Son Haberler

Piri Reis Üniversitesi’nde bir ilk

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 101. yılı nedeniyle Piri Reis Üniversitesi’nde çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Etkinliğe ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Sayın Mustafa KAVAL, ASELSAN Yönetim Kurulu Üyeleri Sedat NAZLIBİLEK, (E) Korg. Nazım ALTINTAŞ, (E) Tuğg. İsmail GÜMÜŞTEKİN (E) Tuğg. Ziya AKBAŞ da katıldı.

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 101. yılı nedeniyle Piri Reis Üniversitesi’nde çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından organize edilen etkinlikte Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından konuşan Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan,  “Bugün 18 Mart, tarihi bir yarımadanın tamamının şehit kanıyla  kaplı olduğu tarihimizin belki de en önemli gerçeğinin,  Çanakkale’nin  bir diğer ismiyle Anafartalar’ın anlam ve önemini  birlikte kutlayacağımız, anacağımız bir gündür.  Çanakkale geleceğe umutla bakmamız için bize çok büyük bir güven veriyor. O yüzden bugün daha da anlam ve önem kazanıyor.” diye konuştu.

Öğrencilerin şiir dinletisinin ardından Çanakkale Deniz Zaferi’nin 101. Yıl dönümü nedeniyle yapılan panelin oturumyönetimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mahir AYDIN yaptı. Çanakkale Deniz Zaferi hakkında kısa bir bilgilendirme yapan Prof. Dr. Aydın “ Çanakkale Savaşı Osmanlı İmparatorluğu’nun , Birinci Dünya Savaşı’na katılımında yalnızca bir cephesini oluşturur. Ve en geç başlayan ve en erken biten cephesidir. Birinci Dünya Savaşı başlarken Osmanlı Devleti’ni kimse yanında istemiyordu. Sadece Almanya, Osmanlı Devleti’nin İslamcılık politikasından ve geniş topraklarından yararlanmak için yanında yer aldı.” diye belirtti.

Panelin diğer konuşmacılarından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gültekin YILDIZ “Büyük Güçlerin Dar Alanda Mücadelesi Çanakkale Muharebelerini Hatırlamak” adlı sunumunu yaptı. Doç. Dr. Yıldız; Çanakkale’nin bir yanıyla bir zafer kahramanlık hikayesiolarak kendi milletimiz için görmemiz gerekirken, bir yandanda insanlık tarihi için okumak gerekir diye konuştu.

Panelin ayrıca Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi  Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih YEŞİL ‘de bir sunum gerçekleştirdi.

Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Md. V. -İİBF Öğretim Üyesi  Yard.Doç.Dr. Salih Murad HATİP “Tabyalar, Denizaltı Savaşaları, Savaşta Az Bilinenler” adlı sunumunu yaptı.

Panelin sonunda Belgeselci ve Su Altı Araştırmacısı Saki UĞURLU; ÇANAKKALE Deniz Zaferi’nin 101’nci yıl dönümünde, Nusret Mayın Gemisi’nin şu ana kadar hiç yayınlanmadığı görüntüleri ilk defa akademik çevrelere duyurdu. Araştırmacı Saki Uğurlu, ‘Kızaktan Cepheye’ adıyla Nusret’in kahramanlık öyküsünü video haline getirdi.
Boğaza döşediği mayınlar ile Çanakkale Deniz Savaşı’nın kaderini değiştiren ve büyük bir kahramanlığın altına imza atan Nusret Mayın Gemisi’nin şu ana kadar hiç yayınlanmadığı görüntüleri özel bir arşivden çıktı. Araştırmacı ve belgeselci Saki Uğurlu, 1999 yılında tesadüfen rastladığı bir albümden bu görüntüleri çekerek video haline getirdi. Araştırmacı Saki Uğurlu, zamanın İktisat Vekaleti Deniz Fen Heyeti Azasından Makine Mühendisi Emekli Ön Yüzbaşı Şefik Cıva tarafından biraderi merhum emekli Ön Yüzbaşı Mehmet Ali’nin inşasına memur olduğu Nusret Mayın Gemisi’nin albümünün, Deniz Fabrikaları Fen Müdürlüğü arşivine hediye edildiğini belirterek, bu bilgi ve videoları görüntüleyerek belgeledi. Ardından da Nusret’in videolarını, ‘Kızaktan Cepheye’ adıyla video haline getirdi.
Panelde ayrıca, Araştırmacı Saki Uğurlu ise Nusret’in yanı sıra savaşta batırılan İngiliz Irresistible ve Majestic zırhlıların görüntüleriyle Çanakkale Denizaltı savaşları hakkında bilgi sundu.
Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Salih Murat Hatip, bu görüntüleri gördüğü zaman çok heyecanlandığını belirterek, “Şu ana kadar aslına sahip çıkamadığımız, dünyanın kaderini değiştiren Nusret Mayın Gemisi’nin en azından bu görüntülerinin elde olması ve muhafaza edilmesi çok büyük bir kazanç. Bu görüntülerin, üniversite gençliği ile paylaşılmasından büyük mutluluk duyuyorum. Nusret Mayın Gemisi, 1910 yılında Almanya’ya sipariş edildi. 1911 yılında Kiel’de kızağa konularak 4 Mart 1911’de denize indirildi. 1912 yılında seyir için son hazırlıkları tamamlanarak, 1913 yılına doğru Osmanlı Donanması hizmetine girdi” dedi.

Etkinliğin sonunda Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan,  katılımcılara birer teşekkür plaketi sundu.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası