Son Haberler

TL’nin değer kazanabilir, BIST’de düşüşler alım fırsatı olabilir

-Şubat’ta vaka sayılarındaki seyir takip edilmeye devam edilirken ekonomi tarafında ise başta ABD ve Çin olmak üzere gelecek makro veriler izlenecek. Verilerin zayıf gelmesi durumunda FED’in sıkılaşmaya hazırlandığı dönemde global büyümeye yönelik endişeleri güçlendirerek borsalardaki satışların ve riskten kaçışın devam etmesine neden olacak.

FED’den gelen şahin açıklamalar sonrası global risk alma iştahının Şubat ayında zayıf seyretmeye devam etmesi beklenirken, borsalarda tepki yükselişleri oluşsa da satış fırsatı olarak değerlendirilmesi bekleniyor. Gelişmekte olan ülkelerin ise kısa vadede negatif ayrışamaya devam etmesi bekleniyor. FED üyelerinin 2022 yılında kaç faiz artışı yapılabileceği yönünde sözel yönlendirmeleri de önemli olacak.

-Yurtiçi piyasalar için en önemli konu kur korumalı mevduat uygulaması sonrası kurlardaki eğilim olacaktır. İkinci gündem ise TCMB faiz kararı ve PPK metninde yer alacak ifadeler olacak. En önemli risklerden biri ise başta Rusya-Ukrayna gerginliği olmak üzere jeopolitik riskler olacak. TL’nin Şubat ayında kısmen pozitif ayrışarak değer kazanabileceğini düşünüyoruz.

-TCMB yılın ilk enflasyon raporunu yayınlarken, raporda 2022 için TÜFE enflasyon beklentisi yüzde 11,8’den, yüzde 23,2’ye, 2023 için ise yüzde 7’den, yüzde 8,2’ye yükseltildi. TCMB’nin yüksek enflasyonun kısa vadede devam edeceğine işaret etmesi ve enflasyon beklentisini yukarı yönlü revize etmesi nedeniyle politika faizini sabit tutarak faiz indirimlerini bir süreliğine rafa kaldıracağını düşünüyoruz.

-Aralık ayındaki tarihi volatilite sonrası, Ocak ayında Dolar/TL oldukça sakin bir seyir izledi. Kur korumalı mevduat hesaplarının etkili olduğu söylenen bu sakinlikte, dolar kurundaki hareket aralığı ay boyunca 1 lirayı bulmadı. Dolar kurundaki bu durumun devam etmesi halinde 13.94 ve 14.50 seviyeleri direnç olarak belirlenebilir. Geri çekilmelerde ise 13.25 ve 12.50 destek noktaları izlenebilir.

-FED’ in faiz artırımına Mart ayında başlayacağı düşünüldüğünde, sarı metalde bu ay için 1.772 ve 1.720 destekleri takip edilebilir. Enflasyonist ortamda güçlü bir yükselişin görülmesi için öncelikle 1.850 direncinin kırılması gerekir. Bu direnç kırılırsa 1.930’a doğru yükseliş görülebilir ancak kısa vadede FED’in atacağı adımlar altın fiyatlamasında daha ağır basmaktadır.

Enflasyondaki yüksek seyir nedeniyle FED’in tahminlerden daha güçlü faiz artışlarına gideceği ve yıl içinde bilanço daraltmasına başlayacağı beklentisiyle global piyasalarda Ocak ayında riskten kaçış eğilimi yaşanırken, 26 Ocak toplantısında FED’in bu yönde şahin mesajlar vermesi sonrası riskten kaçış ayın son haftasında da güçlenerek devam etti. Ayrıca, Rusya-Ukrayna arasındaki gerilimin tırmanması ve artan jeopolitik riskler de riskten kaçışı destekledi.

Gelişmiş ülke borsaları Ocak ayını yüzde 5-10 arasında değişen güçlü satışlarla kapattı. Satış trendinde olan ABD borsaları ise uzun vadeli yükseliş trendini teknik olarak aşağı yönde kırarken, korku endeksi olarak da adlandırılan VIX volatilite endeksi ay içinde 39 ile son bir yılın en yüksek seviyesini test etti. Endeks 25 seviyesi üzerine kaldıkça ABD borsalarında volatilite ve satış baskısının devam edeceğine işaret edecek.

Yurt içinde ise TL’nin cazibesini artırmak için gerçek kişilerinin kullanımına sunulan kur korumalı mevduat ürününün şirketlerin de (tüzel kişiler) katılmasına izin verildi ve ayrıca şirketlere dövizlerini bozdurarak kur korumalı mevduat sistemine geçmesi durumunda kurumlar vergisi avantajı sağlandı.

OYNAKLIĞIN AZALDIĞI TL, OCAK AYINI YÜZDE 1 ÜZERİ DEĞER KAYBI İLE KAPATIYOR

Alınan bu gibi tedbirlerle birlikte oynaklığın azaldığı TL, Ocak ayını yüzde 1 üzeri değer kaybı ile kapatmaya hazırlanıyor. BIST ise yurtdışı borsalardaki güçlü satışlara karşın Ocak ayında pozitif ayrışarak ayı yüzde 6 üzerinde yükselişle kapatıyor. Bankacılık endeksi güçlü kar beklentileriyle pozitif ayrışarak ayı yüzde 8 üzeri yükselişle kapatırken, Sınai endeks kurdaki gerileme sonrası negatif ayrışarak Ocak ayını yüzde 1 üzeri yükselişle kapatıyor.

Yurtiçinde devam eden yüksek enflasyon ortamının şirket bilançolarının büyümesine neden olacağı ve kurlardaki yükseliş sonrası ihracat yapan şirketlerin bundan pozitif etkileneceği beklentisi, BIST’i desteklemeye devam ediyor. Ayrıca, piyasada oluşan negatif reel faiz ortamında getiri arayışında olan yerli yatırımcıların BIST’e yönelmesi de bu pozitif ayrışmada etkili oluyor.

TCMB Ocak toplantısında beklentilere paralel faizleri yüzde 14,00 seviyesinde sabit bıraktı. Aralık ayında faiz indirimlerini sonlandıran TCMB, Ocak PPK metninde 2022 yılının ilk çeyreğinde uygulanan politikanın etkilerinin takip edileceğinin ve gelişmelere göre politika çerçevesinin gözden geçirileceği ifadesini, “Türk Lirası’nı önceleyecek şekilde bir gözden geçirme gerçekleştirileceği” şeklinde revize etti.

TCMB POLİTİKA FAİZİNİ SABİT TUTARAK FAİZ İNDİRİMLERİNİ BİR SÜRELİĞİNE RAFA KALDIRABİLİR

TCMB yılın ilk enflasyon raporunu yayınlarken, raporda 2022 için TÜFE enflasyon beklentisi yüzde 11,8’den, yüzde 23,2’ye, 2023 için ise yüzde 7’den, yüzde 8,2’ye yükseltildi. TCMB’nin yüksek enflasyonun kısa vadede devam edeceğine işaret etmesi ve enflasyon beklentisini yukarı yönlü revize etmesi nedeniyle politika faizini sabit tutarak faiz indirimlerini bir süreliğine rafa kaldıracağını düşünüyoruz.

Ocak toplantısında beklentiler dahilinde faizleri yüzde 0-0,25 aralığında sabit tutan FED, Mart toplantısı için faiz artış sinyali verirken bilanço küçültülmesine ise faiz artışının başlamasında sonra geçileceğinin mesajını verdi. Toplantı sonrası FED Başkanı Jerome Powell ekonomik görünümün kuvvetli olduğu ve bilançonun önemli ölçüde daraltılması gerektiği açıklamasını yaptı.

FED faiz kararı öncesi 2022 yılı için FED’in üç faiz artışına gideceği beklentisi hakimken, Powell’ın şahin açıklamaları sonrası 2022 yılı için beş faiz adet 25 baz puanlık faiz artışı yüzde 70 üzeri olasılıkla fiyatlanmaya başladı. Karar sonrası FED’in tahminlerden daha hızlı sıkılaşamaya gideceği beklentisiyle piyasalarda riskten kaçış güç kazanırken, borsalarda ve değerli metallerde güçlü satışlar yaşandı ve DXY dolar endeksi son altı ayın zirvesine çıktı.

Ocak ayının ilk yarısında FED beklentilerine rağmen yükselen EUR/USD paritesi 1.15 sınırına dayandı. FED’in faiz artırımı ve bilanço küçültmesine gideceği dönem öncesinde paritedeki bu yükseliş satış fırsatı oldu. 2 gün içerisinde 1.13’lere inen parite, FED faiz toplantısı sonrası Powell’ın şahin mesajlarıyla birlikte düşüşünü hızlandırdı. 1.11 parite için en yakın destek olurken, bu noktanın kırılması durumunda 1.0960 ikinci destek olarak izlenebilir. Tepki alımlarının gelmesi durumunda ise 1.1250 ve 1.1370 dirençleri takip edilebilir.

DOLAR KURUNDAKİ SAKİNLİĞİN SÜRMESİ HALİNDE 13.94 VE 14.50 TL DİRENÇ OLARAK BELİRLENEBİLİR

Aralık ayındaki tarihi volatilite sonrası, Ocak ayında Dolar/TL oldukça sakin bir seyir izledi. Kur korumalı mevduat hesaplarının etkili olduğu söylenen bu sakinlikte, dolar kurundaki hareket aralığı ay boyunca 1 lirayı bulmadı. Dolar kurundaki bu durumun devam etmesi halinde 13.94 ve 14.50 seviyeleri direnç olarak belirlenebilir. Geri çekilmelerde ise 13.25 ve 12.50 destek noktaları izlenebilir.

Emtia fiyatlarındaki artış, yükselen enflasyon ve son olarak da Rusya-Ukrayna gerginliği sebebiyle alımların arttığı ons altında 1.850 direnci aşılamadı. FED faiz toplantısından sonra, FED Başkanı Powell’ın şahin tonda konuşması dolara olan talebi artırdı.

Faiz artırım sayısında da bir artış olma ihtimali ile altında sert düşüşler görüldü. FED’ in faiz artırımına Mart ayında başlayacağı düşünüldüğünde, sarı metalde bu ay için 1.772 ve 1.720 destekleri takip edilebilir. Enflasyonist ortamda güçlü bir yükselişin görülmesi için öncelikle 1.850 direncinin kırılması gerekir. Bu direnç kırılırsa 1.930’a doğru yükseliş görülebilir ancak kısa vadede FED’in atacağı adımlar altın fiyatlamasında daha ağır basıyor.

Şubat ayında Covid-19 vaka sayılarındaki seyir takip edilmeye devam edilirken ekonomi tarafında ise başta ABD ve Çin olmak üzere gelecek makro veriler takip edilecek. Verilerin zayıf gelmesi durumunda FED’in sıkılaşmaya hazırlandığı dönemde global büyümeye yönelik endişeleri güçlendirerek borsalardaki satışların ve riskten kaçışın devam etmesine neden olacak.

FED ÜYELERİNİN KAÇ FAİZ ARTIŞI YAPILABİLECEĞİ VE BİLANÇO KÜÇÜLTME İLE İLGİLİ YAPACAĞI AÇIKLAMALAR ÖNEMLİ OLACAK

Ayrıca, ay içinde FED üyelerinin 2022 yılında kaç faiz artışı yapılabileceği ve bilanço küçültme ile ilgili yapacağı sözel yönlendirmeler de önemli olacak. Ekonomik verilerin güçlü gelmesi ve büyüme endişelerinin zayıflaması durumunda Ocak ayında güçlü satışlarla karşılaşan borsalarda tepki alımlarının oluşması beklenir.

Piyasalar için Şubat ayındaki önemli risklerden biri de Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin tırmanarak sıcak çatışmaya dönüşme olasılığı olacak. Rusya’nın Ukrayna’ya askeri bir müdahalede bulunması, piyasalarda riskten kaçış eğilimini güçlendirecek.

Bu gelişmelerin ışığında, FED’den gelen şahin açıklamalar sonrası global risk alma iştahının Şubat ayında zayıf seyretmeye devam etmesi beklenirken, borsalarda tepki yükselişleri oluşsa da satış fırsatı olarak değerlendirilmesi bekleniyor. Gelişmekte olan ülkelerin ise kısa vadede negatif ayrışamaya devam etmesi bekleniyor.

EN ÖNEMLİ KONU KUR KORUMALI MEVDUAT UYGULAMASI SONRASI KURLARDAKİ EĞİLİM OLACAK

Şubat ayında yurtiçi piyasalar için en önemli konu kur korumalı mevduat uygulaması sonrası kurlardaki eğilim olacaktır. İkinci gündem ise TCMB faiz kararı ve PPK metninde yer alacak ifadeler olacak.

Yurtiçi piyasalar için en önemli risklerden biri ise başta Rusya-Ukrayna gerginliği olmak üzere jeopolitik riskler olacak. Türkiye’nin bölgeye yakın olması nedeniyle gerginliğin bir sıcak çatışmaya dönüşmesi durumunda TL varlıkların bundan en fazla negatif etkilenen varlık grubunda olması beklenir.

Kur korumalı mevduat ürününe getirilen vergi avantajı sonrası tüzel kişilerin (şirketlerin) bu ürüne ilgi göstermesi durumunda, FED’in faiz artışına hazırlanmasına ve DXY endeksindeki güçlenmeye rağmen TL’nin Şubat ayında değer kazancı yaşanmasına neden olabilir. Ancak, kurlarda gerileme yaşanması durumunda geçen yılın son çeyreğinde kurlardaki yükselişle güçlü performans gösteren Sınai endeks hisselerinde kar satışları oluşabilir.

BIST’İN DEĞERLEME OLARAK MAKUL SEVİYELERDE OLMASI NEDENİYLE OLASI DÜŞÜŞLER ORTA VADE İÇİN ALIM FIRSATI OLABİLİR

Bununla beraber, BIST’in değerleme olarak makul seviyelerde olması nedeniyle olası düşüşlerin orta vade için alım fırsatı olacağını düşünüyoruz.

FED’in sıkılaştırma adımlarını hızlandırması global piyasalarda riskten kaçışa neden olurken TL varlıklarda yabancı payının tarihi düşük seviyelere gerilemesi nedeniyle yurtdışı ile korelasyonu zayıflayan BIST’in global piyasalardaki bozulmadan sınırlı etkilenmesi beklenir. Ancak, yurtdışı borsalardaki satışların güçlenerek devam etmesi durumunda yurtdışı borsalar kadar olmasa da BIST’te de satış baskısı yaşanması beklenir.

BIST’İN GEÇMİŞ ŞUBAT AYI PERFORMANSLARI GENEL OLARAK ZAYIF

Yerli yatırımcıların getiri arayışı, yüksek enflasyon ve kurun şirket bilançolarını büyüteceği beklentisi ve BIST’in halen makul değerlemelere sahip olması nedeniyle orta vadede hisse senedi piyasasına olan ilginin devam etmesi beklemektedir.

Ancak, Ocak ayındaki güçlü performans sonrası Şubat ayında BIST’te kar satışlarının görülebileceğini ve yükselişlerin daha sınırlı kalabileceğini düşünüyoruz. TL’nin ise Şubat ayında kısmen pozitif ayrışarak değer kazanabileceğini düşünüyoruz.

BIST’İN GEÇMİŞ ŞUBAT AYI PERFORMANSLARI GENEL OLARAK ZAYIF

BIST’in geçmiş Şubat ayı performanslarına baktığımızda genel olarak zayıf performans gösterdiğini görüyoruz.  Bu beklentiler ışığında BIST-100 endeksinin Şubat ayında 1.810-2.100 aralığında geniş bir bantta dalgalanabileceğini düşünüyoruz. Ay içinde 1.830 ve altına gerilemelerin alım fırsatı olacağını, 2.100’lere doğru olası yükselişler ise satış fırsatı olabileceğini düşünüyoruz.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası