Son Haberler

Borsa İstanbul’un lokomotifi, bankalar

Döviz kurları, yüksek faizler ve ekonomide yaşanan tüm sıkıntılara rağmen Borsa İstanbul’da işlem gören şirketler, 2018 yılının ikinci çeyrek döneminde 26,7 milyar lira net kar etti. Bu rakam, 2017 yılının aynı dönemine göre yüzde 31’lik artışını ifade ediyor.

Bu karlılıkta en büyük payı ise holdingler ve bankalar oluşturdu. Nitekim Borsa İstanbul’da işlem gören bankacılık sektörü hisseleri 2018 yılı ikinci çeyrek döneminde ana ortaklık net karını 2017 yılının aynı dönemine göre %19 oranında arttırdı.

Sevgül DÜZGÜN

Piramit Menkul Kıymetler Araştırma Müdürü

2018 Yılı İkinci Çeyreğinde Toplam Karlılık Yıllık Bazda %20 Yükseldi…

BIST-TUM endeksinde 2018 yılı ikinci çeyrek döneminde finansal tablolarını açıklayan 323 şirket bu çalışmaya dahil edildi. Buna göre 2Ç2018 döneminde BIST-TUM ana ortaklık net dönem karı, bir önceki yılın (2017) aynı dönemine göre %20 oranında arttı. 2Ç2018’de elde ettikleri 26,7 milyar TL’lik ana ortaklık net karı, bir önceki çeyrek dönem olan 1Ç2018’e göre ise %31 oranında artış gösterdi.

BIST-TUM Hisselerinin Çeyreklik Net Dönem Karları

BIST TUM şirketlerinin 2018 yılı ikinci çeyrek döneminde; bilanço karlıklılarında holding ve banka sektör hisseleri öncülük etti. Bu sektörlerin ardından demir çelik, ulaştırma ve kimya sektörleri BIST-TUM hisselerinin toplam karlılığına pozitif katkı sağladı. Aynı dönemde BIST TUM şirketlerinin bilanço karlılığını negatif etkileyen sektörlerin başında ise Telekom ve Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıkları, Gayrimenkul Sektörü, Enerji ve Petrol, Petro Kimya ve Gaz sektörleri bulunuyor.

Toplam Kar Artışına Pozitif Etki Eden Sektörler -2Ç2018

DOĞAN HOLDİNG, 3,6 MİLYAR LİRA KAR ETTİ

Holding sektöründe Doğan Holding’in 2018 yılı ikinci çeyrek ana ortaklık net dönem karı grup şirketlerinin Demirören Grubu’na satışının etkisi ile 3.463 milyon TL olarak gerçekleşti. Şirket, 2017 yılının aynı döneminde ise 53,6 milyon TL zarar açıklamıştı. Doğan  Holding’in medya  varlıklarının satışına bağlı  olarak yatırım faaliyetlerinden 3,6 milyar TL gelir elde etmesi net karın artışında temel etken oldu.

Borsa İstanbul’da işlem gören bankacılık sektörü hisseleri 2018 yılı ikinci çeyrek döneminde ana ortaklık net karını 2017 yılının aynı dönemine göre %19 oranında arttırdı. Sektör hisselerinde 2Ç2018 döneminde miktarsal olarak en yüksek karlılık 1,9 milyar TL ana ortaklık net karı ile Garanti Bankası ve 1,6 milyar TL ana ortaklık net karı ile Akbank şirketlerinde gerçekleşti.

Demir-Çelik sektöründe 2018 yılı ikinci çeyrek döneminde toplam karlılık bir önceki yılın aynı dönemine göre %61,7 oranında artış kaydederek Borsa İstanbul tüm şirketlerinde toplam net karı olumlu etkileyen sektörler sıralamasında üçüncü oldu. Sektör hisselerine bakıldığında İskenderun Demir Çelik şirketinin yıllık bazda %103, Ereğli Demir Çelik şirketinin %74 oranında net kar artışları, sektöre önemli katkı sağladı. İskenderun Demir Çelik şirketinin 2017 yılı ikinci çeyrek döneminde sektörün toplam net kar içinde payı %33’den %41’e, aynı dönemlerde Ereğli şirketinin payı %51’den %55’e yükseldiği tespit edildi.

Borsa İstanbul tüm endeksinde toplam net karı pozitif etkileyen bir diğer sektör ise havacılık sektörü oldu. 2018 yılı ikinci çeyrek döneminde toplam karlılık bir önceki yılın aynı dönemine göre %420 oranında artış kaydederek Borsa İstanbul tüm endeksindeki toplam net karı olumlu etkileyen sektörler sıralamasında dördüncü oldu. Sektöre en önemli katkıyı 2018 yılı ikinci çeyrek döneminde

Türk Hava Yolları’nın 441 milyon TL ana ortaklık net karı elde etmesi sağladı. Şirket 2017 yılı ikinci çeyrek döneminde 194 milyon TL zarar açıklamıştı. TAV Hava Limanları ve Çelebi, sektördeki pozitif performans gösteren diğer şirketleri oluşturuyor. TAV Hava Limanları’nın 2018 yılı ikinci çeyrek döneminde net karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %125 oranında artarak 426 milyon TL’ye ulaştı. Aynı dönemlerde Çelebi şirketinin net kar artışı %115 olarak gerçekleşti.

2017 yılında zarar eden perakende sektörü, 2018 yılı ikinci çeyreğinde 517,3 milyon TL net kar elde etti. Sektörün karlılığı BIST Tüm’ün toplam karına pozitif etkide beşinci sırada yer aldı. Sektör şirketlerinin karlılığı incelendiğinde en önemli katkının Carrefoursa’dan geldiği görülüyor. 2017 yılı ikinci çeyreğinde zarar eden şirketin bu yılın 2. çeyreğinde 318,5 milyon ana ortaklık kar açıklaması perakende sektörünü olumlu etkiledi. Diğer taraftan Şok Marketlerin zarardan kara geçerek 229,5 milyon TL net açıklaması da sektör karlılığını pozitif etkiledi.

YÜKSELEN SEKTÖRLER, MADENCİLİK VE SAVUNMA SANAYİİ

2018 yılı ikinci çeyrek finansal sonuçlarında performansı yükselen diğer sektörler ise kimyasal maddeler, Madencilik, Savunma ve Cam sektörleri oldu. Kimyasal Maddeler sektöründe Soda sanayiinin net karını yıllık bazda %261, Sasa’nın da %596 oranında artırması sektör karlılığına önemli katkı sağladı.

Toplam Kar Artışına Negatif Etki Eden Sektörler-2Ç2018

                          TÜRK TELEKOM’UN ZARARI, SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLEDİ

BIST- Tüm’ün karlılığını olumsuz etkileyen sektörlerin başında ise telekom sektörü geliyor. Türk Telekom şirketinin yüksek kur farkı giderleri nedeniyle 888,6 milyon TL zarar açıklaması, sektörü ve BIST-Tüm’ün toplam karlılığını önemli ölçüde olumsuz etkiledi. Türk Telekom şirketinin 2017 yılı ikinci çeyrek döneminde elde ettiği ana ortaklık karı 889,8 milyon TL olarak gerçekleşmişti.

İkinci sırada ise Gözde Girişim şirketinin açıkladığı 1,3 milyar TL’lik zarar nedeniyle Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı geliyor. Sektör genelinde ise olumsuz bir görüntü bulunmuyor.

Gayrimenkul Yatırım ortaklığı sektörü karlılığı 2018 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %60 oranında azalış kaydederek olumsuz performans sergiledi. Sektör karındaki bu düşüş BIST –Tüm karlılığını olumsuz etkiledi.

türk telekom ile ilgili görsel sonucu

 

                                                     TÜPRAŞ’IN NET KARI YÜZDE 29,5 ORANINDA AZALDI

Petrol, Petro Kimya ve Gaz sektöründe toplam karlılık 2018 yılı ikinci çeyreğinde yıllık bazda %19,1 oranında azalış kaydederek zayıf performans gösterdi. Özellikle Tüpraş’ın net karında yıllık bazda %29,5 oranında azalış olması sektörün karın azalmasında etkili oldu.

tüpraş ile ilgili görsel sonucu

                                            ARÇELİK ZARAR AÇIKLADI, VESTEL KAR ETTİ

2018 yılı ikinci çeyrek finansal sonuçlarında performansı azalan diğer sektörler arasında Dayanıklı Tüketim ve İçecek sektörleri bulunuyor. Dayanıklı Tüketim sektörünün zayıf performansında Arçelik şirketinin net karının yıllık bazda %44 oranında gerilemesi etkili oldu. Sektörde Vestel ve Vestel Beyaz Eşya sırasıyla yıllık bazda %37 ve %100 oranında kar artışları sektöre olumlu katkı sağladı.

arçelik ile ilgili görsel sonucu

 

Sevgül Düzgün

Araştırma Müdürü

sevgul.duzgun@piramitmenkul.com.tr

 

UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası