Son Haberler

“Hedef, dünyada ilk 100 arasına girmek”

İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın

HEDEFİMİZ, DÜNYANIN İLK 100 ÜNİVERSİTESİ ARASINA GİRMEK

2003 yılında kurulan ve kısa sürede en hızla büyüyerek 40 bin öğrenciye ulaşan İstanbul Aydın Üniversitesi, uluslararası arenada da iddialı.

 *Üniversitede 96 farklı ülkeden 3 bin 500 yabancı öğrenci öğrenim görüyor.

*Öğrencilerin yüzde 41’i burslu okuyor.

 *İstanbul Aydın Üniversitesi, YÖK verilerine göre hem Türkiye’de hem de dünyada en çok tercih edilen Türk üniversitesi.

 *İş dünyası ile yakın ilişki var. Öğrencilere staj ve iş imkanı veriliyor.

 *Hedef, dünyanın ilk 100 üniversitesi arasına girmek.

 Ekonomide büyük hamleler gerçekleştiren Türkiye’de son yıllarda eğitim alanında da ciddi atılım sözkonusu. Bu çerçevede yeni kurulan vakıf üniversitelerinin sayısı giderek arttı, Türk üniversiteleri dünyanın birçok ülkesinden öğrenci almaya başladı. Nitekim Türkiye’de 100 bine yakın yabancı öğrenci üniversitelerde eğitim görüyor. Bu üniversiteler yabancıların en çok tercih ettiği Türk üniversitelerinin başında İstanbul Aydın Üniversitesi geliyor. 2003 yılında kurulan üniversite, bugün yaklaşık 40 bin öğrenci ile Türkiye’nin en büyük vakıf üniversitesi konumunda. Üniversitede halen 3 bin 500 yabancı öğrenci okuyor. Girişimci yönüyle tanınan, yenilikçi fikirleriyle öne çıkan İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, Turcomoney’e konuştu…

 

Sayın Aydın, üniversitenizi kaç yılında, hangi amaç ve misyonla kurdunuz? Üniversitenin mütevelli heyeti ve yönetimi hakkında neler söyleyeceksiniz?

İstanbul Aydın Üniversitesi, 2003 yılında Anadolu Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından kuruldu. Büyük kısmı akademisyen ve kendini eğitime adamış iş insanından oluşan bir mütevelli heyetimiz var. Üniversitemizin kuruluş fikrinden itibaren attığımız her adımda, köklerimizin olduğu ülkemize, bölgemize, insanlığa katkıda bulunmak  hedefledik. Bir üniversite olarak, insanlığın en büyük meyvesi bilgiyi, üretim ile buluşturmak, en büyük kaynağımız olan genç kardeşlerimizi, iş dünyasında doğru yerlerde doğru donanımla bir araya getirmek, ülkemizi ve toplumuzun refahı ve gelişmesi için çalışan, üreten, uluslararası arenada itibarımız yükselten iş insanlarımızın aradığı niteliklerde insan gücünü bu kurumlara taşımak amacıyla hareket ediyoruz. Bir satırlık yazılımın, 100 ton gıdadan daha çok ekonomik kaynak yarattığı bir dönemde, hem yazılımın hem de gıda üretiminin önemini kavrayan, bunları birbiri ile entegre edebilen bir nesil yetiştirmek istiyoruz. Akademik, bilimsel, kültürel çalışmalarla birlikte, kendi kültürünü daha iyi bilen, milli ve manevi diğerlerine sahip çıkan, yaşatan bir nesil, yüzyılımızda tüm dünyada ülkemizin gerçek temsilcileri olacaktır. Bu neslin gelişimine katkıda bulunmak üniversitemiz için en önemli amaçlardandır.

 

 

İstanbul Aydın Üniversitesi’nde kaç öğretim üyesi ders veriyor? Öğretim üyeleri hakkında neler söyleyeceksiniz?

Akademik kadro, bir üniversiteyi şekillendiren en önemli unsur. İstanbul Aydın Üniversitesi’nde şuan 1500’ün üzerinde akademik personel, öğrencilerimizin alanlarında en doğru, en güncel bilgiyi almaları, sektörleri hakkında en donanımlı bir şekilde hayata atılmaları için çalışıyor. Akademisyenlerimizi üniversitemize kazandırırken elbette bazı kriterlere dikkat ediyoruz. Bunların başında uluslararası deneyim geliyor. Uluslararası nitelikli yayın, uygulama deneyimi bizim için önemli kriterler. Yıl boyunca da çeşitli değerlendirmeler ile her birim için olduğu gibi akademik değerlendireler de yapılıyor. Bunları özellikle akreditasyon kurumları ile yürütüyoruz. Fakülte ve bölüm bazlı olarak akademik birimlerimiz akredite olmak için başvuruyor. MÜDEK, FEDEK gibi kurumların yapacağı değerlendirmeler bu anlamda son derece faydalı oluyor. Ayrıca kurum içinde, kalite birimimizin ve Rektörlüğümüzün değerlendirmeleri ve süreklilik gösteren geliştirme çalışmaları sürüyor.

 

-Üniversitenizde kaç öğrenci öğrenim görüyor? Öğrenci profiliniz hakkında bilgi verir misiniz?

Türkiye’nin 81 ili ve dünyanın 96 farklı ülkesinden 39 bine yakın öğrencimiz var. Öğrencilerimizin 3 bin 500’den fazlası eğitim için Türkiye’yi ve İstanbul Aydın Üniversitesi’ni tercih etmiş uluslararası öğrencilerimiz. Kampüsümüz gerçek manada çok dilli, çok kültürlü bir atmosfere sahip. Gerek lisans, ön lisans gerekse de lisansüstü öğrencilerimiz hem sosyal ve kültürel olarak hem de akademik anlamda çağın gerektirdiği imkanlar içinde eğitim alıyor.

 

ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 41’İ BURSLU OKUYOR

 

-Üniversitenizdeki eğitim ücreti ile ilgili neler söyleyeceksiniz?

Bir vakıf üniversitesi olarak verdiğimiz eğitimler için belirleniş bir ücret politikamız var. Bu ücretlendirme yükseköğretimin daha ulaşılabilir olması hedefi ile şekilleniyor. Özellikle burslar vasıtası ile üniversite motivasyonu yüksek öğrencilerimize destek veriyoruz. Bugün İstanbul Aydın Üniversitesi’nde öğrenim gören her 100 öğrenciden 85’inin çeşitli bursları var. Tüm bursları hesapladığımızda öğrencilerimizin yüzde 41’i ücretsiz okuyor. Bu burslar Tıp Fakültemizde olduğu gibi ÖSYM başarı sırası ile kazanılabilecek burslar olduğu gibi, başarı, buluş, patent, ihtiyaç gibi konularda da olabilir. Yine terör şehidi yakınlarımızı her yıl olduğu gibi tam burslu okutmaya devam ediyoruz.

 

-Üniversitenizde öğrencilere tanınan imkanlar neler? Kampüsünüz, binalarınız, öğrenci yurtlarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Üniversiteyi sadece amfi ve laboratuvarlardan ibaret görmek doğru olmaz. Bir okulu üniversite yapan spordan, sosyal faaliyetlere, kulüplerden sosyal sorumluluğa, kongrelere, sempozyumlara bir çok temel özellik sayılabilir. İstanbul Aydın Üniversitesi bu alanda Türkiye’deki en aktif üniversitelerden biri. İstanbul’un son derece merkezi bir noktasında bulunmasına rağmen, ciddi manada yeşil alanları, kampüs içindeki dinlenme alanları, kafe ve restoranlar bulunuyor. Son olarak kampüs dışında Tepekent Sosyal Tesisleri’ni öğrencilerimizin ve akademik personelimizin hizmetine açtık. Diğer yandan üniversitemiz Bilgi Merkezi 7 gün 24 saat esası ile açık. Akıllı kütüphane olarak da adlandırabileceğimiz 7 katlı bu merkezimizde, öğrencilerimiz 7/24 araştırma yapabilir, ders çalışabilir, proje odalarında birlikte projelerinin hazırlığını yapabilirler. İstanbul’da son derece merkezi bir konumda olsak da il dışından ve yurtdışından gelen öğrencilerimizin konaklaması için Türkiye’nin en güvenli ve gerçekten beş yıldızlı bir otel konforunda bir yaşam kompleksimiz var. 640 öğrenci kapasitesindeki bu yurtta öğrenciler ihtiyaçları olan her şeye ulaşabiliyor.

 

EN ÇOK TERCİH EDİLEN ÜNİVERSİTE

– İstanbul Aydın  Üniversitesi’ni diğer üniversitelerden ayıran fark ya da özellik nedir?

Elbette, her üniversitenin kendine has özellikleri var. İstanbul Aydın Üniversitesi de kurulduğu günden bu yana bu topraklarda yüzlerce yılda oluşmuş kültürümüzden hareketle, çağdaş dünyanın en iyi ve bizler için en uyumlu özelliklerini bir araya getirme gayretindedir. Amacımız öğrencilerimiz, halkımız, ülkemiz ve tüm insanlık için gerekeni tespit etmek ve üstümüze düşeni yapmaktır. Bu amaçla, İstanbul Aydın Üniversitesi kurulduğu günden bu yana, öncelikle kendi insanımızın ihtiyaçlarını doğru tespit etmek ve bu konuda çözümler sunmak için çalışıyor. Genç nesille yapılan anketlerde gördüğümüz istihdam korkusunu, aynı zamanda iş dünyasının yaşadığı donanımlı personel ihtiyacı ilk hareket noktalarımızdan biri oldu. İstanbul Aydın Üniversitesi olarak bu konuda iş dünyasını da harekete geçirerek ortaya çıkarttığımız uygulamalı eğitim ve çözüm ortaklığı sistemi, bugün on binlerce mezunumuzu daha üniversite sıralarında kariyer basamaklarına yerleştirdi. Diğer taraftan İstanbul Aydın Üniversitesi denildiğinde bugün Edirne’den Van’a, Trabzon’dan Şanlıurfa’ya kadar tüm ülkede bir eğitim seferberliği akla geliyor. Ülkemizin her noktasına, yaş, meslek ayırt etmeden bir çok alanda eğitim götürüyor, hayat boyu öğrenmeyi en aktif şekilde gerçekleştiriyoruz. İstanbul Aydın Üniversitesi, bugün Türkiye’de uluslararası eğitim vizyonunun da en önde gelen temsilcilerinden biri. YÖK verilerine göre uluslararası öğrencilerin Türkiye’de en çok tercih ettiği vakıf üniversitesiyiz. Bu, hem bizler hem ülkemiz için bir guru kaynağıdır.

 

 

-Bazı üniversiteler genel üniversite olarak hemen hemen tüm alanlarda eğitim veriyor, bazıları ise belirli alanlara fokuslanmış durumda. Üniversitenizde öne çıkan bir alan var mı? Hangi fakülte ya da fakültelerle öne çıkıyorsunuz?

İstanbul Aydın Üniversitesi eğitim verdiği tüm alanlarda, modern dünyanın geldiği kriterleri baz alır. Bu anlamda tıp ya da diş hekimliği olsun psikoloji, hukuk ya da mühendislik eğitimleri olsun alanının en iyisi olma şiarıyla hareket ediyoruz. BugünTtıp, Diş Hekimliği ve Sağlık Bilimleri Fakültemizin sahip olduğu imkanlar, yapılan yatırımlar öğrencilerimizin en ileri teknolojiyi bizzat kullanmalarını sağlıyor.

 

Diğer tarafta “Aziz Sancar Teknoloji Merkezi’mizde sayısı artık 30’u geçen ileri teknoloji laboratuvarında çok önemli mühendislik ve ARGE faaliyetleri yürütülüyor. Tüm Türkiye’de Milli Eğitimin tüm unsurları ile birlikte bir çok proje gerçekleştiren Eğitim Fakültemiz, uygulamalı eğitimi zirveye taşıyan Hukuk Fakültemiz gibi diğer bir çok alanı saymadan geçmek haksızlık olacaktır. Dolayısı ile İstanbul Aydın Üniversitesi her akademik birimine, biricik fakültesi gibi yaklaşıyor, tüm akademisyen ve öğrencilerine ayrı ayrı özel olduklarını hissettiriyor.

 

ÜNİVERSİTEMİZ, İŞ DÜNYASI İLE İŞBİRLİĞİ YAPIYOR

-Üniversiteniz ile iş dünyası arasındaki ilişki nasıl? Öğrencilerinize staj imkanı, üniversitenizden mezun olanların iş imkanları hakkında bilgi verir misiniz?

Üniversitemiz, ülkemizin farklı kaynaklarını bir araya getirme konusunda özel bir gayret sarf ediyor. Bir yanda dünyanın en genç ortalamaya sahip, inanılmaz bir insan kaynağı, diğer yanda sürekli gelişen ve büyüyen bir iş dünyası. Ancak kuşku yok ki iş dünyası sürekli en yeniyi takip etmek zorunda. Bunun için insan kaynağımızın da bu donanıma sahip olması gerekir. Sektörde uygulama tecrübesi olan, inovatif düşünmeye yatkın, uluslararasılaşmanın önemini kavramış personeller en büyük ihtiyaç. Bu sebeple öğrencilerimizin saydığımız bu özellikleri içselleştirmiş, hayatlarının bir parçası haline getirmiş olmaları gerekiyor. Eğitim müfredatlımızın içeriği şekillenirken bu amaç hep aklımızda. Diğer tarafttan öğrencilerimiz ile iş dünyasının düzenli olarak biraraya getiriyoruz. İstanbul Aydın Üniversitesi olarak düzenli bir şekilde sektör toplantıları düzenliyoruz. Bu toplantılarda sektörün önemli firmalarının yönetim kurulu başkanları, insan kaynakları müdürleri, akademisyenler, öğrenci temsilcileri ve öğrenciler bulunuyor. Amacımız ileride bir araya gelecek tarafları erken buluşturmak. Sektörel toplantı, kariyer günleri gibi çalışmaların dışında, iş hayatı müfredatımızın içinde yer alıyor. Öğrencilerimiz, bir ders olarak kredili bir yerinde uygulama gerçekleştiriyorlar. Haftanın bir gününü staj dışında, ayrıca sektörde geçiriyorlar.

 

 

HEDEF DÜNYANIN İLK 100 ÜNİVERSİTESİ ARASINA GİRMEK

-İstanbul Aydın Üniversitesi olarak, projeleriniz, hedefleriniz nelerdir?

İstanbul Aydın Üniversitesi, öncelikli hedeflerimiz içinde hem ulusal hem de uluslararası akademik listelerde daha yukarılara tırmanmayı hedefliyoruz. Türkiye’de son 10 yıl içerisinde ARGE çalışmaları hızlandı, devlet desteği arttı. Biz de dünyanın ilk 500’üne ilk 100’üne girene kadar azimle çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz. Şu anda sağlık, mühendislik, iktisadi ve toplumsal bilimler alanında birçok çalışma yürütüyoruz. Bu alanların her biri ayrı ayrı gerekli. Mühendislik için yaptığımız ARGE’yi bölgesel ve toplumsal sorunlarımız için de yapmak zorundayız. İstanbul Aydın Üniversitesi, ülkesinde, bölgesinde ve uluslararası alanda lider bir nesil yetiştirmeyi hedefliyor.

 

KUTU

GENÇLERE ALTIN TAVSİYELER…

 

-Üniversiteye başlayacak gençlere neler söylemek istersiniz? Ne yapmalılar, nasıl yapmalılar?

Bu konuda, istesinler olur, başarı isteyene elbet gelir diyoruz. Ama net bir şart var. O da çalışmak. Çalışmadan olmaz. Üniversiteye girecek arkadaşlarımızın kendilerine hedefler koymalarını ve bunları gerçekleştirmek için çalışmalarını, hatta çok çalışmalarını tavsiye ediyoruz. Üniversiteye girmek bir adım. Bunun için çok çalıştılar. Şimdi bu imkanı sonuna kadar kullansınlar. Dil öğrensinler, yurtdışına gitsinler, Erasmusa katılsınlar, ileride çalışmayı hayal ettikleri şirketlerde, alanlarda lider kurumlarda stajlar ayarlasınlar. Bunun için üniversite bünyesindeki her birimi, her uzmanı her imkanı sonuna kadar zorlasınlar. Hep küresel düşünsünler. Hep küresel düşünsünler, tüm dünyanın imkanlarını kendi imkanları, tüm insanlığın dertlerini kendi dertleri saysınlar.

 

3 BİN 400 YABANCI ÖĞRENCİ EĞİTİM GÖRÜYOR

-Son zamanlarda Türk üniversitelerine Orta Asya’dan, Ortadoğu’dan, Afrika ve Balkan ülkelerinden gelen öğrencilerin sayısında artış gözleniyor. Üniversitenizde yabancı öğrenci var mı? Varsa kaç öğrenci var? Hangi ülkelerden?

 

2015-2016 istatistiklerine göre Türkiye’de yükseköğretim kurumlarında 204 ülkeden toplam 87.903 uluslararası öğrenci Türkiye’de eğitim alıyor. Bu rakam uzaktan eğitim, açık öğretim ve diğer kısa dönemli eğitimlerle birlikte 100 bine ulaşıyor. Uluslararası öğrenciler yükseköğretimde eğitim gören tüm öğrencilerin yüzde 1,3’ünü oluşturuyor. Son üç yılda uluslararası öğrenci sayılarında yüzde 182 oranında artış oldu. Uluslararası öğrencilerin yüzde 79’u (69.765) devlet üniversitelerinde eğitim alıyor. Toplam uluslararası öğrenci sayısı bakımında en fazla öğrenci vakıf üniversiteleri arasında İstanbul Aydın Üniversitesi’dir. İstanbul Aydın Üniversitesi’nde 3500 uluslararası öğrenci eğitim görüyor. Üniversitemizde öğrenim gören uluslararası öğrenciler en çok Azerbaycan, İran, Suriye, Kamerun ve Avrupa ülkelerinden gelerek üniversitemizi tercih ediyor.

 

-Uluslararası üniversitelerle işbirlikleriniz de var. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

2016 yılı itibari ile Amerika’dan Arjantin’e, Filipinler’den Güney Kore’ye olmak üzere toplam 67 farklı ülkeden 218 kurum ile işbirliğimiz bulunuyor. Bu kurumlarla öğrenci ve öğretim elemanı değişimi, ortak konferanslar, projeler ve yaz okulu çalışmalarını sürdürüyoruz. Ayrıca Erasmus + programı kapsamında 200den fazla üniversite ile öğrenci ve öğretim elemanı değişimi de gerçekleştiriyoruz. 2014 yılında başlatmış olduğumuz uluslararası yaz ve kış okulumuz bir İAÜ klasiği olarak devam ediyor. Her yıl dünyanın dört bir yanından gelen 100 civarında öğrenciyi birer İAÜ elçisi olarak ülkelerine gönderiyoruz.

İstanbul Aydın Üniversitesi olarak, uluslararasılaşmaya verdiğimiz önemi her alanda gösteriyoruz.

 

ÜNİVERSİTEMİZ, DÜNYADA EN BİLİNEN TÜRK ÜNİVERSİTESİ

 

-Yabancı ülkelerden öğrenci çekmek için çalışmalarınız, hedefleriniz var mı?

İstanbul Aydın Üniversitesi olarak yılda yaklaşık 40 farklı ülkede hem uluslararası öğrenci temini ve hem de uluslararası işbirlikleri için çalışmalar yapıyoruz. Türkiye’nin “yükseköğretimde uluslararasılaşma” misyonun bir gereği olarak her ülkeye ve bölgeye özel strateji belirliyoruz. Uzakdoğu, Afrika, Balkanlar, Türki Cumhuriyetleri ve Avrupa gibi bölgelere yönelik özel çalışma programları hazırlıyoruz. Yükseköğretime yön veren uluslararası bütün fuar ve organizasyonlarda üniversite olarak yer alıyoruz. İstanbul Aydın Üniversitesi artık dünya genelinde, uluslararası verdiği mezun öğrencileri tarafından temsil ediliyor. Bugün şunu samimiyetle ifade etmek isterim ki İstanbul Aydın Üniversitesi ülkemizin uluslararası alanda en bilinir yükseköğretim kurumları arasında yer alıyor.  Hedefimiz yakın zamanda dünyanın en iyi üniversiteleri arasına girmek ve ülkemizi akademik dünyada gururla temsil etmektir.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası