Son Haberler

Mayıs’ta sat, git yat!

Yatırım dünyası, sıkça kullanılan ilkeleri, dikkat çekici cümlelerle aktarmayı sever. Bunlardan biri de “Sell in May Go Away”dir. Bunu Türkçe’ye kafiyeyi bozmayarak “Mayıs’ta Sat, Git Yat” şeklinde çevirdim. Buna göre, Mayıs ayından başlayarak piyasada fiyatlar düşme eğilimine girer ve bu eğilim sonbahara kadar devam eder.

-“Sell in May Go Away” stratejisi Borsa İstanbul için çalışmıyor. Aslında, bu stratejinin bizim piyasalarımızda çalışmaması normal gelmeli bize. Çünkü, gelişmekte olan bir piyasa olarak temettü ile değil büyüme ile ön plana çıkan bir piyasayız. Oysa, Mayıs’ta Sat Git Yat stratejisi büyük ölçüde temettü ödemelerini esas alıyor.

Pay piyasamız, geçtiğimiz yılın sonbahar aylarından bu yana hızlı bir çıkış içerisinde. Nisan ayının son haftasında geldiğimizde ise artışın büyük ölçüde durduğunu görüyoruz. Bu durum, mevsimsel olarak çıkış trendinin sonuna geldiğimizi mi gösteriyor?

Bazı sektörlerde mevsimsellik vardır. Örneğin, tarım ürünlerinde insanoğlunun yerleşik düzene geçmesinden bu yana mevsimsellik etkisi bilinir, hatta bugün kullandığımız takvimde hala bu mevsimselliğin etkileri görülebilir.

Benzer şekilde, turizm sektörü, spor vb. birçok sektörde mevsimsellik vardır. Yatırım dünyasında böyle bir mevsimsellik var mı? Yani bir satın alma ya da satma dönemleri var mıdır?

“SELL İN MAY GO AWAY” TABİRİNİ TÜRKÇE’YE KAFİYEYİ BOZMAYARAK “MAYIS’TA SAT, GİT YAT” DİYE ÇEVİRDİM

Sorunun kısa cevabı, esasen böyle özel dönemler yoktur. En azından finans teorisi bunu söylüyor. Bununla birlikte uygulayıcılar, zaman içinde böyle dönemler yaratmışlardır. Yatırım dünyası, sıkça kullanılan ilkeleri, dikkat çekici cümlelerle aktarmayı sever.

Bunlardan biri de “Sell in May Go Away”dir. Bunu Türkçe’ye kafiyeyi bozmayarak “Mayıs’ta Sat, Git Yat” şeklinde çevirdim. Buna göre, Mayıs ayından başlayarak piyasada fiyatlar düşme eğilimine girer ve bu eğilim sonbahara kadar devam eder.

Bunun arkasındaki anlayış da şudur. Şirketler yeni yılın ilk birkaç ayında mali tablolarını açıklarlar. Temettü ödemelerini de Nisan ve Mayıs aylarında tamamlarlar. Böylece, hisse yatırımından beklentiler büyük ölçüde gerçekleşmiş olur.

Beklentilerin gerçekleşmesiyle yatırımcılar nakde dönmeye başlarlar. Sonrasında yaz ayları gelir ve doğal durgunluk hakim olur.

Sonbaharla birlikte yatırımcılar, yatırım fırsatlarını tekrar değerlendirmeye başlarlar. Yatırım bankalarının yıl sonu tahminlerine ilişkin raporları gündemi meşgul eder. Yatırımcılar tekrar pozisyon almaya başlar ve bu eğilim ertesi yılın bahar aylarına kadar devam eder.

“SELL İN MAY GO AWAY” STRATEJİSİ BORSA İSTANBUL İÇİN ÇALIŞMIYOR

Peki gerçekten böyle bir mevsimsellik var mı? ABD piyasaları için bu konuda çok sayıda çalışma bulabilirsiniz. Benim okuduğum çalışmalar genelde şunu söylüyor. Çalışma dönemini 1950’lere kadar götürdüğünüzde bu strateji çalışıyor. Ancak, analiz süresini son 10 yıl, son 5 yıl gibi sürelere kısalttığınızda stratejinin çalışmadığı görülüyor.

Biz de durum nedir? Strateji bizde çalışıyor mu? Bunu test etmek çok kolay. Her yılı 2’ye ayıralım. Mayıs’ta sattığımızı düşünecek olursak, ilk dönem pozisyon alınacak olan Kasım-Mayıs dönemi, ikinci dönem ise nakitte kalınacak olan Mayıs-Kasım dönemi olacaktır. Bu çalışmayı geriye dönük 10 yıl için yani Kasım 2008-Kasım 2018 dönemi için yapmıştım. Bulduğum sonuçlara göre, “Sell in May Go Away” stratejisi Borsa İstanbul için çalışmıyor.

Aslında, bu stratejinin bizim piyasalarımızda çalışmaması normal gelmeli bize. Çünkü, gelişmekte olan bir piyasa olarak temettü ile değil büyüme ile ön plana çıkan bir piyasayız. Oysa, Mayıs’ta Sat Git Yat stratejisi büyük ölçüde temettü ödemelerini esas alıyor.

ABD piyasalarında da son yıllarda çalışmamasının nedeni de bence bu olmalı. Teknoloji şirketlerinin hakimiyetiyle birlikte bu piyasalarda da büyüyen şirketler lokomotif hale geldi. Temettü ödemelerini esas alan bu yaklaşım son yıllarda gelişmiş piyasalarda da yanlış sonuçlar vermeye başladı.

İlhami Koç

E&Y / Partner

koc@turcomoney.com

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası