Son Haberler

14 Mayıs seçimleri, piyasaları nasıl etkiler?

-Mayıs ayı piyasalarda oldukça hareketli günlere sahne olacak. piyasalar Mayıs toplantısında FED’den 25 baz puanlık faiz artışı bekliyor. Ancak, sonrasında FED’in yıl sonuna doğru tekrar faiz indirimine başlayacağını fiyatlıyor. Major borsa endeksleri ayı %1-2 arasında değişen yükselişlerle tamamladı. 2.000 dolar civarında dalgalanan ons altın, küresel piyasalardaki yön arayışı nedeniyle güç kaybediyor.

Yurt içi piyasaları ise, seçimlerle ilgili belirsizliğin gölgesinde ilerliyor. Seçim sonrası uygulanacak politikalara yönelik belirsizlik, kur ve faizler üzerindeki baskı yaratıyor. Bu durum, seçim sonuçlanana kadar devam edecek. Seçim sonrası beklentilerin fiyatlamalarda etkisini sürdürmesini bekliyoruz. 14 Mayıs’ta gerçekleşecek olan seçim öncesinde yapılacak açıklamalar ve gelişmeler ile seçim sonucunun yurtiçi risk iştahı açısından önemli olacağını düşünüyoruz.

Nisan ayında küresel piyasalar, Mart ayından kalan bankacılık sitemine ilişkin endişeleri odak noktasına almaya devam etti. Büyük merkez bankalarının Nisan ayında toplantısı bulunmazken, ekonomik veriler ve finansal sonuç açıklama sezonun başlamasıyla piyasalar bilançolarla yön bulmaya çalıştı. ABD’de Mart ayı TÜFE enflasyon verisi %5 seviyesinde gerçekleşerek enflasyonda düşüşün üst üste 9 aydır sürdüğüne işaret etti ve beklentilerin altında gerçekleşti. Hem TÜFE’de gerileme hem de faiz artışlarının bankacılık sistemi üzerinde yarattığı risk dolayısıyla piyasalar faiz artışlarının sonuna gelindiği ve yıl sonuna doğru faiz indirimlerinin başlayacağını fiyatlıyor. Mevcut durumda piyasalar Mayıs toplantısında FED’den 25 baz puanlık faiz artışı bekliyor. Ancak, sonrasında FED’in yıl sonuna doğru tekrar faiz indirimine başlayacağını fiyatlıyor. Major borsa endeksleri ayı %1-2 arasında değişen yükselişlerle tamamlarken,  DXY Dolar Endeksi ve ay boyu 2.000 dolar civarında dalgalanan ons altın Nisan’ı yataya yakın tamamladı.

BELİRSİZLİK NEDENİYLE KUR VE FAZİLER ÜZERİNDEKİ BASKI, SEÇİM SONUÇLANANA KADAR DEVAM EDECEK

Yurtiçinde ise seçim öncesi gelişmeler, takip edilmeye devam edildi ve 1Ç23 finansal sonuçlarının açıklanmaya başlamasıyla hisse bazlı ayrışmalar öne çıkmaya başladı. BİST 100 Endeksi bu ay 4.696-5.198 aralığında dağlanırken ayı %2’e yakın düşüşle tamamlıyor. Ay genelinde Sınai Endeks %3, Bankacılık Endeksi,  %4 üzeri düştü. Nisan ayında Telekom, Perakende ve Havacılık Endeksi hisseleri pozitif ayrışmaya devam etti. Nisan ayında TL’deki değer kaybı sürerken TL sepeti ayı %2’ye varan değer kaybıyla ayı tamamlamaya hazırlanıyor. Seçim belirsizliğinin yanı sıra seçim sonrası uygulanacak politikalara yönelik belirsizlik nedeniyle kur ve faizler üzerindeki baskının seçim sonuçlanana kadar devam etmesi bekleniyor.

FED, MAYIS AYINDAFAİZ ARTIRIM SÜRECİNİ BİTİRECEK Mİ?

Avrupa Merkez Bankası yönetim konseyi üyelerinden Lane, faiz artırımına ilişkin şahin mesajlar verdi. Lane, 4 Mayıs toplantısının ardından daha fazla faiz artırımının verilere bağlı olacağını belirtti. Genel görüş bankanın 25 baz puan artışa gitmesi yönündeyken, 50 baz puan artırım ihtimali de halen gündemde kalmaya devam ediyor. FED’in ise Mayıs’ta yapacağı artıştan sonra faiz artırım sürecini bitirdiğine dair sinyal vermesi durumunda küresel risk alma iştahında artış takip edilirken paritede yukarı yönlü eğilim hızlanabilir. EURUSD paritesinde yukarı yönlü fiyatlamaların devam etmesi halinde direnç olarak sırasıyla 1.1086 ve 1.1110 seviyeleri takip edilebilir. Paritenin 1.1001 altına gelmesi durumunda ise 1.0915 seviyesine kadar geri çekilmeler görülebilir.

DOLAR/TL KURUNDA, SEÇİM SONUÇLARINA GÖRE SERT FİYATLAMALAR GÖRÜLEBİLİR

Dolar/TL’de sınırlı yükseliş takip ediliyor. Yurt içinde seçimlere az süre kalırken yoğun veri takvimi fiyatlamalarda etkili oluyor. Yurt içinde Reel Kesim Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı verileri takip edildi. Buna göre Güven Endeksi Nisan’da 105,2’den 108,0’e yükselerek ekonomik aktivitenin iyileşme gösterdiğine işaret etti. Kapasite kullanım oranı da bir önceki aya göre 1,4 puan artarak %75,6 seviyesinde gerçekleşti. Beklenti verinin %73,8 olması yönündeydi. Dolar/TL kurunun 19.41 üzerindeki fiyatlamalarında 20 ve sonrasında 22 seviyeleri direnç oluşturabilir. Seçim sonuçlarına göre sert fiyatlamalar görülebilir. Olası geri çekilmelerde ise 19.30 ve altında 18,70’lere kadar geri çekilmeler yaşanabilir.

ONS ALTIN, GÜÇ KAYBEDİYOR

Küresel piyasalardaki yön arayışı ons altının güç kaybetmesine neden oluyor. Ons altın 2.000 doların altında zayıf görünüm hakim. Bu hafta açıklanan ABD ilk çeyrek büyüme verisi geçen yılın aynı dönemine göre %1,1 seviyesinde gerçekleşti ve beklentilerin altında kaldı. FED’in yakından takip ettiği bir enflasyon ölçüsü olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin de %3,7 olan tahminin önünde %4,2 arttığını gösterdi. Mayıs’ta açıklanacak FED faiz kararı öncesinde bu veriler yakından takip edilecek. Altının ons fiyatı, kısa vadeli yükselen kanal içerisinde dip arayışı gösteriyor. Yükseliş halinde ilk direnç olarak 2.028 seviyesi takip edilirken bu direncin de geçilmesi halinde 2065 takip edilebilir. Satışların kuvvetlenmesi halinde ise sırasıyla 1.975 ve 1.935 destekleri test edilmek istenebilir.

GLOBAL PİYASALARDA SÜREN BİLANÇO SEZONU, PİYASALARA YÖN VERMEYE DEVAM EDECEK

Mayıs ayının ilk haftasında küresel piyasalar FED ve Avrupa Merkez Bankalarının toplantılarına odaklanacak. Piyasalar her iki merkez bankasından da 25’er baz puanlık faiz artırımı bekliyor. Toplantı ve faiz kararlarıyla beraber, toplantı sonrasında önümüzdeki toplantılara ilişkin verilecek mesajlar önemli olacak. Genel olarak toplantı sonrasında faiz kararlarına ilişkin ekonomik verilerin önemli olacağına yönelik yönlendirme yapılacağını ve ekonomik verilerin risk iştahı üzerindeki etkisini koruyacağını düşünüyoruz. Ek olarak global piyasalarda da süren bilanço sezonunun da piyasalara yön vermeye devam etmesini bekliyoruz. Genel ekonomik verilerin zayıflamaya işaret etmesi halinde DXY zayıflayarak emtia cephesinde ve özellikle güvenli liman altında talebi artırabilir. Yurtdışı hisse senedi piyasalarında ise satışlar yaşansa da bunun düzeltme şeklinde gerçekleşmesini ve alım fırsatı olarak kullanılarak majör borsalardaki kısa vadeli yükseliş trendinin korunması beklenmektedir.

DÖVİZE TALEP DEVAM EDECEK                                        

Yurtiçinde ise kısa vadeli görünümde seçim ve sonrası beklentilerin fiyatlamalarda etkisini sürdürmesini bekliyoruz. 14 Mayıs’ta gerçekleşecek olan seçim öncesinde yapılacak açıklamalar ve gelişmeler ile seçim sonucunun yurtiçi risk iştahı açısından önemli olacağını düşünüyoruz. Diğer taraftan Nisan ayı sonunda başlayan 1Ç23 finansal sonuçları da hisse bazlı ayrışmaların ön plana çıkmasını bekliyoruz.  BIST-100 için 12 aylık hedef değerimiz 6.400 seviyesinde bulunurken yaklaşık %35 yükseliş potansiyeline işaret ediyor. Uzun vade için endekste 4.400 ve altına gerilemelerin alım fırsatı olacağını düşünüyoruz. Ancak yükseliş potansiyeli korunsa da mevcut potansiyelin KKM dahil mevduat faizleri seviyesinde olması nedeniyle bireysel yatırımcının BIST’e olan ilgisinin bir miktar azaldığını düşünüyoruz. Ayrıca, iktidara kimin geleceğinden bağımsız seçim sonrası ekonomi yönetiminde Ortodoks politikalara geçiş olabileceği beklentisi, ilk etapta BIST üzerinde negatif etki oluşturması bekleniyor. Bu bağlamda Dolar kuru açısından da dövize talebin devam edeceğini düşünüyoruz. Bu beklentilerin ışığında BIST-100 endeksinin Mayıs ayı içinde 4.400-5.400 aralığında geniş bir bantta dalgalanacağını düşünüyoruz.

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası