Son Haberler

Medikal turizm pazarı, 80 milyar doları geçti! Elimizi çabuk tutalım!

-Medikal turizm sektörü 2015 yılında 60 milyon dolar değer üretiyordu. Bu rakamın gelecek 5 yılda en az iki katına çıkacağı ön görülmüştü. American Journal of Medicine’de yayınlanan bir araştırma gösteriyor ki 2017 yılında dahi 84 milyar doları bulmuş bir pazar var karşımızda.

2021 yayınlanan Brandessence araştırma şirketinin raporuna göre medikal turizm pazarının 2027 yılına kadar 274.37 milyar Amerikan dolarlık hacme ulaşacağı öngörülüyor. Bu, sektörün %12.8 üzerinde büyüme göstereceği anlamına geliyor.

Stratejiler, pazarlama faaliyetleri ve yatırım trendleri artık komple değişti. Yeni dünya düzeninde böylesi büyük ekonomik değere sahip bir pazar artık sadece işi bilenlerin ve yönetebilenlenlerin pazarı…

Türkiye de ne yazık ki ilk yıllarında sahip olduğu avantajı sektörün büyüme hızını yakalayamayıp geride kalan ülkeler içerisinde yer alıyor. Tabii ki kendi verilerimizde sayısal ve ekonomik girdilerimizde artış var. Ama sektörün büyüme hızının çok gerisinde kaldık.

Medikal turizm geçtiğimiz 20 yıl içerisinde öncelikle gelişmiş ülke pazarlarından gelişmekte olan ve sağlığa yatırım yapan ülkeleri hastaların tedavi amacıyla seyahat etmesi ile başladı. Pazarın hızla büyüyeceği ön görülmesine rağmen hiç bir araştırma gerçek büyüme trendini araştırma raporlarında dahi tahmin edilemedi. Artık medical turizm, milyarlarca dolar değerinde dev bir pazar haline geldi.

Medikal turizm sektörü 2015 yılında 60 milyon dolar değer üretiyordu. Bu rakamın gelecek 5 yılda en az iki katına çıkacağı ön görülmüştü. Dünyanın 2 yıllık pandemi sürecine rağmen medikal turizmde öncü ülkelerinin son 20 yılda yaptıkları yatırım ve çalışmalar ile bu değerin çok üzerine çıkılmış durumda. American Journal of Medicine’de yayınlanan bir araştırma, 2017 yılında tüm ülkelere medikal turist sayısının 14-16 milyon olarak tahmin edildiğini ortaya koydu. Medikal turist başına 6000 dolar harcama ön görüsünde bulunan araştırma gösteriyor ki 2017 yılında dahi 84 milyar doları bulmuş bir pazar var karşımızda.

Tabi bu durum gelişmiş ülkeleri harekete geçirdi. Pazarda yer almak ama daha da önemlisi ülkelerinden çıkan döviz kontrolü için hızla sektöre dahil oldular. Tabi 20 yıldır süreci başlatıp, sistemini ve memnuniyet zincirini kurmuş ülkeler yerleri korumaya devam edecekler.

Popülerliği arttıkça sanayisi güçlü olan ve ilk başta bu işe fazla eğilmeyen ülkeler bile sektöre özel yatırımlara ve faaliyetlere öncelik verdi. Amerika’dan seyahat eden medikal turist sayısı, 2007’de yaklaşık 750 bin iken, bu rakam 0 yıl sonra 2017’de 1,4 milyonun üzerine çıktı. Sektör büyüdükçe, başarı hikayeleri oluştukça toplumlar arasında bilinirliği ve merakı artan medikal turizm, daha fazla kişinin ilgi duymasına ve seyahat etmesine sebep oldu.

MEDİKAL TURİZM PAZARI, 2027’DE 247 MİLYAR DOLARA ULAŞACAK

Şubat 2021 yayınlanan Brandessence araştırma şirketinin raporunda : Medikal turizm pazarının 2017 yılında 82.27 milyar Amerikan dolarına ulaştığını, bu rakamın 2027 yılına kadar 274.37 milyar Amerikan dolarlık hacme ulaşacağı öngörülüyor. Bu sektörün %12.8 üzerinde büyüme göstereceği anlamına geliyor.

TERCİH EDİLEN BRANŞLAR

OECD’nin yayınladığı son güncel araştırma sonucunda uluslar arası tedavi amacıyla seyahat eden hastaların öncelikle alttaki branşları tercih ettiği yayınlandı:

* Estetik cerrahi (meme, yüz, liposuction)

* Diş Hekimliği (kozmetik ve rekonstrüksiyon)

* Kardiyoloji/kalp cerrahisi (by-pass, kapak değişimi)

* Ortopedik cerrahi (kalça protezi, cilt yenileme, diz protezi, eklem cerrahisi)

* Bariatrik cerrahi (gastrik by-pass, gastrik bantlama)

* Doğum/üreme sistemi (IVF, cinsiyet değiştirme)

* Organ, hücre ve doku nakli (organ nakli; kök hücre)

* Göz ameliyatları

Bu ameliyatların çoğu acil ve mecburi değil. Hastanın araştırma sonucunda kendi tercihi ile karar vereceği ameliyatlardır. Bu sebeple hem ülke, hem kurum hem de hekim seçimi tamamen hastanın araştırmalarına, yani kurumların dijital pazarlama faaliyetleri ile hastaya kendine güvenilir bir şekilde tanıtmasına bağlı.

Reel sayıların araştırma ön görülerini dahi aşarak hızla büyüyen bir sektörden pay almaya çalışmak artık eskisi gibi kolay da değil. Her ülke hem kendi vatandaşının yurtdışına gitmesini engellemek hem medikal turist tedavi etmek için hem teknolojik yatırımlarını hem de satınalınabilir fiyat politikasına geçmiş durumda.

Stratejiler, pazarlama faaliyetleri ve yatırım trendleri artık komple değişti. Yeni dünya düzeninde böylesi büyük ekonomik değere sahip bir pazar artık sadece işi bilenlerin ve yönetebilenlenlerin pazarı. Bir zamanlar adını duyduğumuz gelişmekte olan ülkelerin bir kısmı trendleri yakalayamayıp sahip oldukları fırsatı kaçırmaya ve büyüyen pazarın aksine payları küçülmeye başladı.

Türkiye de ne yazık ki ilk yıllarında sahip olduğu avantajı sektörün büyüme hızını yakalayamayıp geride kalan ülkeler içerisinde yer alıyor. Tabii ki kendi verilerimizde sayısal ve ekonomik girdilerimizde artış var. Ama sektörün büyüme hızının çok gerisinde kaldık. Bunun sebebi, global düşünüp hareket edebilen stratejist yönetim şeklimizin olmaması ya da kurumlarımızın ve yöneticilerimizin bunu böyle zannetmesi. Aksi durumda deneyimli Avrupalı doktor bakımından dev eğitim kadrosuna sahip olan, her gün medikal başarı hikayeleri yazan üniversite hastanelerimiz, teknolojik yatırımları Avrupa’yı geçmiş olan özel hastane zincirlerimizin bugün dünya pazarında adının geçmemesi için başka bir sebep yok.

DÜNYANIN DOĞU’SU BATILI HASTALARI, BATI TIBBI İLE DOĞU’DA TEDAVİ EDİYOR

Singapore Medicine, 2003 yılından bu yana, devlet ve özel sektör ortaklığı ile kuruldu.

Singapur’u bir tıp merkezi ve gelişmiş hasta bakımı için bir bölgenin merkezi olarak tanıtmayı amaçlıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yönetilen ve yatırımlarda Kalkınma Kurulu’nun desteğine sahip olan, uluslar arası pazarlarda çıkarlarını, fırsatları ve pazarlama faaliyetlerini International Enterprise Singapore ile yürütüyor. Medikal turizmde dünya marka olması için ise Singapur Turizm Kurulu’ndan destek alarak işleyen bir şirket.

Hindistan, artan sayıda medikal turistin ihtiyaçlarını karşılamak için 2007 yılında hizmet sağlayıcılara vergi indirimleri sağlamak için özel bir vize kategorisi – M vizesi başlattı. Binlerce dönümlük birinci sınıf arazi, medikal turizm yatırımlarına tahsis edildi.

Malezya’da Sağlık ve Sağlık Turizminin Teşviki Ulusal Komitesi 1998 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından kuruldu. Bu komite stratejik bir plan ile her gün gelişimine katkı sağlayarak hem yurt içinde hem de yurt dışında medikal turizme özel ağ kurdu. Hem yurtiçinde kalite ve teknolojik ve hizmet yatırımlarına hem de uluslar arası pazarlarda konuya özel yatırım ve stratejik pazarlama faaliyetlerini uyguluyor.

Benzer şekilde, devlet tarafından finanse edilen Kore Sağlık Endüstrisi Geliştirme Enstitüsü (KHIDI), 2011 yılında kuruluş misyonunda medikal turizmde küresel güç ve bölgenin sağlık üssü olma hedefini koydu.

2013 yılında tarafıma özel yapılan bir davet ile Güney Kore, Seul Sağlık Bakanlığı yetkilileri ve ülkenin önde gelen 20 genel hastane yönetimine bölgenin medikal turizm destinasyonu olma hedefine özel danışmanlık hizmeti verdim. Belirlediğimiz stratejiler doğrultusunda Seul bugün Asya’nın öncelikle estetik ve diğer birçok branşında medikal turizmde sarsılmaz güce sahip yerini koruyup büyümeye devam ediyor.

ADIM ADIM BAŞARI!

Merak edip ilave araştırma yapmak isteyenler için pazara özel araştırmaları olan kurumları aşağıda detaylı incelemeniz için paylaşıyorum.

Medical Tourism Market’in Nisan 2021 de yayınlamış olduğu araştırma rapor gösteriyor ki sektör, 2021 yılında 33,03 milyar dolarlık değere ulaşılacak. 2021-2026 yılları arasında %18.8’lik bir büyüme ön görülüyor.

Bir başka araştırma şirketi olan Zion Market Research (araştırma şirketi), önümüzdeki 5 yıl için gelir tahminlerini açıklayan “Tedavi Türüne Göre Medikal Turizm Pazarı- 2017 – 2024” başlıklı yeni bir rapor yayınladı. Buna göre pazarın “2024’ün sonunda yaklaşık 28 milyar ABD doları gelir elde etmesi ve 2018 ile 2024 arasında yaklaşık %8,8’lik bir büyüme bekleniyor.

Pazarda yer almak, hatta oyun kurucu olmak isteyen kurumlara ise şu sözümle sesleniyorum:

‘’Strateji, gelecekte karşılaşacağınız tehdit ve fırsatlara dinamik ve hazır olmaktır. Büyümek, varlığını sürdürmenin ana kuralıdır’’

Selin’den…

Sağlıcakla kalın…

Selin Yıldırım

yildirim@turcomoney.com

 

 

 

Kaynaklar:

 

www.oecd.org

https://brandessenceresearch.com/requestSample/PostId/1072

www.marketdataforecast.com

www.medicaltourismmarket.com

www.zionmarketresearch.com

 

 

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası