Son Haberler

Merkez Bankası Ocak`ta faiz indirimlerine başladı

Aralık ayındaki dalgalanma sonrası Ocak ayında TCMB faiz indirimi ve ECB parasal genişleme beklentilerinin gerçekleşmesiyle piyasalarda güçlü pozitif bir seyir oluştu. Ocak ayında da merkez bankaları gündemi ve petrol fiyatlarındaki düşük seyir piyasaların yönünü belirlemeye devam etti. TCMB Ocak ayında politika faizinde 50 baz puan indirime giderek % 7,75 seviyesine çekti. TCMB para politikasındaki sıkı duruş ve alınan makro ihtiyati önlemlerle enflasyonun, 2015 ortalarında hedefle uyumlu hale geleceğini ve düşen emtia fiyatlarının enflasyondaki düşüşü desteklediğini, bu nedenle faizlerde ölçülü bir indirim yapılmasına karar verildiğini açıkladı. önümüzdeki dönemde enflasyondaki iyileşmeye bağlı olarak Merkez Bankası’nın faizleri indirmeye devam edeceği beklentisi sürüyor. Ay içinde İsviçre Merkez Bankası sürpriz bir karar alarak Euro/Frank 1,20 taban kur uygulamasını sonlandırdı. Karar sonrası piyasalarda büyük bir dalgalanma yaşanırken, EURO/CHF kuru 0,97 seviyelerine kadar geriledi. ECB ise piyasa beklentilerinin üzerinde toplam 1,1 trilyon Euro’luk kapsamlı bir parasal genişleme programı açıkladı. Programa göre ECB Mart 2015’den başlamak üzere Eylül 2016 sonuna kadar aylık 60 milyar Euro’luk devlet ve özel sektör tahvil alımı yapacak. Alınacak tahvillerin ise yatırım yapılabilir nota sahip tahvil olacağı vurgulandı. Tahvil alım miktarı piyasaların beklentisinden yüksek olduğu için piyasaların karara tepkisi pozitif oldu. çin Merkez Bankası ise gevşek para politikası sinyali vermeye devam ederken, Japonya Merkez Bankası genişleyici para politikasına devam etti.

BIST 100 Endeksi, TCMB’nin faiz indirimi ve Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişlemeye gitmesiyle 91.000 seviyesinin üzerini test ederken, endeks gözünü tarihi zirve olan 93.000’li seviyelere dikti. Bankacılık endeksi TCMB faiz indirimi beklentileriyle borsadaki yükselişe öncülük ederken, faiz indirimi kararı sonrası bu performans devam etti. Ocak ayında BIST’teki pozitif ayrışmada TCMB faiz indirimi dışında, ECB’nin parasal genişlemeye girmesi, gerileyen faizler ve düşük petrol fiyatları da etkili oldu. Ocak ayını 90.000 seviyesi üzerinde kapatma eğiliminde olan Borsa İstanbul’un, TCMB’nin faiz indirimine devam edeceği beklentisi, merkez bankalarının genişleyici para politikalarına devam etmesi ve petrol fiyatlarındaki düşük seyir ile birlikte pozitif trendini devam ettirerek 2013 yılında gördüğü zirve seviyeleri olan 93.000’nin üzerini test edebilir.

İsviçre Merkez Bankası’nın sürpriz kararı ile yükselişine ivme kazandıran altın 1300 seviyesinin üzerini gördü. 1300’ün üzerindeki fiyat hareketleri altındaki yükselişin devam edeceğine dair bir işaret olabilir. Yükseliş hareketlerinin devamında Temmuz 2014 zirvesi olan 1341 test edilebilir. Geri çekilmelerde 1270 ve 1250 seviyeleri altın almak isteyen fon ya da yatırımcıların tekrar alım yapması için uygun destek seviyeleri olabilir. Avrupa’da parasal genişlemenin açıklanmasının ardından sarı metal enflasyondan korunmak amacıyla talep görebilir.

Avrupa Merkez Bankası’nın aylık 60 milyar Euro tutarında parasal genişleme açıklamasının ardından değer kaybına hız kazandıran Euro/Dolar paritesi 1.12’yi de kırdı. 2003 yılındaki seviyesine düşen parite deki bu hareketin devam etmesi halinde, Şubat ayında 1.07 seviyesi görülebilir. ABD ekonomisindeki görünümün iyiye gitmesiyle birlikte 1 Euro’nun 1 dolara eşit olması bizi şaşırtmamalı. Ancak, göz ardı edilmemesi gereken diğer bir durum ise FED’in dolardaki değer kazancına ne kadar daha izin vereceği.

Yükseliş eğilimini sürdüren Dolar/TL, 2.27’ye düşmesinin ardından tekrar yükselişe geçti. FED’den faiz artırımı beklentisi ile diğer para birimleri karşısında da değer kazanan Dolar, 2015 yılının yatırım aracı olmaya aday olabilir. 2.36 seviyesinin aşılmasıyla beraber geçen ay görülen 2.41 zirvesi tekrar görülebilir. Geri çekilmelerde 2.27 ve 2.20 seviyeleri doların tekrar talep görüleceği destekler olabilir.

Şubat ayında, ECB ve FED faiz toplantısı yapmayacak. ECB’nin parasal genişleme kararının ardından Ocak sonunda yapılacak FED toplantısı sonrası piyasalarda önemli bir beklenti kalamayacağı için global piyasalar Şubat ayında ABD verilerine ve merkez bankası yetkililerinin açıklamalarına göre yön bulmaya çalışacak. Avrupa, Japonya ve çin Merkez Bankaları’nın parasal genişleme yönündeki adımları sonrası piyasalar kısa vadede pozitif beklentilerin azalması nedeniyle momentumda düşüş yaşanabilir. Şubat ayında Yunanistan seçimi sonrası Euro bölgesi birliğine ilişkin riskler sorgulanabilir. Bu bağlamda, Şubat ayında Ocak ayındaki yükseliş sonrası piyasalarda kısa vadeli kar satışları ön plana çıkabilir. Şubat ayında ana trendin yükseliş yönünde olmaya devam etmesi beklenmekle birlikte, BIST 100 Endeksi’nin 2013 yılı zirve seviyeleri olan 93.000 seviyelerini test etmesi durumunda ay içinde kar realizasyonları oluşabilir. Petrol fiyatlarında yaşanabilecek düzeltme yükselişleri BIST’te kar satışlarını tetikleyebilir.

İçeriden Bakış

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası