Son Haberler

Döviz kurları yükselir mi, borsada yükseliş devam eder mi?

*Yurtdışı piyasalarda Ocak ayında ABD ile Çin arasındaki birinci faz ticaret anlaşmasının ayrıntıları takip edilecek. ABD ile Çin arasındaki anlaşma ve Global büyüme endişelerinin azalması sonrası Global risk iştahının Ocak ayında güçlü kalmaya devam etmesi bekleniyor.

*Yurtiçinde ise jeopolitik riskler ve ABD ile olan ilişkiler piyasaların gündeminde olmaya devam edecek. TCMB faiz kararı ve enflasyon verileri Ocak ayında makroekonomik tarafta piyasaların takip edeceği önemli konular olacak. Ayrıca, Ocak ayında S&P’nin yapacağı gözden geçirme de piyasalar tarafından yakından takip edilecek

*Yurtiçi piyasalar için kısa vadede önemli risklerden biri ABD’den yaptırım konusunda yeni adımların gelmesi olacak. Aralık ayında ABD senatosunda onaylanan bütçe tasarısı içinde yer alan Türkiye’ye yaptırım uygulanması kararının uygulamaya geçirilmesi ya da yeni yaptırım öngören tasarıların Senatoya sunulması TL varlıklarda satışlara neden olabilir.

*Yurtiçine yönelik negatif haber akışı gelmedikçe ve yurtdışı piyasalarda ciddi bir bozulma yaşanmadıkça BIST’in halen yurtdışı benzerlerine göre iskontolu işlem görmesi nedeniyle yükselişine Ocak ayında da devam etmesi bekleniyor. Tahvil faizlerindeki düşüş eğilimi ve CDS’lerdeki gerileme BIST’teki yükselişi destekleniyor.

*BIST Aralık ayında yurtdışına paralel güçlü performansını devam ettirirken, EM içinde iyi performans gösteren grupta yer aldı. BIST Aralık ayında 115.000 seviyelerine yaklaşırken, yıllık bazda BIST 100 endeksi yüzde 25 üzeri güçlü yükseliş gerçekleştirdi. BIST 2019 yılında önemli borsalar içinde yerel para birimi cinsinden en iyi performans gösteren borsalar arasında yer aldı.

*TL’deki negatif ayrışmaya karşın ülke risk primini gösteren CDS’ler gerilemeye devam ederek Eylül 2018’den beri kapanış fiyatları en düşük seviyesi olan 281 seviyelerini test etti. CDS’lerdeki gerileme TL varlıklara ilişkin genel risk algısının gerilemeye devam ettiğine ve TL varlıklara yönelik risk iştahının güçlendiğine işaret ediyor.

*FED Aralık toplantısında faizleri yüzde 1,50-1,75 aralığında sabit bıraktı.  Fed, makroekonomik hedeflerde değişiklik yapmazken, 2020 için ortalama faiz tahmini yüzde 1,9’dan, yüzde 1,6’ya düşürüldü. Bu tahmin önümüzdeki sene için FED üyelerinin faizlerin sabit kalmasını beklediklerine işaret ediyor.

*TCMB Aralık toplantısında faizleri ortalama piyasa beklentisi olan 150 baz puanın üzerinde 200 baz puan indirerek yüzde 12,00’ye düşürdü. PPK metninde TCMB enflasyonun hedeflenen alt sınıra yakın gerçekleşeceğini ifade ederken, enflasyondaki düzelmenin genele yayıldığı yer aldı. Metinde çekirdek enflasyon göstergeleri eğilimlerinin ılımlı seyrettiği ifadesi de yer aldı.

*Parite için en önemli olay İngiltere’deki seçimler oldu. Seçimlerden Başbakan Boris Johnson güçlenerek çıktı ve parlamentoda gerekli çoğunluğu elde etti. 31 Ocak’a kadar Brexit’in gerçekleşmesi beklenirken, bu durum paritedeki yükselişlerin sınırlı kalmasına sebep olabilir. 1.1150 üzerinde fiyatlar kalıcı olabilirse 1.1280 direnci test edilebilir.

*FED’in artık faiz indirimlerine ara vermesi, TCMB’nin bundan sonraki faiz kararlarına piyasanın daha hassas olmasına neden olabilir. 5.95 dolar kuru için kritik bir düzey olurken ABD yaptırımı ve Libya konusunda çıkabilecek olumsuz gelişmeler kurda baskı yapabilir. Bu durumda 6.15 direnç olarak izlenebilir. Aksi yönde ise 5.85 ve 5.75 destek noktaları takip edilecek.

*Aralık ayına 1460’lardan başlayan ons altın uzun bir süre yatay seyretti. ABD ile Çin’in anlaşmasıyla birlikte ticaret savaşı risklerinin azalması altında yatay seyre sebep oldu. Uzun süre 1480’i aşamayan fiyatlar son hafta 1500’ün üzerine çıktı. Bu seviye üzerinde kalıcı olursa sarı metal tekrar 1530 ve 1565 dirençlerini hedefleyebilir.

ABD ile Çin arasındaki birinci faz ticaret anlaşmasının Aralık ayında olumlu sonuçlanması sonrası Global risk iştahı güçlenmeye devam ederken, azalan büyüme endişeleriyle birlikte borsalar yükselişini devam ettirdi. Fed’den yıl içinde arka arkaya gelen faiz indirimleri sonrası ABD borsaları tarihi zirve seviyeler test ederken EM piyasaları hem büyüme endişelerinin ortadan kalkması hem de ticaret anlaşmasının etkisiyle pozitif ayrıştı.

BIST Aralık ayında yurtdışına paralel güçlü performansını devam ettirirken, EM içinde iyi performans gösteren grupta yer aldı. BIST Aralık ayında 115.000 seviyelerine yaklaşırken, ayı yüzde 7 üzeri yükselişle tamamladı. Yıllık bazda ise BIST 100 endeksi yüzde 25 üzeri güçlü yükseliş gerçekleştirirken bankacılık endeksi yüzde 36 üzeri yükselişle pozitif ayıştı.

BIST 2019 YILINDA EN İYİ PERFORMANS GÖSTEREN BORSALAR ARASINDA YER ALDI

BIST 2019 yılında önemli borsalar içinde yerel para birimi cinsinden en iyi performans gösteren borsalar arasında yer aldı. Petrol fiyatlarındaki yükselişin desteğiyle Rusya ve Brezilya en iyi performans gösteren borsalar olurken onları güçlü performansı ile ABD borsaları takip etti.

BIST’teki güçlü performansa rağmen TL Aralık ayında EM para birimleri içinde negatif ayrışarak ayı yüzde 4’e yaklaşan değer kaybı ile kapattı. Fed’in faiz indirimlerini sonlandırması, yükselen petrol fiyatları ve jeopolitik riskler TL’nin Dolar karşısında negatif ayrışmasında etkili oldu.

CDS’LER GERİLEMEYE DEVAM EDEREK EYLÜL 2018’DEN BERİ EN DÜŞÜK SEVİYESİNE İNDİ

TL’deki negatif ayrışmaya karşın ülke risk primini gösteren CDS’ler gerilemeye devam ederek Eylül 2018’den beri kapanış fiyatları en düşük seviyesi olan 281 seviyelerini test etti. CDS’lerdeki gerileme TL varlıklara ilişkin genel risk algısının gerilemeye devam ettiğine ve TL varlıklara yönelik risk iştahının güçlendiğine işaret ediyor.

BIST’in halen yurtdışı benzerlerine göre makul değerlemelere sahip olması nedeniyle global risk iştahındaki olumlu seyrin devamı ve yurtiçi büyüme beklentilerinin güçlenmesiyle yükseliş trendi 2020 yılı başında da devam edebilir.

FED FAİZLERİ YÜZDE 1,50-1,75 ARALIĞINDA SABİT BIRAKTI

Fed Aralık toplantısında faizleri yüzde 1,50-1,75 aralığında sabit bıraktı.  Fed, makroekonomik hedeflerde değişiklik yapmazken, 2020 için ortalama faiz tahmini yüzde 1,9’dan, yüzde 1,6’ya düşürüldü. Bu tahmin önümüzdeki sene için Fed üyelerinin faizlerin sabit kalmasını beklediklerine işaret ediyor.

Ayrıca Fed, Global gelişmeler ile zayıf enflasyonu izleyeceklerini ve para politikası duruşunun büyüme, enflasyon ve istihdam hedeflerini devam ettirmek için uygun olduğunu söyledi. Fed üyelerinin büyük çoğunluğu 2020 yılında bir faiz değişikliği beklerken Başkan Powell, ABD ekonomisi için görünüm olumlu olduğunu ve hane halkı harcamalarının güçlü olduğunu vurguladı. Ayrıca Powell, faiz indirimlerin ekonominin rayında tutulmasına yardım ettiğini söyledi. Mevcut görünüm ve piyasa fiyatlaması da önümüzdeki 5-6 toplantı için Fed’in faizleri sabit tutacağına işaret ediyor.

Fed Başkanı Powell, olası faiz artırımlarının gelecek yıldan sonrası için konuşulabileceğini söylerken, faizleri artırmak için enflasyonda çok önemli ve kalıcı yükseliş oluşması gerektiğini ifade etti. Fed faiz indirimlerini sonlandırsa da belli bir süre faizlerde yükseliş öngörülmemesi genel olarak piyasalar ve özellikle EM piyasaları için orta vadede pozitif etkiye sahip olacak.

TCMB ARALIK TOPLANTISINDA FAİZLERİ 200 BAZ PUAN İNDİREREK YÜZDE 12,00’YE DÜŞÜRDÜ

TCMB Aralık toplantısında faizleri ortalama piyasa beklentisi olan 150 baz puanın üzerinde 200 baz puan indirerek yüzde 12,00’ye düşürdü. PPK metninde TCMB enflasyonun hedeflenen alt sınıra yakın gerçekleşeceğini ifade ederken, enflasyondaki düzelmenin genele yayıldığı yer aldı. Metinde Türk lirasındaki istikrarlı seyrin yanı sıra iç talep koşulları ve üretici fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak çekirdek enflasyon göstergeleri eğilimlerinin ılımlı seyrettiği ifadesi de yer aldı.

Dikkat çeken diğer ifadeler ise; enflasyon başta olmak üzere makroekonomik göstergelerdeki iyileşme ülke risk primindeki düşüşü destekliyor ve maliyet unsurlarının ılımlı seyretmesine katkıda bulunuyor. Enflasyonun ana eğilimine dair göstergeler, arz yönlü faktörler ve ithalat fiyatları enflasyon görünümünü olumlu etkiliyor.

Bu gelişmelere bağlı olarak, güncel tahminler yılsonu itibarıyla enflasyonun Ekim Enflasyon Raporu’nda verilen öngörülerin alt sınırına yakın gerçekleşebileceğine (not alt sınır yüzde 11,2) ve 2020 yılı için öngörülen dezenflasyon patikasına dair risklerin dengeli olduğuna işaret ediyor. Enflasyona ilişkin olarak çizilen görüntü genel olarak bir önceki rapora göre daha iyimser olduğu görülüyor.

Bununla beraber, Global piyasalardaki pozitif gelişmeler ve finansman koşullarının imkan vermesi durumunda enflasyon görünümündeki gelişmelere bağlı olarak TCMB’nin faiz indirimlerine daha ölçülü şekilde küçük adımlar ile devam etme arzusunda olacağını düşünüyoruz.

PARİTE İÇİN EN ÖNEMLİ OLAY İNGİLTERE’DEKİ SEÇİMLER OLDU

Aralık ayında yurt dışındaki Noel tatilinin etkisiyle özellikle yıl sonuna doğru volatilite oldukça düşük seyretti. Parite için en önemli olay İngiltere’deki seçimler oldu. Seçimlerden Başbakan Boris Johnson güçlenerek çıktı ve parlamentoda gerekli çoğunluğu elde etti.

Brexit’in kesinleşmesi sonrası Euro’da bir miktar değer kaybı görülse de parite 1.11 düzeyinde tutunmaya çalışıyor. 31 Ocak’a kadar Brexit’in gerçekleşmesi beklenirken, bu durum paritedeki yükselişlerin sınırlı kalmasına sebep olabilir. 1.1150 üzerinde fiyatlar kalıcı olabilirse 1.1280 direnci test edilebilir. Paritede satışların artması durumunda ise 1.11 ve 1.0980 destekleri izlenebilir.

5.95 DOLAR KURU İÇİN KRİTİK DÜZEY, ABD YAPTIRIMI VE LİBYA GELİŞMELERİ BASKI YAPABİLİR

Yılın son faiz toplantısında TCMB 200 baz puanlık bir indirim yaparken, bu seneki toplam indirim yüzde 12 gibi oldukça yüksek bir oran oldu. 2020 yılında eskisi gibi 12 toplantı düzenine geçen Merkez Bankası faizler konusunda yine aktif olacak gibi görünüyor.

Kur tarafı faiz indirimine büyük tepki vermezken ABD yaptırımlarının tekrar gündeme gelmesi, sene sonu şirketlerin döviz borçlarının kapanması gibi sebeplerin de etkisiyle USDTRY 6 seviyesine yaklaştı.

Fed’in artık faiz indirimlerine ara vermesi, TCMB’nin bundan sonraki faiz kararlarına piyasanın daha hassas olmasına neden olabilir. 5.95 dolar kuru için kritik bir düzey olurken ABD yaptırımı ve Libya konusunda çıkabilecek olumsuz gelişmeler kurda baskı yapabilir. Bu durumda 6.15 direnç olarak izlenebilir. Aksi yönde ise 5.85 ve 5.75 destek noktaları takip edilecek.

TİCARET SAVAŞI RİSKLERİNİN AZALMASI ALTINDAKİ YATAY SEYRE SEBEP OLDU

Geçtiğimiz aya 1460’lardan başlayan ons altın uzun bir süre yatay seyretti. ABD ile Çin’in anlaşmasıyla birlikte ticaret savaşı risklerinin azalması altındaki yatay seyre sebep oldu. Uzun süre 1480’i aşamayan fiyatlar son hafta 1500’ün üzerine çıktı.

Yeni yılın ilk ayında fiyatların 1500 dolar üzerinde kalıp kalmayacağı önem arz etmekte. Bu seviye üzerinde kalıcı olursa sarı metal tekrar 1530 ve 1565 dirençlerini hedefleyebilir. Kalıcı olamazsa ilk etapta 1485 desteğine, daha sonrasında ise 1450 desteğine kadar geri çekilmeler görülebilir.

BİRİNCİ FAZ TİCARET ANLAŞMASININ AYRINTILARI TAKİP EDİLECEK

Yurtdışı piyasalarda Ocak ayında ABD ile Çin arasındaki birinci faz ticaret anlaşmasının ayrıntıları takip edilecek. ABD ile Çin arasındaki anlaşma ve Global büyüme endişelerinin azalması sonrası Global risk iştahının Ocak ayında güçlü kalmaya devam etmesi bekleniyor.

Aralık ayında pozitif ayrışma gerçekleştiren gelişmekte olan piyasalarının resesyon endişelerinin azalmasıyla bu pozitif ayrışmasını yeni yılla birlikte devam ettirmesi bekleniyor. Ocak ayında Fed faiz kararı ve üyelerin yeni projeksiyonları piyasaların en önemli gündemi olacak.

Faiz indirimlerine ara veren Fed’in 2020 yılı için yeni tahminleri ve Fed’in tekrardan faiz artırımlarına ne zaman başlayabileceği piyasaların odak noktası olacak. Fed’in 2020 yılı boyunca faizleri sabit bırakması beklenirken, bunun Fed tarafından bir kez daha teyit edilmesi durumunda Global risk iştahının pozitif etkilenmesi etmesi bekleniyor.

Buna bağlı olarak, yurtdışı borsalardaki pozitif seyrin momentum kaybetse de Ocak ayında devam etmesi bekleniyor. Ancak, borsalardaki son dönemde yaşanan güçlü yükseliş sonrası ay içinde kar satışları yaşanabilir. ABD’den ve özellikle Çin’den gelecek veriler önemini korumaya devam edecek. Güçlü verilerin gelmesi piyasalardaki pozitif fiyatlamayı destekleyecek. Aksine zayıf veriler yeniden büyüme endişelerini gündeme getirebileceği için piyasalarda satışlara neden olabilir.

JEOPOLİTİK RİSKLER VE ABD İLE OLAN İLİŞKİLER PİYASALARIN GÜNDEMİNDE OLACAK

Yurtiçinde ise jeopolitik riskler ve ABD ile olan ilişkiler piyasaların gündeminde olmaya devam edecek. TCMB faiz kararı ve enflasyon verileri Ocak ayında makroekonomik tarafta piyasaların takip edeceği önemli konular olacak. Ayrıca, Ocak ayında S&P’nin yapacağı gözden geçirme de piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

Son olarak Fitch’in Türkiye’nin kredi notu görünümünü Negatif’ten, Durağan’a çekmesi TL varlıklarda ve özellikle de BIST’te güçlü bir pozitif fiyatlamaya neden oldu. S&P’nin de Durağan olan görünümü Pozitif’e yükseltmesi TL varlıklarda en kötünün geride kaldığını teyit edileceği için özellikle BIST’teki pozitif fiyatlamayı güçlendirmesi beklenir.

ÖNEMLİ RİSKLERDEN BİRİ ABD’DEN YAPTIRIM KONUSUNDA YENİ ADIMLARIN GELMESİ OLACAK

Yurtiçi piyasalar için kısa vadede önemli risklerden biri ABD’den yaptırım konusunda yeni adımların gelmesi olacak. Aralık ayında ABD senatosunda onaylanan bütçe tasarısı içinde yer alan Türkiye’ye yaptırım uygulanması kararının uygulamaya geçirilmesi ya da yeni yaptırım öngören tasarıların Senatoya sunulması TL varlıklarda satışlara neden olabilir. Şuan için yurtiçi piyasalar bu riski Trump’ın Türkiye’ye yönelik pozitif yaklaşımından dolayı fiyatlamalara sınır bir şekilde yansıdığı görülüyor.

Yurtiçine yönelik negatif haber akışı gelmedikçe ve yurtdışı piyasalarda ciddi bir bozulma yaşanmadıkça BIST’in halen yurtdışı benzerlerine göre iskontolu işlem görmesi nedeniyle yükselişine Ocak ayında da devam etmesi bekleniyor. Tahvil faizlerindeki düşüş eğilimi ve CDS’lerdeki gerileme BIST’teki yükselişi destekleniyor.

GÜÇLÜ YÜKSELİŞE RAĞMEN YABANCI GİRİŞİ BEKLENİN ÇOK ALTINDA KALDI

Ancak, BIST’teki son 2 ayda yaşanan güçlü yükselişe rağmen yabancı girişinin beklenin çok altında kaldığını belirtmekte fayda olduğunu düşünüyoruz. Ekim ayında 5 haftada BIST’ten TCMB verilerine göre 540 mn dolar yabancı çıkışı yaşanırken, 20 Aralık itibarıyla son yedi haftada yaşanan yabancı girişi 417 mn dolar ile bu çıkışın altında kaldı.

Buna karşın BIST-100 endeksi Ekim ayında gördüğü en yüksek seviyenin yaklaşık yüzde 8 üzerini test etti. Yabancı girişinin düşük kalmasına rağmen endeksin daha yüksek seviyelere gelmesinde banka hisselerinde devam eden açığa satış yasağının etkili olduğunu düşünüyoruz.

Banka hisselerinde hacimler neredeyse yarıya düşerken, banka hisseleri daha düşük yabancı girişleriyle yükselişine devam ederek endeksin yükselişine katkı sağlamaya devam ediyor. Ancak yine de endeksin geldiği seviye ile oluşan yabancı girişi arasındaki negatif uyumsuzluğun ilerleyen dönemde eğer yeni güçlü yabacı girişleri oluşmazsa endekste yaşanabilecek hızlı bir kar satışı ile kapanma olasılığının bulunduğunu düşünüyoruz.

KAR SATIŞLARIYLA KARŞILAŞSA BİLE OCAK AYLARINI YÜKSELİŞLE KAPATTIĞINI GÖRÜYORUZ

Son dönemde yurtdışı borsalarla yüksek korelasyonla hareket eden BIST-100 endeksinin bu eğilimini Ocak ayında devam ettirmesi bekleniyor. Geçmiş Ocak ayı performansları incelendiğinde genel olarak BIST’in yeni yıla güçlü pozitif eğilimle başladığı sonrası ay içinde kar satışlarıyla karşılaşsa bile genel olarak Ocak aylarını yükselişle kapattığını görüyoruz.

Global risk iştahındaki güçlü seyir nedeniyle bu eğilimin bu yılda gerçekleşmesi bekleniyor. Bu beklentiler ışığında BIST-100 endeksinin Ocak ayında 110.000-122.000 aralığında geniş bir bantta işlem görmesi bekleniyor. Endeksin 110.000 ve altına doğru kar satışları gerçekleştirmesi durumunda bunun alım fırsatı, tarihi zirve seviyeleri olan 121.000-122.000 aralığına olası yükselişlerin kar satışı fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

YASAL UYARI
Bu doküman yalnızca bilgi amaçlı olarak sunulmaktadır, belirli bir kullanıcının yatırım amaçlarıyla ilgili değildir. Burada yer alan bilgilerin doğru ve/veya tatmin edici olduğu teyit veya garanti edilmez ve yalnızca yol gösterici olarak kabul edilmelidir. Tüm yorum ifadeleri bildirimde bulunulmaksızın değiştirilmeye tabidir. Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir.

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası