Son Haberler

Elektrikli otomobil ve Türkiye’nin otomobili TOGG

Türkiye yerli otomobil olarak TOGG markası ile yola çıkmaya karar verdi. Elektrikli otomobil 2022’nin son çeyreğinde satışa arz edilecek. Üretilecek ilk modelin C sınıfı SUV olması ve 2030 yılına kadar 5 farklı modelin üretimi planlanıyor. 5 farklı tipten 10 yılda 1 milyon araç üretilecek. Proje için 2019’dan itibaren 13 yılda toplam 22 milyar TL sabit yatırım yapılacak.

2025’te satılan her beş araçtan biri, 2030’da ikisi ve 2040’ta ise tamamı elektrikli olacak. Elektrikli araçların küresel pazar payının 2025’de yüzde 29’a ulaşacağı öngörülüyor. 2015’de 86 olan elektrikli araç model sayısı, 2020’de 368’e çıktı. Otomobil şirketlerinin çoğu, benzin ve dizel motor üretmeyi durdurarak tamamen elektrikli araç üretimine geçmeyi planlıyor.

Dünyada satılan elektrikli araçların sayısı geçen bir yıla göre yüzde 41 artışla 3 milyon adetle toplam araç satışlarının yüzde 4,6’sını oluşturdu. 2030’da ise 145 milyon elektrikli araç yollarda olacaktır. Şu an itibariyle kullanımdaki elektrikli araç sayısı 10 milyonu aştı. Daha uzun menzilli batarya üretilebilirse hem daha makul fiyatlar hem de daha fazla satış rakamlarına ulaşılacak.

Son yıllarda otomobil endüstrisinde elektrik enerjisi ile çalışan otomobillere doğru ciddi bir yönelim gözleniyor. Bu gelişmede en önemli etken, çevreye zarar veren ve iklim değişikliğine sebep olan fosil yakıt kullanımının azaltılması zorunluluğu ve elektrikli araçların, sağlığımıza, doğaya ve çevreye daha az zarar veriyor olmasıdır.

Kişisel finansman açısından bakıldığında da elektrik; benzin ve dizele göre daha ucuz bir enerji kaynağı haline geldi. Daha geniş bir açıdan bakıldığında da elektrikli araçlar, yalnızca sera gazı emisyonunu azaltma konusunda ulusal hedeflere ulaşmada yardımcı olacak ve solumuş olduğumuz havanın kalitesini de oldukça artıracak.

Günümüzde çoğu ülkeler tarafından fosil yakıtlara dayalı çalışan araçların yasaklanacağı, bu çerçevede katılaşan emisyon yönetmelikleri, hükümet teşvikleri, düşen üretim maliyetleri, sürüş menzili ve şarj süresindeki iyileştirmeler gibi nedenlerle, otomobil endüstrisinin geleceğinin elektrikli araçlarda olacağını gören otomobil üreticileri elektrikli araç üretim ve satımına ağırlık vermeye başladılar.

Pek çok otomotiv uzmanı kritik eşiğin aşıldığını ve elektrikli araç satışlarının çok kısa bir sürede benzinli ve dizel araçları geçeceğini düşünüyor.

2025’TE SATILAN HER BEŞ ARAÇTAN BİRİ, 2040’TA İSE OTOMOBİLLERİN TAMAMI ELEKTRİKLİ OLACAK

Yatırım bankası UBS, 2025’te satılan her beş araçtan birinin, 2030’da ikisinin ve 2040’ta ise her aracın elektrikli olmasını bekliyor. Bir şeyi daha fazla ürettikçe onu daha ucuza ve daha iyi şekilde üretmeyi öğreniyoruz. Aynı zamanda ileri teknolojiye ulaşabiliyoruz. Elektrikli araçların fiyatlarının fosil yakıtlılarla aynı noktaya geldiği anda oyunun biteceği düşünülüyor.

Elektrikli araçların küresel pazar payının 2025’de yüzde 29’a ulaşacağı öngörülüyor. Enerji Ajansı’nın verilerine göre;2015’de 86 olan elektrikli araç model sayısı, 2020’de 368’e çıktı. Otomobil şirketlerinin çoğu, önümüzdeki süreçte, benzin ve dizel motor üretmeyi durduracaklarını, tamamen elektrikli araç üretimine geçeceklerini planlıyorlar. Zaten devletler de bu konuda yasaklar getirmeyi ve elektrikli araç teşvikleri oluşturmaya çalışıyorlar.

Elektrikli araçların kullanımının yaygınlaşmasında önemli alt yapı yatırımlarından biri olan batarya üretiminde ise, dünyanın en büyük otomobil üreticileri arasında yoğun rekabet yaşanıyor. Eğer batarya üretiminde daha uzun menzilli batarya üretilebilirse hem daha makul fiyatlar hem de daha fazla satış rakamlarına ulaşılacak.

Dünyada satılan elektrikli araçların sayısı geçen bir yıla göre yüzde 41 artışla 3 milyon adetle toplam araç satışlarının yüzde 4,6’sını oluşturdu. 2030’da ise 145 milyon elektrikli araç yollarda olacaktır. Şu an itibariyle kullanımdaki elektrikli araç sayısı 10 milyonu aştı.

YERLİ OTOMOBİL TOGG 2022’NİN SON ÇEYREĞİNDE İÇ PİYASADA SATIŞA ARZ EDİLECEK

Türkiye’ye geldiğimizde, öteden beri kendi yerli ve milli otomobilini yapma gayret ve hedefi içinde olan ülkemiz, uzun bir fizibilite çalışması ardından, hükümetin de destek ve kararlılığı ile gelecekte otomobil endüstrisinin gideceği yeri de göz önünde bulundurarak, yerli otomobil olarak TOGG markası ile yola çıkmaya karar verdi.

Türkiye’de yerli otomobil üretebilmek için birlikte hareket eden şirket grupları ve kuruluşlar Kasım 2017’de açıklandı. Bu amaçla, Anadolu Grubu (yüzde 19 ), BMC (yüzde 19 ) Kök Grubu (yüzde 19), Turkcell  (yüzde 19), Zorlu Grubu (yüzde 19) ve TOBB (yüzde 5) tarafından 25 Haziran 2018’de Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş kuruldu.

2019 yılı içinde tasarımı tamamlanan otomobilin 2022’nin son çeyreğinde satışa arz edileceği açıklandı. TOGG yerli otomobilin SUV ve SEDAN modelleri Aralık 2019’da kamuoyuna tanıtıldı.

Bursa- Gemlik’te 1,2 milyon metrekare arazi üzerinde, 21 Mayıs 2020’de başlayan fabrika inşaatı 230 bin metre kare kapalı alan üzerinde yapılıyor. Fabrika inşaatı, bu yılın sonuna kadar tamamlanacak, üretim önümüzdeki yıl başlayacak ve senenin son çeyreğinde üretilen otomobiller iç piyasada satışa arz edilecek.

2030 YILINA KADAR 5 FARKLI MODELİN ÜRETİMİ PLANLANIYOR

Araç, İtalyan tasarım bürosu Pininfarina tarafından tasarlandı, prototip araçlar İtalya’da üretildi. Aracın bataryası platforma entegredir. Üretilecek ilk modelin C sınıfı SUV olması ve 2030 yılına kadar 5 farklı modelin üretimi planlanıyor.

Araç gücünü lityum iyon pillerden alıyor. Tek şarj ile batarya kapasitesine göre 300 km ve 500 km menzile sahip iki farklı güç paketi sunulacak. Bataryaların 30 dakikadan kısa sürede yüzde 80 şarj edilebilmesi tasarlanıyor.

Proje için 2019’dan itibaren 13 yılda toplam 22 milyar TL sabit yatırım yapılacak.5 modelde yılda 75 bin araç üretilecek olup, 5 farklı tipten 10 yılda 1 milyon araç üretilecek.

Otomobilin lisans ve imtiyaz hakları ülkemize ait olup, yüzde 51 gibi bir yerlilik oranıyla üretime başlanacak ve 2026’da yüzde 68 yerlilik oranına ulaşılması hedefleniyor.

Yukarıdaki bilgilerden ve geldiğimiz proje gelişim seviyesinden bu yıl sonuna kadar fabrikanın üretime hazır hale geleceği ve önümüzdeki yılda üretime geçileceği anlaşılıyor. Yılın son çeyreğinde de inşaAllah yerli elektrikli otomobilimize kavuşmuş olacağız.

Bu vesile ile, yerli ve milli otomobil üretim projesine emek veren, liderlik eden başta Cumhurbaşkanımıza ve Girişim Grubuna sonsuz teşekkürler.

Osman Akyüz

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri

akyuz@turcomoney.com

 

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası