Son Haberler

Global piyasalarda dalgalanma sürer

Nisan ayında global piyasalarda beklentilerimize paralel olarak dalgalı bir seyir izlendi. Ay sonundaki FED toplantısı ve ABD’den gelecek ilk çeyrek bilançoları öncesinde Nisan ayına global piyasalar satış baskısıyla başladı. özellikle ABD tarım dışı istihdam rakamının beklentilerin altında kalması ardından teknoloji hisselerine gelen satışlar, ABD piyasalarında sert geri çekilmelere neden olurken, buna paralel Avrupa ve Asya piyasalarında da satışlar görüldü. Satışların sonrasında ay içerisinde toparlanmaya çalışan piyasalarda Rusya-Ukrayna gerginliği ile dalgalı seyir devam etti. İlk çeyrek bilançolarıyla birlikte toparlanmaya başlayan gelişmiş ülke hisse senedi piyasaları, ABD Merkez Bankası Başkanı Yellen’ın küresel piyasaları destekleyici açıklamalarının da iyimserliği ile Nisan ayı başındaki seviyelere yönelse de bu seviyelere ulaşmakta zorlandı. Ay sonuna doğru gözler yeniden FED’in 30 Nisan’daki toplantısına çevrildi. Piyasalardaki genel beklenti, FED’in tahvil alımlarındaki azaltıma devam edeceği yönünde bulunmaktaydı. Piyasalar aynı zamanda Ukrayna-Rusya arasındaki gerginliği de yakından takibini sürdürdü.

30 Mart’taki yerel seçimlerin öncesinde başlayan iyimser havanın Borsa İstanbul tarafında seçimlerin ardından da devam ettiğini izledik. Seçim sonrası tek parti iktidarının korunacağı ve siyasi belirsizlik algısının azalacağı beklentisiyle yükselişe geçen piyasalarda, yurt dışında gözlenen kar realizasyonlarından kısmen ayrışma yaşanırken, seçim sonrasında derecelendirme kuruluşlarından gelecek değerlendirmeler izlendi. Nisan ayının başında Fitch’in yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin kredi notunu ve görünümünü koruması yükselişi destekledi. Ancak, Mart ayı içinde 10 Türk bankasının kredi notunu negatif izlemeye aldığını açıklayan Moody’s’in, 11 Nisanda Türkiye’nin kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirmesi, yurt dışındaki realizasyon süreciyle birleşince BIST’deki yukarı hareket, 73,000 üzerinde soluklanma çabalarına dönüştü. Seçim sonrasında piyasaları meşgul eden en önemli gündem maddelerinden birisi de TCMB’nin 24 Nisan toplantısında faizlerde bir indirime gidip gitmeyeceği oluşturdu. Merkez Bankası beklentiler dahilinde gösterge faiz olan haftalık repo, gecelik borç alma ve gecelik borç verme faizlerinde bir değişikliğe gitmezken sadece geç likidite oranlarında 1.5 puanlık indirim yaptı. Yurt dışı tarafta ise ay sonundaki FED toplantısı ve Rusya-Ukrayna arasındaki gelişmeleri takip eden BIST, yurt içinde ise şirketlerin 1ç14 mali verilerinin başlayacak olması nedeniyle hisse bazında yaşanan hareketlere bağlı olarak dalgalı seyrini sürdürdü.

Altın ons bazında Nisan ayında yaklaşık 60 dolarlık bant içerisinde hareket etti. Ukrayna-Rusya arasında yaşanan gerilim yüzünden güvenli liman olan altına talep arttı. Ons bazında 1330’a çıkan altın doların değer kazanmasıyla geriledi. Cenevre’de bir araya gelen Ukrayna-Rusya-AB ve ABD’li yetkililerin uzlaşması da altın fiyatlarının düşmesine sebep oldu. Fakat bu uzlaşma çok uzun sürmedi ve bölgeden çatışma haberleri gelmeye başladı. Bu gelişmeyle altın fiyatları 1270’den 1300 dolara fırladı. önümüzdeki ay da Kırım’daki gelişmeler altın için oldukça önemlidir. Olası bir askeri operasyonda 1350 ve 1400 seviyeleri görülebilir. Gerilimin azalması ve hatta tarafların uzlaşması halinde ise 1200’lere doğru düşüş görebiliriz.

EURO/USD paritesinde ise Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin konuşmaları oldukça etkili oluyor. Piyasada Avrupa Merkez Bankası (ECB)’den faizler ve parasal genişlemeyle ilgili hamleler bekleniyor. Hali hazırda zaten faizleri düşük olan ECB’nin parasal genişlemeye gitmesi muhtemel olabilir. Nisan ayında yaptığı konuşmalarla Euro’nun değerini düşürmeye çalışan Draghi, parite üzerinde yalnızca anlık düşüşler sağladı. 1.38’i sağlam destek haline getiren paritede 1.40’lı seviyeler görülürse ECB’den parasal genişleme hamlesi görülebilir. Bu durumunda 1.35 seviyelerine kadar düşüş gözlenebilir.

USD/TRY önceki aylara nazaran Nisan ayında daha dar bir aralıkta hareket etti. 2.09-2.15 bandında seyreden dolar kuru, iç piyasadaki faiz tartışmalarına kilitlendi. Faizlerin düşürülmesine yönelik çıkan haberlere karşı TCMB politika faizinde değişikliğe gitmedi. Dış piyasada FED’in tahvil alımlarından çıkış sürecinde beklemeyi tercih eden TCMB, ilerleyen aylarda kademeli olarak faizleri indirebilir. önümüzdeki ay için 2.10 ve 2.05 noktaları dolar için önemli destek seviyeleridir. Faiz indirimi halinde ise 2.20’li seviyeler görülebilir.

Nisan ayında hızlı bir yükselişin ardından gelinen seviyeleri koruma çabasıyla yatay bir trende giren piyasalarda, yurt içinde ve yurt dışındaki gelişmelere bağlı olarak Mayıs ayında daha dalgalı seyir izlenmesini bekliyoruz. Piyasalar Mayıs ayında yurt dışı tarafta ABD ve FED’den gelecek açıklamalara, Avrupa’dan ve Avrupa Merkez Bankası’ndan parasal genişleme konusunda gelecek açıklamalara, makro verilere, Ukrayna ve Rusya’ya yönelik gelişmelere odaklanırken yurt içinde Merkez Bankası’nın faiz kararına ve alternatif piyasalardaki gelişmelere odaklanacağını düşünüyoruz. Ayrıca, Ağustos ayında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik beklentiler de piyasalarda dalgalanmaya neden olabilir. Ay içinde gelmeye devam edecek olan şirketlerin ilk çeyrek mali verileri ve ay sonunda ise S&P’den gelmesi beklenen Türkiye değerlendirmesi de BIST’de hareketliliği artıracak bir unsur olarak karşımıza çıkabilir.

İçeriden Bakış
Osman Göktan
Şeker Yatırım Genel Müdürü
goktan@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası