Son Haberler

Piyasaların rotasını hangi faktörler belirleyecek?

Yurt içinde Aralık ayında para politikasında atılan normalleşme adımlarının devam edilip edilmeyeceği ve AB ile ilişkilerin seyri takip edilecek. Bir diğer gündem ise yeni kısıtlamaların uygulanıp uygulanmayacağı olacak. Bu yönde bir karar Kasım’da ciddi bir ralli yaşanan TL varlıklarda kısa süreli kar satışlarını tetikleyecek. Bir diğer risk ise Aralık ayında AB zirvesinde Türkiye’ye yönelik alınabilecek bir yaptırım kararı olacak.

Kurlardaki volatilitenin azalması durumunda TCMB’nin bir adım atması beklenmezken, ekonomi dışı gündemle kurlarda oynaklığın tekrar yükselmesi durumunda TCMB’den sınırlı bir faiz artışı daha görebiliriz. AB’den bir yaptırım ya da kısıtlamalar gelmedikçe TL varlıklarda pozitif fiyatlamanın ve TL’de değer kazançlarının devam etmesi bekleniyor.

Ekonomi yönetimindeki değişiklik sonrası para politikasında ortodoks politikalara dönüş mesajları verilirken, uzun süre sonra yabancı ilgisinin de desteğiyle TL varlıklar bu değişme güçlü pozitif tepki verdi. Ekonomide yeni bir yol haritası ve para politikalarında ortodoks politikalara dönüş sinyali sonrası TCMB’nin politika faizlerini 475 puan artırmasıyla ilk beklentiler karşılanmış oldu.

Volatilite ve endişe endeksi olarak adlandırılan VIX endeksi ise ABD seçimleri ve aşı haberleri sonrası tarihi ortalamalar olan 20’li seviyelere geriledi. Bu düşüş ABD borsalarındaki volatilite dönemin sona erdiğine ve kar satışları yaşansa da sınırlı kalarak, orta vadede yükseliş trendinin korunacağına işaret ediyor. Endeks 30 seviyesi altında kaldıkça ciddi bir bozulma oluşması beklenmiyor.

Ekonomi yönetimindeki değişiklik sonrası iki haftada BIST’e son yılların en yüksek iki haftalık girişi olan bir milyar dolar giriş yaşanırken, DİBS tarafında 469 milyon dolarlık yabancı girişi gerçekleşti. TCMB faiz kararı sonrası TL’deki artış devam etse de sonrasında kurlarda bir miktar volatilite gördük. Yerli bireysellerin döviz alımlarına devam etmesi düşüşün hız kesmesine neden oldu.

ABD seçimleri sürecin uzayacağı beklentileriyle ons altın 50 dolardan fazla artarak 1950’nin üzerini gördü. Ardından aşılardaki yüksek başarı oranı ve Aralık’ta dağıtıma başlanabileceği açıklaması sert satışlar getirdi. Sarı metal, 200 günlük ortalaması olan 1.798’i test etti. Düşüş sürerse 1.702 ve 1.618 dolar destek, tepki alımlarında ise 1.840 ve 1.883 dolar direnç seviyeleri takip edilebilir.

ABD seçimleri ve aşı çalışmaları sonrası yurtdışı borsalarda Kasım ayındaki güçlü performans sonrası Aralık ayındakar satışları yaşanması şaşırtıcı olmayacak. Covid-19 salgının hızının yükselmesi ve ülkelerden yeni karantina ve kısıtlama tedbirlerinin getirilmesi de kar satışlarını tetikleyebilir. Ancak, bol likiditenin desteğiyle olası kar satışlarının belli seviyelerde karşılanması ve alım fırsatı olarak kullanılması bekleniyor.

Kasım ayında global risk alma iştahı Covid-19’a ilişkin geliştirilen iki aşı haberiyle güçlendi. ABD seçim belirsizliğinin sona ermesi ve seçimleri Biden’in kazanması da risk iştahındaki güçlenmede etkili oldu. Pfizer-BioNTech ve Moderna firmalarının geliştirdikleri Covid-19 aşısının yapılan çalışmalar sonrası hastalığına karşı yüzde 90’ın üzerinde etkili olduğunu açıkladı. İki firma da kısa sürede onay alarak aşı dağıtımına kısa sürede başlayabileceklerini açıkladı.

Bu açıklama sonrası ABD seçim belirsizliğinin de sona ermesiyle yurtdışı majör borsalar Kasım ayını yüzde 10-20 arasında değişen güçlü yükselişler gerçekleştirdiler. Aşı haberleri sonrası altın fiyatları düşüş eğilimine girerken, petrol fiyatlarında ekonomik toparlamanın hızlı olabileceği beklentisiyle yüzde 30’lara yaklaşan güçlü yükseliş gerçekleşti.

Petrol fiyatlarındaki yükselişin desteklediği Rusya borsasının yanında Fransa ve Türkiye borsaları da majör borsalar arasında en iyi performans gösteren borsa endeksleri oldu.

Yurtiçinde ise TL varlıklarda tam anlamıyla bir ralli yaşandı. TCMB başkanının görevden alınarak yerine Naci Ağbal’ın getirilmesi ve Hazine ve Maliye bakanı Berat Albayrak’In istifası sonrası yerine Lütfi Elvan’ın getirilmesi piyasalar tarafından güçlü pozitif algılandı.

PARA POLİTİKALARINDA ORTODOKS POLİTİKALARA DÖNÜŞ SİNYALİ

Ekonomi yönetimindeki değişiklik sonrası para politikasında ortodoks politikalara dönüş mesajları verilirken, uzun süre sonra yabancı ilgisinin de desteğiyle TL varlıklar bu değişme güçlü pozitif tepki verdi. Ekonomide yeni bir yol haritası ve para politikalarında ortodoks politikalara dönüş sinyali sonrası TCMB’nin politika faizlerini 475 puan artırmasıyla ilk beklentiler karşılanmış oldu.

TCMB faiz kararı ile TL’de güçlü değer kazancı oluşurken, BIST’te bankacılık hisseleri öncülüğünde güçlü bir ralli yaşandı. Kasım ayında 8,58 seviyelerini test eden Dolar/TL, TCMB faiz kararı 7,52’lere kadar gerilerken, sonrasında tepki yükselişleri gerçekleştirse de TL ayı yüzde 5 civarı değer kazancı ile pozitifte kapatıyor.

BIST Endeksi ise Kasım ayında yüzde 20’lere civarında güçlü yükseliş gerçekleştirerek ciddi bir ralli yaparken, Bankacılık endeksi yüzde 30 üzeri yükselişle pozitif ayrışırken Sınai endeks ise BIST’e paralel performansla kapatıyor.

Ekonomi yönetimi ve para politikasındaki değişiklikler sonrası CDS’ler 560’lı seviyelerden hızlı şekilde 370’li seviyelere kadar gerilerken, CDS’ler ayı 400 puan altından kapatmaya hazırlanıyor. CDS’lerdeki düşüş yabancıların TL varlıklara yönelik ilgisini ve TL varlıklarda oluşan kısa vadeli ralliyi destekliyor.

ABD BORSALARINDA BOZULMA OLUŞMASI BEKLENMİYOR

Volatilite ve endişe endeksi olarak adlandırılan VIX endeksi ise ABD seçimleri ve aşı haberleri sonrası hızla düşerek tarihi ortalamalar olan 20’li seviyelere geriledi. VIX endeksindeki bu düşüş ABD borsalarındaki volatilite dönemin sona erdiğine ve borsalarda kar satışları yaşansa da sınırlı kalarak, orta vadede yükseliş trendinin korunacağına işaret ediyor. VIX endeksi 30 seviyesi altında kaldıkça ABD borsalarında kar satışları yaşansa da ciddi bir bozulma oluşması beklenmiyor.

TCMB Ekim toplantısında piyasa beklentisine paralel faizleri 475 baz puan artırarak politika faizini yüzde 15,00’e yükseltti. TCMB aynı zamanda para politikasında sadeleşemeye giderek tüm fonlamanın temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılmasına karar verdi. PPK metninde küresel ekonomiye ilişkin belirsizliklerin yükseldiği belirtildi.

Ayrıca, Türk lirasındaki değer kaybının gecikmeli etkileri, uluslararası gıda fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki bozulma enflasyon görünümünü olumsuz etkilediği ifade edildi. Bu doğrultuda Kurul, enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için, net ve güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verdi.

TCMB’nin faiz kararı ve sadeleşme adımı, piyasalar tarafından son derece pozitif karşılandı. TL varlıklarda ekonomi yönetimindeki değişiklikle başlayan ralli, TCMB faiz kararı sonrası devam ederken yabancıların TL varlıklara uzun süre sonra güçlü giriş yaptığı görüldü.

Ekonomi yönetimindeki değişiklik sonrası iki haftada TCMB verilerine göre BIST’e 1,004 milyar dolar giriş yaşanırken, DİBS (tahvil v.b.) tarafında 469 milyon dolarlık yabancı girişi gerçekleşti. Bu yabancı girişi BIST’te son yılların en yüksek iki haftalık girişi oldu.

YATIRIMCILAR DÖVİZ ALMAYA DEVAM ETTİ, KUR DÜŞÜŞÜ HIZ KAYBETTİ

TCMB faiz kararı sonrası TL’deki değer kazançları devam etse de sonrasında tepki alımlarıyla bir miktar kurlarda volatilite gördük. Yabancı girişine karşın yerli bireysel yatırımcıların döviz alımlarına devam etmesi kurlarda düşüşün hız kaybetmesine neden oldu.

Bununla beraber, TCMB zorunlu karşılıklarda belli vadelerde 2 puanlık artışa giderken, uygulamadaki zorunlu karşılıklar için kredi büyümesi kriterini de kaldırdı. Bu gelişmeyle TCMB ek sıkılaştırma adımlarına devam ederken, para politikasındaki sadeleştirme adımlarını da sürdürdü. Bu adımlar sonrası orta vadede TL üzerindeki baskının azalması ve sınırlı da olsa değer kazançlarının devam etmesi bekleniyor.

Fed tutanakları, üyelerin varlık alımlarının etkisi konusunda tartıştıklarına işaret etti.  Fed, Covid-19 salgınının negatif etkileri nedeniyle orta vadede ekonomi için aşağı yönlü risklerin devam ettiğine işaret ederken, mali teşviklerin gerekliliği tekrar vurgulandı. Bu açıklamalar, önümüzdeki toplantıda Fed’in bu riskleri azaltmak için varlık alımları genişleterek artırabileceği şeklinde yorumlandı.

Ayrıca, tutanaklarda teşvik paketine ilişkin gerekliliğin Fed üyeleri tarafından önemle vurgulanması nedeniyle önümüzdeki dönemde piyasalar teşvik paketine ilişkin gelişmeleri yakından takip edecek.

Kasım ayı başında ABD seçimleri FX piyasasındaki volatiliteyi artırdı. İlk sonuçlar geldiğinde Trump’ın önde olmasıyla dolara talep artarken, daha sonrasında Biden’ın öne geçmesiyle terse döndü. Parite aynı gün 1.16’yı görüp tekrar 1.17’nin üzerine çıktı. Ay boyunca da doların Euro karşısında değer kaybetmesiyle parite 1.19’a kadar tırmandı.

Aralık ayında piyasa Noel ve Yılbaşı tatilleri sebebiyle sakin seyredebilir. Trump’ın da yenilgiyi kabul edip Biden’a görev tesliminde sorun çıkartmayacağı izlenimi vermesiyle sakin bir ay seyredebiliriz. Paritedeki ilk direnç olan 1.1970 aşılırsa 1.21 seviyesi hedeflenebilir. Aksi yöndeki hareketlerde ise 1.1850 ve 1.17 destek noktaları takip edilebilir.

Geçen ay belirttiğimiz gibi Kasım ayı Türk Lirası açısından oldukça hareketli geçti. ABD seçimlerini Biden kazandıktan sonra, hem TCMB Başkanı hem Hazine ve Maliye Bakanı değişiklikleri piyasaya olumlu yönde sürpriz yaşattı. Piyasanın yeni yönetime kredi vermesiyle kur 8.50’nin üzerinden 3 gün içerisinde 7.80’nin altına geriledi.

GÜVENİN YENİDEN İNŞA EDİLMESİ  TÜRK LİRASI İÇİN OLDUKÇA POZİTİF ETKİ YAPAR

Daha önce değindiğimiz gibi en önemli sorun olan güvenin yeniden inşası yönünde adımlar atılması Türk Lirası için oldukça pozitif. ABD’de yönetim değişikliği ve aşı haberleri ile yurt dışında doların değer kaybettiği bu ortamda, Dolar/TL kurunun 7.00-7.50 bandına oturduğunu görebiliriz. Yukarı yöndeki ataklarda 8.00 ve 8.35 direnç seviyeleri izlenebilir.

ABD seçimleri sonrası Trump’ın itirazları ve seçim sürecinin uzaması beklentileriyle ons altın 50 dolardan fazla artarak 1950’nin üzerini gördü. Ardından Covid-19 aşılarındaki yüksek başarı oranı ve Aralık ayında dağıtıma başlanabileceği açıklaması altına sert satışlar getirdi. Geçen ay belirttiğimiz 100 dolarlık düşüş potansiyelini gerçekleştiren sarı metal, 200 günlük ortalaması olan 1.798’i test etti.

Düşüşün devam etmesi halinde 1.702 ve 1.618 dolar destek noktaları takip edilebilir. Tepki alımlarının gelmesi durumunda ise 1.840 ve 1.883 dolar direnç seviyeleri takip edilebilir.

Aralık ayında firmaların geliştirdiği aşılara onay alıp, dağıtıma başlayıp başlamayacağı takip edilecek. Aşıların dağıtımına başlanması global risk alma iştahının devam etmesini sağlayacak. Diğer yandan ABD seçimleri nedeniyle rafa kalkan ABD ek teşvik paketine ilişkin gelişmeler de yakından takip edilecek. Teşviklerin ötelenmesi risk alma iştahını törpüleyebilir.

FED’İN AŞAĞI YÖNLÜ RİSKLERE İŞARET ETMESİ SONRASI VARLIK ALIMLARINI YÜKSELTME KARARI GELEBİLİR

Diğer yandan Fed toplantısı takip edilecek, Fed’in aşağı yönlü risklere işaret etmesi sonrası varlık alımlarını yükseltme kararı gelebilir. Bu da risk iştahını güçlü tutmaya devam edebilir. Bu bağlamda, Aralık ayında piyasalarda volatilitenin azalması ve genel olarak risk alma iştahının güçlü kalmaya devam etmesi bekleniyor.

Bununla beraber, ABD seçimleri ve aşı çalışmaları sonrası yurtdışı borsalarda Kasım ayındaki güçlü performans sonrası Aralık ayı içinde kar satışları yaşanması şaşırtıcı olmayacak. Ayrıca, Covid-19 salgının hızının yükselmesi ve ülkelerden yeni karantina ve kısıtlama tedbirlerinin getirilmesi, piyasalarda kar satışlarını tetikleyebilir.

Diğer taraftan, piyasalar için en büyük risk ise Trump’ın başkanlığı devretmeden önce Çin’e yönelik ek vergiler koyması veya İran’a yönelik bir müdahalede bulunması olacak. Bu risklerin gerçekleşmesi durumunda risk alma iştahında kısa süreli zayıflama ve kısa süreli riskten kaçınma yaşanması beklenir.  Ancak, bol likiditenin desteğiyle olası kar satışlarının belli seviyelerde karşılanması ve alım fırsatı olarak kullanılması bekleniyor.

YENİ KISITLAMALARIN UYGULANMASI KASIM AYINDA CİDDİ BİR RALLİ YAŞANAN TL VARLIKLARDA KISA SÜRELİ KAR SATIŞLARINI TETİKLEYECEK

Yurt içinde Aralık ayında para politikasında atılan normalleşme adımlarının devam edilip edilmeyeceği ve AB ile ilişkilerin seyri takip edilecek. Bir diğer gündem ise son dönemde artan vaka sayıları sonrası yeni kısıtlamaların uygulanıp uygulanmayacağı olacak. Bu yönde bir karar Kasım ayında ciddi bir ralli yaşanan TL varlıklarda kısa süreli kar satışlarını tetikleyecek.

Yurtiçi piyasalar bir diğer risk ise Aralık ayında AB zirvesinde Türkiye’ye yönelik alınabilecek bir yaptırım kararı olacak. Bu tür bir gelişmenin de TL varlıklarda negatif fiyatlamaya neden olması beklenir. Bir diğer önemli gündem ise Kasım ayındaki faiz artışı ve sadeleştirme adımları sonrası TCMB’nin Aralık toplantısında bir faiz artışına gidip gitmeyeceği olacak.

Kurlardaki volatilitenin azalması durumunda TCMB’nin bir adım atması beklenmezken, ekonomi dışı gündemle kurlarda oynaklığın tekrar yükselmesi durumunda TCMB’den sınırlı bir faiz artışı daha görebiliriz. AB’den bir yaptırım ya da kısıtlamalar gelmedikçe TL varlıklarda pozitif fiyatlamanın ve TL’de değer kazançlarının devam etmesi bekleniyor.

BIST’in ise Aralık ayında yurtdışı borsalarla daha yüksek korelasyonla hareket etmesi bekleniyor. Kasım ayındaki güçlü yükseliş sonrası özellikle banka hisselerinde ay içinde kar satışları görebiliriz. Ancak kar satışlarının güçlü yabancı ilgisi nedeniyle belli seviyelerde alım fırsatı olarak değerlendirilmesi ve BIST’teki yükseliş trendinin bankacılık endeksi öncülüğünde orta vadede devam etmesi bekleniyor.

Bir ritüel olan Noel baba rallisi olarak adlandırılan rallinin bu yıl da gerçekleşmesi durumunda ay içinde kar satışları yaşansa da BIST’in yükselişine devam ederek ayı yükselişle tamamlaması beklenir. BIST’in geçmiş Aralık ayı performansları incelendiğinde endeksin genellikle ayı yükselişle tamamladığını görüyoruz. Ekonomi politikalarındaki pozitif değişiklik, kurlardaki gerileme ve yabancı ilgisiyle birlikte bu yılda BIST’in Aralık ayını pozitif eğilimle tamamlaması bekleniyor. Bu beklentiler ışığında BIST’in Aralık ayında 1.280-1.380 aralığında geniş bir bantta dalgalanması söz konusu olabilir. Kısa vadede 1.290 ve altına gerilemelerin yeni alım fırsatı, 1.375 ve üzerine yükselişlerin ise kar satışı fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

YASAL UYARI

Bu doküman yalnızca bilgi amaçlı olarak sunulmaktadır, belirli bir kullanıcının yatırım amaçlarıyla ilgili değildir. Burada yer alan bilgilerin doğru ve/veya tatmin edici olduğu teyit veya garanti edilmez ve yalnızca yol gösterici olarak kabul edilmelidir. Tüm yorum ifadeleri bildirimde bulunulmaksızın değiştirilmeye tabidir. Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir.

 

 

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası