Son Haberler

Dünya markası yolunda koşan Türk cep telefonu: General Mobile

Şu soru cümlesini birçok yerde, birçok kişiden  duymuşumdur: Neden Türkiye’nin dünya markası olmuş bir cep telefonu yok?

Cep telefonu pazarında oyuncular, son 20 yılda çok değişti. Daha önce zirvede olan Nokia, Motorola, Sony gibi markalar tepetaklak giderken, yerlerini akıllı telefonlar aldı. İlk önce Apple’ın IPhone’u büyük bir çıkış yakaladı. Fakat Güney Koreli Samsung öylesine büyük bir hızla koştu ki, IPhone ile yarışmaya başladı. Ardından Çinli Huawei geldi.

Bugün global akıllı cep telefonu pazarının yarısı, üç markanın hakimiyetinde. Bunlar, yüzde 23’lük paya sahip olan Güney Koreli Samsung, yüzde 15’lik paya sahip olan Iphone ve yüzde 11’lik paya sahip olan Huawei. Fakat Huawei’nin satışları kar topu gibi büyüyor. Bu durum ABD’nin gözünü korkutuyor. Pazarın kalan yarısı yine Çinli markalar Oppo, Xiaomi, Vivo ile LG, Motorola, Tecno ve TCL Alcatel’e ait.

Görüldüğü üzere global akıllı telefon pazarında bir Türk markası yok. Ama bu yolda koşan bir Türk markası var: General Mobile… Nasıl mı? General Mobile Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Yaman,  dünden bugüne kat edilen mesafeyi, teknolojik altyapıyı, üretim ve  ihracat rakamlarını, hedeflerini ve projelerini detaylı bir şekilde Yazı İşleri Müdürü’müz Hayreddin Turan’a anlattı… Bizi gururlandıran bu hikayenin detaylarını öğrenmek istiyorsanız bu röportajı okumanızı öneriyorum.

İSTANBUL 59 ÜLKEYE BEDEL…

İstanbul, bir dünya metropolü… İstanbul, birçok açıdan dünyanın en değerli şehirlerinin başında geliyor… Nüfusu, ekonomisi, tarihi ve kültürel dokusu ile dünyanın nadide şehirlerinden biri… Bu müthiş şehrimizle ne kadar gurur duysak azdır. Kıymetini biliyor muyuz? Ne yazık ki İstanbul’umuzun dokusunu bozduk, değerini bilemedik,  yeterince değerlendiremedik, değerlendiremiyoruz… Bunlara rağmen İstanbul,  müthiş özellikleri ve gücüyle 59 ülkeye bedel… Detaylarını, İstanbul Dosya’mızda okuyabilirsiniz…

GLOBAL SİLAH TİCARETİ ENDİŞE VERİYOR

Vahşi kapitalizmin belki de en büyük aktörlerinin başında silah tacirleri geliyor… Global silah üreticileri, her yıl üretimini ve ticaretini arttırarak dünyaya ölüm kusuyor… Bu berbat gidişe dur denilmesi gerekiyor, ama nasıl? Bu ürkütücü olayın, detaylarını Global Silah Ticareti Dosyası’nda ele aldık.

DÜNYADA ORTA SINIF ÇÖKTÜ

Adaletsiz gelir dağılımı, dünyanın en önemli problemlerinin başında geliyor. Bu vahim gelişme ile birlikte zenginler daha fazla zenginleşti, yoksullar daha fazla yoksullaştı. O kadar ki dünyada her 9 kişiden biri aç… Bu durum, dünyanın güvenliğini, insanların huzurunu tehdit ediyor. Bu tehlikeli gidişatın önlenmesi, gelir dağılımının dengeli hale getirilmesi şart. Bu noktada ilginç bir öneri geldi. Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, neoliberalizmin artık işe yaramadığını, çözümün “ileri kapitalizm” olduğunu ileri sürüyor. Bu ilginç dosyası ve Stiglitz’in değerlendirmelerini okumanızı öneriyoruz.

TURCOMONEY AİLESİ’NE YENİ BİR KATILIM: PROF. DR. MELİH BULUT

Turcomoney ailesi, sürekli değerli isimlerle gelişiyor, büyüyor. Tıp camiasının saygın ismi, çocuk cerrahisinde ve hastane yönetimindeki birikimi ve deneyimi ile Prof. Dr. Melih Bulut, sağlık dünyasındaki gelişmeleri Turcomoney okurlarıyla paylaşacak. Sayın Bulut’un değerlendirmelerini dikkatle okumanızı öneriyoruz.

Değerli hocamız Sayın Bulut’a “aramıza hoş geldiniz” diyoruz…

YATIRIMCILAR, TASARRUF SAHİPLERİ NE YAPMALI?

Hemen her ortamda karşılaştığımız soruların başında, “Türkiye ekonomisi, nereye gidiyor? Kriz ne zaman aşılır? Dövizde yeni bir dalgalanma olur mu?” Turcomoney’nin birbirinden değerli yazarları, bu sorulara ışık tutacak analizler yaptı… Okuyun diyoruz…

Bu düşüncelerle sağlıklı, mutlu ve bol kazançlı bir ay diliyorum.

Dr. Kazım Kılınç

Turcomoney Genel Yayın Yönetmeni

kakilinc@turcomoney.com

 

 

 

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası