Son Haberler

ARAP YARIMADASININ YILDIZI: UMMAN

Suudi Arabistan‘la 676 km, Birleşik Arap Emirlikleri 410 km ve Yemen‘le 288 km boyunca sınırı bulunan Umman, Ortadoğu topraklarına yerleşmiş. Güneyde ve doğuda Hint Okyanusu, kuzeydoğuda ise Basra Körfezi ile çevrili. Arazisi Orta çöl ovası, kuzey ve güneyde engebeli dağlık bölgeden oluşuyor.Petrol, bakır, asbest, mermer, kireçtaşı, krom, alçıtaşı, doğal gaz ülkedeki başlıca doğal zenginlikler.
Umman balıkçı kasabalarının kısa bir zamanda zengin şehirlere dönüşmesine şahitlik eden farklı kültürlerin bir avlusu gibi. Umman, şaşırtıcı bir coğrafyaya sahip; bir yanda 1700 km uzunluğunda bir sahil şeridi, öte yanda vahalarla süslü sarı çöl görüntüleri. Sahillere paralel uzanan kayalık tepeleriyle çok değişik egzotik bir ülke. En yüksek noktası, Cebeli Ahdar (Yeşil Dağ) (3108 m.)’dır. Topraklarının yüzde 5’i tarım alanı, az bir kısmı orman, kalan kısmı ise büyük ölçüde çöl. Tarıma elverişli arazilerinin çoğunu sahil boyunca uzanan ovalar oluşturuyor.
DüNYANIN EN TEMİZ İKİNCİ üLKESİ
Umman’da sıcak ve kurak bir iklim hâkim. Sahil bölgeleri iç bölgelere göre daha çok yağmur alıyor. İç kesimlerde sıcaklık bazen 54 dereceye kadar yükseliyor. Araştırmalara göre Umman, Birleşmiş Milletler tarafından, dünyada Singapur’dan sonra en temiz ikinci ülke seçilmiş.
fgf_5.jpg
ESKIYE SAHIP çIKILAN BAŞKENT MUSKAT
Başkent Muskat, çölle denizin buluştuğu noktada kurulmuş beyaz bir şehir. Geniş caddeleri, büyüleyici binaları, masmavi plajları, kızıl kum tepeleri, kum taşından yapılmış etkileyici yapıları ile büyük alışveriş merkezleriyle komşu Dubai ile yarışıyor. Bu noktada başkent Muskat’ın eski mimari mirası, camiler, akla gelecek her şeyin bulunabildiği geleneksel pazarlar, otantik Arap yemekleri, çölün kavurucu sıcaklığında yapılan safari gezileri, Umman’ın geçmişini yaşatıyor.
Muskat, ülkenin en büyük yerleşimi hem de başkenti. Hint Okyanusu’nun kıyısındaki bir milyonu aşkın nüfusuyla devamlı büyüyen ve genişleyen bir şehir. Palmiye ağaçları, rengârenk çiçeklerle bezenmiş modern otoyollarıyla çağdaş şehir planlamasının örneklerini sergiliyor. Arap mimarisinin modernize edilmiş örnekleri, özellikle kuleler ve minarelerde boy gösteriyor. Geniş yolların etrafında, palmiyelerle dolu kaldırımlar var. Klasik bol Arap sütun mimarisi ile süslü evler genellikle 4-5 katlı. Kemerli ve cumbalı pencereler.
2010 yılında BM’nin Umman’ı 40 yılda en fazla gelişim gösteren ülke seçmesinin önemli nedenlerinden biri de hiç kuşkusuz turizm alanındaki atılımlar. Muskat’ta son 10 yılda peş peşe açılan beş yıldızlı uluslararası otel zincirleriyle turizme açıldı. Kent özellikle İsviçre, İngiltere ve Fransa’dan çok sayıda turisti ağırlıyor.
DİĞER KENTLER HIZLA SANAYİLEŞİYOR
ülkenin diğer iki büyük şehri Sohar ve Nizva. Başkent Muskat’a 250 km uzaklıktaki Sohar, ülkenin sanayi başkenti. Sohar kenti, masal kahramanı ‘Sinbad’ın yaşadığına inanılan yer. Komşu ülke Birleşik Arap Emirlikleri sınırına çok yakın olan bu kent, büyük organize sanayi bölgelerine sahip. ülkede enerjinin (petrol, gaz) ve işgücünün (Hinti, Sri Lankalı, Pakistanlı, vs. işçiler) ucuz olması limanı olan bu kenti kısa sürede geliştirmiş. Muskat‘tan iki saat uzaklıktaki Nizwa‘da ülkenin en büyük kalelerinden biri var. ülkenin en çok turist çeken kenti ise güneydeki Salalah.
NüFUS AZ AMA çEŞİT çOK
Umman’ın nüfusu az olmasına rağmen nüfus yapısı çok çeşitli. örneğin, Zanzibar kökenli grubun bir bölümü İngilizce ve Swahili dillerini konuşuyor, aralarında Arapça dilini bilmeyenler de var. Pakistan’ın Belucistan bölgesinden gelen ve Al Balushi adıyla tanınanların bir bölümü için de benzer durum geçerli. ülkeye çalışmaya gelen Hintli, Sri Lankalı, Pakistanlı, Filipinli göçmenlerin sayısının oldukça fazla olması İngilizce konuşulma oranını artırmış. Arapçadan sonar ikinci dil İngilizce. Herhangi bir şeye ihtiyacınız olması durumunda İngilizce konuşan birini bulmanız çok kolay. Umman halkı oldukça yardımsever, uysal ve samimi….

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası