Son Haberler

Eğitim Bayramı’nda 20’nciye doğru…

Adıyaman’ın Besni ilçesi,  tam 19 yıldan bu yana Besni Eğitim Vakfı’nın (BEV) öncülüğü ve Kaymakamlık ile Belediye’nin paydaşlığında, her yıl Ekim ayında, adeta festival niteliğinde olan “Eğitim Bayramı” düzenliyor.

İnsan hayatında eğitimin önemini anlatmaya kelimeler yetmez.  Cumhuriyetimizin kurucusu büyük Atatürk , her fırsatta eğitimin ne kadar önemli olduğunun altını çizmiş ve eğitime büyük önem vermiştir. “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir”, “En büyük savaş, cahilliğe karşı yapılan savaştır” sözleri bu anlayışının yansımalarıdır. Peygamber efendimiz de aynı şekilde, “ilim Çin’de bile olsa gidiniz” diyerek eğitim önemini gayet güzel bir şekilde anlatmıştır.

Bugünkü dünyamızda eğitim eksikliği, belki de yaşanan sorunların ana kaynağıdır. Öyle ya, ülkelere baktığımızda, eğitim düzeyinin yüksekliği ile refah artışı arasında önemli paralellik vardır. Zira, eğitimsiz ülkeler ya çok yoksul ya da sürekli olarak çok çeşitli karmaşalar yaşıyor ve sorunların altından kalkmakta oldukça zorlanıyorlar. İşte bu noktada, eğitim adına bir taş koyan herkes, eli öpülesidir.

 

Besni’de eğitim denilince, eğitim sevdalısı herkes büyük heyecan duyuyor.  İlçede okuma yazma oranı, diğer ilçelere göre %92 oranıyla oldukça yüksektir. Çok sayıda ilk ve orta öğrenim kurumları yanında Meslek Yüksek Okulu da bulunuyor.

EĞİTİM BAYRAMI, BESNİ’YE EKONOMİK GİRDİ SAĞLIYOR

Bir ilçe düşünün, Adıyaman’ın Besni ilçesi, dile kolay, tam 19 yıldan bu yana Besni Eğitim Vakfı’nın (BEV) öncülüğü ve Kaymakamlık ile Belediye’nin paydaşlığında, her yıl Ekim ayında, adeta festival niteliğinde olan “Eğitim Bayramı” düzenliyor. 3 gün süren bu bayramlarda, alanında uzman kişiler, yazarlar, sanatçılar, aydınlar, siyaset adamları Besni’ye gelerek, seminerler/konferanslar düzenleniyorlar. Bayrama, ilçede bulunan sivil toplum örgütleri, okullar, öğretmenler, öğrenciler ile Besni halkı da iştirak etmekte ve bu sayede eğitimin yanında, ilçenin tanıtımına katkıda bulunuluyor, ilçeye gelen yüzlerce kişilerden ekonomik  girdi sağlanıyor.

 

AHİLİK KÜLTÜRÜNDEN GELEN KURULUŞ: MERİNOS HOLDİNG

Besni’de eğitim denilince, eğitim sevdalısı herkes büyük heyecan duyuyor.  İlçede okuma yazma oranı, diğer ilçelere göre %92 oranıyla oldukça yüksektir. Çok sayıda ilk ve orta öğrenim kurumları yanında Meslek Yüksek Okulu da bulunuyor. Besnili iş adamları oldukça hayırsever olup, ilçeye çok sayıda okul yaptırdılar. Bu iş adamlarının başında Merinos Holding geliyor. Ahilik kültüründen gelerek Besni toprağından fışkıran Merinos Holding çıtayı daha da yükselterek, babaları Mehmet Erdemoğlu adına, Besni’ye “Mehmet Erdemoğlu Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi’nin bina ve kampüsünü yapıyor. Bu ve daha pek çok diğer sosyal sorumluluk proje ve yatırımlarından dolayı Besni’de Merinos denilince akan sular duruyor.

Besni Eğitim Bayramı’na, bugüne kadar sayısız ünlüler konuk olarak geldiler ve büyük değer kattılar. Rahmetli Tayfun Talipoğlu, Recep Yazıcıoğlu, Duygu Asena dahil, Abbas Güçlü, Ali Tezel, Işıl Özgentürk, Hayrettin Karaca, Mithat Bereket bunlardan sadece bazıları…

 

EĞİTİM BAYRAMI’NDA ÜNLÜLER GEÇİDİ

Bu yıl Ekim ayında yapılan Eğitim Bayramı’nda,  Adıyaman Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Mustafa Gündüz ve Merinos Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu “Üniversitelerin Besni’ye Eğitim ve Ekonomik Anlamda Sağlayacağı Katkı”,  Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesinden Genetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haydar Bağış “Akraba evliliklerinde  Genetik Danışmanlığın Önemi “ , Milliyet Gazetesi Spor Yazarı Atilla Gökçe, Bloomberg TV Programcısı  Fatih Kuşçu ile NTV Spor Programcısı Mehmet Ayan “Spor ve Yaşam” panelini gerçekleştirdi Bunun yanında, bayram yürüyüşü, Besni Fotoğraf Sanatı Derneği (BEFSAD) fotoğraf Sergisi, yöresel ürün yarışmaları, folklor gösterileri, kermes, Besni Lisesi Mezunları Pilav günü ve Atatürkçü Düşünce Derneği’nde kahvaltı da programda yer aldı. Öğretmenler Korosu’nun ardından, ulusal sanatçılar Yusuf Güney, Latif Doğan, Tuncay Okutan ve Mesut Taşdemir ise binlerce kişinin katıldığı  konserlerde Besni halkına adeta müzik ziyafeti çektirdi. Bayrama gölge düşüren tek şey ise, avukat Celal Ülgen ile BEV kurucularından Avukat Şükrü Kaleağası’nın katılacağı “Demokrasi ve Hukuk Paneli”nin iptal edilmesi oldu.

Eğitim Bayramı etkinliğinin fonksiyonu ve katılımın seviyesi elbette tartışılabilir ama bu yılki coşku oldukça yüksekti. Hiç bir katkı sağlamadığı halde, hemen hemen her yıl, bayramlara katılımın düşük olduğu ve tabana inilemediği gerekçeleriyle bayram için eleştirilerde bulunanlara rağmen tam 19 yıldan bu yana Besni’de Eğitim Bayramı gerçeği tüm güzellikleriyle sürüyor. Dileriz, 20’nci Eğitim Bayramı çok daha coşkulu olur.

 

AKILLI İNSANLAR, EĞİTİMDEN FAYDALANIR

Bacon’un ifade ettiği gibi, “Kurnaz insanlar okumayı/eğitimi küçümser, basit insanlar saygı duyar, akıllı insanlar ise ondan faydalanırlar.” Besni, Eğitim Bayramı’nda 20’nci yılın kapısına geldiyse, eğitimden faydalananların daha çok olmasındandır. Zor olan eğitime harcanan emekten ziyade, eğitime direnenleri eğitiyor. Bu anlamda, Besni Eğitim Vakfı, Besni Kaymakamlığı, Besni Belediyesi ve diğer tüm sivil toplum örgütleri ile eğitim gönüllüsü Besni halkına kadar teşekkür edilse azdır.

 

Şaban Çağıran

sabancagiran@gmail.com

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası