Son Haberler

2021 yılında piyasalarda neler bekliyoruz?

*ABD ve AB’den yaptırım risklerinin ortadan kalması ve kısa vadede önemli bir risk kalmaması nedeniyle global piyasalarda büyük bir bozulma yaşanmadıkça TL varlıklarda güçlenmenin ve pozitif ayrışmanın Ocak ayında devam etmesi beklenebilir. BIST tarihi zirve seviyelerde olduğu için ay içinde kar satışları yaşanabilir, ancak bu alım fırsatı olarak değerlendirilmeli… Endeksin yeni zirveler test ederek yükselişine devam etmesi bekleniyor.

*Ortodoks politikalara geçiş sonrası TL varlıklardaki pozitif fiyatlamanın yabancı ilgisi ve düşen risk primleriyle devam etmesi bekleniyor. Kısa vadede vaka sayılarındaki seyir önemini koruyacaktır. Ancak, aşı uygulamalarının başlaması ve alınan tedbirler sonrası vaka sayılarının düşmesiyle hem global piyasalarda hem de yurtiçinde risk alma iştahının güçlenmeye devam etmesi bekleniyor.

*En büyük risk ise Covid-19’un mutasyona uğrayarak bulaşıcılık ve ölüm oranının yükselmesi olacak. Ayrıca aşıların olası bir mutasyonda etkisiz kalması durumunda panik satışları oluşması beklenir. Aşılara yönelik olası negatif etkilerin de ortaya çıkması satışlara neden olabilir. Ancak bu risklerin ortaya çıkma olasılığının düşük olması ve pozitif fiyatlamanın kısa vadede devam etmesi bekleniyor.

*Ocak ayında global tarafta aşı dağıtımları ve Covid-19’un mutasyona uğrayıp uğramayacağı ve mutasyon oluşması durumunda mevcut aşıların etkili olup olmayacağına ilişkin gelişmeler yakından takip edilecektir. Aşı dağıtımıyla birlikte 2021 için yeni pozisyon açılışlarıyla birlikte Ocak ayında global risk alma iştahının güçlü kalmaya devam etmesi bekleniyor.

*TCMB’nin faiz artırımına sürdürmesi, Dolar/TL kurundaki düşüşün devam etmesini sağladı. TCMB piyasa beklentilerinin üzerine çıkarak 200 baz puanlık artışla faizleri yüzde 17’ye yükseltti. Yönetim değişimiyle verilen olumlu mesajlar ve gerekli politika adımlarının atılması olumlu havayı destekliyor. Ocak’ta da 7.00-7.50 bandı takip edilecektir. Kurda 7.20 desteği izlenmelidir.

*Ekonomi yönetimindeki değişikler ve ortodoks politikalara dönüş sonrası TL varlıklardaki pozitif ayrışma Aralık ayında da artarak devam etti. Merkez Bankası’nın faiz artışı sonrasında yükselişe geçen yabancı ilgisinin ve fon girişlerinin devam etmesi, TL varlıklardaki pozitif seyri destekledi. BIST Aralık ayında majör borsalar içinde en iyi performans gösteren borsa endeksi oldu.

*TCMB aralık ayındaki toplantısında politika faizlerini piyasa beklentisinin üzerinde 200 baz puan yükselterek şahin bir görünüm sergilerken bu faiz artışıyla birlikte enflasyonla mücadele konusundaki kararlılığını perçinlemiş oldu. Bu olumlu gelişmeler sonrasında TL, Aralık ayında pozitif ayrışırken ayı yüzde 3 üzeri değer kazancı ile kapatmaya hazırlanıyor.

*Yılın son ayı ABD teşvik paketi ve aşı haberleriyle doların genel olarak değer kaybettiği bir ay oldu. Aralık başında hızlı bir artış yaşayan EUR/USD paritesi 1.20’nin üzerine yerleşti. Avrupa’da aşı uygulamasının yıl bitmeden başlanacağı haberleri de paritedeki yükselişi destekleyen gelişme oldu. Yeni yılın ilk ayında da bu yükselişin devam etmesini bekleyebiliriz.

Aralık ayında Global risk alma iştahı, Covid-19 aşılarının dağıtımına başlanması ve ABD teşvik paketinin onaylanmasıyla yüksek seyrini devam ettirdi. Yurtdışı majör borsalar ayı yüzde 2-5 arasında değişen yükselişlerle kapatırken DXY dolar endeksindeki değer kayıplarının devam etmesiyle birlikte gelişmekte olan piyasalar Aralık ayında pozitif ayrıştı.

Yurtiçinde ise ekonomi yönetimindeki değişikler ve ortodoks politikalara dönüş sonrası TL varlıklardaki pozitif ayrışma Aralık ayında da artarak devam etti. Merkez Bankası’nın faiz artışı sonrasında yükselişe geçen yabancı ilgisinin ve fon girişlerinin devam etmesi, TL varlıklardaki pozitif seyri destekledi. BIST Kasım ayında başlattığı ralliyi devam ettirirken, Aralık ayında majör borsalar içinde en iyi performans gösteren borsa endeksi oldu.

BIST-100 ENDEKSİ AYI YÜZDE 12 ÜZERİNDE BİR YÜKSELİŞLE KAPATMAYA HAZIRLANIYOR

Ay içinde 1.442’leri test ederek TL bazında yeni tarihi zirve test eden BIST-100 endeksi ayı yüzde 12 üzerinde bir yükselişle kapatmaya hazırlanıyor. Bankacılık endeksi Kasım ayındaki güçlü pozitif ayrışma sonrası Aralık ayında negatif ayrışırken ayı yüzde 7’ler seviyesinde yükselişle kapatmaya hazırlanıyor. Sınai endeks ise Aralık ayında pozitif ayrışarak yüzde 15 üzeri yükselişle ayı tamamlıyor.

TCMB aralık ayındaki toplantısında politika faizlerini piyasa beklentisinin üzerinde 200 baz puan yükselterek şahin bir görünüm sergilerken bu faiz artışıyla birlikte enflasyonla mücadele konusundaki kararlılığını perçinlemiş oldu. Bu olumlu gelişmeler sonrasında TL, Aralık ayında pozitif ayrışırken ayı yüzde 3 üzeri değer kazancı ile kapatmaya hazırlanıyor.

CDS’LER ARALIK AYINDA DÜŞÜŞÜNE DEVAM EDEREK 315 SEVİYELERİNİ TEST ETTİ

TCMB faiz kararı ile birlikte belli ürünlerde taksit sayısının azaltması ve alınan bazı kararların da güçlü sıkı para politikası duruşunu desteklemesi de TL’deki güçlenmede etkili oldu. Ekonomi yönetimi ve para politikasındaki değişiklikler sonrası CDS’ler Aralık ayında düşüşüne devam ederek 315 seviyelerini test etti. CDS’lerdeki düşüşün devam etmesi yabancıların TL varlıklara yönelik ilgisinin artarak devam ettiğine işaret ediyor.

TCMB verilerine göre son 6 hafta da BIST’e 1,5 milyar dolara yakın yabancı girişi gerçekleşirken, DİBS tarafında ise 2,47 milyar dolar yabancı girişi gerçekleştiği görüldü.

TCMB Aralık toplantısında ortalama piyasa beklentisi olan 150 baz puanın üzerinde 200 baz puanlık faiz artışına giderek politika faizini yüzde 17,00’ye yükseltti. PPK metninde, “iç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki bozulma, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam ettiği” vurgulandı.

Kurul’un bu doğrultuda, “Enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için, 2021 yılsonu tahmin hedefini göz önünde bulundurarak, güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir” denildi.

PPK metni net bir şekilde riskler ifade edilirken, para politikasında gevşeme adımıyla ilgili bir ifadenin yer almaması piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Ayrıca ülke risk primlerinin düşmesi, ters para ikamesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve alınan kararların finansal istikrarı olumlu etkileyeceğine dair beklentinin güçlü şekilde vurgulanması, piyasalar tarafından olumlu karşılanacaktır.

FED ARALIK TOPLANTISINDA FAİZLERİ DEĞİŞTİRMEYEREK YÜZDE 0-0,25 ARALIĞINDA SABİT BIRAKTI

Fed Aralık toplantısında faizleri değiştirmeyerek, yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı. FED projeksiyonlarına göre önümüzdeki 3 yıl için faizlerin sabit kalması bekleniyor. Fed üyeleri bu yıl için işsizlik oranı beklentisini yüzde 7,6’dan, yüzde 6,7’ye revize ederken, 2021 için yüzde 5,5’den, yüzde 5,0’a indirdi. 2020 yılı büyüme tahmini ise -yüzde 3,7’den, -yüzde 2,4’e seviyesine iyileştirildi. 2021 ve 2022 büyümeleri ise yukarı revize edilerek sırasıyla yüzde 4,2 ve yüzde 3,2’e yükseltildi. Fed varlık alımlarında herhangi bir değişikliğe gitmedi.

FED Başkanı Jerome Powell, önceki toplantıya göre sözel yönlendirmede önemli bir değişikliğe gitmedi. Powell ekonomiyi desteklemek için Fed’in esneklik alanı olduğunu ve mali desteklere ihtiyacın devam ettiğini vurgulamaya devam etti. Enflasyonun yüzde 2’ye ulaşarak bu seviye üzerinde kalıcı olduğunu görmeden faiz artırmayacaklarını yineledi.

Fed’in orta vadede gevşek para politikası ile piyasaları desteklemeye devam etmesi beklenirken, diğer merkez bankalarının da son derece gevşek olan para politikasına devam etmesi ve bol likiditenin etkisiyle orta vadede global risk alma iştahının güçlenmeye devam etmesi bekleniyor.

ABD TEŞVİK PAKETİ VE AŞI HABERLERİYLE DOLAR DEĞER KAYBETTİ

Yılın son ayı ABD teşvik paketi ve aşı haberleriyle doların genel olarak değer kaybettiği bir ay oldu. Aralık başında hızlı bir artış yaşayan EUR/USD paritesi 1.20’nin üzerine yerleşti. Avrupa’da aşı uygulamasının yıl bitmeden başlanacağı haberleri de paritedeki yükselişi destekleyen gelişme oldu.

Yeni yılın ilk ayında da bu yükselişin devam etmesini bekleyebiliriz. 1.2270 parite için kısa vadede güçlü bir direnç olarak gözüküyor. Bu direnç kırılırsa 1.2450 seviyesi hedeflenebilir. Geri çekilmelerde ise 1.2140 ve 1.20 destek seviyeleri olacak.

Aralık ayında doların değer kaybının yanı sıra TCMB’nin faiz artırımına devam etmesi, Dolar/TL kurundaki düşüşün devam etmesini sağladı. TCMB yılın son faiz kararında piyasa beklentilerinin üzerine çıkarak 200 baz puanlık artışla faizleri yüzde 17’ye yükseltti. Yönetim değiştikten sonra verilen olumlu mesajlar ve gerekli politika adımlarının atılması olumlu havayı destekliyor.

OCAK AYINDA DA 7.00-7.50 TL BANDI TAKİP EDİLECEK

Geçen ay belirttiğimiz gibi Ocak ayında da 7.00-7.50 bandı takip edilecektir. Aralık sonunda 7.50’nin altında inen kurda 7.20 desteği izlenmelidir. Aksi yönde 7.80 ve 8.00 direnç noktaları olarak takip edilebilir.

Kasım ayındaki düşüşün bir kısmını Aralık ayında geri alan ons altın, 1.780’den 100 dolarlık tepki yükselişi gerçekleştirdi. ABD’de yeni teşvik paketi ve Covid-19’un yeni bir türünün görülmesi, altına olan talebi artırdı.

Buna karşın ay içerisinde 2 kez denenmesine karşın ons altında 100 günlük ortalaması olan 1.900 dolar direnci geçemedi. Geri çekilmelerde 1.840 ve 1.770 destekleri takip edilebilir. Yukarı yönde ataklarda ise 1.900 direnci aşılırsa 1.950 seviyesi sonraki hedef olması beklenir.

AŞI DAĞITIMIYLA BİRLİKTE OCAK’TA RİSK ALMA İŞTAHININ GÜÇLÜ KALMASI BEKLENİYOR

Ocak ayında global tarafta aşı dağıtımları ve Covid-19’un mutasyona uğrayıp uğramayacağı ve mutasyon oluşması durumunda mevcut aşıların etkili olup olmayacağına ilişkin gelişmeler yakından takip edilecektir. Aşı dağıtımıyla birlikte 2021 için yeni pozisyon açılışlarıyla birlikte Ocak ayında global risk alma iştahının güçlü kalmaya devam etmesi bekleniyor.

ABD Teşvik paketinin onaylanması ve Biden’ın yönetimi devralmasıyla teşviklerin kapsamını genişleyebileceği beklentisi, borsalardaki yükselişin genel olarak devam etmesini sağlayacaktır. Global tarafta en büyük risk ise Covid-19’un mutasyona uğrayarak bulaşıcılık ve ölüm oranının yükselmesi olacak.

AŞILARIN OLASI BİR MUTASYONDA ETKİSİZ KALMASI PANİK SATIŞLARA NEDEN OLABİLİR

Ayrıca aşıların olası bir mutasyonda etkisiz kalması durumunda Aralık ayı içinde olduğu gibi piyasalarda panik satışları oluşması beklenir. Uygulanan aşılara yönelik olası negatif etkilerin de ortaya çıkması piyasalarda satışlara neden olabilir. Ancak hali hazırda bu risklerin ortaya çıkma olasılığının düşük olması ve global piyasalardaki pozitif fiyatlamanın kısa vadede devam etmesi bekleniyor.

Ekonomik toparlanma beklentilerinin kuvvetlenmesiyle birlikte gelişmekte olan piyasalara yönelik fon akımlarının yeni yılla birlikte güç kazanması ve EM’lerin pozitif ayrışması bekleniyor.

TL varlıklarında bu fon akımlarından Ortodoks politikalara geçişle birlikte en fazla yararlanan grupta olması ve TL varlıklarda son iki ayda oluşan pozitif ayrışmanın Ocak ayında da devam etmesi bekleniyor. Ocak ayı içinde majör borsalarda kar satışları yaşansa da alım fırsatı olarak kullanılması ve bol likiditenin desteğiyle borsalardaki yükseliş eğiliminin devam etmesi bekleniyor.

TL VARLIKLARDAKİ POZİTİF FİYATLAMA YABANCI İLGİSİ VE DÜŞEN RİSK PRİMLERİYLE DEVAM EDEBİLİR

Yurt içinde Ortodoks politikalara geçiş sonrası TL varlıklardaki pozitif fiyatlamanın yabancı ilgisi ve düşen risk primleriyle devam etmesi bekleniyor. Kısa vadede vaka sayılarındaki seyir önemini koruyacaktır.

Ancak, aşı uygulamalarının başlaması ve alınan tedbirler sonrası vaka sayılarının düşmesiyle birlikte hem global piyasalarda hem de yurtiçinde risk alma iştahının güçlenmeye devam etmesi bekleniyor. ABD ve AB’den yaptırım risklerinin ortadan kalması ve kısa vadede önemli bir risk kalmaması da bu beklentiyi destekleyecek.

Global piyasalarda büyük bir bozulma yaşanmadıkça TL varlıklarda güçlenmenin ve pozitif ayrışmanın Ocak ayında devam etmesi bekleniyor. BIST tarihi zirve seviyelerde olduğu için ay içinde kar satışları yaşanabilir, ancak kar satışlarının alım fırsatı olarak değerlendirilmesi ve endeksin yeni zirveler test ederek yükselişine devam edeceğini düşünüyoruz.

1.400 VE ALTINA GERİLEMELER YENİ ALIM FIRSATI, 1.530 VE ÜZERİNE YÜKSELİŞLER İSE KAR SATIŞI FIRSATI

CDS’lerdeki düşüşün devamı durumunda BIST’in bankacılık endeksi öncülüğünde yükselişini güçlendirerek devam ettirmesi bekleniyor. TL’deki oynaklığın düşmesi ve TL’nin değer kazanmaya devam etmesi de bu beklentiyi destekleyecektir. BIST’in geçmiş son 6 yıllık Ocak ayı performansları incelendiğinde endeksin Ocak ayını yüzde 3-14 arasında değişen yükselişlerle kapattığını görüyoruz.

Ekonomi politikalarındaki pozitif yönlü değişiklik sonrası yeni yılla birlikte yabancı girişlerinin güçlenmesi beklendiğinden bu yılda BIST’in Ocak ayını güçlü yükselişle tamamlaması bekleniyor. Bu beklentiler ışığında BIST’in Ocak ayında 1.390-1.540 aralığında geniş bir bantta dalgalanması bekleniyor. Kısa vadede 1.400 ve altına gerilemelerin yeni alım fırsatı, 1.530 ve üzerine yükselişlerin ise kar satışı fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası