Son Haberler

Bu haber milyonları ilgilendiriyor!

Türkiye’de resmi rakamlara göre 1 milyon 117 bin kişi kredi borçlarından dolayı yasal takibe alındı. Bu sayı Ekim ayında azalma eğilimi gösterse de bankaların sunduğu yapılandırma olanakları başka sorunları da beraberinde getiriyor. Herkes bu borçlardan nasıl kurtulacağını merak ederken biz de bu kritik soruya verilebilecek tüm yanıtları sizin için derledik…

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin, Negatif Nitelikli Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Ekim 2016 Raporu’na göre; bireysel kredi veya kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe girenlerin sayısı, Ocak-Ekim aylarını kapsayan ilk 10 aylık sürede, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 oranında azalarak 1 milyon 117 bin oldu. Başka bir deyişle harcarken hesaplamadığımız ama karşımıza dikilen bu borçlar için artık cüzdanı sıkı tutmanın zamanı geldi. Aylık ya da haftalık giderlerinizi mutlaka bir yere yazarak kişisel muhasebenizi tutun. Zorunlu giderlerin dışında kısabileceğiniz masraflarınız varsa bunları kaldırın. Hatta fatura ödemelerinde yapacağınız ufak tefek oynamalarla aylık 300 TL ya da 500 TL tasarruf edebilirsiniz.

BORCUNUZU YAPILANDIRIN

Son düzenlemelere göre kart borçlarını yeniden yapılandırması ve ödemesini kolaylaştırmak için 72 ay yapılandırma yasası yürürlüğe konulmuştur. Kart borcu yüzünden yasal takibe düşen avukatlık ve icralık olan ve yasal takipteki tüketiciler için 72 ay yapılandırma yasası ile kredi ve kredi kartı borcu yapılandırmasından kart borcu olanlar bankalara başvuru yaparak 72 ay yapılandırma uygulamasından yararlanamazlar… Aynı zamanda tüketici kredilerinde azami vade 36 aydan 48 aya çıkarılmıştır. Torba yasa ile getirilen yeni düzenlemeler ile tüketicilere sağlanan konut kredilerinde % 25 peşinattan % 20 ye indirilmesi ve kredi kartı taksit sayısının 9 dan 12 ‘ ye çıkarılması gibi düzenlemeler de yeni yasa ile yürürlüğe konmuştur.

İHTİYAÇ KREDİSİ KULLANIN

Kredi kartı borcu için ilk başvurulan araçlardan biri de ihtiyaç kredisi. Borcunuzu taksite bölüp kapatmak mümkün. Üstelik ihtiyaç kredisi faiz oranları kredi kartı gecikme faizinden çok daha düşük. Kredi kartı gecikme faiz oranı %2,52 ancak %1’in bile altında faizle kredi kullanmak mümkün. Örneğin ortalama %1,15 faiz oranıyla 48 ay vadeli kredi ihtiyaç kredisi alabilirsiniz. Hatta 10 bin lirada 3 bin 300 liraya kadar kar etmeniz mümkün.

BANKALAR ZORLUK ÇIKARIYOR

Kimi bankaların, yüksek faiz nedeniyle yapılandırmadan vazgeçip, tüketici kredisi çekerek borcunu kapatmak isteyenlere işi yokuşa sürdüğü belirtiliyor. Kredi kartı borcu yapılandırmasında da tüketicinin karşısına yüzde 2.02 faiz çıkıyor. Uzmanlar, borcunu kapatmak için yapılandırma yerine kredi çekmeyi tercih edenlere, “Krediyi borcunuzun olduğu bankadan değil, başka bir bankadan çekerseniz daha düşük faiz imkanı elde edersiniz. Tabii kredi sicilinizin iyi olması önemli” uyarısı yapıyor. Bu arada tüketiciler, yapılandırmada makul faiz oranları belirlemesinin iki tarafa da faydası olacağını belirtiyor. Yapılandırmada düşük faiz isteyen vatandaşlar, bu durumda hem kendilerinin borçlarını kapatabileceğini hem de bankaların alacaklarını tahsil edeceğini ifade ediyor.

BANKA TERCİHİNİ İYİ YAPIN

Kredi kampanyaları bankadan bankaya değişiklik gösterebiliyor. Bu yüzden kampanya koşullarını iyi araştırmak gerekiyor. Bir banka %0,99 faiz oranıyla kredi verirken, bir başka bankada faiz oranı %1,38’e kadar çıkabiliyor. Bu yüzden karşılaştırma yapmak çok önemli. Bazı bankalar ise kredi notuna göre faiz oranı sunuyor.

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası