Son Haberler

Borsada alım için zamanlama uygun mu?

-Mart ayında seçim öncesi dalgalanmanın artacağına ilişkin beklentimize paralel, BİST100 9.400-8.700 aralığında oldukça geniş bir bantta dalgalı bir seyir izledi. Kısa vadeli seçim gibi riskler ve başta mevduat olmak üzere alternatif getiri araçlarının cazibesi BİST’i baskılandı. Orta vadede satışlar, alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Sonuç olarak Mart ayını BİST100 endeksi %0,56, Sınai Endeks %3,27 düşüşle tamamlarken, Bankacılık Endeksi %9,21 artışla pozitif ayrışıyor.

Jeopolitik riskler sebebiyle ons altına talep oldukça artarken, fiyatlar 2 bin 230 doların üzerine çıkarak rekor kırdı. Mart ayında 200 dolarlık yükseliş yaşayan sarı metal %10 oranında arttı. FED’in faiz indirim beklentisi bozulmaz ve Gazze’de ateşkes sağlanırsa, altına olan talep azalabilir. Alımların devam etmesi durumunda 2300 direnç olarak belirlenebilir. Kar satışlarının artması halinde ise 2 bin 185 ve 2 bin 100 seviyeleri destek noktaları olarak gözlenmelidir.

Şeker Yatırım olarak 2024 yıl sonu BİST100 Endeks hedefimiz 11.700 seviyesinde bulunuyor. Hedef değerimiz mevcut seviyeye göre %28 yükseliş potansiyeli taşırken BİST için AL tavsiyemizi koruyoruz. Bununla beraber gelinen seviye itibariyle hisse seçimlerinde seçici olunması gerektiğini düşünüyoruz. Şeker Yatırım olarak 2024 yıl sonu BİST100 Endeks hedefimiz 11.700 seviyesinde bulunuyor. Hedef değerimiz mevcut seviyeye göre %28 yükseliş potansiyeli taşırken BİST için AL tavsiyemizi koruyoruz.

Mart ayında global piyasalar FED toplantısını takip etti. Toplantı öncesinde ay boyu açıklanan istihdam piyasası ve enflasyon verilerinin güçlü seyri, FED’in faiz indirimlerini erteleyeceğine ilişkin beklentilerle risk iştahını baskıladı. Mart ayı toplantısında FED, politika faizini beklentilere paralel olarak sabit tutarken, toplantı sonrası konuşan Başkan Powell bu yıl için faiz indirimlerine başlamanın uygun olacağı mesajını verdi. Noktasal grafiklerde 3 faiz indirim beklentisi korundu. Ay içerisinde %55’e gerileyen Haziran ayında faiz indirim ihtimali toplantı sonrası %75’e kadar yükseldi. Mevcut durum itibarıyla Haziran ayında faiz indirim olasılığı %65 düzeyinde fiyatlanıyor. Faiz indirimlerine Haziran ayında başlanacağı algısı risk iştahını desteklerken major borsalar Mart ayını ortalama %3,5 yükselişlerle tamamlamadı.  Gelişmekte olan ülke borsaları ise ayı sınırlı pozitif eğilimle tamamladı. FED’in faiz indireceğine ilişkin beklentilerin desteklediği ons altın ayı %9 üzeri artışla tamamlarken Dolar Endeksi de sınırlı artışla gücünü koruyor. Mart ayında Gelişmekte olan ülke para birimlerinin çoğu Dolar karşısında değer kaybederken, Türk Lirası ise %3,5 üzeri değer kaybıyla negatif ayrışmasını sürdürdü.

FITCH, TÜRKİYE’NİN KREDİ NOTUNU “DURAĞAN”DAN “POZİTİF”E YÜKSELTTİ

Yurt içinde ise ay ortasında ek sıkılaşma adımları devreye sokulurken TCMB, Mart toplantısında piyasada oluşan seçimler öncesinde faizin sabit tutulacağı beklentilerine karşın politika faizini supriz bir şekilde 500bp artışla %50 seviyesine yükseltti. PPK metninde ise sıkı duruşun sürdürüleceğine ve enflasyonla mücadelede kararlı olunacağına yönelik güçlü mesajlar verildi. Kurul ayrıca, operasyonel çerçevede değişikliğe giderek, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 300 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar verdi. Hem ek sıkılaşma adımları hem faiz artışı TL varlıklara olan güveni artırırken ay sonunda döviz kurlarında oynaklık azaldı. Diğer taraftan Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu Fitch, Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya ve not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e yükseltti. Piyasa beklentisinin üzerinde ve  2 kademe not artırımına işaret eden Fitch kararı da kısa vadede TL varlıkları destekledi. Mart ayında seçim öncesi dalgalanmanın artacağına ilişkin beklentimize paralel, BİST100 9.400-8.700 aralığında oldukça geniş bir bantta dalgalı bir seyir izledi. Kısa vadeli seçim gibi riskler ve başta mevduat olmak üzere alternatif getiri araçlarının cazibesi BİST’i baskılarken, orta vadede satışların alım fırsatı olarak değerlendirileceği beklentimize paralel orta vadeli yükselen trend korunuyor. Sonuç olarak Mart ayını BİST100 endeksi %0,56, Sınai Endeks %3,27 düşüşle tamamlarken, Bankacılık Endeksi %9,21 artışla pozitif ayrışıyor.

SEÇİM SONRASI KURDA BİRAZ SERBESTLİK GÖRÜLEBİLİR

İstikrarlı yükselişini sürdüren Dolar/TL kuru, Eylül ayından beri %3-4’lük aylık yükselişler kaydetti. Yerel seçimler öncesindeki son ayda, TCMB sürpriz bir faiz artışı ile politika faizini %50’ye yükseltti. Bu adım kurdaki yükselişi ancak 4 gün tutabildi. Akabinde tekrar yükselen USDTRY, Mart ayını %3,5’luk yükselişle kapatıyor. Seçim sonrası ekonomi yönetiminin eli daha rahat olacağından kurda biraz serbestlik görülebilir. Talebin devam etmesi durumunda 33,50 ve 34.00 seviyeleri psikolojik direnç olarak takip edilebilir. Atılacak adımlara bağlı olarak satışların artması halinde ise 100 günlük ortalaması olan 30.42 bölgesi destek noktası olarak takip edilebilir.

EURUSD paritesi, FED ve ECB’den gelecek olan adımlara göre yön belirleyecektir. Nisan ayında FED faiz kararı olmayacağından gözler daha çok ECB’de olacaktır. ECB yönetiminden geçen ay gelen “baharda faiz indirimlerine başlamalıyız” çıkışları paritede satış baskısı yaratırken, bu durumun Nisan ayında da devam etmesi beklenebilir. Bu koşulda 1.0636 ve 1.0520 destek noktaları izlenebilir. Aksi yönde ise 1.0890 ve 1.10 satıcıların artabileceği direnç noktaları olarak belirlenebilir.

GAZZE’DE ATEŞKES SAĞLANIRSA ALTINA OLAN TALEP BİR MİKTAR AZALABİLİR

Jeopolitik riskler sebebiyle ons altına talep oldukça artarken, fiyatlar 2 bin 230 doların üzerine çıkarak rekor kırdı. Mart ayında 200 dolarlık yükseliş yaşayan sarı metal %10’luk artış kaydetmiş oldu. FED’in faiz indirim beklentisinin bozulmaması durumunda ve Gazze’de ateşkesin sağlanması halinde, altına olan bu talep bir miktar azalabilir. Nisan ayında ons altındaki yön için bu gelişmeler dikkatle takip edilecektir. Alımların devam etmesi durumunda 2300 direnç olarak belirlenebilir. Kar satışlarının artması halinde ise 2 bin 185 ve 2 bin 100 seviyeleri destek noktaları olarak gözlenmelidir.

PİYASALAR, FED’İN VE DİĞER BÜYÜK MERKEZ BANKALARININ FAİZ İNDİRİMİNE GİİTMESİNİ BEKLİYOR

Nisan ayında FED toplantısı bulunmazken, global piyasaların başta FED olmak üzere merkez bankalarından faiz indirimleri konusunda gelecek mesajlar ve açıklanacak makroekonomik verilerle yön bulmasını bekliyoruz. Şuanda piyasalar FED’in ve diğer büyük merkez bankalarının yılın ikinci yarısında faiz indirimine gitmesini bekliyor. Açıklanacak makro veriler ve Merkez Bankaları üyelerinin parasal gevşeme sürecini desteklemesi halinde global risk alma iştahının gücünü koruyacağını düşünüyoruz. Aksi durumda ise risk iştahı baskılanabilir. Faiz indirim senaryosu korunduğu sürece major borsalar için yükselen trendin korunacağını ve olası sert geri çekilmelerin alım fırsatı olarak değerlendirileceğini öngörüyoruz. Diğer taraftan, Rusya-Ukrayna savaşı, İsrail-Hamas çatışması sürerken İran ile ABD arasında süregelen gerilim de jeopolitik risklerin artmasına neden oluyor. Jeopolitik risklerin belirginleşmesi halinde risk alma iştahı azalabileceğinden gelişmeler piyasalar tarafından yakından takip edilecektir.

NİSAN AYINDA DALGALANMALAR AZALABİLİR

Yurt içinde, Nisan ayında veri gündeminde Merkez Bankasının faiz kararı, uygulanan ekonomi program ve liralaşma stratejisi çerçevesinde açıklanabilecek makro ihtiyati tedbirler ve başta enflasyon olmak üzere makroekonomik veriler yakından takip edilecek. BİST tarafında ise 31 Mart Pazar günü gerçekleşen yerel seçimlerin sorunsuz bir şekilde tamamlanması sonrasında Nisan ayında dalgalanmanın azalabileceğini düşünüyoruz. Ancak sıkı para politikası dolayısıyla büyümeye yönelik endişeler ve mevduat faizinin artan cazibesi de BİST açısından takip ettiğimiz önemli kısa vadeli riskler olmaya devam ediyor.

YÜKSELİŞLER, KAR SATIŞI FIRSATI OLARAK DEĞERLENDİRİLEBİLİR

Şeker Yatırım olarak 2024 yıl sonu BİST100 Endeks hedefimiz 11.700 seviyesinde bulunuyor. Hedef değerimiz mevcut seviyeye göre %28 yükseliş potansiyeli taşırken BİST için AL tavsiyemizi koruyoruz. Bununla beraber gelinen seviye itibariyle hisse seçimlerinde seçici olunması gerektiğini düşünüyoruz. Nisan ayında BİST100 endeksinin 8.500-9.800 aralığında geniş bir bantta dalgalanacağını, 8.700 ve altına düşüşlerin yeni alım fırsatı, 9.400 ve üzerine yükselişlerin ise kar satışı fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası