Son Haberler

Paranı değerlendir: G20

Bu hafta sonu yapılan G20 öncesi finans bakanlarının yaptığı toplantıda çıkan karar, bütçe ve dış ticaret dengesinin yakından takip edilmesi gereken göstergeler olduğu ve buna göre dünyadaki büyüme farklılıklarını ortadan kaldıracak önlemlerin alınması oldu. Bütün bunlar olurken bütçe fazlası olan çin’in Yuan’ı değerlendirme konusunda çok fazla istekli olmaması bir kez daha gözlemlendi. Ne var ki çin Yuan’ı değerlendirme sürecini yavaş tutsa da faizlerini artırarak yurtiçi talebini kısmaya çalışıyor. Bu tür politikaların etkisi hemen gözükmese de iki veya üç ay içerisinde çin’de talebin azalabileceği yönünde beklentim var ancak bu beklentiler gerçeğe dönüşene kadar ABD’nin faizlerinde yuları yönlü fazla bir hareketin olamayacağı beklentisiyle Dolar’ın zayıf kalma ürecinin devam edeceğini düşünüyorum. özellikle hisse senedi piyasalarında eğer yükselişler devamlılık gösterir ve bu arada emtiaların düşüşleri sınırlı kalırsa o zaman Dolar’ın gerilemesi gündeme gelebilir. özellikle 1,3840’ın üzerinde haftalık kapanış olursa o zaman paritenin önümüzdeki haftalarda 1,43’lü seviyeleri test edebileceğini düşünüyorum. Ancak bunun olabilmesi için paritenin önce 1i,3840’ıun üzerinde haftalık kapanış yapması gerekir. Düşüşlerin alım fırsatı olabileceği bir haftaya giriyoruz.

Günlük Strateji: 1,3470’in altı kırılmadığı sürece 1,3590 hedefiyle 1,3530’dan ölçülü miktarda alış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı
Sterlin’de Yükselişler Devam Edebilir

Dünyanın genelinde en çok konuşulan konu enflasyon olunca bu konuda en hassas merkez bankalarından olan İngiltere Merkez Bankası faizleri artırmaya yönelik hazırlıklarda bulunabilir. Bu durum ister istemez Sterlin’in Dolar karşısında güçlenmesine neden olabilir. Eğer iki seneklik sürece bakacak olursanız 2009 yılından beri yatay hareket eden paritenin en yüksek seviyesi yaklaşık 1,71 civarında olmuş. Faizlerin yükselme sürecinin yakınlaştığı bugünlerde yatay bandın en üst seviyesinin ulaşılmamsı zor olmasa gerek. Ben bu hafta içinde 1,6350’nin üzerinde oluşabilecek haftalık kapanışın paritenin yönünü 1,71’e çevireceğini gösteriyor. Dolar’ın düşme süreci devam edecek olursa o zaman bu hafta içinde Sterlin / Dolar paritesindeki düşüşler alım fırsatı olur. Yükselen emtialar ve artmaya eğimli hisseler ve G20 toplantısının ortak görüşünün bütçe açıklarının etkisi olmasından dolayı Dolar’ın gerilemeye devam edeceğini düşünüyorum.

Günlük Strateji: 1,6330’un üzeri kırılırsa 1,61270’ten stoplanmak şartıyla 1,6410 hedefiyle çok ölçülü miktarda alım yapılabilir. Daha sonra 1,6470’in üzeri kırılmadığı sürece 1,6330 hedefiyle 1,6450’den çok agresif satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Aşağı
Dolar / Yen Yükselişler Eşliğinde Gerileyebilir

Dolar / Yen paritesi son günlerde Dolar’ın dünya piyasalarında gerilemesine bağlı olarak ki hafta önce yaptığı ralliyi sürdüremedi. Bu hafta sonu G20 toplantısından çıkan kararın bütçe ve dış ticaret dengesi odaklı olması Yen’in değerlenmeye devam etmesine neden olabilir. Diğer yandan eğer istihdamın olumsuz olmasına bağlı olarak Dolar faizlerinde gerilemeler görülürse artan emtiaların da etkisiyle Dolar’ın düşüşü devam edebilir. Bu durumda Dolar / Yen paritesinin hafta içinde daha da gerilemesi muhtemel olur. Bu durumda oluşan son yükseliş sürecinin yüzde 50 düzeltme seviyesi olan 82,30 hedefi yeniden görülebilir ancak hisse senedi piyasalarının yükseliyor olması Dolar / Yen paritesinin düşüşünü engelleyecek bir faktör olmasından dolayı düşüşler sınırlı ve yavaş olabilir. Bu durum hafta içinde paritenin yükselişlerini gündeme getirebilir. Eğer bu olursa yükselişler satış fırsatı olabilir.

Günlük Strateji: 84,10’un üzeri kırılmadığı sürece 82,20 hedefiyle 83,80’den satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı
Bu Hafta da Altın Yükselmeyi Deneyebilir

Dünyanın konusu artan ekonomik büyüme dengesizliği olduğu bir dönemde azalabilecek faizlere bağlı olarak yükselen hisse senedi ortamı, yatırımcıların aldığı hisse senetlerinin yanından korunmak amacıyla altın almalarına neden olabilir. Bunun nedeni yükselen hisselere paralel olarak artan emtia fiyatlarının enflasyon beklentilerini artırmasından kaynaklanıyor olabilir. Dünyada faizler artmaya başlamadıkça altının düşüşleri kısa süreli ve sınırlı olur. Son iki hafta içinde hisse senetlerini izleyerek yükselen altın fiyatları bu hafta içinde de artan hisse senedi talebine bağlı olarak 1402’nin dahi üzerine çıkabilir. Er ya da geç dünyanın genelinde artırılacak olan faizler konuşulmaya başlanacaktır. Bu olmadan bir iki hafta öncesinden fonlar önceden davranarak yavaş yavaş ellerinden altını çıkartacaklar ama bunun olması için şu anda ne faizler yükselmiş ne de emtialar gerileme sürecini başlatmış durumda. Tek gerçekleşmiş olay dünyada risk iştahının yerinde olması ama bu durum altının sürdürülebilir şekilde düşmesi için yeterli değil. Kısa vadede düşüşler alım fırsatıdır ancak kar ve zararlar kısa metrajlı tutulmalıdır. Günlük hareket aşağı yönlü olursa alım fırsatı verir.

Günlük Strateji: 1374’’ün altı kırılmadığı sürece 1385 hedefiyle 1376’dan alış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Aşağı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı
çin Talebindeki Azalışa Karşı Bahreyn Olayları

Geçen hafta Bahreyn’de olan olaylar petrol fiyatlarının Cuma gününde bir ara oldukça sert şekilde yükselerek 88 Dolar’a kadar tırmanmasına neden olsa da günün sonunda 86’ya kadar gerilemiş olması petrolün arzdan çok hala talebe baktığını gösteriyor. Bunun nedeni hafta sonuna girerken çin’in faiz artırmaya meyilli olması artırdığı mevduat munzam oranlarıyla kendisini gösterirken çin’in talep azlığı petrolün gerilmesine neden oluyor. Ancak son zamanlarda Dolar’daki gerileme ve artan hisseler petrolü yükselten faktörler olurken azalan petrol ürün stokları ve Bahreyn’deki olayların gerçeği petrolü hafta içinde yeniden yükseltebilir. Bu nedenle düşüşler alım fırsatı olabilir.

Günlük Strateji: 84,90’ın altı kırılmadığı sürece 86,10 hedefiyle 85,10’dan alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yatay

Saygılarımla

Okan Aybar

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası