Son Haberler

Dolar/TL’de yatay seyir sürebilir, BİST’te kar satışları alım fırsatı olabilir

*Yurtiçinde yeni vaka sayıları sınırlı şekilde gerileyerek günlük 800-900 adetlere düşse de salgın halen etkili olmaya devam ediyor. Ancak, yurtiçinde salgının iyi yönetilmesi ve kontrol altına alınması sonrası ekonomideki normalleşme hızlı şekilde devam ediyor. Hükümet tarafından sağlanan teşvik ve destekler sonrası ekonomide toparlanma emareleri güç kazanmaya başladı.

 *BIST, Temmuz’da majör borsa endekslerine paralel yükselişine devam etti. Ayrıca, BIST endekslerinden 27 Temmuz’da iki sıfır atılırken, tarihi olarak endekslerde ikinci kez düzeltme yapılmış oldu. BIST-100 endeksi Temmuz’u yüzde 3’e yaklaşan yükselişle kapatmaya çalışırken, bankacılık endeksi yabancı satışlarının etkisiyle negatif ayrışmaya devam ederek ayı yüzde 5’e yakın düşüşle kapatıyor.

*Euro’ya olan talebin artmasıyla 1.1450 direncine ulaşan parite, bir de doların değer kaybı eklenince hız kesmeden 1.17’nin üzerine çıktı. ABD tarafında 2.dalga riski ve artan ABD-Çin gerilimiyle doların değer kaybetti. Ağustos ayında da aynı gündem izlenmeye devam edilecektir. Yükselişin devam etmesi halinde 1.18 ve 1.20 dirençleri, geri çekilmelerde ise 1.16 ve 1.1480 destekleri izlenebilir.

 *Haziran ayından sonra Temmuz ayını da sakin geçiren Dolar/TL kuru yatay seyir sürüyor. Geçen ay sadece 6 kuruşluk bir bant içerisinde hareket oldu. Ağustos ayında da benzer bir hareket sergilemesi muhtemel olan kurda, 6.80-6.90 aralığında yatay seyir devam edebilir. 6.80 desteğinin kırılması durumunda 6.70 test edilebilir. Alımların artması durumunda ise 7.00 direnci hedeflenebilir.

*Doların değer kaybı, ABD-Çin gerginliği gibi etkenler de birleşince altında yeni bir rekor kırıldı. Tarihi zirvesini aşan ons altında artık her yükseliş yeni bir rekor olacak. 1950 ve 2000 seviyeleri altında satışların artacağı direnç noktaları olarak izlenebilir. Kar satışlarının artması durumunda ise 1850 ve 1780 destek noktaları takip edilebilir.

*Majör ekonomilerden gelecek zayıf veriler ve ABD-Çin arasındaki gerilimin yükselmesi risk iştahını törpüleyerek ay içinde borsalarda kar satışları yaşanmasına neden olabilir. Ekonomilerdeki toparlanmanın devam ettiğine işaret eden güçlü verilerin ise düşük momentumla da olsa borsalardaki yükseliş eğilimini devam ettirmesi bekleniyor.

*Kısa vadede TL varlıklarda özellikle de BIST’te yükseliş trendi sürebilir. BIST’in Temmuza ayında olduğu gibi majör borsalara paralel hareketi devam edebilir. Ancak yurtdışı borsalarda yaşanabilecek olası güçlü kar satışlarına kayıtsız kalamaz. BIST’in geçmiş Ağustos ayı performanslarında genellikle güçlü kar satışlarıyla karşılaştığını ve ay sonuna doğru kar satışlarının bir kısmını geri alarak ayı kapattığını görüyoruz.

*Global risk iştahının Ağustos ayı içinde zayıflaması durumunda BIST’in tarihi zirve seviyelerine yakın olmasının da etkisiyle ay içinde güçlü kar satışlarıyla karşılaşması olasılığının yükseldiğini düşünüyoruz. Ancak global risk iştahında ciddi bir bozulma yaşanmadıkça olası kar satışlarının belli seviyelerde tekrar alım fırsatı olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz.

Global risk alma iştahı, Covid-19’a aşı çalışmalarına yönelik pozitif beklentiler ve güçlü parasal teşviklerin etkisiyle güçlü kalmaya devam ediyor. Bununla beraber, hisse senedi piyasalarında V şeklinde toparlanma yaşanırken, makroekonomi tarafta da ise ekonomilerin açılması ile bir miktar toparlanma olsa da henüz borsalardaki güçlü pozitif fiyatlamayı desteklemediği görülüyor.

Merkez bankalarından gelen güçlü teşvikler ve piyasalara verilen yüksek likiditenin uzun süre piyasalarda kalacağı beklentisi finansal piyasalardaki güçlenmeyi şu an için destekleyen ana faktör olmaya devam ediyor. Bununla beraber, dünya genelinde toplam vaka sayısının Temmuz sonu itibarıyla 16,5 milyona, salgın dolayısıyla hayatının kaybedenlerin sayısının ise 650 bine ulaşmasıyla Covid-19’un halen yayılmaya devam ettiği görülüyor.

Bu bağlamda ikinci dalga endişelerinin yükselmesi ve kısa vadede başta ABD olmak üzere zayıf gelecek veriler, ekonomideki toparlanmanın umulduğu kadar hızlı olmayacağı beklentisiyle risk iştahını törpüleyerek borsalarda düzeltme yaşanmasına neden olabilir. Bu nedenle önümüzdeki dönemde makro verilere piyasaların hassasiyetinin artması bekleniyor.

TEŞVİK VE DESTEKLER SONRASI EKONOMİDE TOPARLANMA EMARELERİ

Yurtiçinde de yeni vaka sayıları sınırlı şekilde gerileyerek günlük 800-900 adetlere düşse de salgın halen etkili olmaya devam ediyor. Ancak, yurtiçinde salgının iyi yönetilmesi ve kontrol altına alınması sonrası ekonomideki normalleşme hızlı şekilde devam ediyor. Hükümet tarafından sağlanan teşvik ve destekler sonrası ekonomide toparlanma emareleri güç kazanmaya başladı.

Buna paralel global risk alma iştahındaki güçlenmenin de desteğiyle Borsa İstanbul, Temmuz ayında majör borsa endekslerine paralel yükselişine devam etti. Ayrıca, BIST endekslerinden 27 Temmuz’da iki sıfır atılırken, tarihi olarak endekslerde ikinci kez düzeltme yapılmış oldu.

BANKACILIK ENDEKSİ YABANCI SATIŞLARIYLA NEGATİF AYRIŞMAYA DEVAM ETTİ

BIST-100 endeksi Temmuz ayını yüzde 3’e yaklaşan yükselişle 1.200 seviyelerine yakın yerden kapatmaya çalışırken, bankacılık endeksi güçlü yabancı satışlarının etkisiyle negatif ayrışmaya devam ederek ayı yüzde 5’e yakın düşüşle kapatıyor.

Endeksin yükselişinde ana belirleyici olan Sınai endeks ise yüzde 7’lere yaklaşan yükselişle pozitif ayrışmasını sürdürüyor. BIST’in yükseliş trendine devam emesine rağmen yabancı çıkışı özellikle banka hisselerinde halen sürdüğü görülüyor.

TCMB verilerine göre 10 Temmuz itibarıyla BIST’ten kur ve fiyat etkisinden arındırılmış yabancı çıkışı yılbaşından beri 4,3 milyar dolara ulaşırken, DİBS (tahvil v.s) tarafında yabancı çıkışı 7,3 milyar dolara ulaştı.

YABANCI PAYI TEMMUZ’DA YÜZDE 49,18 İLE 2004’DEN BERİ EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Toplamda yabancı çıkışı 11,6 milyar dolar olurken, güçlü yabancı çıkışının etkisiyle BIST’te yabancı payı Temmuz ayında yüzde 49,18 ile 2004’den beri en düşük seviyesine gerilerken, DİBS’ler deki yabancı payı yüzde 4 altına gelerek verinin yayınlanmaya başladığı tarihten beri en düşük seviyelerine geriledi. Güçlü yabancı çıkışına rağmen BIST’teki yükselişi alternatif arayışında olan yerli bireysel ve kurumsal yatırımcıların desteklediği görülmektedir.

TCMB Temmuz toplantısında politika faizini piyasa beklentisine paralel değiştirmeyerek yüzde 8,25 seviyesinde sabit bıraktı. TCMB’nin yayınlamış olduğu PPK metninde, özellikle Covid-19 salgınının yaratmış olduğu birim maliyet artışlarının çekirdek enflasyon göstergelerinde yükselişe neden olduğunu ifade etti.

TCMB, yılın ikinci yarısında talep yönlü dezenflasyonist etkilerin daha belirgin hale geleceği öngörüsü korunmakla birlikte, yakın dönemdeki gerçekleşmeler nedeniyle yıl sonu enflasyon tahmini üzerindeki risklerin yukarı yönlü olduğu değerlendirerek politika faizinin sabit tuttu.

Enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını ifade eden TCMB para politikasındaki temkinli duruşun sürdüreceğini belirtti. Özetle enflasyon görünümü konusunda daha temkinli bir görünüm sergileyen TCMB’nin enflasyonda iyileşme görülene kadar faiz indirimlerine ara verdiği düşünülmektedir.

FED ÜYELERİ BU YIL ABD EKONOMİSİNİN YÜZDE 6,5 DARALMASINI BEKLİYOR

Fed’in Temmuz sonundaki toplantıda faizleri yüzde 0-025 aralığında sabit bırakması bekleniyor. Faiz oranlarının maksimum istihdam ve enflasyon hedefleri gerçekleşene kadar sabit tutulacağı Fed üyeleri tarafından vurgulanmaya devam ediliyor.

Fed üyeleri bu yıl ABD ekonomisinin yüzde 6,5 daralmasını beklerken, 2021 yılında yüzde 5 büyümesini bekliyor. Fed faiz kararının beklentiler dahilinde gerçekleşmesi durumunda piyasalara önemli bir etki yapması beklenmezken, toplantı sonrası yapılacak açıklamalar yine de yakından takip edilecektir.

Euro’ya olan talebin artmasıyla geçen ay belirttiğimiz 1.1450 direncine ulaşan parite, bir de doların değer kaybı eklenince hız kesmeden 1.17’nin üzerine çıktı. ABD tarafında 2.dalga riski ve artan ABD-Çin gerilimiyle doların değer kaybettiği bir ayı geride bırakıyoruz.

Ağustos ayında da aynı gündem izlenmeye devam edilecektir. Yükselişin devam etmesi halinde 1.18 ve 1.20 dirençleri hedeflenebilir. Geri çekilmelerde ise 1.16 ve 1.1480 destekleri takip edilebilir.

DOLAR/TL KURU YATAY SEYRİNİ SÜRDÜRDÜ, 6 KURUŞLUK BANTTA HAREKET OLDU

Haziran ayından sonra Temmuz ayını da sakin geçiren Dolar/TL kuru yatay seyrine devam ediyor. Geçen ay sadece 6 kuruşluk bir bant içerisinde hareket eden kur, doların diğer paritelerde değer kaybetmesinden yararlanamadı. Bunda Türk Lirasının likiditesinin azalması etkili oldu.

Ağustos ayında da benzer bir hareket sergilemesi muhtemel olan kurda, 6.80-6.90 aralığında yatay seyir devam edebilir. 6.80 desteğinin kırılması durumunda 6.70 test edilebilir. Alımların artması durumunda ise 7.00 direnci hedeflenebilir.

Pandemi sebebiyle açıklanan teşvik paketlerinin altına olumlu katkı yapacağını daha önce belirtmiştik. Temmuz’da bu hareketin etkisiyle 1800’ü aşan fiyatlar bir süre burada oyalandıktan sonra yükselişine devam etti.

ALTINDA 1950 VE 2000 SEVİYELERİ ALTINDA SATIŞLARIN ARTACAĞI DİRENÇ NOKTALARI OLARAK İZLENEBİLİR

Doların değer kaybı, ABD-Çin gerginliği gibi etkenler de birleşince altında yeni bir rekor kırıldı. Tarihi zirvesini aşan ons altında artık her yükseliş yeni bir rekor olacak. 1950 ve 2000 seviyeleri altında satışların artacağı direnç noktaları olarak izlenebilir. Kar satışlarının artması durumunda ise 1850 ve 1780 destek noktaları takip edilebilir.

Ağustos ayında yurtdışı piyasalarda ana gündemi Covid-19 salgınındaki gelişmeler ve majör ekonomilerden gelecek makro veriler olmaya devam edecek. Aşı çalışmalarına ilişkin pozitif beklentiler ve piyasalara verilen bol likidite nedeniyle global risk iştahının Ağustos ayında da güçlü kalmaya devam etmesi bekleniyor.

GÜÇLÜ VERİLERİN BORSALARDAKİ YÜKSELİŞ EĞİLİMİNİ DEVAM ETTİRMESİ BEKLENİYOR

Ancak majör ekonomilerden gelecek zayıf veriler ve ABD-Çin arasındaki gerilimin yükselmesi risk iştahını törpüleyerek ay içinde borsalarda kar satışları yaşanmasına neden olabilir. Ekonomilerdeki toparlanmanın devam ettiğine işaret eden güçlü verilerin ise düşük momentumla da olsa borsalardaki yükseliş eğilimini devam ettirmesi bekleniyor.

DXY dolar endeksindeki gerileme sonrası EM’lere yönelik fon akımlarında bir miktar kıpırdanma yaşanabilir. Gelişmekte olan ülke piyasaları Temmuz ayında genel olarak pozitif ayrışma gösterirken, bu pozitif ayrışma sınırlı şekilde de olsa Ağustos ayında da devam edebilir.

Covid-19 salgınının hız kesmeden devam etmesi ve ikinci dalga endişeleri piyasalar açısından kısa vadede en büyük risklerden biri olmaya devam edecek. Diğer riskler ise özellikle ABD’den gelecek verilerin beklentilerden zayıf gerçekleşmesi ve ABD-Çin arasındaki gerilimin tırmanması olacak. Bu risklerin bir arada yaşanması Ağustos ayında piyasalarda ciddi bir düzletme yaşanmasına neden olabilir.

Yurtiçinde de ana gündem Covid-19 salgının hızı ve açıklanacak verilerden makroekonomideki toparlanmanın ne şekilde gelişeceğine yönelik beklentiler olacak. Alınan tedbirlerle virüsün etkisi diğer ülkelere göre daha zayıf seyrediyor olması piyasaları ve ekonomiyi olumlu etkilemeye devam ediyor.

BIST’TE YÜKSELİŞ TRENDİ KORUNMAYA DEVAM EDECEKTİR

Bu nedenle kısa vadede TL varlıklarda özellikle de BIST’te yükseliş trendin korunmaya devam edeceğini düşünüyoruz. BIST’in Temmuza ayında olduğu gibi majör borsalara paralel hareket etmeye devam etmesi bekleniyor.

Ancak yurtdışı borsalarda yaşanabilecek olası güçlü kar satışlarına BIST’in de kayıtsız kalması beklenmez. Yurtiçi piyasalar için ana riskler olarak Covid-19 salgınındaki olumsuz gelişmeler ve açıklanacak makro verilerin beklentilerden kötü gelmesinin yanında son dönemde Akdeniz’de Yunanistan’la yaşanan gerilimin tekrar gündeme gelmesi olacak. Jeopolitik risklerin tekrar gündeme gelmesi durumunda BIST’in negatif ayrışması ve zirve seviyelere yakın olmasının da etkisiyle güçlü kar satışlarına maruz kalması beklenir.

AĞUSTOS AYLARINDA ENDEKS AY İÇİNDE GENELLİKLE GÜÇLÜ KAR SATIŞLARIYLA KARŞILAŞIYOR

BIST’in geçmiş Ağustos ayı performansları incelendiğinde Ağustos aylarında endeksin ay içinde genellikle güçlü kar satışlarıyla karşılaştığını ve ay sonuna doğru kar satışlarının bir kısmını geri alarak ayı kapattığını görüyoruz.

Global risk iştahının Ağustos ayı içinde zayıflaması durumunda BIST’in tarihi zirve seviyelerine yakın olmasının da etkisiyle ay içinde güçlü kar satışlarıyla karşılaşması olasılığının yükseldiğini düşünüyoruz. Ancak global risk iştahında ciddi bir bozulma yaşanmadıkça olası kar satışlarının belli seviyelerde tekrar alım fırsatı olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz.

Bu beklentiler ışığında BIST-100 endeksinin Ağustos ayında 1.120-1.220 aralığında dalgalanması beklenmektedir. Ay içinde 1.120 ve altına gerilemelerin yeni alım fırsatı, 1.220 ve üzerine yükselişlerin ise kar satışı fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası