Son Haberler

Avrupalı KOBİ’ler filo kiralamayı sevdi

Avrupa filo kiralama sektörünü mercek altına alan Frost & Sullivan’ın araştırması, KOBİ’lerin ve bireysel müşterilerin satın alma yerine kiralama opsiyonlarını tercih etmeye başladığını, bu trendin önümüzdeki yıllarda Avrupa ve Türkiye pazarının dinamiklerini önemli şekilde değiştireceğini öngörüyor.

Frost & Sullivan’ın yayımladığı “2016 Avrupa Filo Kiralama Pazarı Görünümü” başlıklı araştırması, filo satışlarının bireysel satışlara oranla hızlı bir şekilde büyüdüğünü ortaya koyuyor. Rapor kapsamında Avrupa genelinde 26 ülkenin filo sektörü, kısa dönem araç kiralama, operasyonel ve finansal kiralama segmentleri kırılımında incelendi.

Filo satışları toplam satışların %52’sine ulaştı

Raporda, 2015 yılında Avrupa’nın birçok ülkesinde tüketici harcamalarında yaşanan artış, enerji fiyatlarında düşüşler, düşük faiz oranları ve kredilere kolay erişim gibi pozitif ekonomik görünüm sergileyen faktörlerin otomotiv sektörüne de olumlu yansıdığı kaydediliyor. Rapora göre otomotiv satışları 2014 yılına kıyasla %1.9 oranında büyürken, bu zaman zarfında şirketlerin yaşlanan filo araçlarını yenilemesi, operasyonel kiralama sektörünün firmalara yeni mobilite çözümleri sunması ve KOBİ’lerden gelen yüksek talep nedeniyle, filo satışları bir önceki yıla %6.9 büyüyerek toplam satışların %52’sine ulaşmış bulunuyor. Raporda pozitif görünümün operasyonel kiralama sektörüne de olumlu yansıdığı ve operasyonel kiralama firmalarının 2014-2015 arasında %5,9’luk büyüme ile 2,3 milyonluk satın alma rakamına ulaştığı belirtiliyor. Frost & Sullivan Türkiye danışmanlarından Hikmet Çakmak, aynı büyümenin önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini öngörmenin mümkün olduğunu, ancak büyümenin sağlıklı olabilmesi için kiralama firmalarında görülen yapısal değişikliklerin tamamlanması gerektiğini belirtiyor. Sektörün geleceğini şekillendirecek önemli gelişmelerin 2015 yılında görülmeye başlandığını ifade eden Çakmak, bu gelişmelerin online satış platformları ve teknoloji yatırımları, çeşitli ortaklıklarla yeni satış kanallarının kullanılmaya başlanması ve şirket satın almaları ve konsolidasyonlar olduğunu kaydediyor.

Yeni pazar alanları KOBİ’ler ve bireysel kiralama

Avrupa’da yaklaşık 30 milyon KOBİ’nin araç satın alma yerine kiralama çözümlerine yönelmeleriyle birlikte tüm kiralama firmalarının gözlerini KOBİ’lere çevirdiğini dile getiren Çakmak, ancak operasyonel kiralama sektörü için büyüme alanlarının sadece KOBİ’lerle kısıtlı olmadığını belirtiyor. Başta İngiltere, Norveç, Hollanda, Fransa, İtalya ve İspanya olmak üzere Avrupa genelinde KOBİ’lerde görüldüğü gibi bireysel müşterilerin de araç sahibi olma yerine uzun dönem kiralamayı tercih etmeye başladığını belirten Çakmak, Avrupa’nın birçok ülkesinde bireysel operasyonel kiralamanın, halihazırda toplam operasyonel kiralama araç parkının  %5’ine ulaşmış olduğu bilgisini veriyor. Çakmak, önümüzdeki 5 yıl içinde ise Avrupa genelinde yıllık %20’nin üzerinde büyüme potansiyelinin olduğunu vurguluyor.

Büyüme için teknoloji yatırımları ve dolaylı satış kanalları

Sektörün sağlıklı büyümesi için teknoloji yatırımları ve dolaylı satış kanallarının büyük önem taşıdığını belirten Çakmak, şunları kaydediyor: “KOBİ ve bireysel müştelerilerin hedefte olması ve kurumsal müşteriler alanında yaşanan rekabetin etkisiyle, operasyonel kiralama firmalarının teknoloji yatırımlarının ve dolaylı satış kanallarının önemini kavradığını görüyoruz. KOBİ ve bireysel müşterilere erişebilmek için operasyonel kiralama firmalarının  online platformlara ciddi yatırımlar yaptığını söylemek yanlış olmaz. Bunun yanı sıra sektörün kurumsal firmalardan gelen talepleri de göz ardı etmediklerini görüyoruz. Kurumsal alanda artan rekabetle beraber, birçok operasyonel kiralama firması için büyük filo müşterilerini tutabilmek giderek zorlaşıyor. Özellikle büyük filo müşterilerinin şeffaflık ve daha verimli filo yönetimi istekleri doğrultusunda artan teknoloji-tabanlı çözüm istekleri, operasyonel kiralama firmalarını önemli teknoloji yatırımları yapmaya itiyor. Bunun sonucunda operasyonel kiralama firmaları çeşitli teknoloji tedarikçileriyle anlaşmalar gerçekleştiriyor.” Teknoloji yatırımlarıyla beraber geleneksel satış kanallarının dışına çıkmanın sektörel büyümeye ayak uydurabilmek için önemli olduğunu kaydeden Çakmak, birçok kiralama firmasının bankalar ve OEM’lerle işbirliğine girerek banka şubeleri ve OEM bayileri aracılığıyla yeni müşterilere ulaştığını ifade ediyor. Çakmak ayrıca, birçok kiralama firmasının çeşitli yerel acentalar yoluyla bireysel ve KOBİ müşterilerine erişim sağladığını da belirtiyor.

Satın alma ve konsolidasyonlarla büyüme

Avrupa filo kiralama sektöründe yaşanan söz konusu değişimlerin sektöre diğer bir yansımasının ise satın almalar yoluyla gerçekleşen konsolidasyonlar olduğunu dile getiren Çakmak, özellikle ALD Automotive, Arval, Leaseplan gibi global filo kiralama firmalarının satın almalara giderek büyümekte olan pazarlarda güçlendiklerini belirtiyor. Bununla birlikte, bu firmaların doygun pazarlarda KOBİ ve bireysel müşterilere ulaşma kabiliyetlerini de geliştirdiklerini söyleyen Çakmak, Frost & Sullivan’ın araştırma bulgularına göre konsolidasyon trendinin 2015 yılında olduğu gibi 2016 ve sonrasında da devam etmesini öngördüklerini ifade ediyor.

Türkiye pazarında da KOBİ’ler yükselişte

Avrupa genelinde olduğu gibi Türkiye’de de operasyonel kiralama firmalarının odağında KOBİ’lerin olduğunu söyleyen Çakmak, Türkiye’de 2,5 milyonu aşkın KOBİ’nin varlığı göz önüne alındığında, geçen yıllarda görülen %10’luk büyümenin önümüzdeki yıllarda da devam etmesinin beklendiğini kaydediyor. Diğer yandan, Avrupa’dan farklı olarak Türkiye’de yüksek araç kiralama fiyatları ve operasyonel kiralama avantajlarına olan farkındalığın düşüklüğü sebebiyle bireysel kiralama pazarının kısıtlı kaldığını ifade eden Çakmak, ancak Avrupa’daki trendi takip ederek Türkiye’deki operasyonel kiralama firmalarının da önümüzdeki yıllarda dijital platform ve teknoloji yatırımları sayesinde bireysel müşterilere ulaşmalarını beklediklerini belirtiyor.

 

 

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası