Son Haberler

Petrol ve altında Trump etkisi

Donald Trump yönetiminin agresif yaklaşımları nedeniyle emtia piyasalarında da alışılmışın dışında fiyat davranışları oluşuyor. Bunun önemli örneklerinden biri petrol fiyatlarında yaşanıyor.

ABD’nin İran’a yaptırım kararı almasının ardından petrol fiyatları yükseliş eğilimini güçlendirirken, aynı zamanda OPEC’in kota anlaşmasına dahil olan bir üyesinin ne kadar arkasında olduğuna dair de soru işaretleri oluşturdu.

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Umut Tuncer, emtia piyasalarındaki gelişmeleri Turcomoney için analiz etti… 

Küresel piyasalarda son dönem göstergelere dayalı dinamikler gittikçe arka plana düşerken, Donald Trump yönetiminin agresif yaklaşımları nedeniyle alışılmışın dışında fiyat davranışları oluşuyor. Bunun önemli örneklerinden biri petrol fiyatlarında karşımıza çıkıyor.

ABD’nin İran’a yaptırım kararı almasının ardından petrol fiyatları yükseliş eğilimini güçlendirirken, aynı zamanda OPEC’in kota anlaşmasına dahil olan bir üyesinin ne kadar arkasında olduğuna dair de soru işaretleri oluşturdu. OPEC’in kota anlaşması, İran üretiminin azalacağı endişesi ve ABD’de sıkılaşan stok rakamları şu ana kadar fiyatları destekledi.

Mevcut petrol fiyatı şirketlerin katlanabileceği seviyelere ulaşsa da talep kanadı henüz buna karşılık verebilecek büyümeye ulaşamamış olabilir.

Özellikle Trump yönetiminin Çin ile girdiği ticaret savaşına yönelik talep zayıflığının 2018 sonu, 2019 başından itibaren etkisini hissettirmesi bekleniyor. Bu da yükseliş trendinin arz fazlası oluşturma ihtimalini gündeme tekrar taşıyabilir.

                                      PETROLDE YÜKSELİŞE TALEP BASKISI GELEBİLİR

Söz konusu arz – talep dengesindeki bozulma ihtimalinin, Batı Teksas petrolü için 75 Dolar, Brent petrol için ise 80 Dolar bariyerlerini çok daha önemli hale getirme ihtimali söz konusu. Ancak bu baskının daha çok denge arayışı şeklinde karşımıza çıkabileceği, 2014’te görülen serbest düşüş tarzı hareketler için 60 Dolarların altında makroekonomik dinamiklerle desteklenen koşulların görülmesi gerekebileceği de göz ardı edilmemelidir.

Ticaret savaşı, etkisini sadece enerji piyasasında hissettirmiyor. Çin’in mevcut koşullarda bile talebinin beklentilerin altında kalması sanayi metallerini etkiliyor. Bu durum görece güçlü konumunu koruyan Dolar endeksi ile birlikte altın ve bakır gibi gösterge metallerde baskı tüm gücüyle devam ediyor.

                                       TRUMP VE FED’İN KIYMETLİ MADENLERDEKİ ETKİSİ

Altın bu konuda farklı bir konumda bulunması nedeniyle baskının devam ettiği bir tablo ortaya koyabilir. Ancak bu koşulda FED açısından tahmin edilebilirliği çok düşük olan büyük bir Trump tehdidi var. Ticaret savaşında iki tarafında da zarar göreceği düşünüldüğünde, FED’in faiz rotasını nasıl düzenleyebileceği önemli olacaktır. Faiz artırımı senaryolarının hazmedildiğini varsaydığımız süreçte, ABD büyümesine ve enflasyonuna gelebilecek her darbe Doları önemli ölçüde baskılayabilir. Bu durum yılın kalanı ve 2019 için risk maddeleri arasında kalmaya devam edecektir.

Ons altın bu süreçte 2016’dan bu yana gördüğü en düşük seviyelere ulaşan maratonunu 1160 Dolar bölgesinde sınırlasa da, teknik anlamda bu düşüşe karşı koyabilecek majör bir destek bölgesi olmadığı izleniyor. Dolayısıyla sonemde güçlü Dolara karşın 1160 Dolar bölgesinden başlayan yükselişlerin 1200 ve 1240 Dolar gibi bölgeler üzerine tutunma çabası önem taşıyabilir. Gerek Dolar endeksinin görünümü, gerekse ons altının toparlanma çabası, gerekse Türk Lirası’nın son dönemdeki hareketleri gram altın fiyatını önemli ölçüde yukarı attı. Yükselişin ivmesi nedeniyle önemli destek belirlemekte zorluk çekilen gram altında 225 TL ve 220 TL bölgeleri potansiyel önemleri nedeniyle takip edilebilir.

                                                     BAKIRDA ÇİN TEHLİKESİ

Bakır fiyatı da bir yılı aşkın sürenin en düşük seviyelerine kadar geriledi. Burada üretim amacıyla Çin tarafından yoğun şekilde talep edilen bakırın ucuzlaması bir avantaj olarak karşımıza çıkabileceği için her kademede yeni yükseliş potansiyeli oluşabileceği düşünülebilir. Ancak söz konusu süreçte Yuan’ın da Dolar karşısında bir yılı aşkın sürenin en zayıf seviyelerini gördüğü unutulmamalıdır. Dolayısıyla Çin tarafında merkez bankasının olası teşvik adımları takip edilmelidir.

YASAL UYARI

Bu doküman yalnızca bilgi amaçlı olarak sunulmaktadır, belirli bir kullanıcının yatırım amaçlarıyla ilgili değildir. Burada yer alan bilgilerin doğru ve/veya tatmin edici olduğu teyit veya garanti edilmez ve yalnızca yol gösterici olarak kabul edilmelidir. Tüm yorum ifadeleri bildirimde bulunulmaksızın değiştirilmeye tabidir. Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi yada getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek zararlardan GCM Menkul Kıymetler A.Ş. sorumlu değildir

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası