Son Haberler

Mali order ödemelerinde chargerback tehlikesi…

-Mail order, Kredi kartı vs kullanmadan, pos cihazından kart geçmeden, hesabımızdan talimat veya internet bankacılığı kullanmadan kredi kartımızın kart numarası, son kullanma tarihi ve güvenlik kodu bilgileri ile ödeme yapılması imkanıdır.

-Kredi kartı vb yöntemleri kullanıldığında müşterinin hizmeti ya da ürünü alması esas olup bunu sağlanmaması itiraz hakkı doğurur. Kredi kartı kullanıcılarının iradeleri dışında kart ve bilgi kullanımı halinde bankalarına itiraz edebilirler. 

-Müşterinin, hizmet almadığını belirterek itiraz etmesi halinde, muhatap banka da bu sebeple ödemesini iade eder.  Buna bankacılık işlemlerinde “geri ödeme” “chargeback” denilmektedir. Peki bunun şartları nelerdir?

Özellikle pandemi sürecinde internet ile alışveriş alışkanlığı edinmiş olan toplumumuz sanal ödeme yöntemlerini oldukça sık kullanmaya başladı. Bir tişörtten tutun da bir  arabaya kadar her şeyimizi internet alışverişi ile yapmaya başladık. Daha önce “e-ticaret, e-güvenli mi” yazımızda bu konuya kısmen değinmiştik. Bu yazımızda ise özellikle turizm sektöründe önceden yapılan rezervasyonlar sebebi ile ön ödeme yöntemlerinden biri olan mail order sistemini ve geri ödeme olan chargeback tehlikesini inceleyeceğiz.

MAIL ORDER, NE DEMEKTİR?

Mail order, ürünlerin sunulduğu platform üzerinden telefon veya mobil iletişim ile sipariş geçilmesidir. Bu işlem, kredi kart bilgileri ile talimat vereceğiniz bir sistemdir. Firmada bulunan POS üzerinden kart bilgileri girilerek yapılan bu işlem ödemenin sağlanmasıyla birlikte, istenilen adrese ürün teslimatını da kapsıyor. (1) (www.parasut.com) Mail order, Kredi kartı vs kullanmadan, pos cihazından kart geçmeden, hesabımızdan talimat veya internet bankacılığı kullanmadan kredi kartımızın kart numarası, son kullanma tarihi ve güvenlik kodu bilgileri ile ödeme yapılması imkanıdır.

KREDİ KARTI BİLGİ KULLANIMI, KULLANICININ İRADESİ DIŞINDA OLURSA…

Kredi kartı vb yöntemleri kullanıldığında müşterinin hizmeti ya da ürünü alması esas olup bunu sağlanmaması itiraz hakkı doğurur. Kredi kartı kullanıcılarının iradeleri dışında kart ve bilgi kullanımı halinde bankalarına itiraz edebilirler.  Müşterinin, hizmet almadığını belirterek itiraz etmesi halinde, muhatap banka da bu sebeple ödemesini iade eder.  Buna bankacılık işlemlerinde “geri ödeme (chargeback)” denilmektedir. Peki bunun şartları nelerdir?

Banka müşterisi, öncelikle işlemin karta yansıdığı tarihten itibaren 120 gün içinde bankasına itiraz ederek hizmetin alınmadığını iddia ederse bankası ödeme miktarını müşterisine iade eder. Paranın aktarıldığı hesapta para olup olmamasına bakılmaz. Bu itiraz her halükarda 540 günü geçemez. Örnek verecek olursak; otel işletmesi olan bir müvekkilimize ABD’den bir rezervasyon talebi geldiğini varsayalım. Müvekkilimiz, şirket yetkilileri mail order sistemi üzerinden bilgilerini talep eder ve işlemi gerçekleştirir. Müşteri, otele gelip hizmeti almış olmasına rağmen bankasına itiraz eder ve bankası parasını ABD’deki hesabına iade eder.

MÜŞTERİ, UZUN BİR YOL İZLEEMEDEN TERS ÖDEME İLE PARASINI GERİ ALABİLİR

İtirazı alan banka, üye bankaya bildirimde bulunur. Üye banka ilgili evrakları ister. Gerekli tahkikatı yapıp kararı verir. Yani mail order sistemi üzerinden yapacağımız işlemler sebebi ile müşteri dava vb uzun bir yol izlemeden bankasına başvurarak ters ödeme- chargeback ile iade alabilir.

Özellikle ön rezervasyon yapılarak kart bilgileri ile ödeme alıyorsak chargeback tehlikesinden nasıl koruncağız.

Öncelikle müşterinin şifre kullanması yada evrak imzalaması esastır. Bu tarz çekimlerde şifre kullanmaması ya da imza atmaması işyerini risk altına sokacaktır. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde 3D Secure ya da BKM Ekspress kullanılarak yapılan harcamalar bakımından işyeri sorumlu olmaz. İşyerinin ödeme sistemi 3D Secure ile uyumlu olsa dahi işlem 3D Secure vasıtası ile yapılmazsa yine sorumluluk üye işyerine ait olur.

KREDİ KARTINIZDAN BİLGİNİZ DIŞINDAN PARA ÇEKİLMESİNİ İSTEMİYORSANIZ…

Eğer yukarıda sayılan bir yöntem ile ödeme almıyorsanız, müşterinin bir dilekçe ile hesabınızdan ödemesini geri alması mümkündür. Önemli olan husus ise bu hizmetin verildiğini ispatlamaktır. Bunun da yolu şifre ya da imza alınmasıdır. Aksi takdirde yukarıda verdiğimiz örnekte müvekkilimiz otel yapılan rezervasyon sebebi ile ödemesini alır,  müşteri gelip hizmeti almasına rağmen kart sahibinin hizmeti almadığını iddia etmesi sebebi ile verilen hizmetin bedeli hesabından çekilir. Bu durumlarla karşılaşmamak için alt yapı çalışmaların yerine getirilerek 3D secure  kullanılması gerekir.

Av. Hacı Orhan

orhan@turcomoney.com

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası