Son Haberler

TÜRKİYE FİNANS SUKUK`TA LİDER!

TüRKİYE FİNANS SUKUK PİYASASINDA EN YüKSEK PORTFöYE SAHİP

Türkiye Finans bu yıl en yüksek tutarda sukuk ihracı yapan banka olmayı başardı. Türkiye‘de, şu anda sukuk piyasasında en yüksek portföye sahip banka olma özelliğine sahip Türkiye Finans Genel Müdürü Derya Gürerk‘e Bu başarının sırrını sorduk:

Sukukta bu başarıya nasıl ulaştınız?

Bankamız 2012 yılında hem Türk Lirası hem de ABD Doları Kira Sertifikası ihraçları gerçekleştirmek üzere ön hazırlıklara başladı. Nisan ayında uluslararası sukuk piyasasında dünyanın önde gelen iki yatırım bankasının liderliğinde 5 yıl vadeli, %3,95 getiri oranı ile 500 milyon dolarlık yabancı para cinsinden kira sertifikası ihracını gerçekleştirdik.

Getiri oranın %4’ün altına inmesi uluslararası yatırımcılar ve piyasalar açısından büyük başarı. Sukuk yatırımcılarımızın %51’i Orta Doğu, %17’si Avrupa, %17’si Asya ve %15’i İngiltere’den geldi. Yatırımcılarımızın %46’sı bankalar, %39’u fon yöneticileri, %8’i kalkınma bankaları, %5’i özel bankalar ve %2’si diğer yatırımcılardan oluşuyor. Bu da ihracımızın farklı yatırımcı profillerinden ilgi gördüğünü gösteriyor ve hem ihracımıza derinlik kazandırıyor hem de yatırımcı tabanımızı genişletiyor.
Bu başarıda uluslararası piyasaların Türkiye ekonomisindeki istikrarın büyük etkisi var.
Ayrıca Türkiye Finans’ın uluslararası piyasalardaki itibarı ve bankamıza duydukları güvenin de bir göstergesi.

Sağlamış olduğunuz bu kaynağı hangi sektörlerde değerlendiriyorsunuz?

Herhangi bir sektörde risk konsantrasyonu olmayacak şekilde, her sektörden girişimci için kredi imkânı yaratmak bankamızın önceliğidir. Ancak özellikle KOBİ’lere kaynak aktarımımız büyüyerek devam ediyor.

Türkiye Finans, Hazine’nin sukuk ihracında da görev aldı. Bu süreci özetler misiniz?

Türkiye Finans, Hazine Müsteşarlığı’nın sukuk ihracında yardımcı düzenleyici pozisyonundaydı. İhraç tutarı 1,25 milyar ABD doları, kira oranı yüzde 4,557 ve 5 yıl vadeli olarak gerçekleşen sukuk ihracında HSBC, QInvest ve Standard Chartered‘a yetki verildi; bankamızla beraber CIMB Bank Limited, Dubai İslam Bankası PJSC, QNB Capital LLC ve NCB Capital yardımcı düzenleyici olarak görev aldı.
Sukuk piyasasında en yüksek portföye sahip Türk bankası olmamız ve bu sayede piyasa yapıcısı konumunda yer almamız sebebiyle sukuk ihracında görev aldık.

Hazine’nin sukuk ihracında yer almanız, Türkiye Finans’a neler kattı?

Böylesine başarılı bir ihraç bize önemli tecrübeler kazandırdı. 2014 yılı içerisinde uygun piyasa koşulları oluştuğu takdirde TL ve yabancı para cinsinden sukuk ihraçları gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

Sukuk piyasası hızlı bir büyüme sergiliyor. Piyasayı önümüzdeki dönemde neler bekliyor?
Dünya sukuk piyasası geçtiğimiz yıl 131 milyar dolara yükseldi. Bu yıllık bazda %50’nin üzerinde bir büyüme anlamına geliyor. Yeni ihraçların 80 milyar doları Türkiye’nin de içinde olduğu kamu ihraçları, geri kalan kısmıysa özel sektör ihraçlarından oluşuyor. 2013 yılında sukuk ihraçlarının artarak devam edeceğini söyleyebiliriz. Tahminimiz 150 milyar ABD Doları‘nın üzerinde bir sukuk ihracının gerçekleşeceği yönünde.

Sukuk piyasasının 2017 yılına kadar 900 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Dünya sukuk piyasasının liderliğini Malezya üstleniyor, Suudi Arabistan, Bahreyn ve diğer Körfez ülkeleri de onu takip ediyor. Türkiye ise ilk kez geçtiğimiz yıl Aralık ayında sukuk ihraç ederek piyasaya adım attı. İkinci sukuk ihracını da geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdi. Genel beklentinin aksine bu ihalede ABD ve Avrupalı yatırımcıların da ihaleye ilgisi yüksek oldu. ABD ve Avrupa’dan gelen talep, toplam talebin yüzde 45’ini buldu. Bunda sürdürülebilir finansal araçlara gösterilen ilginin etkisi söz konusu. Yüksek kalitede ve daha geniş tabandaki yatırımcı kitlesini çekebilen sukuk ihraçları ülke ekonomisi için önemli avantaj sağlıyor.

önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin hem kamu hem de özel sektör ihraçlarıyla global sukuk piyasasında ne kadar aktif olmasını bekliyorsunuz?

Türkiye’de tasarruf oranlarının düşük seviyede kalması, büyümenin ve cari açık finansmanının uzun vadeli yabancı kaynaklarla yapılmasını zorunlu kılıyor. Bugüne kadar hem Hazine hem de Katılım Bankaları tarafından gerçekleştirilen ihraçların hepsi ayrı bir başarı hikâyesidir. Yeni Tebliğ’in de yürürlüğe girmesiyle, Türkiye’nin bu piyasanın en aktif aktörlerinden biri haline gireceğini öngörüyoruz. Türkiye Finans global sukuk piyasasına hızlı bir adım atmış oldu, bundan sonraki dönemlerde de yine bu piyasada aktif olarak bulunacağız.

TüRKİYE FİNANS’IN YENİ SUKUK İHRACI PLANI BULUNUYOR MU?

Evet, 2014 yılında hem yurtiçinde hem de yurtdışı piyasalarda sukuk ihraçlarımız olacak. 2013 yılında gerçekleştirdiğimiz ihraç gibi 2014 yılında da bir uluslararası sukuk ihracı planımız var. Buna ek olarak yurtdışı lokal piyasalar özelinde yürüttüğümüz çalışmalarımız da bulunuyor.

TL SUKUK İHRACINIZ OLACAK MI?

Bu yılın ilk yarısında izin süreçlerini tamamladığımız 100 milyon TL sukuk ihracını gerçekleştirmek üzere çalışmaya devam ediyoruz. Bunun dışında, halihazırda çalışmalarını sürdürdüğümüz, belirli bir ihraç tavanı çerçevesinde tertipler halinde seri sukuk ihraçlarımız olacak.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası