Son Haberler

Mevzuata uyum sağlanması risklerden koruyor

*Kendisini ilgilendiren mevzuat düzenlemelerine tam olarak uyum sağlanması tüm kuruluşlar için büyük önem taşıyor. Kuruluşların kendileri için getirilen yükümlülükleri eksiksiz olarak yerine getirmesi gerekiyor. Mevzuat düzenlemelerine uyum sağlanması, uyum risklerinin yönetilmesi bakımından mevzuat uyum fonksiyonu kritik bir rol üstleniyor.

*Yeni düzenlemelerin takibi, analizi ve kuruluşa entegrasyonu sürecinde teknoloji kullanımı giderek daha önemli hale geliyor. Bu süreçleri manuel olarak işletmek giderek zorlaşıyor. Bu alanda teknolojiden daha fazla yararlanmak bir ihtiyaç olarak ortaya çıkıyor.

Her alanda ve her sektörü ilgilendiren mevzuat düzenlemelerinin hızla arttığı bir dönemi yaşıyoruz. Gerek yasal düzenlemeler, gerekse de düzenleyici otoriteler tarafından yapılan alt düzenlemeler ile kuruluşlara pek çok yükümlülük getiriliyor.

Mevzuat düzenlemelerine aykırılıklar ve uyumsuzluklar nedeniyle birçok kuruluş yüksek tutarlı cezalar ve maddi kayıplar ile karşılaşabiliyor. Bunun yanı sıra bu tür cezalar itibar kayıplarına da neden oluyor. Uyum riskleri ve maliyetleri artıyor.

Bu nedenle kendisini ilgilendiren mevzuat düzenlemelerine tam olarak uyum sağlanması tüm kuruluşlar için büyük önem taşıyor. Kuruluşların kendileri için getirilen yükümlülükleri eksiksiz olarak yerine getirmesi gerekiyor.

MEVZUAT UYUM FONKSİYONU KRİTİK BİR ROL ÜSTLENİYOR

Mevzuat düzenlemelerine uyum sağlanması, uyum risklerinin yönetilmesi, uyumsuzluk nedeniyle oluşabilecek cezaların, maddi ve itibar kayıplarının önlenmesi bakımından mevzuat uyum fonksiyonu kritik bir rol üstleniyor.

Bu fonksiyon aynı zamanda kuruluşların stratejileri ve hedeflerini gerçekleştirme bakımından da önemli katkı sağlıyor. Bu nedenle kuruluşlarda bu fonksiyonun oluşturulması ve etkili işletilmesi gerekiyor. Fakat birçok kuruluşta bu süreç sağlıklı bir şekilde işletilemiyor.

TÜM ÇALIŞANLARIN MEVZUAT UYUM SORUMLULUĞU BULUNUYOR

Mevzuat uyum, bir fonksiyon olarak kuruluşlarda görev yapan tüm çalışanların sorumluluğu olarak karşımıza çıkıyor. Başta yöneticiler olmak üzere her çalışanın kendi göreviyle ilgili mevzuat düzenlemelerini bilmesi ve uygulaması gerekiyor.

Bu nedenle kuruluşların politika, prosedür ve görev tanımı gibi dokümanlarında tüm çalışanların mevzuat uyum konusundaki rol ve sorumluluklarının açık bir şekilde belirlenmesi, çalışanların bu konudaki yetkinliklerinin geliştirilmesi için eğitim programları uygulanması, etkin işleyen bilgi ve iletişim mekanizmaları kurulması önem taşıyor.

ETKİN SÜREÇLER OLUŞTURMAK VE UYUM PROGRAMI UYGULAMAK GEREKİYOR

Bunun yanı sıra başta finans kuruluşları olmak üzere birçok kuruluşta mevzuat uyum bölüm/birimleri faaliyet gösteriyor. Bu birimler mevzuata uyum sağlanması konusunda kuruluş bünyesindeki çalışmalarda merkezi bir rol üstleniyor. Bölümler arasında koordinasyon sağlıyor. Rehberlik ve danışmanlık yapıyor.

Mevzuat düzenlemelerine uyum sağlanması için kuruluş bünyesinde etkili süreçler ve mekanizmalar ile birlikte uyum programları oluşturulması ve uygulanması önem taşıyor. Bu kapsamda kuruluşu etkileyen düzenlemelerin takip edilmesi, analiz edilmesi, uyum sağlanması gereken alanların belirlenmesi ve gerekli aksiyonların alınarak düzenlemelere uyum sağlanması gerekiyor.

REGÜLASYON TEKNOLOJİLERİNİ (REGTECH) KULLANMAK FAYDA SAĞLIYOR

Yeni düzenlemelerin takibi, analizi ve kuruluşa entegrasyonu sürecinde teknoloji kullanımı giderek daha önemli hale geliyor. Bu süreçleri manuel olarak işletmek giderek zorlaşıyor. Bu alanda teknolojiden daha fazla yararlanmak bir ihtiyaç olarak ortaya çıkıyor.

Son dönemde giderek artan regülasyon teknolojileri (RegTech) ile mevzuat düzenlemelerine uyum süreci daha hızlı, kolay, otomatize, etkin ve verimli yürütülebiliyor. Bu alandaki çeşitli yazılımlar ile mevzuata uyumsuzluk nedeniyle oluşabilecek riskler azaltılabiliyor.

YATIRIM YAPILMALI

Tüm kuruluşları ilgilendiren ve uymaları gereken mevzuat düzenlemeleri bulunuyor. Bu düzenlemeler hızla artıyor. Kuruluşların bu düzenlemelere uyum sağlamaları gerekiyor. Uyumsuzluk durumunda önemli riskler, yüksek tutarlı cezalar, maddi ve manevi kayıplar ile karşı karşıya kalabiliyorlar.

Bu nedenle kuruluşların faaliyetlerinin temel esası olarak konuya yaklaşmaları, mevzuat düzenlemelerine uyum sağlanması ve uyum risklerinin yönetilmesi bakımından bünyelerinde etkili süreçler, mekanizmalar ve uyum programları oluşturmaları, gerekli yatırımı yapmaları önem taşıyor.

Gürdoğan Yurtsever

www.icdenetim.net

yurtsever@turcomoney.com

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası