Son Haberler

Türkiye ekonomisini neler bekliyor?

turkiye_ekonomisini_neler_bekliyor_3.jpg* 2011 yılının ikinci yarısında Türkiye ekonomisini etkileyecek iç ve dış faktörlerin başında hangi konular geliyor?

* Beklentiler ve Yatırım Stratejisi kapsamında borsada İMKB-100 endeksi hangi seviyeleri test edebilir?

* Seçim sonrasında piyasalarda mali disiplin paralelinde devreye hangi tedbirler sokulabilir. Faizler nasıl bir tepki verecek?

YILIN İKİNCİ YARISINDA YATIRIMCININ YOL HARİTASI

Geçmiş seçimlerde, seçim öncesi bir yükseliş ve sonrasında ise bir kar realizasyonu yaşanmıştı. Bu yıl ise trend biraz daha farklı gerçekleşti. Seçim öncesi bir yükseliş olmadığı için seçim sonrasında da bir kar realizasyonun olması beklenmiyor. İMKB-100 endeksi için 2011 yılı hedefimiz 75-78.000 aralığında ve seçim öncesi ise endeksin 70-71.000 seviyelerine ulaşacağı yönündeydi. Bu beklentilerimiz yurtdışında anormal bir gelişme olmaması koşuluna bağlı idi. Geldiğimiz son noktada henüz piyasalarda sert bir satışa yol açabilecek bir gelişme olmamakla birlikte özellikle yurtdışında gelişmiş ülkelerde büyümeye ilişkin beklentilerin bozulması ve hem ABD, hem de AB bölgesinde borç sıkıntılarının yeniden gündeme gelmesi önce emtia piyasaları ile başlayarak daha sonra hisse senedi ve diğer riskli varlıklara yaygınlaşan bir satış yaşanmasına yol açtı.

2011 yılı için hisse senedi yatırımcılarına önerimiz borsadaki düşüşlerin alım fırsatı olarak kullanılması yönünde. Alım için çok kesin seviyeler öngörmek mümkün olmamakla birlikte, endeksin 60–65.000 seviyeleri aralığı uygun seviyeler olarak görülüyor.

İMKB 100’DE 12 AYLIK HEDEF SEVİYESİ 75-78.000
Büyümeye ilişkin görünüm halen olumlu olmakla birlikte, TCMB’nin kredi büyümesini frenlemek için attığı adımlar ve sanayi üretiminde yılın ikinci yarısında beklenen yavaşlama ile İMKB şirketleri için 2011 yılı net kar beklentimizin; bankacılık sektöründe % 3 düşüş, banka dışı şirketlerde % 13 artış ve toplamda da % 5 kar artışı bekliyoruz.

2011 İLK çEYREKTE KUR HAREKETLERİNİN
İMKB ŞİRKETLERİNE ETKİSİ

Kasım ayında TCMB’nin uygulamaya başladığı politika bileşimi ve hızla artan cari açık, TL’de değer kaybına neden oldu. Yabancı yatırımcı çıkışları ve global piyasalarda azalan risk iştahı ile birlikte TL’deki değer kaybının, benzer ülkelere göre çok daha fazla olduğu görülüyor. Dövizde açık pozisyonu olan şirketler TL’deki değer kaybı ile kur farkı gideri yazdılar. Aynı zamanda, gelirleri döviz bazlı olan şirketler ise faaliyet kar marjlarında iyileşme yaşadılar. Şirketlerin ilk çeyrekte Faiz Vergi Amortisman öncesi (FVAöK) Karlarında ortalama % 14 artış gözleniyor. Net Karlarında ise 22 % düşüş gerçekleşti.

BANKALAR İLK çEYREKTE
KARLI çIKTI

2011 yılının ilk çeyreğinde açıklanan mali sonuçlara göre ilk çeyrek karları piyasa beklentisine paralel gerçekleşti. Banka karları ise piyasa beklentisinin % 4 üzerinde gerçekleşti. Sanayi ve Hizmet sektöründe ise karlar piyasa beklentisinin % 12 altında gerçekleşti. 2011 ilk çeyrek karlarını 2010 yılının ilk çeyreği ile kıyasladığımızda toplamda karların % 17 düştüğü görülüyor. 2011 ilk çeyrekte banka karları geçen yılın aynı dönemine göre % 13 düşerken, sanayi ve hizmet sektöründe karlar % 22 düştü.

İSTE PİYASALARI ETKİLEYECEK GELİŞMELER
1. Büyüme güçlü seyretmeye devam ediyor. 2010’daki % 8.9’luk büyümenin ardından 2011 ilk çeyrekte % 6.5–7.0, 2011 yıllık bazda ise % 5.5–6.0 aralığında büyüme bekleniyor. Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde % 7 civarında büyümesi beklenmekle birlikte, TCMB’nin finansal istikrar vurgusu çerçevesinde uyguladığı politikaların etkisini göstermeye başlaması ile birlikte yılın ikinci çeyreğinden itibaren ekonomik aktivitedeki ivme kaybının belirginleşmesi bekleniyor.
2. Merkez Bankası ekonomide henüz aşırı ısınma gözlenmediğini savunuyor.
3. Petrol ve diğer emtia fiyatları enflasyonu geçici olarak arttırır. Nisan ayında % 4.27 ile en düşük seviyesini gören enflasyonun yıl sonuna doğru %7-7.5 civarına yükselmesi bekleniyor. Merkez Bankası 2011 yılı için 95 dolar olan petrol fiyat tahminini 115 dolara, yıl sonu enflasyon hedefini de % 6.9’a çıkardı.
4. özel sektörün borcundaki aşırı hızlı artış, alınan tedbirlerle kontrol altına alınıyor.

AVRUPA BöLGESİ PİYASALARI DALGALANDIRACAK

AB Maliye Bakanları Zirvesi’nde Portekiz kredisine onay çıktı ama Yunanistan’a henüz bir destek yok. Kredi en erken IMF gözden geçirmeyi tamamladıktan sonra, 20 Haziran gibi görüşülebilir. Kredi verilip, verilmeyeceğinin net olmaması nedeniyle, bu konu piyasalarda dalgalandırmayı artırma potansiyeli taşıyor. ABD’de ise bütçe açıklarını azaltacak 10 yıllık plan konusunda nihai uzlaşmaya henüz ulaşılamamış olması diğer bir tedirginlik noktası.

MB FAİZLERİ ARTTIRABİLİR
Zorunlu karşılıklarla sıkılaştırma çabaları kredi büyümesini yavaşlatmazsa Merkez Bankası’nın faiz artırmak zorunda kalabileceğini düşünüyoruz. Fakat diğer taraftan, en son alınan önlemler beklediğimizden fazla etkili olursa, ilave sıkılaştırma önlemlerine gerek kalmayabilir.
Büyüme, cari açık ve enflasyon tahminlerimiz ise şu şekilde:
2011 yılı büyüme tahminimiz %5.0-6.5 aralığında, Enflasyon tahminimizi %6,7 Büyüme oranına ve petrol fiyatlarına ilişkin beklentiler sonucu 2011 cari açık tahminimiz 60-65 milyar dolar aralığındadır.

Mali önlemler frenleyecek
Artan cari açığa karşı alınacak önlemler arasında, TCMB’nin yıl sonuna kadar zorunlu karşılık oranlarını en az 4-5 baz puan daha artırması bekleniyor. Ayrıca BDDK kredi türüne göre sermaye yeterlilik hesaplamasında bazı sıkılaştırmalar getirebilir ve Maliye Bakanlığı da kredilerin işlem vergilerinde artırıma gidebilir.

SECİM SONRASI MALİ DİSİPLİN UYGULANACAK
Seçim sonrasında, Ağustos-Eylül gibi yeni bir istikrar planı açıklanabilir. Böyle bir gelişme hem kredi derecelendirme kuruluşları, hem de uluslararası yatırımcılar nezdinde Türkiye için olumlu algılanır.
Bankacılık sektörünün kullandırdığı krediler yıllık % 35 artış gösterirken, kredi/mevduat oranı % 89 oldu ve bu da Merkez Bankası’nın seçim sonrasında zorunlu karşılık oranı üzerinden yeni önlemler alacağına yönelik ihtimalleri artırdı…

ONUR MUTLU

GEDİK YATIRIM MENKUL DEĞERLER

ARAŞTIRMA MüDüRü

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası