Son Haberler

Şubat ayında yurtiçi piyasalarda kâr satışları ön plana çıktı

Ocak ayındaki güçlü pozitif seyir sonrası, Şubat ayında TCMB faiz indirimi beklentisinin ötelenmesi, ABD’den gelen güçlü istihdam verilerinin FED faiz artışı beklentilerini kuvvetlendirmesi ve Yunanistan’ın durumuna ilişkin belirsizlikler yurtiçi piyasalarda kâr satışları oluşmasına neden oldu. Şubat ayında yükselen petrol fiyatları ve FED faiz artışına ilişkin beklentilerle yükselen faizler Borsa İstanbul’daki satışlarda etkili olan diğer faktörler oldu. TCMB Ocak ayı sonunda yayınladığı enflasyon raporunda enflasyon tahminlerini %5,5 indirirken, toplantı sonrası açıklama yapan MB Başkanı Erdem Başçı, Ocak enflasyonun 1 puanlık indirim olması durumda kurumun ara PPK toplantısı yaparak faiz indirimine gidebileceğini açıkladı. Ancak, enflasyon verilerinin beklenen seviyede gelmemesi ve TL’de yaşanan hızlı değer kaybı sonrası MB ara toplantı yapmayacağını açıkladı. MB, Şubat ayındaki olağan toplantısında faiz koridorunun üst bandı olan marjinal fonlama oranını %11,25’den %10,75 indirirken, bir haftalık repo oranı olan politika faizini ve faiz koridorunun alt bandını 25 baz puan indirerek sırasıyla %7,50 ve %7,25 seviyesine indirdi. TCMB uygulanan temkinli para ve maliye politikalarının enflasyon beklentilerini olumlu yönde etkilediğini ve çekirdek enflasyondaki düşüşün devam edeceğini vurguladı. Ayrıca enflasyondaki düşüşün kalıcı olması için faiz indirimlerinin ölçülü tutulduğu mesajını verdi.

Ocak ayı sonunda yapılan FOMC toplantısında FED faizleri oy birliği ile sabit tutarken, faiz artırımı için ‘sabırlı’ olunacağı ifadesini korudu. Ancak, Şubat ayında gelen ABD istihdam verilerinin beklentilerden iyi gelmesi ve önceki iki ayın verilerinin önemli oranda yukarı revize edilmesi FED’in yakın zamanda faiz artışına gideceği beklentilerini kuvvetlendirdi. Güçlü gelen istihdam verileri sonrası açıklama yapan FED üyeleri ABD ekonomisinin büyümeye devam ettiğini ve faiz artırımı için uygun koşulların oluştuğuna dair sinyaller verdiler.

Yunanistan’daki seçimde Syriza’nın iktidar olması ile AB’den borçların düşürülmesini ve borç ödeme süresinin uzatılması talep edildi. AB yetkilileri Yunanistan’ın isteklerinin kabul edilemez olduğunu söylerken, Yunanistan’ın AB üyeliğinden ayrılabileceği ve Euro birliğinin bozulmasına ilişkin riskler ön plana çıktı. Yunanistan’ın durumuna ilişkin belirsizlikler ve karşılıklı yapılan açıklamalar piyasalarda Şubat ayında dalgalanma yaşanmasına neden oldu. AB, maliye bakanları toplantısından Yunanistan’dan gelecek bazı taahhütlere karşılık kurtarma planının dört ay uzatılması kararı çıktı. Karar sonrası finansal piyasalar üzerindeki negatif baskı kısa vadede ortadan kalkmış oldu.

2014 yılı sonunda piyasalarda türbülansa neden olan RusyaUkrayna gerginliği Şubat ayında ateşkes imzalanması ile olumlu haber akışlarından biri oldu. Anlaşma sonrası Şubat ayı başında Dolar/Ruble kurunda başlayan düşüş ivme kazandı. çin’den Şubat ayında gelen veriler deflasyonun devam ettiğine işaret ederken, çin Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarını 50 baz puan indirerek gevşek para politikası uygulamaya başladı. Japonya Merkez Bankası ise parasal genişleme politikasını devam ettirdi.

Ocak ayında 91.000 seviyesinin üzerini test eden BIST 100 endeksi, TCMB faiz indirim tartışmaları, FED faiz artışı beklentilerinin kuvvetlenmesi ve Yunanistan’ın durumuna ilişkin belirsizlikler nedeniyle Şubat ayında kâr satışlarıyla karşılaştı. Şubat ayına 89.000 seviyelerinden başlayan endeks ay içinde kısa vadede pozitif beklentilerin de azalmasıyla 83.000 seviyelerine kadar düzeltme gerçekleştirdi.

Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişlemeye gitmesine rağmen Şubat ayını düşüşle tamamlayan altın tekrar 1200’lü seviyelere yöneldi. ETF’lerdeki altın pozisyonları incelendiğinde uzun pozisyon sayısında azalma gözlendi. Bu durum altın fiyatlarındaki düşüşün bir müddet daha devam etmesine işaret ediyor olabilir. Bu durum ise 1160 desteğinin kırılması ve Kasım 2014’de görülen dip olan 1131 seviyesinin tekrar test edilmesine neden olabilir.

Petrol fiyatlarında ve faizlerde yaşanması muhtemel düşüşün bu beklentinin gerçekleşmesinde etkili olması bekleniyor. Ancak, faizlerde ve petrol fiyatlarında yükseliş eğiliminin devam etmesi ve FED’den faiz artışına yönelik gelecek sinyaller, Mart ayında piyasalarda beklediğimiz toparlanma çabasını başarısız kılabilecek riskler olarak takip edilecektir.

İçeriden Bakış

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası