Son Haberler

Tahıl sektörünün paydaşları Ankara'da bir araya geldi

ANKARA (AA) – Hububat Tedarikçileri Derneği (HUBUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Erbap, Türkiye'nin, ihracat yapıldığı zaman dahi kendisine yetecek tahıl kapasitesi bulunduğunu belirtti.

HUBUDER tarafından organize edilen "10. Uluslararası 2025 Hasadına Doğru Türkiye ve Dünyada Tahıl Konferansı" bir otelde yapıldı.

Burada konuşan Erbap, hızla artan dünya nüfusunun gıda güvenliğiyle ilgili kaygıları artırdığına işaret ederek, uluslararası rekabet şartlarına uyum sağlayarak Türkiye'nin tahıl tedarik zincirine katkıda bulunmanın, derneğin ana hedeflerinden biri olduğunu söyledi.

Tarımın ülkeler için milli savunma kadar önemli konuma geldiğini bildiren Erbap, "İklim değişikliği ve küresel gelişmeler, dünya ve ülkemiz gıda güvenliği için tehlike oluşturmaktadır. Dünya tarım piyasalarında yakın geçmişte olduğu gibi her an istikrarsızlıklar yaşanabileceği göz önünde bulundurulmalı, önümüzdeki dönem için plan ve program yapılmalı." dedi.

– "Türkiye ithalat yapmadan bütün ihracatını karşılayabilecek üretim yapısına sahip"

Erbap, Türkiye önemli miktarda buğday üretimi gerçekleştirmesine rağmen un ihracatının 2023'te 3 milyon 665 bin tonda kaldığını bildirerek, "Bu dönemde yaklaşık 1,5 milyar dolar döviz geliri sağlandı. 2024'te de 3 milyon ton karşılığında 1,16 milyar dolar döviz geliri elde edildi. Bu, miktar bazında yüzde 17, değer bazında yüzde 21 kayıp anlamına geliyor. 2025 yılının ilk dört ayına baktığımızda da bir önceki yılın aynı dönemine göre un ihracatında yüzde 40 azalma var. Makarna ihracatında da yüzde 7-8 gibi azalma görüyoruz. Türkiye'de ihracat yapıldığı zaman kendisine ve dünyadaki un ile makarna ihracatına yetecek kapasitemiz var. Dolayısıyla biz ihracat yaptığımız zaman ithalat olacak, ticaret olacak. Türkiye, şu an hiç ithalat yapmadan bütün ihracatını karşılayabilecek üretim yapısına sahiptir."

– "Irak'la 3 milyon ton ihracatı yakalayabiliriz"

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mesut Çakmak da geçen yıl 20 milyon 800 bin ton olan tahıl rekoltesinin, bu yıl 18,5 milyon ton olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Türkiye'nin un ihracatının yüzde 33'ünü Irak'la gerçekleştirdiği bilgisini veren Çakmak, bu ülkenin sınır kapılarında 20 gündür aksaklık yaşandığını söyledi. Çakmak, Irak heyetinin dünkü Türkiye ziyaretine işaret ederek, "İnşallah orası yoluna girerse, o bölgede yine 2,5-3 milyon ton ihracatı yakalayabileceğimizi tahmin ediyoruz." diye konuştu.

– "2028'de İtalya'yı geçeceğiz"

Makarna Üreticileri ve Sanayicileri Derneği Başkanı Nihat Uysallı da Türkiye'nin dünyanın en büyük makarna üreticilerinden bir tanesi olduğunu, iki yıl içerisinde de en büyüğü olacağını söyledi.

Türkiye'de bugün 3 milyon ton makarna üretimi olduğunu aktaran Uysallı, "Yeni kapasitelerle 4 milyon tona çıkıp, 2028'de İtalya'yı geçerek dünyanın en büyük makarna üreticisi olma yolunda gidiyoruz." ifadesini kullandı.

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Aykut Göymen ise bu yıl makarnalık buğdayda 3 milyon 800 bin ton civarında üretim beklediklerini söyledi.

Tüketim ve üretimin dengeli olduğu bir yıl olacağına işaret eden Göymen, "Makarnalık durum buğdayının gerçekten iyi bir noktada olduğunu düşünüyorum ama dünyada ekonomik bir durgunluk olduğunu ve bu durgunluktan Türkiye'nin nasibini aldığını inkar edemeyiz." diye konuştu.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Site Haritası