Son Haberler

Gıda fiyatlarını düşürecek tek yol; Tarımda sürdürülebilirlik ve üretim artışıdır

Önümüzdeki kısa dönemde, Tarım ve Orman Bakanlığımızca oldukça kapsamlı ve yeterlilikte hazırlanan 2019-2023 Dönemi Stratejik Belgesinin süratle gözden geçirilerek, Dünya’daki ve ülkemizdeki tarımsal gelişmeler ve gıda arzındaki yetersizlikler çerçevesinde alınması gereken tedbirler ve reform önerileri ile yenilenmesine ihtiyaç olacaktır.

Tohum ıslahı ve yeni tarım ürünlerinin gıda maddelerine ilavesi ve üretimdeki büyük ölçekli makineli üretim hem sürdürülebilirliği hem de tarımsal üretim miktarını artırıyor. Sürdürülebilir tarımsal uygulamalarımızla tarımsal üretim artışı sağlayarak gıda fiyatlarını düşürebiliriz ve ciddi bir rekabet avantajı sağlayabiliriz.

 

Özellikle salgın sonrası gündeme gelen Dünya’da ve Türkiye’deki gıda fiyatlarındaki hızlı fiyat artışları ve yüksek enflasyon, dikkatleri tarımdaki sürdürülebilirlik ve üretim artışına çevirmiş durumdadır. Önümüzdeki dönemde, eğer bu konularda ilerleme sağlayamazsak Dünya’da bir açlık tehlikesi ile karşılaşabiliriz.

Özellikle Rusya – Ukrayna savaşı ve Hindistan gibi ülkelerin buğdayda stok yapma isteği ve ihraç yasağı, maalesef Afrika ülkelerini açlıkla karşı karşıya bırakmıştır. Ayrıca, küresel iklim değişikliği nedeniyle kuraklık, üretim artışında bir tehdit unsuru olarak ortaya çıkmış durumdadır.

Bu günlerde yaşanan gıda krizinin simgesi ise buğday oldu. Uluslararası toplantılarda hazırlanan raporlarda ve tanınmış yayın organlarında son günlerde gelişen buğday krizi ön plana çıkıyor. Yıl başından bu yana yüzde 60 artan buğday fiyatı, yanında ekmek ve diğer unlu mamullerin fiyatlarını da artırıyor. Bu nedenle, buğday krizi ekmek krizine dönüşüyor.2022 sezonunda üretimin azalması ve stokların erimesi ile buğday dış ticaretinde daha büyük sorunların yaşanması bekleniyor.

İNSANLIK İÇİN KALİTELİ VE YETERLİ MİKTARDA GIDA MADDESİNİN, DOĞAYLA UYUMLU VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KRİTERLERLE ÜRETİLMESİ
Tarımda sürdürülebilirlik ise, insanlık için kaliteli ve yeterli miktarda gıda maddesinin, doğayla uyumlu ve sürdürülebilir kriterlerle üretilmesini içeren tarım uygulamalarına denmektedir. Dünya, muhteşem bir dengeye ve güce sahip olsa da hiçbir doğal kaynak sonsuz ve tükenmez değildir.

Sürdürülebilir tarım, doğal kaynakların yok edilmemesi ve verimli bir şekilde kullanılmasını esas alıyor. Bu tarz gıda üretim uygulamaları ekonomik katkıyı da artırmayı amaçlamaktadır. Endüstriyel tarım uygulamaları aşırı hırs gibi etkenlerle doğada tahribata sebep olabilmekte ve ciddi küresel zararlar ortaya çıkıyor.

Dünya nüfusunun hızlı artarak bugün geldiği 8 milyarlık toplamı, gıda maddelerine ve doğal kaynaklara ulaşımla ilgili sorunların ortaya çıkmasına sebep oluyor. Gıda maddelerinin uygun maliyetlerde ve ulaşılabilir olması, dünya çapındaki eşitsizliklerin giderilmesine katkı sağlayacaktır. Sürdürülebilir tarım uygulamaları doğal yaşama da katkı sunuyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM UYGULAMALARI, VERİMİ VE KARLILIĞI ARTIRDIĞINDAN İSTİHDAMA DA OLUMLU ŞEKİLDE YANSIR
Toprağın veriminin artmasına bağlı olarak nesli tükenme tehlikesi altındaki bitki ve hayvan varlıkları üzerinde de olumlu etkilere sebep olacaktır. Sürdürülebilir tarım uygulamaları, verimi ve karlılığı artırdığından istihdama da olumlu şekilde yansır.

Önümüzdeki dönemde gıda maddelerinde ve tarımsal üretimde zor bir dönemden geçeceğiz. Türkiye olarak sürdürülebilir tarım uygulamalarımızı, tarımsal teknolojimizi artırarak, sektöre yeni sermaye yatırımları çekerek, finansman imkanlarını artırarak, ayrıca selektif devlet teşvikleri ile artırmamız gerekecektir.

DÜNYA NÜFUSU SON 200 YILDA SEKİZ KAT ARTTI ANCAK, DÜNYA ÖLÇEĞİNDE KITLIK VE AÇLIK YAŞANMADI
Bu fırsatla, hem tarımsal ürünlerimizin ihracını artırabiliriz hem de, iç piyasada daha bol ve uygun fiyatlı gıda maddelerine kavuşarak ülke kalkınmasında avantaj yakalayabiliriz.

Dünya nüfusu son 200 yılda sekiz kat arttı ancak, dünya ölçeğinde kıtlık ve açlık yaşanmadı. Bu refah durumunu, teknolojik gelişmelere ve bu gelişmelerin gıda arzını artırmasına borçluyuz. Sürdürülebilir tarım ve üretim artışında en önemli faktör tarımsal üretimin yoğun teknoloji ile yapılıyor olmasıdır. Özellikle tohum ıslahı ve yeni tarım ürünlerinin gıda maddelerine ilavesi ve üretimdeki büyük ölçekli makineli üretim hem sürdürülebilirliği hem de tarımsal üretim miktarını artırıyor.
Önümüzdeki kısa dönemde, Tarım ve Orman Bakanlığımızca oldukça kapsamlı ve yeterlilikte hazırlanan 2019-2023 Dönemi Stratejik Belgesinin süratle gözden geçirilerek, Dünya’daki ve ülkemizdeki tarımsal gelişmeler ve gıda arzındaki yetersizlikler çerçevesinde alınması gereken tedbirler ve reform önerileri ile yenilenmesine ihtiyaç olacaktır.
Sonuç olarak, geldiğimiz noktada, sürdürülebilir tarımsal uygulamalarımızla tarımsal üretim artışı sağlayarak gıda fiyatlarını düşürebiliriz ve ciddi bir rekabet avantajı sağlayabiliriz.

Osman Akyüz

akyuz@turcomoney.com

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası