Son Haberler

Avrupa’ya vize kalkıyor mu?

Brüksel’deki Türkiye-AB sığınmacı zirvesinden çıkan “Haziran’da Türk vatandaşlarına vize muafiyeti” başka bahara kaldı.

Türkiye’nin “Haziran’da vize muafiyetini” de içeren önerisine, İtalya’dan, Macaristan’a, Rum Kesimi’nden Belçika’ya kadar AB’nin hemen hemen tüm üyeleri, farklı gerekçelerle karşı çıktılar. Ancak Davutoğlu, kendi götürdüğü önerisini sanki “AB kabul etmiş” gibi yansıtınca, Türkiye boş yere “Avrupa’ya vizesiz seyahat” hayalleri kurmaya başladı.

Foto: DHA – Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun sunduğu pakete neredeyse tüm AB ülkeleri itiraz etti

Zeynep GÜRCANLI / ANKARA

Ahmet Davutoğlu dün Brüksel’de görüştüğü AB liderlerine, vize muafiyetinin de bulunduğu bir paket sundu. Ancak Davutoğlu’nun görüşmeleri bittikten sonra kendi aralarında toplanan AB liderleri, farklı nedenlerle Türkiye’nin önerdiği pakete itiraz ettiler. AB’de kararlar “oy birliği” ile alındığından, tek bir ülkenin bile karşı çıkması, tüm anlaşmanın veto edilmesi anlamına geliyor. Üstelik Türkiye’nin paketine tek bir AB ülkesi değil, farklı konularda, çok sayıda AB ülkesi karşı çıkıyor.

İŞTE TÜRKİYE’NİN ÖNERİSİ VE AB ÜLKELERİNİN İTİRAZLARI

* Türkiye’nin önerisi: Türk vatandaşlarına Haziran sonundan itibaren vize muafiyeti sağlansın.

* İtalya’nın itirazı: Türkiye’de özgür basın konusunda adım atılmadan, hiçbirşeye onay vermem.

* Fransa ve Avusturya: Türkiye ile daha önce 72 şart içeren bir anlaşma yapılmıştı. Türkiye bu 72 şartın tümünü yerine getirmeden vize muafiyeti olmaz. (Şartlar arasında yasal düzenleme gerekenleri de var. Ve Türkiye, Mart ayının ortasına gelinmiş olmasına rağmen, bu yasal düzenlemelerin hiçbirini daha TBMM’den geçirmedi. 72 şart arasında, kaçak sığınmacılar için barınma merkezleri kurulması, mevcut göçmen kabul merkezlerinin durumlarının iyileştirilmesi, Türkiye’nin AB’nin vize sistemine tam olarak uyumu, Türk vatandaşlarının pasaportlarının da AB sistemine tam uyumu gibi, üç ay gibi kısa sürede yerine getirilmesi çok zor şartlar yer alıyor. )

* Türkiye’nin önerisi: AB üyeliği için yeni fasıllar açılsın

* Fransa ve Kıbrıs Rum Kesimi’nin itirazı: Yeni fasıllar açılmasının yöntemi bellidir. Başka bir anlaşmaya bağlanamaz. Veto koyarız.

* Türkiye’nin önerisi: Yunanistan’a belli bir tarihten sonra giden tüm sığınmacıları Türkiye alsın. Aldığı her bir sığınmacıya karşı AB’ye Türkiye’deki sığınmacılardan göndersin.

* Belçika’nın itirazı: Sığınmacı takası hukuka aykırı

* Macaristan, Slovakya, Slovenya, Polonya’nın itirazları: Türkiye’den takas karşılığı da olsa, yeni sığınmacı almayı kabul etmeyiz.

* Türkiye’nin önerisi: AB, 2018 sonuna kadar Türkiye’ye ek 3 milyar Euro daha versin.

* İngiltere, Hollanda, İsveç, Finlandiya, İtalya ve Fransa’nın itirazları: Türkiye’nin ek 3 milyar Euro isteğine veto koyarız.

AVRUPALI LİDERLER “BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ” ŞARTININ ALTINI ÇİZDİ

Davutoğlu, Brüksel’e “Suriyeli sığınmacıları” konuşmaya gitmişti. Ancak zirveye bu konudan çok, Türkiye’deki basın özgürlüğü durumu damgasını vurdu.

AB ülkelerinin devlet ve hükümet başkanları, hem Davutoğlu ile kapalı kapılar ardında yaptıkları toplantılarda, hem de zirve sonrasında kamuoyuna yaptıkları açıklamalarda hep Türkiye’deki basın özgürlüğüne atıf yaptılar. İşte AB liderlerinin basın özgürlüğü vurgusu;

* İtalya Başbakanı Matteo Renzi : “Türkiye özgür basın için adım atmadan Suriyeli sığınmacılara ilişkin anlaşmaya imza koymayız.”

* Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande: “AB, Türkiye’deki basın ve ifade özgürlüğü için teyakkuz halinde olmalı”

* Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz: “Türkiye Başbakanı Davutoğlu ile görüşmemde, basın özgürlüğünün Avrupa kimliğinin temel unsuru olduğunu anlattım.”

* Almanya Hükümet Sözcüsü Christiane Wirtz: “Merkel, Davutoğlu görüşmesinde basın özgürlüğüne vurgu yaptı.”

* Belçika Başbakanı Charles Michel, zirve öncesinde Davutoğlu ile görüşmede “basın özgürlüğünü gündeme getireceğine yemin etti”.

* İsveç İçişleri Bakanı Anders Ygeman “Türkiye’deki rejime açık çek göndermeyeceğiz” dedi.

“KÜRTLERLE MASAYA OTURUN” ÇAĞRISI BİLE VAR

Davutoğlu ile görüşmelerde sadece basın özgürlüğü değil, Güneydoğu’da devam eden operasyonlar da “şart” olarak Türkiye Başbakanı’nın önüne konuldu.

AB Dış politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini Ankara’yı “Kürtlere karşı yürüttüğü savaşı bitirmeye”çağırarak “AB PKK’yi terörist örgüt olarak kabul ediyor, ancak Türk yetkililer Kürt siyasilerle masaya oturmalı”dedi.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.