Merhabalar,
Bu yazımda size bu ay başında bize ulaşan Deloitte 2024 EMEA Bölgesi Otomotiv Tüketicileri Araştırması’nın çarpıcı sonuçlarından söz edeceğim.
Deloitte tarafından 2024 yılı boyunca EMEA bölgesi ülkelerinde yapılan bu araştırma 26 ülkeden 27.000 tüketiciyi kapsıyor. Ülkemiz de sürücü belgesine sahip 1.000 tüketici ile bu araştırma içinde yer alıyor.
Araştırmanın sonuçları dört ana bölüm halinde özetleniyor:
1. Taşıtlarda elektrik enerjisi kullanımına geçiş: Araştırma, yükselen faiz hadleri ve yükselen liste fiyatları nedeniyle elektrik enerjisi kullanan taşıt talebinin bir çok ülkede düşmeye başladığını gösteriyor. Üretici markaların fiyat düşürme hamleleri ve bazı ülke yönetimlerinin koydukları teşvikler dahi menzil sorunu, şarj altyapısı yeterliliği ve şarj süresi konularındaki endişelerin önüne geçememiş durumda.
2. Marka imajı: Özellikle birçok AB üyesi ülkelerde bulunan tüketicilerin marka tercihinde imaj değil, fiyat ilk sırada önem taşıyor. Buna karşılık Türkiye, Polonya, İspanya ve Güney Afrika gibi ülkelerdeki tüketiciler taşıt kalitesi ve marka imajını ilk sırada önemsiyorlar.
3. Göreceli olarak tüketicilerin ilk sıra tercihlerinde ise taşıtın bakımı, yol güvenliği ve trafik sıkışıklığı gibi konuları sürekli güncelleyen bağlanabilirlik özelliği var. Ancak EMEA ülkelerindeki tüketiciler bu özellikler için ek ödeme yapmakta isteksiz. Türkiye, Suudi Arabistan ve Güney Afrika ise ek ödeme yapmaya hazır bir tüketici profiline sahip.
4. Gençlerin öneli bir bölümü taşıt sahiplenmek yerine abone kullanıcı olmayı tercih ettiğini ortaya koydu. EMEA bölgesi ülkelerinde yaşayan gençler ekonomik belirsizliklerin etkisiyle beliren finansal zorluklar nedeniyle taşıt sahiplenme isteğinden vaz geçiyor. Onun yerine dijital kanallardan taşıt aboneliğine geçiş arzusu öne çıkıyor. Özellikle ülkemizde 18-34 yaş arası genç nüfusun %32’si abonelik modeli lehine tercihini kullanmış durumda. Öngörülebilir maliyet yapısı, öngörülebilirlik ve hizmet kolaylığı gibi faktörler tercihin başlıca nedenleri. Taşıt mülkiyetinin maliyeti, bakım ve sigorta masrafları, işletme giderleri artık gençlerin taşıt satın almaktan vaz geçmesi sonucunu doğuruyor.
Mobilite unsurlarına ulaşmak, abonelik sayesinde daha kolay ve erişilebilir durumda. Önemli sayıda bayiler de bu durumun farkına varıp abonelik sistemi geliştirmeye başladılar. Gelişen dijital altyapı da bir başka destek unsuru. Giderek otomotiv pazarının abonelik yönünde büyüyeceğini öngörmek hiç te yanıltıcı değil. Otomotiv ticaretinde yeni ve çok çabuk büyüyecek bir iş potansiyeli girişimcileri bekliyor.
İbrahim AYBAR
Vesiile A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı
aybar@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.