Son Haberler

Haziran’da piyasaların seyrini bunlar belirleyecek

Yurtiçi piyasalarda ana gündem uygulanan kısıtlamalar sonrası yurtiçi vaka sayılarının hedeflenen günlük 5.000 sayısı altına inip inmeyeceği olacak. Aşılanmanın hızlanmasıyla vaka sayılarının düşmeye devam etmesi durumunda özellikle BIST’te pozitif fiyatlamanın devam etmesi bekleniyor.

TL’deki negatif ayrışma kısa vadede devam edebilir. Bu ay yapılacak TCMB faiz kararı önemli olacak. Erken bir faiz indirim sinyali gelmesi ve yurtiçine yönelik negatif haber akışlarında TL’deki değer kayıplarının güçlenmesine neden olabilir.

Geçmiş veriler değerlendirildiğinde Haziran aylarında BIST’te genellikle yükseliş yönünde eğilim görülürken, BIST-100 endeksinin Haziran ayında 1.350-1.490 aralığında geniş bir bantta dalgalanması bekleniyor. Endekste ay içinde 1.370 ve altına gerilemelerin kademli alım fırsatı olabilir.

Erken seçim söylentileri BIST’te güçlü satış baskısına neden olabilir. Bir diğer önemli konu ise ABD ve AB ile ilişkilerin seyri olacak. ABD başkanı Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında 14 Haziran’da NATO zirvesinde yapılacak görüşme yurtiçi piyasalar için önemli olacak.

Haziran ayında piyasaların ana gündemi Covid-19 yayılım hızı ve aşı uygulamaları sonrası salgının seyri olacak. Salgının hızının düşmesi risk alma iştahını destekleyecektir. ABD’de enflasyonundaki yüksek seyir sonrası bu eğilimin devam edip etmeyeceği ve FED’in açıklamaları önemli olacaktır.

Enflasyondaki yükselişin geçici olduğuna yönelik veriler gelmesi risk alma iştahının güçlenmesini sağlayacak. Ancak, enflasyondaki yükselişin devam etmesi ve Haziran’daki FED toplantısında tahvil alımlarının azaltılmasının tartışılmaya başlanması piyasalarda satışlar yaşanmasına neden olacak.

EM piyasaları uzun süre sonra Mayıs ayında pozitif ayrışma gösterirken, DXY dolar endeksindeki düşüşün ve ABD tahvil faizlerindeki sakin seyrin devam etmesi durumunda EM piyasalarının Haziran ayında da genel olarak pozitif ayrışmaya devam etmesi bekleniyor.

Dünya genelinde aşı uygulamalarının hız kazanmasıyla vaka sayılarının azalması, güçlü gelen ekonomik veriler ve büyük merkez bankalarının piyasaları desteklemeye devam edecekleri mesajını vermesi risk iştahının güçlü kalmasını sağlıyor.

Mayıs ayında DXY endeksindeki düşüşün devam etmesiyle gelişmekte olan ülkeler (EM) genel olarak pozitif ayrışırken, TL ise TCMB başkan değişikliği sonrası başlayan negatif ayrışmasını devam ettirerek ayı yüzde 4 üzeri değer kaybı ile kapatıyor.

EM para birimleri içinde Güney Afrika Rantı en iyi performans gösteren para birimi olurken, TL değer kaybederek en kötü performansı gösterdi. EM borsaları Mayıs’ta pozitif ayrışırken Rusya, Çin Shanghai ve Hindistan en iyi performans gösteren borsa endeksleri oldu.

Yurtiçinde Covid-19 vaka sayılarında yaşanan hızlı gerileme ay içinde BIST’in güçlü seyir izlemesini sağlarken, vaka sayılarındaki düşüşün ay sonuna doğru durmasıve yurtiçinde yaşanan siyasi gelişmelerin etkisiyle kazançlarının büyük kısmını geri verdi.

TCMB piyasa beklentisine paralel faizleri yüzde 19’da sabit bıraktı. Enflasyondaki yüksek seyrin devam etmesi nedeniyle TCMB’nin önümüzdeki birkaç toplantıda daha faizleri sabit tutmaya devam etmesi ve faiz indirimlerinin yılın son çeyreğinde başlaması bekleniyor.

Piyasaların ABD enflasyonu konusundaki endişeleri haklı çıkarken Mayıs ABD enflasyon verileri beklentilerin oldukça üzerinde geldi. FED’in enflasyondaki yükselişin geçici olduğuna yönelik güçlü sözel yönlendirmesi, şimdilik enflasyon endişelerini sınırlandırıyor.

EUR/USD paritesi, Mayıs ayı başında 1.20’ye gerilese de sonrasında yükselişine devam etti. Doların genel olarak değer kaybetmesinin de etkisiyle parite 1.22’nin üzerine çıktı. Yükselişin devamı halinde 1.2340 direnci hedeflenebilir.

Mayıs ayında doların değer kaybının etkili olmadığı tek parite USD/TRY oldu. Enflasyonun, tahminlerden daha uzun süre yüksek seyretmesi, TCMB’nin faiz indirimine engel olabilir. Hele ki kurun yeni zirveyle 8.60’ın üzerine çıktığı bir ortamda bu ihtimal oldukça zor gözüküyor.

ABD enflasyon endişelerine rağmen FED üyelerinin enflasyondaki yükselişin geçici olduğuna yönelik güçlü sözel yönlendirmelerinin etkisiyle global risk alma iştahı güçlü seyrini devam ettiriyor. Dünya genelinde aşı uygulamalarının hız kazanmasıyla vaka sayılarının azalması, güçlü gelen ekonomik veriler ve büyük merkez bankalarının piyasaları desteklemeye devam edecekleri mesajını vermesi risk iştahının güçlü kalmasını sağlıyor.

Buna bağlı olarak ABD tahvil faizleri ve DXY dolar endeksindeki gerileme de risk iştahını destekliyor. Mayıs ayında DXY endeksindeki düşüşün devam etmesiyle gelişmekte olan ülkeler (EM) genel olarak pozitif ayrışırken, TL ise TCMB başkan değişikliği sonrası başlayan negatif ayrışmasını devam ettirerek ayı yüzde 4 üzeri değer kaybı ile kapatıyor. EM para birimleri içinde Güney Afrika Raundu en iyi performans gösteren para birimi olurken, TL değer kaybederek en kötü performans gösteren para birimi oldu.

EM borsaları Mayıs ayında pozitif ayrışırken Rusya RTX (dolar bazlı endeks), Çin Shanghai ve Hindistan Sensex endeksi en iyi performans gösteren borsa endeksleri olurken, Majör borsalar içinde Nasdaq teknoloji endeksi negatif ayrışmasını devam ettirdi.

BIST 100 ENDEKSİ AYI YÜZDE 2’YE YAKLAŞAN YÜKSELİŞLE 1.420 ÜZERİNDEN KAPATIYOR

Mayıs ayında genel olarak EM borsalarına paralel güçlü performans gösteren BIST 100 endeksi ay sonuna doğru gelen kar satışlarıyla kazançlarının büyük kısmını geri verse de ayı yüzde 2’ye yaklaşan yükselişle 1.420 üzerinden kapatmaya hazırlanıyor. Ayrıca, değerleme olarak cazip seviyelerde olan bankacılık endeksi pozitif ayrışarak ayı yüzde 7’ye yaklaşan yükselişle kapatıyor.

Nisan ayında alınan tedbirler sonrası yurtiçinde Covid-19 vaka sayılarında yaşanan hızlı gerileme ay içinde BIST’in güçlü seyir izlemesini sağlarken, vaka sayılarındaki düşüşün ay sonuna doğru durması, hedeflenen vaka sayısına ulaşılamaması ve yurtiçinde yaşanan siyasi gelişmelerin etkisiyle kar satışlarıyla karşılaşarak kazançlarının büyük kısmını geri verdi.

Ayrıca, halka arzların ay sonuna doğru tekrar hızlanması ve piyasadan nakit çıkışı yaşanması da özellikle endeks dışı hisselerde güçlü kar satışları yaşanmasına neden oldu.

CDS’LER MAYIS AYINI 409 SEVİYELERİNDEN KAPATIYOR

CDS’ler Mayıs ayında 390 seviyelerine kadar gerileyerek düşüş gerçekleştirse de ayı 409 seviyelerinden kapatıyor. CDS’lerdeki mevcut seviyeler TL varlıklara yönelik sistematik bir risk fiyatlaması olmadığına işaret ediyor. Bununla beraber, TL varlıklarda güçlü bir pozitif seyir oluşması için CDS’lerde düşüşün devam etmesi gerekiyor.

TCMB Mayıs toplantısında piyasa beklentisine paralel faizleri değiştirmeyerek yüzde 19,00 seviyesinde sabit bırakırken, mevcut sıkı duruşun enflasyon tahmin patikasındaki belirgin düşüş sürene kadar devam edileceğini vurguladı. PPK metninde enflasyonist risklere dikkat çekilirken enflasyon görünümündeki iyileşmenin, para politikası duruşundaki değişikliğin ön koşulu olduğu tekrar vurgulandı.

FAİZ İNDİRİMLERİNİN YILIN SON ÇEYREĞİNDE BAŞLAMASI BEKLENİYOR

PPK metni genel olarak Nisan ayındaki metinle aynı olmakla birlikte, metne bazı makroekonomik değişkenlerin seyrine ilişkin açıklamaları ekledi. TCMB’nin enflasyonda düşüş eğilimi oluşması durumunda sonraki adımının faiz indirimi olacağını düşünüyoruz.

Ancak, enflasyondaki yüksek seyrin devam etmesi nedeniyle TCMB’nin önümüzdeki birkaç toplantıda daha faizleri sabit tutmaya devam etmesi ve faiz indirimlerinin yılın son çeyreğinde başlaması bekleniyor.

MAYIS ABD ENFLASYON VERİLERİ BEKLENTİLERİN OLDUKÇA ÜZERİNDE GELDİ

Nisan ayı FED tutanaklarında bazı üyeler tahvil alımlarını azaltma konusunun ilerleyen toplantılarda gündeme gelebileceğini belirtti. Bazı üyelerin ise istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine ulaşmasının zaman alabileceğine yönelik beklentileri dikkat çekti.

Piyasaların ABD enflasyonu konusundaki endişeleri haklı çıkarken Mayıs ABD enflasyon verileri beklentilerin oldukça üzerinde geldi. Piyasalarda sınırlı negatif reaksiyon oluşsa da hem FED’in hem de ay içinde açıklama yapan FED üyelerinin enflasyondaki yükselişin geçici olduğuna yönelik güçlü sözel yönlendirmesi, şimdilik enflasyon endişelerini sınırlandırıyor.

Ancak, ABD enflasyonundaki yüksek seyrin devam etmesi durumunda FED’in yılsonuna doğru gerçekleştireceği toplantılarda varlık alımlarını (tapering) azaltmayı konuşmaya başlaması beklenir. FED’in tapering sinyali vermeye başlaması durumunda ise piyasalarda kısa vadeli bir türbülans yaşanacağı ve riskten kaçışın hızlanacağını düşünüyoruz.

EUR/USD PARİTESİNDE YÜKSELİŞİN DEVAMI HALİNDE 1.2340 DİRENCİ HEDEFLENEBİLİR

Nisan ayında 1.17’den 1.21’e neredeyse soluksuz çıkan EUR/USD paritesi, Mayıs ayı başında 1.20’ye gerilese de sonrasında yükselişine devam etti. Doların genel olarak değer kaybetmesinin de etkisiyle parite 1.22’nin üzerine çıktı.

Yükselişin devamı halinde 1.2340 direnci hedeflenebilir. FED yetkililerinin enflasyondaki yükselişin geçici olduğunu belirtmesine rağmen, enflasyondaki hızlı artışın parasal sıkılaştırma ve faiz artırım ihtimallerinin konuşulmaya başlanmasına sebep oluyor. Bu nedenle doların değer kaybı uzun sürmeyebilir. Paritenin 1.22’nin altında kalması durumunda 1.2080 desteğine kadar geri çekilme görülebilir. Bu noktanın altında ise 1.1940 ikinci destek noktası olarak izlenebilir.

ENFLASYONUN TAHMİNLERDEN DAHA UZUN SÜRE YÜKSEK SEYRETMESİ

Mayıs ayında doların değer kaybının etkili olmadığı tek parite USD/TRY oldu. Merkez Bankası Başkanı değişikliğinden sonra oluşan negatif ayrışma geçtiğimiz ay da devam etti. PPK toplantısında faizlerin değiştirilmemesine ve faizlerin enflasyonun üzerinde tutulacağı açıklanmasına karşın enflasyonun tahminlerden daha uzun süre yüksek seyretmesi, TCMB’nin faiz indirimine engel olabilir.

Hele ki kurun yeni zirveyle 8.60’ın üzerine çıktığı bir ortamda bu ihtimal oldukça zor gözüküyor. Enflasyon, kur ve faizin üçlüsünün yüksek seyretmesi nedeniyle piyasada güven kaybı yaratırken, bu güven kaybının kısa vadede düzelmesi pek mümkün görünmüyor. Kurdaki yükselişin devamı halinde 8.72 ve 9.15 dirençleri takip edilebilir. Bu noktanın aşağısında ise 50 günlük ortalaması olan 8.22 önemli destek seviye olacak.

EMTİALARIN GENEL OLARAK DEĞER KAZANDIĞI MAYIS AYINDA ALTIN 1.900 DOLAR ÜZERİNİ TEST ETTİ

Mayıs ayında ons altın 200 dolara yakın değer kazanırken, doların değer kaybından en çok faydalanan emtia oldu. Emtiaların genel olarak değer kazandığı geçtiğimiz ay, altın 1.900 dolar üzerini test etti. Hızlı yükselişin ardından bir miktar düzeltmenin beklenebileceği altında 1.841 desteği takip edilebilir.

FED’in parasal sıkılaştırma söylemleri artarsa bu düzeltme biraz daha sürebilir. Bu durumda 1.770 dolar ikinci destek noktası olarak izlenebilir. Aksi yönde ise 1.900 dolar üzerinde günlük kapanışların başlaması halinde 2.000 dolar seviyeleri hedeflenebilir.

ANA GÜNDEM COVİD-19 YAYILIM HIZI VE AŞI UYGULAMALARI SONRASI SALGININ SEYRİ OLACAK

Haziran ayında piyasaların ana gündemi Covid-19 yayılım hızı ve aşı uygulamaları sonrası salgının seyri olacak. Dünya genelinde aşı uygulamalarının artmasıyla salgının hızının düşmesi piyasalardaki risk alma iştahını destekleyecek. Makroekonomik tarafta ise ABD’de enflasyonundaki yüksek seyir sonrası bu eğilimin devam edip etmeyeceği ve FED’in açıklamaları önemli olacak.

FED’in belirtiği gibi enflasyondaki yükseliş seyrinin geçici olduğuna yönelik veriler gelmesi risk alma iştahının güçlenmesini sağlayacak. Ancak, enflasyondaki yükselişin devam etmesi ve Haziran ayındaki FED toplantısında tahvil alımlarının azaltılmasının (tapering) tartışılmaya başlanması piyasalarda satışlar yaşanmasına neden olacak.

EM piyasaları uzun süre sonra Mayıs ayında pozitif ayrışma gösterirken, DXY dolar endeksindeki düşüşün ve ABD tahvil faizlerindeki sakin seyrin devam etmesi durumunda EM piyasalarının Haziran ayında da genel olarak pozitif ayrışmaya devam etmesi bekleniyor.

VIX ENDEKSİNİN 17 SEVİYELERİ ALTINA GERİLEMESİ GÜÇLÜ KAR SATIŞI YAŞANMA RİSKİNİN AZALDIĞINA İŞARET EDİYOR

FED’in piyasalara desteğinin devam etmesi ve makro ekonomik verilerin beklentilerden güçlü gelmesi nedeniyle kar satışları yaşansa alım fırsatı olarak değerlendirilmesi da global risk alma iştahının Haziran ayında da güçlü seyrini devam ettirmesi bekleniyor.

ABD enflasyonunun tekrar düşüşe geçmesi ve FED’in yakın zamanda tapering’e başlamayacağına işaret etmesi durumunda ise risk alma iştahının güçlenmesi ve borsalardaki yükseliş eğiliminin devamı bekleniyor. VIX endeksinin tekrar 17 seviyeleri altına gerilemesi volatilitenin düştüğüne ve kısa vadede borsalarda güçlü kar satışı yaşanma riskinin azaldığına işaret ediyor.

BIST’TE POZİTİF FİYATLAMANIN HAZİRAN AYINDA DEVAM ETMESİ BEKLENİYOR

Yurtiçi piyasalarda ana gündem uygulanan kısıtlamalar sonrası yurtiçi vaka sayılarının hedeflenen günlük 5.000 sayısı altına inip inmeyeceği olacak. Aşı tedariki sonrası aşılanmanın hızlanmasıyla vaka sayılarının düşmeye devam etmesi durumunda yurtiçi piyasalarda özellikle de BIST’te pozitif fiyatlamanın Haziran ayında devam etmesi bekleniyor.

Ancak, TL’deki negatif ayrışma kısa vadede devam edebilir. TL’nin seyri için bu ay yapılacak TCMB faiz kararı önemli olacak. TCMB’nin faizleri değiştirmemesi ve enflasyonda düşüş eğilimi başlayana kadar faizleri sabit tutacağını vurgulamaya devam etmesi TL’deki negatif ayrışmayı sınırlandırabilir. Aksine erken bir faiz indirim sinyali gelmesi ve yurtiçine yönelik negatif haber akışlarında TL’deki değer kayıplarının güçlenmesine neden olabilir.

Mayıs ayında BIST’te kısmen dalgalı bir seyir yaşanırken, Haziran ayında BIST’te satış baskısı yaşansa da alım fırsatı olarak değerlendirilmesi ve global risk alma iştahında bir bozulma olmadıkça BIST’in de yükseliş eğilimini koruması bekleniyor.

MAYIS AYINDA ERKEN SEÇİM SÖYLENTİLERİ BIST’TE YENİDEN GÜÇLÜ SATIŞ BASKISINA NEDEN OLABİLİR

Ancak siyasi taraftaki gelişmeler piyasalar için en önemli risk olmaya devam edecek gibi gözüküyor. Mayıs ayında erken seçim söylentileri BIST’te kar satışlarını tetiklerken, buna benzer haber akışları yeniden güçlü satış baskısına neden olabilir.

Bir diğer önemli konu ise ABD ve AB ile ilişkilerin seyri olacak. Bu açıdan yeni ABD başkanı Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında 14 Haziran’da NATO zirvesinde yapılacak görüşme yurtiçi piyasalar için önemli olacak.

Bu görüşmeden olumlu mesajlar çıkması ve iki ülke arasındaki gerilimin düşmesi, TL varlıklarda kısa süreli bir ralli ve pozitif ayrışma yaşanmasını sağlayacak. Görüşmenin olumsuz geçmesinin ise TL varlık fiyatlarına negatif yansıması beklenir.

BIST’te Mayıs ayında bankacılık endeksi pozitif ayrışırken değerleme olarak oldukça cazip seviyelerde olan bankacılık endeksi TL’de değer kayıplarının durması durumunda güçlenemeye devam edebilir. CDS’lerde düşüşün sınırlı da olsa devam etmesi bankacılık endeksindeki güçlenmeyi destekleyecek.

BIST-100 ENDEKSİNİN HAZİRAN AYINDA 1.350-1.490 ARALIĞINDA GENİŞ BİR BANTTA DALGALANMASI BEKLENİYOR

Bu beklentilerin ışığında Haziran ayında BIST’in genel olarak pozitif seyir izlemesi ve kar satışları yaşansa da alım fırsatı olarak değerlendirilmesi bekleniyor. TL tarafında ise dalgalı ve zayıf seyir devam edebilir. Geçmiş veriler değerlendirildiğinde Haziran aylarında BIST’te genellikle yükseliş yönünde eğilim görülürken, BIST-100 endeksinin Haziran ayında 1.350-1.490 aralığında geniş bir bantta dalgalanması bekleniyor.

Ay içinde 1.370 ve altına gerilemelerin kademli alım fırsatı olacağını, 1.490 ve üzerine olası güçlü tepki yükselişinin ise satış fırsatı olarak kullanılacağını düşünüyoruz. Teknik olarak endekste 1.374 dip seviye olmak üzere oluşan fiyat boşluğunun kapanması durumunda yeni alımların tetiklenebileceğini ve zirveden düşüşte oluşan 1.492-1.511 aralığındaki fiyat boşluğu alt bandına doğru tepki yükselişinin devam etmesi durumunda ise satış fırsatı olacağını düşünüyoruz.

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası