Son Haberler

Sen değiştiğinde talihin de değişir*

-Fintech sayesinde şubesi olmayan sadece internet üzerinden işlem yapan bankalar, genel müdürlüğü olmayan borsalar, herhangi bir düzenleyici otoriteden izin almadan kredi veren, mevduat toplayan hatta portföy yöneticiliği yapan “Merkeziyetsiz Finans” ekosistemi, ilk etapta karşımıza çıkan yeni uygulamalara örnek gösterilebilir.

-Ülkemizdeki finansal kurumların Dünyadaki muadillerinden rekabette geri kalmaması ve güçlü bir şekilde faaliyetlerine devam edebilmesi için şimdiden gerekli ar-ge yatırımlarını yaparak değişimi yakalaması gerekmektedir. Gelecek birçok fırsatlar barındırıyor ama bu fırsatlar değişimin kıymetini bilerek zamana ayak uyduranlar için geçerli.

Son yıllarda yaşanan teknolojik yenilikler ve dijitalleşme her alanda olduğu gibi finansal piyasaların işleyişini de kökten değişime zorluyor. Çağa ayak uyduramayan, teknolojik gelişmeleri takip etmeyenler ise doğal seleksiyona uğrayarak tarihin tozlu raflarında yerini almaya mahkum olacaklar. Finansal piyasalarda yıllardır süregelen alışılmış düzen yavaş yavaş değişirken, bu tehdit aslında içerisinde bazı fırsatları da barındırıyor.

Pandemi ile hız kazanan teknolojik yenilikler ve dijitalleşme gün geçtikçe daha çok kullanıcıya hizmet veriyor ve bazı yapılanmalar giderek geleneksel piyasaları tehdit ediyor.

Fintech (1) sayesinde şubesi olmayan sadece internet üzerinden işlem yapan bankalar (Revolut, Monzo), genel müdürlüğü olmayan borsalar (Binance), herhangi bir düzenleyici otoriteden izin almadan kredi veren, mevduat toplayan hatta portföy yöneticiliği yapan “Merkeziyetsiz Finans” (DeFi) ekosistemi, ilk etapta karşımıza çıkan yeni uygulamalara örnek gösterilebilir.

BANKALAR METAVERSE’DE ŞUBE AÇIP, MÜŞTERİLERİNE ŞUBEYE GİTMEKSİZİN ŞUBEYE GİTMİŞ GİBİ DENEYİM YAŞATACAK

Önümüzdeki dönemde “Metaverse”de (sanal evren) şube açıp, müşterilerine şubeye gitmeksizin şubeye gitmiş gibi deneyim yaşatarak hizmet verecek bankalara da rastlayabiliriz.

Teknolojinin en rahatsız edici yanı belki de sürekli hareket halinde olması ve hiç durmaması. Bu nedenle hiçbir zaman tamam ben oldum artık rahatım diyemiyorsunuz. Yavaşladığınız an ara açılıyor.

Bankalar Birliği en son Mart 2021’de yayımladığı “Dijital, İnternet ve Mobil Bankacılık İstatistikleri” ne göre, ülkemizde aktif olarak dijital bankacılığı kullanan müşterisi sayısı 68 milyonu aşmıştır.  Önceki yıla göre 2021 yılında dijital bankacılık müşterisi 12 milyon 151 bin kişi artmıştır.

Aynı durum menkul kıymet aracılık sektöründe de yaşanmaktadır. Türkiye Sermaye Piyasası Birliği 2021 Haziran verilerine göre, pay piyasasındaki işlem hacminin yüzde 70’i dijital kanallardan geçmektedir. Artık işlemlerinin büyük bir kısmı ya mobilden ya da internet üzerinden gerçekleşiyor. Hatta yatırım danışmanlığı ve portföy yöneticiliği gibi hizmetler yapay zekalara sahip robotlar kanalı ile sunuluyor.

ARTIK ROBOTLAR SAYESİNDE YATIRIM DANIŞMANLIĞI HİZMETİ DAHA GENİŞ KİTLELERE VE DAHA DÜŞÜK MALİYETLE SUNULABİLİYOR

Tüm bu teknolojik yenilikler sınırları ortadan kaldırıyor ve finansal piyasalarda daha demokratik bir ortama katkı sağlıyor. Örneğin geçmiş dönemde az miktarda parası olan yatırım danışmanlığı hizmeti alamazken artık robotlar sayesinde yatırım danışmanlığı hizmeti daha geniş kitlelere ve daha düşük maliyetle sunulabiliyor.

Buna bir de blok zincir teknolojisinin sağladığı birbirini tanımayan iki tarafın ortada güvendikleri bir kimse olmadan işlem yapabilmelerine imkan sağlayan yani aracıyı ortadan kaldıran yapısını eklediğimizde önümüzdeki dönemde başta bankalar ve aracı kurumlar olmak üzere tüm finansal kurumların hem iş yapış şekillerinde hem de üstlendiği görevlerde büyük değişimler yaşanması olasıdır.

Bu nedenle ülkemizdeki finansal kurumların Dünyadaki muadillerinden rekabette geri kalmaması ve güçlü bir şekilde faaliyetlerine devam edebilmesi için şimdiden gerekli ar-ge yatırımlarını yaparak değişimi yakalaması gerekmektedir.

Gelecek birçok fırsatlar barındırıyor ama bu fırsatlar değişimin kıymetini bilerek zamana ayak uyduranlar için geçerli.

*Portekiz Atasözü

(1) ​Finansal Teknoloji anlamına gelen FinTech, finans sektörü ile teknoloji sektörünü harmanlamakta ve geleneksel finans işlemlerinin teknolojik donanım ve yazılımlar aracılığıyla yapılabildiği gelişmiş bir bankacılık sistemi ortaya çıkarmaktadır.

Mahir Kubilay Dağlı

Eliptik Yatırım Genel Müdürü

dagli@turcomoney.com

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası