Son Haberler

TL’deki değer kaybı baskısı sürecek, BİST enflasyona endeksli tahvile göre yön belirleyecek

-Haziran ayında global piyasaların ana gündemi Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışma ve enerji fiyatlarındaki seyir olamaya devam edecek. İki ülkenin yeniden görüşmelere başlaması ve anlaşma zemini oluşması durumunda risk alma iştahını yeniden güçlendirecek. Ancak, mevcut görünüm kısa vadede bu sorunun çözümünün zor olacağına işaret ediyor.

 -Haziran’da toparlanma çabalarının oluşması beklense de şu an için borsalardaki yükselişlerin satış fırsatı olacağını ve orta vadede piyasalardaki dalgalı zayıf seyrin süreceğini bekliyoruz. Haziran’da yurtiçi piyasalarda TCMB faiz kararı ve enflasyondaki seyir takip edilmeye devam edilecek. TL’deki seyir ve enflasyon endeksli bir ürün çıkıp çıkmayacağı bir diğer önemli gündem olacak.

-Üç ay gibi kısa vadeli enflasyona endeksli TL bir ürün çıkarılması, BIST için güçlü negatif etkiye neden olması beklenir. Enflasyona endeksli TL enstrüman beklentilerinin gündemden düşmesi durumunda, yurtdışı piyasalarda dalgalı seyir devam etse de BIST’in Haziran ayında yükseliş eğilimini devam ettirerek yeni tarihi zirve seviyelerini test etmesi beklenir.

-Kur korumalı mevduat toplamı yaklaşık 875 milyar TL seviyelerinde seyrederken, KKM’ye girişlerin momentum kaybetmesi nedeniyle kurlarda yukarı yönlü eğilim sürebilir. FED’in faiz artışlarına güçlü şekilde devam edecek olması ve yurt içinde enflasyondaki yükseliş eğiliminin önümüzdeki birkaç ay daha devam etmesi beklendiğinden, TL üzerindeki değer kaybı baskısının devam etmesi bekleniyor.

-Tahvillerde yabancı payı yüzde 1,79 ile tarihi düşük seviyelere geriledi. 2022 yılı başından beri BIST’ten toplam yabancı çıkış 2,8 milyar dolar olurken, DİBS tarafında çıkış 1,4 milyar dolara yükseldi. Toplamda yılbaşından beri 4,2 milyar dolarlık yabancı çıkışı gerçekleşti. Yabancıların toplam hisse stoku 20 Mayıs itibarıyla 16,26 milyar dolara gerilerken, toplam DİBS stoku ise 2,44 milyar dolara geriledi.

-FED’in atacağı adımlarla yükselen dolara karşı ons altında satışlar, Mayıs ayında da devam etti. FED’in 50 baz puanlık artışlarla devam etmesi ve 75 baz puanın masadan kalkması, ons altında destekleyici bir unsur olarak görülebilir. Yükselişin kalıcı olması için 1885 direncinin aşılması gereklidir. Bu yaşanırsa tekrardan 1960 direncine doğru bir hareket görülebilir.

FED’in güçlü parasal sıkılaştırmasına devam edeceği beklentisinin yanında artan resesyon/stagflasyon endişeleriyle riskten kaçış devam ederken global piyasalar Mayıs ayında dalgalı bir seyir izledi. Ay içinde genel olarak satıcılı bir seyir izleyen majör borsalar, ayın son haftasında gelen güçlü tepki alışlarıyla kayıplarını geri aldı ve ayı sınırlı da olsa yükselişle tamamladı.

Yurtdışı majör borsalar içinde Almanya Dax endeksi pozitif ayrışırken ağırlıklı olarak teknoloji şirketlerinin yer aldığı Nasdaq negatif ayrıştı. Diğer majör borsalar ise genel olarak ayı sınırlı pozitif eğilimle tamamladı.

FED’in yükselen enflasyon nedeniyle faiz artışlarına güçlü şekilde devam etmesi beklenirken, pandemi döneminde uygulanan genişleyici para politikalarıyla borsalarda başlayan yükseliş trendinin, pandeminin etkilerinin azalması ve artan enflasyon endişeleri ile başta FED olmak üzere merkez bankalarının sıkılaştırıcı para politikasına geçmesiyle son erdiğini düşünüyoruz.

Mayıs ayı içinde 36 seviyesi üzerini test eden ve cari durum itibarı ile 27 seviyelerine gerileyen sonrasında VIX volatilite endeksinin 25 altına gelmesi durumunda borsalardaki tepki yükselişinin güçlenmesi beklenir. Ancak, endeks 20 seviyesi üzerine kaldıkça volatilite azalsa da borsalarda kalıcı bir yükseliş trendinin oluşmasını beklenmiyor.

TL, EM PARA BİRİMLERİ ARASINDA NEGATİF AYRIŞARAK AYI DOLAR KARŞISINDA YÜZDE 11’E VARAN DEĞER KAYBI İLE TAMAMLADI

Mayıs ayında Çin’de devam eden kısıtlamaların etkisiyle Asya borsaları genel olarak negatif ayrıştı. DXY endeksi ayı yüzde 1,5 üzeri düşüşle tamamlarken, gelişmekte olan (EM) para birimleri de DXY’deki gerilemenin etkisiyle genel olarak Mayıs ayını dolar karşısında değer kazancıyla tamamladı. TL ise negatif ayrışarak ayı dolar karşısında yüzde 11’e varan değer kaybı ile tamamladı.

Yurtdışı majör borsalardaki satış baskısına paralel Mayıs ayı içinde kar satışlarıyla karşılaş BIST 100 Endeksi ay sonuna doğru kayıplarını geri alarak güçlü yükseliş gerçekleştirdi ve ayı yüzde 5 yaklaşan yükselişle tamamlıyor. Bankacılık endeksi sınırlı düşüşle ayı negatif ayrışma ile tamamlarken, Sınai endeks ise ayı yüzde 6 üzeri yükselişle tamamlıyor.

BIST’in ay içinde kar satışlarıyla karşılaşmasında, tamamlanan ilk çeyrek bilançolarının yanında enflasyona endeksli yeni bir TL enstrüman çıkarılacağı beklentisi de ana etken oldu. Ay içinde CDS’ler 730 üzerini test ederek son yılların en yüksek seviyesini gördü. Bankacılık endeksinin negatif ayrışmasında CDS’lerdeki yükseliş etkili oluyor.

TCMB verilerine göre 22 Nisan-20 Mayıs haftasında yabancılar BIST’te 1,77 milyar dolar net çıkış gerçekleştirdi. Mayıs ayında görülen yabancı çıkışlarının Garanti Bankası gönüllü çağrısından kaynaklandığını düşünüyoruz. Her ne kadar ana ortak yabancı da olsa gönüllü çağrı ile alınan payların yerli takasında tutulmasından dolayı yabancı çıkışı olarak hesaplandığını düşünüyoruz.

TAHVİLLERDE YABANCI PAYI HESAPLAMALARA GÖRE YÜZDE 1,79 İLE TARİHİ DÜŞÜK SEVİYELERE GERİLEDİ

Ancak, buna rağmen son bir ayda yabancı çıkışının genel olarak devam ettiğini gözlemledik. DİBS (tahvil) yabancı payı hesaplamalara göre (kesin alım ve repo dahil) yüzde 1,79 ile tarihi düşük seviyelere geriledi. 2022 yılı başından beri BIST’ten toplam yabancı çıkış 2,8 milyar dolar olurken, DİBS tarafında çıkış 1,4 milyar dolara yükseldi. Toplamda yılbaşından beri 4,2 milyar dolarlık yabancı çıkışı gerçekleşti. Yabancıların toplam hisse stoku 20 Mayıs itibarıyla 16,26 milyar dolara gerilerken, toplam DİBS stoku ise 2,44 milyar dolara geriledi. KKM toplamı ise 20 Mayıs itibarıyla yaklaşık 875 milyar TL (55,2 milyar dolar) seviyelerinde seyrederken, KKM’ye girişlerin momentum kaybetmesi nedeniyle kurlarda yukarı yönlü eğilim devam edebilir.

TCMB Mayıs ayı toplantısında faizleri yüzde 14,00 seviyesinde sabit bıraktı. PPK metnine, makro ihtiyati politika setinin ilave tedbirlerle kararlılıkla uygulanmaya devam edileceği ifadesi eklendi.

TCMB’nin yükselmeye devam eden enflasyona rağmen mevcut para politikasını devam ettirmesi beklenirken, kurlarda stabilizasyon sağlamak için makro ihtiyati tedbirlere devam etmesi bekleniyor. Ancak, FED’in faiz artışlarına güçlü şekilde devam edecek olması ve yurt içinde enflasyondaki yükseliş eğiliminin önümüzdeki birkaç ay daha devam etmesi beklendiğinden, TL üzerindeki değer kaybı baskısının devam etmesi bekleniyor.

ENERJİ FİYATLARINDAKİ YÜKSEK SEYİR DE CARİ AÇIK ÜZERİNDEKİ BASKI OLUŞTURARAK KURLARDAKİ YUKARI YÖNLÜ BASKIYI ARTIRIYOR

Brent tipi petrolün tekrar 120 dolar seviyelerine yükselmesi ve enerji fiyatlarındaki yüksek seyir de cari açık üzerindeki baskı oluşturarak kurlardaki yukarı yönlü baskıyı artırıyor.

FED’in faizleri 50 baz puan artışla yüzde 0,75-1,00 aralığına yükseltildiği toplantı tutanakları, faiz artışlarının güçlü bir şekilde devam edeceğine işaret etti. Piyasalar Haziran ve Temmuz toplantıları için 50’şer baz puanlık faiz artışını yüzde 98 üzeri olasılıkla fiyatlarken, yıl sonuna kadar toplam 150 baz puanlık faiz artışını yüzde 99 olasılıkla fiyatlanıyor.

FED’in güçlü parasal sıkılaşmaya devam etmesi beklenirken, nötr faiz oranına ulaşıldığına dair sinyal verene kadar global risk alma iştahının zayıf seyretmeye devam etmesi beklenmektedir.

Mayıs ayında Euro’daki değer kaybının devam etmesiyle paritede satışlar hızlandı. Geçen ay önemini vurguladığımız 1.0350 desteği ay ortasında test edilirken, bu seviye Mayıs ayının dibi oldu ve parite toparlanmaya başladı.

DOLAR/TL’DE 17.20 VE 18.30 SEVİYELERİ DİRENÇ OLARAK, AKSİ YÖNDE İSE 15.00 VE 13.85 DESTEK NOKTALARI OLARAK TAKİP EDİLEBİLİR

ECB’nin faiz artışına yönelik beklentilerini artması bu toparlanmaya sebep oldu. 2 hafta içerisinde 1.08’e yaklaşan fiyatların bu bölgede kar satışlarıyla karşılaşması muhtemel. Geri dönüşlerde 1.0640 ve 1.05 seviyeleri tepki alımlarının geleceği destek seviyeleri olarak izlenebilir. 1.08 direnci aşılırsa da 1.0950 noktası teknik olarak hedeflenebilir.

Dolar/TL’de 14.85 direnci kırıldıktan sonra hızla yükselen fiyatlar, 16 direncini de kısa sürede aştı. Dolar endeksindeki gerilemeye rağmen kur negatif ayrışarak yükselişine devam etti. Bu da kurdaki yön tayini konusunda Türk Lirasındaki risklerin daha ağır bastığını gösteriyor. Enflasyondaki yükselişin sürmesi nedeniyle kurdaki bu baskının devamı beklenebilir. Bu durumda 17.20 ve 18.30 seviyeleri direnç olarak izlenebilir. Aksi yönde ise 15.00 ve 13.85 destek noktaları olarak takip edilebilir.

FED’in atacağı adımlarla yükselen dolara karşı ons altında satışlar, Mayıs ayında da devam etti. 1800 doların aşağısına sarkan altın fiyatları için bu durum, geçen ay belirttiğimiz gibi alım fırsatı olarak algılandı ve altın ay içerisindeki değer kaybının çoğunu geri aldı.

ONS ALTINDA1885 DİRENCİ AŞILIRSA, TEKRARDAN 1960 DİRENCİNE DOĞRU BİR HAREKET GÖRÜLEBİLİR

FED’in 50 baz puanlık artışlarla devam etmesi ve 75 baz puanın masadan kalkması, ons altında destekleyici bir unsur olarak görülebilir. Yükselişin kalıcı olması için 1885 direncinin aşılması gereklidir. Bu yaşanırsa tekrardan 1960 direncine doğru bir hareket görülebilir. Aksi yönde 200 günlük ortalaması olan 1840 noktası kırılırsa, 1780 desteğine kadar satışlar gelebilir.

Haziran ayında global piyasaların ana gündemi Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışma ve enerji fiyatlarındaki seyir olamaya devam edecek. İki ülkenin yeniden görüşmelere başlaması ve anlaşma zemini oluşması durumunda risk alma iştahını yeniden güçlendirecek. Ancak, mevcut görünüm kısa vadede bu sorunun çözümünün zor olacağına işaret ediyor.

Haziran ayında global piyasaların bir diğer ana gündemi FED faiz kararı ve sonraki toplantılara ilişkin faiz artışı ile bilanço daraltılmasına ilişkin vereceği mesajlar olacaktır. FED’in güçlü şekilde parasal sıklaşmaya devam etmesi beklendiği için global risk alma iştahının zayıf seyretmeye devam etmesi ve riskten kaçınma eğiliminin orta vadede sürmesi bekleniyor.

ÇİN’DE VAKA SAYILARININ DÜŞMESİ VE KARANTİNA ÖNLEMLERİNİN TAMAMEN KALDIRILMASI PİYASALARDAKİ TOPARLANMAYI DESTEKLEYECEK

Piyasalar için bir diğer gündem ise Çin’de uygulanan Covid-19 karantina uygulamalarının devam edip etmeyeceği olacak. Vaka sayılarının düşmesi ve karantina önlemlerinin tamamen kaldırılması piyasalardaki toparlanmayı destekleyecek. Haziran ayında genel olarak toparlanma çabalarının oluşması beklense de şu an için borsalardaki yükselişlerin satış fırsatı olacağını ve orta vadede piyasalardaki dalgalı zayıf seyrin devam edeceğini düşünüyoruz.

Haziran ayında yurtiçi piyasalarda TCMB faiz kararı ve enflasyondaki seyir takip edilmeye devam edilecektir. TL’deki seyir ve enflasyon endeksli bir ürün çıkıp çıkmayacağı piyasaların bir diğer önemli gündemi olacak.

Kısa vadeli (üç aylık gibi) enflasyona endeksli TL bir ürün çıkarılması, BIST için güçlü negatif etkiye neden olması beklenir. Enflasyona endeksli TL enstrüman beklentilerinin gündemden düşmesi durumunda, yurtdışı piyasalarda dalgalı seyir devam etse de BIST’in Haziran ayında yükseliş eğilimini devam ettirerek yeni tarihi zirve seviyelerini test etmesi beklenir.

GÜÇLÜ KAR BEKLENTİLERİ VE YÜKSEK ENFLASYON ORTAMINDA BIST’İN TEK ALTERNATİF YATIRIM ARACI OLMASI DA YÜKSELİŞİ DESTEKLEYECEK

Güçlü kar beklentileri ve yüksek enflasyon ortamında BIST’in TL varlıklar için şu an tek alternatif yatırım aracı olması da yükselişi destekleyecek. BIST-100 Endeksi için hem bizim hem de aracı kurumların güncel hedef değerleri orta vade için 2.800-3.000 seviyelerine işaret ediyor.

Bu beklentilerin ışığında BIST-100 Endeksi’nin Haziran ayında 2.420-2.700 aralığında geniş bir bantta dalgalanabileceğini düşünüyoruz. Ay içinde 2.430 ve altına gerilemelerin alım fırsatı olacağını, 2.680 ve üzerine yükselişlerin ise kar satışı fırsatı olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz.

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com.tr

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası