da başlayan Domuz Gribini inceleyelim.

Kuş gribi ve domuz gribinin neden olduğu ölümlere baktığımızda, sadece son 2 haftada Fransa’da 2.800 ölüme ulaştı. Peki neden karantinalar devrede değil? Neden ulaşım ve turizm şirketleri halen bir önlem almış değil? Dünya Sağlık Örgütü tüm dünya vatandaşlarını neden uyarmıyor?

Bu güne kadar uzun yıllardır benzer bir salgın virüsü nasıl oluyor da ilk defa bir Avrupa ülkesinde çıkıyor? Zamanında 72 kişinin ölümüne olan grip için karantinalar başlatılmışken, acaba dünya liderleri bu virüsü kontrol altına almak için neyi bekliyor?

Dünya nüfusu arttıkça, ülkeler hatta kıtalar arası ulaşım hızlandıkça ve kapitalizm insanlığı esir almaya devam ettikçe toplu ölümlerde artış ve doğa olaylarında hızla değişim büyüyerek devam edecek görünüyor. Günümüzün savaşları tarihte de birçok örneğini yaşadığımız gibi Biyolojik Silah – Biyolojik Virüsler ile gerçekleşiyor.

Şöyle bir yakın geçmişe göz atalım ve günümüzde yaşanan ancak son yılların en yüksek oranlı ölümlerine sebep olan ve ilk olarak Fransa’da başlayan Domuz Gribini inceleyelim.

1997 VE 2003 KUŞ GRİBİ SALGINI

En yakın iki pandemi tehdidi 1997 ve 1999 yıllarında gelişti. 1997’de en azından birkaç yüz kişi Hong Kong’da kuş A/H5N1 influenza virüsü ile enfekte oldu ve 18 kişi hastaneye yattı. Hastaneye yatanların 6’sı öldü.

2003 Kuş Gribi yine ilk kez Hong Kong’da görülüp, Türkiye’yi de içine alarak tüm küçük işletmelerin serbest gezen tavukları ve kümes hayvancılığını adeta yok edilmesine sebep oldu. O dönemde koruma amaçlı uygulamaya alınan karantinaları, havaalanlarındaki ısı ölçerleri ve insanların seyahat ettikleri ülkede vücut ısı kontrol cihazlarına girdiğini hatırlıyorsunuzdur.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2003-2008 yılları arasında Kuş Gribi’ nin Dünya’daki insan sağlığı açısından bilançosu, 15 ülkede toplam 387 insan vakası ve 245 insan ölümü şeklinde oldu.

RAKAMSAL VERİLERLE TÜRKİYE’DE KUŞ GRİBİ 

Ülkemizde Kuş Gribi ilk defa, 5 Ekim 2005 tarihinde, Balıkesir’in Manyas ilçesi Kızıksa beldesinde tespit edildi. 2006  itibariyle toplam 54 il hastalıktan etkilendi. 2006 yılı salgınında kanatlı itlaf tazminatı olarak yaklaşık 28 milyon 150 bin YTL, malzeme alımı ve diğer ihtiyaçlar için 3.6 milyon YTL olmak üzere, toplam kamu maliyeti yaklaşık 31 milyon 750 bin YTL oldu.

2007 yılında toplam  2 ilde kuş gribi vakası görüldü. 27 bin 190 muhtelif kanatlı hayvan itlaf edilerek toplam 318 bin YTL tazminat ödemesi yapıldı. 2008 yılında görülen 5 ildeki 7 kuş gribi vakalarında belirlenen tazminat tutarı ise 7477 kanatlı için 46 bin 430 YTL’dir.

2009 YILINDAKİ DOMUZ GRİBİ SALGINI

İlk vakanın Meksika’da görüldüğü Domuz Gribi (İnfluenza A H1N1 virüsü), kuş ve insan grip virüslerinden bir parça alarak büyük bir değişime uğramış olduğundan, bağışıklık sisteminin tanımadığı ve bu yüzden kıtalararası salgın yapma potansiyeli olan bir virüs olarak açıklandı.

Hükümette yaşanan dönemin domuz gribi aşısı yaptırma krizini de hatırlatmak isterim. Sağlık bakanımızın “Aşı olmayı düşünüyorum” demesine karşılık, Başbakanımız “Aşı olmayı düşünmüyorum” demesi ile yaşanan aşı krizi halk arasında hızla çelişkiye dönüştü.

Dönemin Sağlık Bakanı Sayın Akdağ’ın domuz gribi aşısının Türkiye’ye maliyetini açıklayan, “3 firmayla grip anlaşması kapsamında toplam 43 milyon doz aşı bağlantısı yaptık. Sipariş edilen 43 milyon doz aşının tamamının alınması durumunda 220 milyon euro ödeme yapılacak” sözlerinin yer aldığı demeçleri yayınlandı.

AŞI PAZARININ TRİLYON DOLARLARA ULAŞMASI BEKLENİYOR

Sadece Amerika’da bile 100 milyar dolar olduğu düşünülen pazarın tüm dünyada trilyon dolarlara ulaşacağı ön görülüyordu. Tabi ki tüm bu süreç, aşı üretimini yapan ilaç firmaları kazanç sağlarken, başta ulaşım ve turizm sektörlerinin büyük kayıplar vermesine sebep oldu.

9 Ocak 2010 tarihinde memurlar.com sitesinde: Prof. Dr. Recep Akdur, “gerçekçi olmayan salgın paniklerinin dünyaya ve insanlığa çok pahalıya mal olduğunu” ifade ederek, “Kuş gribi dünyaya 2.2 trilyon dolara mal oldu, domuz gribinin ise 4.4 trilyon dolara mal olacağı hesaplanıyor” diye açıklama yaptı.

Dünya Sağlık Örgütü, H1N1’in (Domuz Gribi),  16 Mayıs 2009 tarihi itibariyle 36 ülkeye yayıldığını, 8451 kişiyi hastalandırdığını, laboratuvar olarak doğrulanmış bu hastalardan 72 kişinin öldüğünü bildirdi.

DOMUZ GRİBİNDEN ÖLENLER ON BİNDE 2-3 SEVİYESİNDE

Ölüm tablosuna baktığımız zaman; domuz gribinden ölenlerin sayısı on binde 2-3 seviyesinde, diğer griplerden ölenlerin sayısı ise binde 1 civarında. Yani bu kadar panik ve aşı satışı hangi stratejik amaca hizmet etmiştir, düşünmek lazım!

Gelelim günümüze, 21 Şubat 2019 tarihinde Fransa Halk Sağlığı’ndan yapılan açıklamada, son 2 haftada 25 bin kişinin grip nedeniyle hastanelere başvurduğu belirtildi. Fransa’da, kış mevsiminde “H3N2” virüsünün sebep olduğu domuz grip salgınında 2 bin 800 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. (kaynak:www.hurriyet.com)

FRANSA’YI VURAN DOMUZ GRİBİ SALGINI

Connectionfrance sitesinde yayınlanan açıklamalar ise şu şekilde:

“Fransa anakarasının tüm bölgelerinde salgın ilan edildi. Sağlık ajansı Santé Publique France’ın (SPF) haftalık bültenine göre salgının ilk ayında 1.100’den fazla insan hayatını kaybetti. Tıbbi kaynaklardan elde edilen tüm rakamlar – doktor randevularının sayısı ve hastaneye kabuller gibi – domuz grip virüsünün hala yayılmakta olduğunu ve kötüleşebileceğini göstermektedir.

Fransız acil servis ağı Oscour’ un rakamlarına göre, geçtiğimiz hafta ülke genelinde acil sağlık hizmetleri tarafından 12 binden fazla grip hastası görüldü ve 1.823 kişi acil durumu nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hasta sayısında önceki haftaya göre yüzde 70 oranında bir artış görüldü. Öle-nlerin büyük kısmının 65 yaş üstü ve çocukların olduğu gözlemlendi.

Komşumuz Yunanistan’da da hızla yayılan virüsün yılbaşından 22 Şubat’a kadar 74 kişinin H1N1 virüsünün sebep olduğu grip salgınından hayatını kaybettiği bildirildi. (www.sondakika.com)

NEDEN KARANTİNALAR DEVREDE DEĞİL?

Kuş gribi ve domuz gribinin neden olduğu ölümlere baktığımızda, sadece son 2 haftada Fransa’da resmi rakamlara göre 2.800 ölüme ulaşıldı. Peki bu derecede salgın haldeki bir virüs karşılığında neden karantinalar devrede değil?

Neden ulaşım ve turizm şirketleri halen bir önlem almış değil? Ya da neden son dakika haberlerinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından tüm dünya vatandaşları uyarılmıyor? Ve bu güne kadar uzun yıllardır benzer bir salgın virüsü nasıl oluyor da ilk defa bir Avrupa ülkesinde çıkıyor?

Resmi kayıtların 3.000’e yaklaştığını söylediği bir salgında gayri resmi bilgilerde ölümlerin 4.000’lerin üzerine çıktığı söylenmekte, bu durumda zamanında 72 kişinin ölümüne olan grip için karantinalar başlatılmışken, acaba dünya liderleri bu virüsü kontrol altına almak için neyi bekliyor?

Kaynak:

Dünya Sağlık Örgütü, Ulusal.com.tr, Gripplatformu.com, Kusgribi.gov.tr, Solunum.org.tr, Connectionfrance.com, Sante Publica France health agency

Sağlıcakla kalın…

Selin Yıldırım

Medikal Turizm Derneği USA Avrupa Başkanı

Uluslararası Down Sendromu Federasyonu (UDF) Strateji Kurulu Başkanı

yildirim@turcomoney.com

 

 

 

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası